Tuesday, March 12, 2013

TENGGIRI MASAK GARO RICA



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Bersiaran lewat hari ni…padahal memang dah beberapa hari tak bersiaran pon…hehehe…mesti ade yang sudah bosan dengan entri sebelum ni yang masih belum bertukar2 kepada resepi yang barukan…balik2 resepi yang sama juga bile singgah ke dapur alam maya QH ni…nak buat macam mane…tuan punya dapur mood kemalasan sikit buat masa ini…hehehe


Bukan ape saje nak mengambil cuti dari berblog untuk beberapa hari ni…bagi diri sendiri ni berehat pula…berblog ni pon penat juga tau…bukan juga tapi memang penat…terutama sekali bagi sesiapa yang mempunyai blog masakan…banyak yang perlu disedia dan dipersiapkan…bukan saje penat dari segi fizikal tapi mental jugak…otak juga sentiasa bekerja untuk memikirkan idea2 yang kreatif bagi sesuatu persembahannya pula…


Rasanya tidak perlu kot untuk berceloteh lebih panjang lagi…jom ke resepi hari ni…kali ni resepinya QH ambil dari blog Kak Ayu@curlybabesatifation...terima kasih yer kak…Tenggiri Masak Garo Rica…sesungguhnya masakan ni memenuhi citarasa kami…memang sedap…tapi versi yang QH buat ni agak kering dan kurang berminyak sedikit jika dibandingkan dengan yang dihasilkan oleh Kak Ayu…lagi satu QH suka memilih resepi dari blog Kak Ayu ni sebab citarasanya lebih kurang sama dengan selera QH…kebanyakkan resepi yang QH cuba kena saje dengan selera…jika ade juga yang suka boleh la mencubanya juga yer…


Tenggiri Masak Garo Rica
Sumber : Majalah Sedap, Mac 2010
Adaptasi : 
DayangJack@DapurKu SaYang
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction


Bahan2
  • 500 g kepingan ikan tenggiri
  • 3 sudu makan air asam jawa
  • sedikit garam
  • 8 biji bawang merah (dihiris nipis) - boleh juga dikisar jika suka-(Ayu Kisar)
  • 2 batang serai (diketuk)-(Ayu kisar)
  • 2 sudu besar cili giling/cili kisar
  • 3 helai daun bay (optional)-(Ayu tak letak)
  • 1 sudu kecil serbuk jintan putih
  • air secukupnya
  • 2 sudu besar kicap manis
  • sedikit serbuk lada sulah

Bahan Kisar:
  • 5 ulas bawang putih
  • 6 biji cili merah (dibuang biji)-(Ayu 10 batang gunaskan cili padi)
  • 6 biji buah keras (disangai)-(Ayu tak sangai - gunakan 4 aje)
  • 1 inci halia

Caranya
1.Perapkan ikan bersama air asam jawa dan garam selama 30 minit(Ayu perap dengan jus limau, garam & kunyit). Kemudian, gorenglah dengan api sederhana sehingga berkulit. Jangan goreng terlalu lama supaya tidak keras. Ketepikan.
2.Tumis bawang merah, serai, daun bay, bahan kisar dan cili giling/kisar hingga terbit aroma dan pecah minyak.
3.Masukkan ikan tenggiri dan kacau hingga tersalut rempah.
4.Masukkan air sedikit demi sedikit, kicap manis, garam dan serbuk lada sulah. Masak hingga pekat dan rempah menyerap. 
5.Hidangkan setelah masak.


Sekian dulu entri untuk kali ni yer...pada follower baru...nanti QH akan follow semula yer blog kamu dan pada yang belum sempat QH berBW itu nanti juga akan ditunaikan...ok jumpa lagi di lain siaran...



14 comments :

Sheila Salim said...

Assalamualaikum QH, sedapnya. terliur sheila tengok. nanti nak cubalah! heheheh

Asyifa Mustaffa said...

tajuknya kemain lagi.....bahasa apa itu QH...hehe...tgk resepinya mcm msak sambal la plak....senang juga penyediannya...:-)

Sury Abil said...

Salam honey..lapo tgok tu ha...nmpak sedap...mmg sedap kan..kena try n test gak lh kn..:-)

Kakcik said...

Hebat namanya, mesti sehebat rasanya. :)

tun_telani said...

Salam kak QH ^^ lucu je nama masakan nih.. tun terbayang resepi ni dari costa rica kot. hihi..
akk penat berpikir nk wat n3 sbb setting cantik2.. kalu tun just amik gambo sesuka hati letak atas meja laptop je.. hua hua.. mmg jenis x kreatif tun nih.

Delima Zamrud said...

Ermm betul tu QH, bab nk ambik gambar tu ler yg paling D5 lomah ckit xpandai nk plating2 nie suker tgk gambar2 QH cantik2 belaka :)..

asmah yusof said...

Salam syg QH...
Menarik nama menunya...kn try nie...pic pun mantop"!!

Amie said...

Wah! Sedapnya makan dengan nasi panas ni QH....

mama sara nur said...

assalam QH
gambar2 QH menarik, shot yg cantik
tentu perlu kan ketelitian dan tumpuan kan utk hasil begini. Dan pastinya puashati bila tgk hasilnya kan
mcm akak kadang2 masak tak berpeluang nk bergambar gini, snap je mana sempat he heee lg satu malas pun ada

yan's cottage said...

sedapnya QH....dah makan nie...rasa lapar pula tengok nie he hee....sabar2...

Ayu said...

Assalam Qh, akak singgah sini pulak ..heheh thank you sudi mencuba walaupun bukan recipe akak, akak suma panjang2kan aje dear..shukur alhamdullilah juga Qh, serasi dgn menu2 yang akak kongsi..gembira rasanya bila teman2 suka..terharu ni..sob..sob...:)

Uncle Lee said...

Hi Qasey Honey, wow! Love this dish! Tengok the colour tentu raba perut nak makan, ha ha.

Looking at your presentation, kalau jemput datang makan kena pakai necktie. Very nice.
I love that wooden table....

You have a nice day and keep a song in your heart.
Lee.
ps, I can see you love shoes!
What about handbags?

Rose Khadijah said...

kak QH..nape namanye camtu..
nama best..gambar cantik..rasa nye mesti sedap...fuhhhh..;-)

maizatulazma mukhtar said...

cehhhhhh.....ala-ala fish n chips gituww....nmpk mcm sedap nie...try gak ah:>