Thursday, January 3, 2013

ROTI CANAI PEDAS


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Bersua kembali hari ni…

Wah semalam rata2 para ibu yang bergelar blogger kebanyakkan mengupdate tentang hari pertama anak2 di sekolah…termasukla juga di FB…wall semalam banyak dihiasi dengan gambar2 anak2 yang comel berpakaian sekolah…

Tentu la terujakan bile melihat anak2 kembali ke sekolah…nak2 pula yang baru perkali kali melangkah ke alam persekolahan…berbagai ragam yang dapat dilihat…ade yang teruja sangat nak ke sekolah, ade yang bersedih tak mahu berenggang…ade jugak yang meminta habuan bile pulang ke sekolah…macam2kn…hehehe


Pada para ibu atau bapa yang telah berlalu menghadapi situasi tersebut pasti akan merindui dan terkenang2kan saat melayan kerenah anak2 ketika itu…masa tu agaknya…suhu badan mungkin turun naik2 kerana terpaksa mengikut rentak anak2…kalau menggunakan kekerasan anak2 lagi melawan bukan…nak tak nak terpaksa jugak la berlembut tapi tegas!!! Terpaksa menyabarkan hari sendiri demi melihat anak2 berjaya kelak…


Tapi sebelum ke sekolah tu anak2 tu harus la disediakan makan dahulu…bile perut kenyang baru la ade tenaga dan dapat la anak2 tu nanti menerima ilmu yang diajari dengan sempurnakan…seelok2nya makanan tu hendaklah disediakan oleh ibunya sendiri…baru la keberkatannya berlipat kali ganda…yang dah tentu terjamin kebersihannya…


Menu alam maya yang ingin QH kongsikan hari ni pon sesuai dijadikan sebagai sarapan sebelum ke sekolah atau bekerja…tapi harus dikurangkan sedikit kepedasannya tu…tak elok jugak kalau pagi2 makan pedas…biase la bile pagi2 ni perut akan meragam kalau makan yang pedas2 ni terutamanya untuk anak2 la kan…tak pasal2 nanti sakit perut…dah hilang fokus bile asyik berulang alik ke tandas saje…hihihi…


Resepi ni QH ambil dari Kak Ayu@Curlybabesatisfaction...kebetulan waktu tu kat rumah ade stok prata segera dan tak tahu nak diapa2kan…cari punya cari di Google maka terjumpa la resepi ni…sangat simple tapi sangat sedap tau…tak perlu lagi dah dibanjirkan…hehehe…sekejapan saje dah boleh disiapkan…sedap dimakan panas2 tau…boleh kenyang sampai ke petang la masa QH buat ni…asyik duk berulang makan saje…hihihi…terima kasih ye Kak Ayu sudi memberi idea dan berkongsi resepi ini untuk dicuba…pada yang ingin merasa…boleh la mencubanya jugak ye…jom tengok ape resepinya tu…


Roti Canai Pedas

Ingredients : 

5 pieces leftovers pharatas/roti canai ~ shredded-(Ayu purposely fried new instant pratas for this- I used onion flavour)
1/2 big onion sliced-(Ayu added this)
5 shallots ~ minced
2 garlics ~ minced
3 tablespoon chillie paste (depends on how hot and spicy you want it to be)
salt to taste + serbuk perasa-(Ayu added this)
tamarind juice
1 tablespoon sugar-(Ayu didnt add this) (QH added this)
2 eggs-(Ayu used 3)
Cooking oil

Method :
1. Heat a bit of cooking oil in a wok. Saute sliced onion till soften.
2. Add in chillie paste and fry till fragrant then add in the minced shallots and garlic. Stir.
3. Add in tamarind juice, sugar and salt.
4. Add in eggs and stir for a minute or two.
5. Add in the shredded pharatas/roti canai and stir to mix.(Ayu fried till slightly crisp then turn off heat)
6. Ready to serve.


15 comments :

Marsita yahya said...

Salam QH, selamat tahun baru

Lelaki Ini said...

nmpk cm sedap giler!

Kakcik Nur said...

Makan kalau takde rasa pedas2 sikit, macam tak kena je kan? :)

Asyifa Mustaffa said...

sedap juga...
tp asben x bgi buat pedas2...tp anak tahan je mkan pedas..nak goreng nuget cicah sos je pun x bagi...takut bebudak nie sakit perut kat skolah....
bekpes roti je anak2....tp kalau roti hari2....bosan jugak kan....pening plak pikir bekpes nie....

Gee® said...

Bak nak sepiring... best tuh!!

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, terliur sheila tengok ni! nasib baik dah tapau roti canai ni. hihi. bolehlah menjamu even bukan sama macam akak buat. hehehe :)

mori said said...

Salam Qasey.... lain dari yang lain masakan nie... nk cuba nnt....

Junie Octovian said...

Sesuatu yang baru, yang harus dicuba. Terima kasih atas perkongsiannya. Selamat Tahun Baru!

Tina Othman said...

bestnya

nanti nak buatlah, budak2 ni suka menu mcm ni, tapi mak dorang yg pemalas sangat haha

haa kita takde update pun mia sekolah, sebab dah darjah dua kan, excited tu dah takde lah =)

zila norazila said...

salam QH
wahh sedappp nie..akk tgh lapar kt opis nie..tulunn:)

yan's cottage said...

salam QH...
nampak macam sedap sangat....nanti bolehlah cuba....tq

asmah yusof said...

Salam dear...
mmg sedap...dah la mmg feberet roti canai...:))

Nooriah Abdullah said...

salam QH sorry akak lambat sampai biasa lah sibuks seharian dah malam baru boleh masuk ofis ni mesti da habis kan yg pedas2 ni rugi lah tak dpt makan ni hee

Sue @ Nenie said...

Salam..emmmmm simple...sukeeeee

ogyep yummy mellow said...

Idea baru ni... boleh le dicuba nanti... lagi2 time sekulah ni.. kadang2 mati kutu x tau nak buat apa for breakfast..