Tuesday, January 8, 2013

MEE GORENG PATTAYA



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Bersua kembali di hari Selasa yang indah permai ni…salam ceria jugak untuk anda semua…

Ade yang perasan tak yang QH akan bersiaran setiap 2 hari sekali…sila jawab dengan jujur perasan ker tak ehhh?? Itu pon kalau tak tergelincir la ehh jika ade ape2 yang menghalang…boleh jadi berhari2 jugak menghilang…hehehe…itu la kualiti masa yang QH ade setakat ni…dari tidak bersiaran langsungkan…harus membahagikan masa dengan sebaik2nya itu la salah satu azam QH tahun ni untuk berblog…taknak menghilangkan diri terlalu lama…sebab ianya boleh menjadikan blog QH ni akan dilupai…huhuhu…sedih bukan (!_!)


Sebenarnya QH perasan jugak ade banyak blog2 masakan yang kurang aktif lagi sekarang…maaf cakap yea…kejap ade kejap tidak…tidak seperti di zaman QH mula berblog dulu…wah macam dah lama la pulak ekkk…hihihi…sebab masa tu banyak blog yang seangkatan dengan QH...sama2 mula berblog!!...dimana masa tu kami bersaing hampir setiap hari mengupdate blog dengan pelbagai resepi serta berbalas komen…merasakan kami sangat mesra masa tu...mengalahkan macam berjumpa di dunia yang ntaya...tanpa hasad dengki lagi...saling memperbaiki kekurangan dan kesilapan masing2...QH rindukan zaman tersebut…


Tidak seperti sekarang ni…dunia blogging masakan seakan suram sedikit…tidak terkecuali QH pon begitu jugak…semuanya sebab atas tuntutan kerja yang tak menentu…QH pasti blogger2 yang lain pon begitu jugakkan…dulu hampir setiap hari setiap masa QH dapat berblog walking ke blog rakan2…tapi sekarang jika ade kesempatan baru la dapat berbuat begitu…kadang nak tengok blog sendiri pon tak sempat…sampai pernah terfikir untuk berhenti saje dari dunia blog yang penuh glamour ni…hihihi...tapi tak boleh la pulak bile tengok rakan2 blogger mengupdate blog dengan pelbagai resepi yang indah2 tu…diri ni jadi bersemangat semula…hehehe…jadi tunggu, tengok dan lihat saje perjalanan blog ni macam yea selepas ni…


Baik la jom tengok resepi pula…resepi ni hasil skodeng QH di Google hari tu…terjumpa resepi yang sedap dan enak ni…dari mana?? Haaa meh nak cerita la ni…QH ambil resepi ni dari blog Kak Ayu@Curlybabe’s Satisfaction…hari tu nak sangat makan mee goreng tapi nak cari sesuatu yang lain dari lain sikit…maka terjumpa la resepi ni…terus saje jatuh cinta…nampak menarik sangat dari gambar yang Kak Ayu postkan tu…tengok resepi pula…kebetulan bahan2 ade tersedia di rumah…jadi ape lagi teruskan saje projek memasak mee goreng ni…campak2 sana campak sini…siap…kejap aje pon masaknya…hihihi…rasanya memang terbaik…sesambil nak siapkan untuk photoshoot…sempat juga tangan ni mencapai seurat demi seurat mee ni ke mulut…nasib baik tak nampakkan…kalau tidak nampak sangat tak kesenonohannya tu kan…hahaha…


Semasa mengupdate blog ni sekarang…QH kembali kecur dan terliur pula bile melihat gambar2 tu…anda pula bagaimana??? Harus lagi la kan…hehehe…jadi ape tunggu lagi cepat mencari bahan2nye tu…terpulang juga jika ingin menambah ape2 yang patut mengikut selera masing2 ehhh…asanya boleh tengok seperti resepi di bawah ni…QH ikut saje cara tersebut…pada Kak Ayu terima kasih kerana sudi berkongsi resepi yang sedap dan enak ni…jom masak


Mee Pattaya
By: Kak Ayu@Curlybabe’s Satisfaction
Sources:- Aneka Hidangan Mi Alaf 21 via mesra.net
-(Bahan2 ni kita sesuaikan dengan berapa orang penduduk dirumah ni)

Bahan2:-
150g mee kuning
50g udang
50g daging ayam(dipotong)- Ayu gunakan ayam dada dihiris
50g sotong dihiris
50g kobis bunga dipotong
2 tangkai sawi dipotong

1sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
2 ulas bawang putih(ditumbuk)
2 sudu besar cili kisar
2 biji telur(dipukul)
minyak masak & garam& serbuk perasa

Cara:-
Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumis bawang putih & cili kisar hingga garing. Masukkan ayam, udang, sotong, kobis bunga & sawi. Masak selama 2 minit. Kemudian msaukkan kicap pekat, sos tiram & mee. Apabila cukup masak, angkat & ketepikan. Panaskan sedikit minyak & dadarkan telur hingga masak. Bubuhkan mee diatas telur tadi & dilipat bentuk sampul surat.



24 comments:

mori said said...

sedapnya mee nie QH.... tengok udang tu...geramnya ..hehehe..

Kakcik Nur said...

Kakcik nampak macam murtabak la pulak. :)

yan's cottage said...

salam QH...
Cantik heder baru tu....mee memang sedap nak pula di bungkus dengan telor lagi sedap la....

p/s QH....singgah blog baru yan permata hati mama.

Nooriah Abdullah said...

salam QH cayang, memang akak pun sekarang masa begitu mencemburui walaupun hanyak dirumah saja tapi ada saja kerja yg perlu dibereskan dan tidak masuk ofis ni apa lagi mengupdate blog skadar baca seimbas lalu je, tapi mmg jeles jugak tengok kenkawan yg mengupdate mcm2 menu, nak tak nak malam2 luangkan masa sikit hahaha..

tak tahan tengok mee pattaya tu dah tk berdaya ni QH ni menahan air liur heeee

Sheila Salim said...

Assalamualaikum QH, sedapnya! terliur sheila. memang nak kena masak malam ni! hihi. sheila adalah peminat tegar segala mee! hihi. tak suka sangat nasi. hihihi

shabbycottage67 said...

Hi, i love the plate which you serve MEE GORENG PATTAYA. Where did you buy it from? ash

norhidana miswan said...

sedapnyer... ns grg pataya pun tak penah bt ni kan pulak mee grg pataya... tp nengok mee grg tuh perkh... ngn udang beso2 itu...

Asyifa Mustaffa said...

Salam QH,
Btul sngt tu....mcm suram skit kan....me too...ki3.....bkn malas sbnrnya....tp mcm x sempt sngt nak update hari3.....nie pun ada 2 3 folde gmba x beusik.....kdang smpt bw mna yg dan je.....cuba gak x nak bgi blog besawang....tp kita mmpu ckp je kan.....kita merancang,....Dia yg tentukan ye x...?

Ok..mee tu...serius mmg nmpk sedap.....rajin la sngt dok bungkus ngan telur tu haa.....tp klau nak mkn sngt tu....mmg rajin kan.....:-)

ady said...

as-salam
sungguh menyelerakan mee pattaya ni...udang tu nmpak sangat menggoda...

MaMa Rey said...

memang terkecur....tengok sedap resepi ini..nak cuba resepi ni

Gee® said...

Hamboiiii...rajin betol QH ni... sedap jer tgk mee goreng tu... siap ada telor ada udang... pergh!!

Delima Zamrud said...

Rajin sungguh QH.. Nampak sedap sgt mee tu fuhhh rasa nk mintak sepingan je :D..

Shiela said...

wahhh.. terlioq hakaq deq.. mee goreng pattaya satu!.. :)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sedappp tu... rasa makan kat restoran lah pulak tengok deco QH ni :D

asmah yusof said...

Mmg tgh lapar nie QH...sedap!!!!

zila norazila said...

salam syg QH,
btl lah akk pun rasa yg sama,dh macam kurang meriah berblog x macam dulu..rindu jgk pada kwn2 blog yg dulu..dan sekarg myepi terus..eerrmm..
mee tue sedapp..akk suka goreng camne..pergghh kecurr:)

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Ni kalau bagi Seri Kandi mahu sejam baru habis... saja nak menikmati dengan sesungguhnya persembahan Qaseh Honey, hehehe

ogyep yummy mellow said...

Walla.... nasi goreng pattaya biasa dengar.. mi goreng pattaya, baru 1st time dengar.. creative u.. bukan main lagi udang tu posing.. seksi lagi..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

menarik sgt mee goreng pattaya tu QH.. memang nampak membangkitkan selera sungguh.

betul kata QH tu.. skrg ni blogger masakan seakan2 suram sikit.. or... mungkin kita ckp mcm tu sbb blog2 masakan yg kita minati/kagumi dah jarang2 update. sama mcm akak.. kekangan masa kdg2 buat akak tak sempat juga nak berbw... kira mana yg sempat je. tp jauh disudut hati masih lagi sayang dgnblog masak2 ni sebab utamanya ialah... memasak adalah satu kewajipan bagi akak. jd bila kita memasak.. kita seboleh2nya nak juga simpan kenangan setiap apa yg kita masak.. bukan ada rasa nak menunjuk2... tp mmg betul2 ikhlas nak berkongsi & menyimpan kenangan & rekod buat diri kita sendiri...

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Samalah ngan Love pun dear...dah makin kurang update blog kerana busy sangat ngan anak2. They are my priorities than anything. Missed kengkawan blogger gak, tapi nak buat camne kan...responsibility comes first. Hopefully boleh bertahan dalam dunia blogging walaupun tak aktif...kekeke :)

Anyways sedapnya nampak mee goreng pattaya QH! Terliur you!!!

Sue @ Nenie said...

Salam Kak QH..

Sokong pendapat akak tu..tapi perasan tak ada antara kita yang berblog utk mengisi masa lapang tapi masa dan zaman terus berlalu dan berubah..komitmen kita pun sama berubah..Ada yang dulunya diperantauan dan mula balik ketanah air atau komitmen keluarga, tuntutan kerja dan sebagainya, klu dulu anak2 belum bersekolah tapi sekarang dah mula melangkah ke alam persekolahan, kalau dulu anak 2 sekarang dah bertambah lagi angkanya..semua menuntut komitment...Semua itu antara faktor mempengaruhi..Tapi frankly speaking..saya juga rindukan zaman berblog yang dulu-dulu....Dan sebenarnya saya juga sekarang sudah kesuntukan untuk membelek blog sendiri dan berBW ke laman kawan2..bukan tak sudi lagi tapi semua pun atas tuntutan komitmen di alam nyata....

Mona said...

salam QH, amboi mee goreng...kalah mee goreng mamak penang. Tahniah QH, chek setiap persembahan (berkarya)
begitu tertib dan kemas. rajin betuiii, tahniah..

mama sara nur said...

assalam QH
akak perasan dik... he he QH memang rajin update dan menu2nya jg mengancam
akak ni baru rasanya setahun kot he he tak dikenali sgt tp kadang2 bloger2 yg lama dan popular tak nak kot singgah dan komen blog 2 baru sb yg tu akak lg perasan dan tak dpt kunjungan balas pun hu hu
lain org lainlah kan mungkin buzy hal2 keluarga. itu x dinafikan

Mimie said...

1st time dnga mee goreng pattaya