Wednesday, February 27, 2013

AYAM MASAK UJANG



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Cakkk kembali bertemu lagi di sini…^__^
Aduhaiii sekarang ni bile dah selalu tenggelam timbul di blog…sedikit sebanyak boleh membuatkan diriku ni agak malas sedikit untuk mengupdate blog seperti dulu…buka tutup buka tutup aje blog tu setiap hari…ade masa kadang tu siap mengantuk yang teramat sangat bile berada di depan komputer ni…jauh sangat bezanya sewaktu mula berblog dulu…boleh bertahan berjam2 mengadap blog…mungkin sudah faktor usia kot…hehehe


Sebelum terlupa…QH nak ucapkan selamat datang kepada follower baru kerana sudi berkunjung dan follow blog QH ni…nanti QH akan follow balik blog anda pula yer...tugasan QH untuk BW pon belum selesai lagi ni…akibat line tenet yang kesemputan sekarang…terpaksa berkali2 refresh setiap blog untuk meninggalkan komen…insyaAllah lepas ni akan menyambungkan semula tugasan tersebut bile dah siap semua kerja2 kat opis nanti…hihihi…QH hargai sangat untuk setiap komen2 indah yang kawan2 tinggalkan untuk QH…tanpa kawan2 siapa la QH ni…terima kasih :)


Baikla kali ni QH kembali nak kongsikan resepi lauk pauk pula…pernah dengar tak resepi Ayam Masak Ujang ni…mungkin rata2 ade yang tak tau kot…andaian saje yer…mane yang tau tu tentu orang Kluang…hihihi…sebab resepi ni agak popular  juga kalau di Johor…dari mane asalnya resepi ni QH tak pasti la pula…hehehe…tapi kalau kita ke kedai makan sesetengah kedai ade menyediakan menu ni…kalau di Kluang tempat popular masakan ujang ni di kedai makan dekat keretapi tu…memang sedap pon…bile dah selalu makan boleh agak la bahan2 yang digunakan tu…adik ipar QH pon pandai jugak masak ujang ni…dulu minta aje dia masakkan kalau tiba2 teringin nak makan…hehehe


Sekarang ni hubby QH pula yang terer masak lauk ujang ni…menu yang kerap juga la dimasak di rumah ni sebenarnya bila dah buntu nak masak lauk ape…cara masakannya pon simple saje…yang paling penting ianya sedap dan pedas berapi…hihihi…lauk ujang juga boleh dimakan dengan nasi putih atau nasi goreng…makan dengan nasi putih la lagi sedap…pasti boleh membuatkan kita makan bertambah la ketika tu…hehehe…pada yang ingin merasa boleh la mencubanya yer resepi dari hubby QH ni…berbaloi2…selamat mencuba


AYAM MASAK UJANG

Bahan2
1/2 ekor ayam – di potong kecil2   
2 biji bawang besar – potong bulat
2 ulas bawang putih
10 biji cili padi – diketuk (boleh tambah jika suka lebih pedas lagi)
10 sudu makan sos tiram
Tepung jagung – dibancuh dengan sedikit air
Garam dan gula secukupnya

Caranya
Ayam dipotong kecil2 dan dibersihkan. Gaul ayam tadi dengan sedikit garam.
Goreng ayam tadi 1/2 masak atau jangan terlalu garing biar lembap2 sedikit. Angkat dan ketepikan.
Tumbuk hancur bawang putih, cili padi dan sedikit belacan. Ketepikan.
Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk hancur hingga harum. Masukkan hirisan bawang besar yang dipotong bulat tadi.
Masukkan garam secukup rasa dan sedikit gula.
Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau rata dan masak hingga pekat.
Masukkan ayam goreng dan gaul rata2. Masak sekejap. Rasa, dan jika ok boleh matikan api.
Boleh dihidangan dengan nasi putih atau nasi goreng.



28 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

nyummm nyummm :)

hazila said...

Selalunya lauk yg simple yang sedap dan kerap di masak. Especially utk wanita yag berkerja...

Gee® said...

Sedapnya QH...

Asyifa Mustaffa said...

Salam QH,
senang aje rupanya ye...simpel bahan2 dia...tp nmpk best gak mkn dgn nasi panas tu...:)

agaknya kan..nma ujang tu..kependekan dri orng bujang kut...orng bujang kan msak sesimpel yg bole...ayam nie pun simpel je nmpk msaknya kan...~ hehe..btul ke teori tu ???

sabar dubai said...

Mcm sedap je qh..gambar pon cantikk

Marsita yahya said...

makan Chinese style cam ni sekali-sekala mmg sedap.

norhidana miswan said...

alahai sedapnyer, nk bt pun mudah... blh la mencube msk nyer nnti nih... nyum2

Liza said...

mmmm, mkn dgn nasi panas2 mmg best ni, akk ingatkan lauk ni dr n9, rupanya dr johor ye...hiihhi

ady said...

as-salam
AYAM MASAK UJANG...ringkas dan nampak sedap..

Amie said...

Resepinya nampak sungguh mudah QH... ooow 10 sudu sos tiram, tentu enak lemak2 manis kuahnya!

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum Kak QH..Nampak macam simple dan mearik juga resipi ni..cuma sedey siket sebab antara bahan tumisannya ada cili..klu masak mesti kena buat siket jeeee sebab anak2 tak makan pedas...

Delima Zamrud said...

Xpenah dgr resepi nie hehhe nnt nk cuba lah thanks QH kongsi resepi nie mmg nampak sungguh menyelerakan :D..

Shiela said...

Samalaa ngan akk ni QH cayang.. Kejap ada, lamaaaa tkder.. Masak pun dah jarang sekarang menjak farrah duk ostel. Nengok lauk QH ni lapar laa pulak..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sedap akak tengok tayangan ayam masak ujang... baru pertama kali akak dengar nama masakan ni QH... pasti sedapkan :D

zila norazila said...

wahh QH akk suka yg simple2 nie..nnt akk try yer..hubby akk nie minat sgt mkn ayam naik buntu nk masak apa kkdang:)

asmah yusof said...

salam QH cyg...
resepi yang mudah n mmg kena dgn selera...tambah2 lg skrg nie tgh sibuk..asik blk lmbt..leh la try nnti...:)

rahel said...

Ayam masak ujang...pertama kali dengar...dah tentu enak disantap....

anis asliza said...

simple..tp nampak sedap je..nk sikit..boleh try ni..

Ayu said...

Assalam QH,
sedap nampak lauk ayam ni..simple aje bahan2nya tukan..bolehlah masuk list..thank you for sharing ya..:)

Rohah said...

sedap nama ayamnye tu...janji semua golongan boleh makan kan..

kasihilmar.com said...

Waa..sedap nampak masakan ini..

anuar ain said...

Kakak..kt station 2 kt kdi yg pondok2 kt bwh railway 2 ke?

anuar ain said...

Kakak..kdi mkn 2 kt bwh railway 2 ke?msh dlm kwsn station ke?

anuar ain said...

Kakak..kt station 2 kt kdi yg pondok2 kt bwh railway 2 ke?

Qasey Honey said...

@anuar ain

ye kt stu..kedai paling ujung..1 kedai tu aje yg juaii menu ni

Norsakinah Ideris said...

akak,sos tiram masuk time bila?

Qasey Honey said...

@Norsakinah Ideris
maaf lmbt reply..
sos tiram tu letakkan selepas tumis bhn2 tumisan tu..

Anonymous said...

Kak,lauknye akak x letak kunyit ckit ea..warnanye,kuning2 hjau.bkn htam.sory,just bgtau je.