Saturday, February 23, 2013

FOTO MINGGU INI : TELUK KEMANG


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Jom layan gambar pula...hari ni tiada resepi yang QH nak kongsikan...sesekali ape kata kita rehatkan minda dengan melayan gambar saje...cuti akhir tahun lepas sebelum balik ke Johor...QH singgah sebentar ke Teluk Kemang yang terletak di Port Dickson, Negeri Sembilan...tak mandi manda pon...cuma saje cuci mata dengan keindahan alam semulajadi di tepi pantai pula...kalau dah time cuti sekolah Teluk Kemang ni dah sah2 la ramai yang berkunjung...memang jem nak ke sana...parking pon memanjang full...bertawaf jugak la kat situ untuk dapatkan parking...hihihi




Mungkin ade di antara kawan2 di luar sana yang belum berkesempatan lagikan nak ke Teluk Kemang ni...jadi QH kongsikan sebahagian gambar ape yang menarik yang ade di situ...macam2 ade...hehehe



Selain cuci2 mata tu...sambil tu QH nak belajar photography la konon2nya...sebab ramai yang bertanya macam mane QH mengambil gambar dan tekniknya...sebelum nak kongsikan dengan kawan2 yang lain...baik la QH penuhkan ilmu didada ni dulu...InsyaAllah bile dah rasa cukup ilmunya tu QH akan kongsikan di blog pula suatu hari nanti...



Tapi dah alang2 ni...QH ceritakan sedikit la teknik yang QH gunakan untuk gambar kali ni...gambar2 yang ade ni kesemuanya QH menggunakan sistem Auto+ dari kamera model Sony a55...tak silap QH model Sony ni ke atas yang ade sistem Auto+ tu...sistem ni senang untuk kita yang baru2 nak belajar mengenai photographer ni...semuanya telah diaturkan dan dikontrol jadi tak perlu untuk mengadjust ISO...cuma perlu fokus pada tempat yang nak diambil...hasilnye bergantung pada cuaca dan cahaya pada ketika itu...untuk gambar ni jugak QH menggunakan lens standard sahaje iaitu 18-55mm... 




memang takde hal la...murah saje 6 barang cuma RM10 saje...betul3 (tak kenal sama sekali model di atas tu)








nampaknye mereka sedang berbincang sesuatu yang penting!




jangan tak percaya di sini pon ade KFC jugak tau!


pemandangan yang indah untuk berjual beli ^__^





Ok sampai di sini dulu yer kita bersiaran...jumpa lagi nanti di lain episod...nanti QH akan BW pula ye ke blog kawan2...selamat berhujung minggu....kbai

6 comments:

Ena's Palace said...

Bes jugak teluk kemang ni...sy blum lg sampai kat sini

Delima Zamrud said...

Wahhh best nyer nampak xpenah D5 sampai sana QH teringin lak nk pi hehheheh :D..

Mamasya said...

Slmt berhujung minggu QH
Suka suasana Teluk Kemang...dg gerai2 jualan dan org ramai....3 thn lepas ke sana.

Nazrah said...

Sekali sekala bawa anak2 best juga kan

mama sara nur said...

assalam QH
lama x dtg sini, last thn 2005 he he memang ramai kan org tempat ni, nak mandi mandaa memang sesak
tp utk menikmati pemandangan laut dan pelbagai barangan bagus gak kan
cantik gambar2 QH

mama leen said...

/huyoo bestnya..