Wednesday, October 16, 2013

2nd BLOGGERSARY QASEY HONEY



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua

Tanpa sedar sudah 2 tahun rupanya usia blog Qasey Honey hari ni…Alhamudulillah…kecintaan QH pada blog ni masih lagi bertahan...insyaallah selagi hayat dikandung badan dan blog ni masih lagi relevan dimasa akan datang...QH akan tetap setia bersamanya...cuma kekadang bile tiada kelapangan dan ade kerja2 yang lagi penting...blog ni akan menjadi sunyi sepi seketika...maklum la kita ni orang yang bekerja makan gaji...ada masa terdapat kerja2 yang perlu diutamakan...usahkan orang yang bekerja, sedangkan suri rumah juga kekadang lagi sibuk dan padat tugasannya...itulah penyebabnya jika terkandas untuk mengupdate blog seperti biase...bukannya kami berblog sekadar hangat2 tahi ayam...

Friday, August 23, 2013

BEBOLA MENTEGA KACANG



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Salam takziah buat semua keluarga mangsa nahas kemalangan ngeri bas yang terbabas dan terjunam ke gaung di Genting Highlands baru2 ni...


Sedih dan tak sanggup rasanya nak tengok gambar2 kemalangan tersebut di akhbar dan juga FB...melihat mayat2 bergelimpangan dan saling bertindih...sekelip mata saje kemalangan tersebut telah meragut nyawa hampir 37 orang...pada mangsa yang selamat semoga cepat sembuh...

Tuesday, August 20, 2013

BISKUT PELANGI LIDAH KUCING



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Rindu sungguh pada kesayangan semua dan blog bila dah lama tak bersiaran...

kali ni terlebih2 pula yer tuan blog ni menyepikan diri ekkk...hehehe...konon...tersibuk sangat la sekarang ni...hihihi...tapi iye la tak tipu tau...hihihi...sekarang ni baru la terasa lega sikit...walaupon belum habis sepenuhnya...tunggu la yea...ade rezeki ade la tu...insyaallah nanti QH kongsikan di sini nanti...sebab ianya masih rahsia lagi...

Tuesday, August 6, 2013

SALAM LEBARAN SEMUA...



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Apa khabar semua kesayangan...lama pula QH menyepi...bukan sengaja tapi QH perlu beri perhatian dulu pada satu tugasan yang lain...insyaallah semoga semuanya berjalan lancar nanti...

Ada beberapa kukis raya yang tak sempat nak dikongsikan bersama...mungkin lepas raya ni QH akan updatekan satu persatu yer...

Dikesempatan ni QH ingin mengucapkan  buat semua follower dan pengunjung blog ni serta kawan2 QH diluar sana Selamat Hari Raya Aidilfitri...jika QH ade membuat kesilapan secara sengaja ataupon tidak...QH menyusun sepuluh jari mohon ampun dan maaf yer pada semua...

pada  yang masih belum pulang ke kampung...QH doakan semoga anda semua akan selamat sampai ke destinasi dan pandu la kereta dengan berhati2...jika mengantuk berhenti dulu berehat dan ingat la keluarga yang tersayang dan ibubapa yang menantikan kepulangan kita...alhamdulillah QH dah selamat sampai ke kampung semalam...

Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi
Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa
Dalam kelembutan lidah ada keterlanjuran kata
Dalam senda gurau tentu ada khilaf dan dosa
Mohon kemaafan untuk segala-galanya

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

Tuesday, July 30, 2013

BISKUT LOBAK



Assalamualaikum Salam Sejahtera semua...

Aduhaiii dah masuk mood raya sekarang...lagu2 raya pon dah berkumandang di sana sini...macam tak sabar rasanya dah balik ke kampung berhari raya...tapi rumah sampai sekarang tak terkemas2 lagi...projek mengukis dan membaking tak habis lagi...hihihi...QH masa2 gini kalau bershopping suka dengar lagu raya...baru la terasa meriahnya...lagipon setahun sekali aje dapat merasai suasana yang sebegini kan...tapi takde la bershopping sampai berlebih2an...sekadar cukup ikut kemampuan  dan bajet saje...tukar ape yang patut...sebab kena beringat lepas raya pon nak guna juga duit...hihihi...

Friday, July 26, 2013

CASHEWNUT ROLLED



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Diam tak diam rupanya dah ke 17 Ramadhan hari ni bersamaan dengan Hari Nuzul Al-Quran...

Peristiwa Nuzul Al-Quran merupakan peristiwa turunnya ayat al-Qur'an yang pertama kepada Nabi Muhammad s.a.w. hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada hari ini. Peristiwa Nuzul Al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhammad s.a.w. ketika baginda sedang beribadat di Gua Hira, bersamaan dengan tanggal 6 Ogos 610M. Perkataan "Nuzul" bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa Al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.
Ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad s.a.w. melalui perantaraan Malaikat Jibril ialah lima ayat pertama daripada Surah Al-Alaq. (Sumber dari Google)

Wednesday, July 24, 2013

SANTE FINGER



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Bersua kembali...
Semalam QH tak sempat nak bersiaran...seharian semalam berada di Dewan Merak Kayangan Felda untuk persiapan dan rehearsal majlis berbuka puasa...mula tu memang nak bersiaran juga...sebab ade juga masa2 'percuma' tapi signal maxis pula yang bermasalah kat dalam dewan tu...baik line tepon atau tenet...kalau nak guna kena ke luar dewan duduk di tepi tangga...hihihi...QH tak buat la...nanti siapa2 cari payah pulakan...takpe masih ade masa lagi nak tayang kukis raya pada semua...bajet macam bagus ajekan...hahaha...jika tak sempat update sekarang sambung ke raya haji pula yer...tak pon tunggu la raya tahun depan...hehehe...

Monday, July 22, 2013

BISKUT PANDAN NESTUM



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Aduhaiii baru la terasa penatnya hari ni...cuti hujung minggu hari tu maraton mengukis kuih raya konon...hihihi...tapi QH suka...memang sejak dari sekolah menengah dulu QH dah stat buat kukis sendiri...minat lagi 1...rasanya lebih suka buat kukis dari memasak...tak payah nak kupas bawang atau ape saje...hahaha...suka tengok biskut raya yang comel2 ni...geram...tahun ni pilihan biskut raya QH yang simple2 saje...

Thursday, July 18, 2013

BISKUT Y



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Akhirnya bersiaran juga blog ni...hehehe...sebenarnya dah beberapa hari QH menunggu cuaca cerah belah petang di kawasan umah QH...akhirnya semalam termakbul juga doa...dapat la QH mengambil gambar kukis raya...hihihi...hari minggu hari tu adelah beberapa jenis kukis yang QH buat tapi bile dah siap belah petangnya hujan pula...snap juga gambar kukis raya tersebut tapi bile nak diedit gambarnya tidak memuaskan hati...konon...hehehe...tu yang jadi bertangguh dari sehari ke sehari...nak update resepi yang lain dulu rasanya macam tak sesuai lak pula untuk ditayangkan bersempena bulan Ramadhan ni...kebanyakkan dalam simpanan resepi yang QH ade ni berkaitan dengan kek2 aje...sudahnya senyap sunyi aje la blog ni...nanti orang kata kita tak prihatin la pula...huhuhu

Friday, July 12, 2013

AYAM BEREMPAH BUNGKUS DAUN PANDAN



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Hari ni dah masuk Ramadhan yang ke 3...Alhamdulillah...semalam QH berkerja 1/2 hari aje...gara2 tetiba pula badan rasa tak sedap...sampai sakit belakang dibuatnya...puasa pertama hari tu QH buat mee goreng aje...dah la goreng mee tu termasin sikit...mungkin sebab tu kot...pastu sahur QH buat roti telur aje...konon tak nak la makan nasi...mungkin itu antara penyebab QH jadi tak tentu arah semalam...kesian pula mee kuning tu terpaksa dipersalahkan...tambahan faktor usia agaknya...hihihi...tak boleh silap makan dah...tapi ni pestime terjadi sepanjang QH berpuasa...nak berjalan pon jadi tak larat...

Tuesday, July 9, 2013

SIAKAP MASAK HIJAU



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Sebelum itu, dikesempatan ni QH ingin mengucapkan Salam Ramadhan buat semua kawan2 dan pengunjung2 blog ni yang beragama Islam...insyaAllah besok jika dipanjangkan usia...kita akan menyambut Ramadhan...malam ni bermula la terawih dan sahur kita yang pertama...semoga Ramadhan kali ni akan lebih sempurna dan bermakna serta penuh pengisian...dikesempatan ini juga QH ingin memohon ampun dan maaf sekiranya QH ade terkasar bahasa, terambil resepi atau ape saje kekurangan yang tidak perasan sepanjang tempoh berblog ni...bermaafan la sesame kita di bulan yang mulia ni...kita pon tak pasti akan dapat lagi ker untuk menyambut Ramadhan di tahun hadapan...mungkin ini Ramadhan kita yang terakhirkan...

Tuesday, July 2, 2013

KEK ALUNAN KASIH



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Sepatutnya nak ditayang semalam lagi...tapi ade saje ganggu semasa nak mengarang 'karangan'...hehehe...last2 hilang dah mood...jadi sambung la hari ni...

Isu yang masih hangat diperkatakan sehingga hari ni mengenai final bola sepak di antara JDT dan TRW...sebelum tu Tahniah buat pasukan Kelantan kerana menang Piala FA 2013 pada malam final tempoh hari...pada pasukan JDT pula tahniah juga kerana berjaya sampai ke final...jangan kecewa cuba lagi di lain masa ok...ingat senang ker nak sampai ke situ kan...umo pon lom setahun lagi tau...tetiba!!!

Thursday, June 27, 2013

SIAKAP MASAK KARI



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Dapat juga untuk bersiaran hari ni...sepatutnya resepi ni semalam lagi QH nak siarkan...tapi atas sebab2 tertentu dan tidak dapat dielakkan tertunda la entri ni...rasanya hari ni QH taknak la berceloteh panjang2...mood untuk berBW tengah meluap2 ni...banyak komen yang belum dijawab dan banyak kunjungan yang QH belum lunaskan lagi...hehehe...maaf ye kawan2 semua atas kelewatan tersebut...itupon kalau bos tak kacau...hahaha

Monday, June 24, 2013

VANILLA CUPCAKE



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Nampaknya keadaan berjerebu semakin teruk melanda negara kita sekarang kan...rata2 dari semalam ramai yang pos gambar keadaan berjerebu di kawasan persekitaran rumah atau tempat2 yang mereka lawati di Facebook dan Instagram...termasuk la QH...hihihi...memang teruk semalam jerebunya...hari ni pon QH tengok keadaannya masih macam semalam...banyak juga sekolah2 yang ditutup hari ni berikutan dengan masalah tersebut...pejabat2 taknak pula ditutup sekalikan...hehehe...kali ni keluar ke mana2 kena pakai topeng...tak tahan dengan bau hasap...boleh sesak nafas dibuatnya...tingkap rumah dan pintu sentiasa bertutup aje sekarang ni...itu pon masih lagi terbau2 asapnya lagi...mudah2an jerebu ni cepat la pulih seperti biase...

Friday, June 21, 2013

NASI AYAM ISTIMEWA



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Semua sedia maklumkan sekarang sesetengah tempat dalam negara kita berjerebu...malahan ade beberapa tempat mengalami jerebu yang teruk...dalam keadaan cuaca yang sebegitu...harus la beringat untuk menjaga kesihatan...masa2 ni la mudah untuk dapat penyakit...kalau boleh kurangkan sedikit aktiviti di luar...duduk rumah la jawapnyakan...buat biskut raya ke ape...hehehe...lagi satu kena banyak minum air masak...sebab bile cuaca macam ni...mula la tekak ni mudah dahaga...tu yang membuatkan sekarang ni tekak QH ni rasa macam nak cari aiskrim je...huhuhu...motipnya mengada2 la tu...hihihi...baguskan kalau jual aiskrim pon ade sistem 'delivery'...telepon aje pastu sampai la aiskrim tu depan mata...berangan yang amat...hahaha

Wednesday, June 19, 2013

MELTY HERSHEY CHOCOLATE



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera....

QH kembali...
Salam sayang kesayangan semua...
insyaallah QH akan bersiaran seperti biase mulai hari ni...hihihi...bile lama tak bersiaran terasa rindu la pula...harap anda semua pon begitu...berindu2an la yer sesama kita...hehehe...maklumla tuan rumah ni baru pulih dari terkena penyakit sumpahan malas yang amat...hahaha...dalam masa yang sama jugak...QH terharu dalam tempoh blog ni tiada entri baru yang masuk tetapi masih ade lagi yang sudi singgah ke sini seperti biase...malahan bilangan follower dan pengunjung semakin bertambah...macam mane tu??? ke nak selalu QH tak bersiaran ni...hahaha...jangan marah bergurau aje...^__^...terima kasih buat semua...tanpa anda tak meriah la blog QH ni...

Thursday, June 6, 2013

SAYUR GORENG CAMPUR



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Hari ni lewat sikit waktu siarannya...tapi takpe kan daripada tak langsung atau hilang begitu saje macam selalu tu...hehehe...

Pada semua umat Islam, hari ni bersamaan dengan 27 Rejab marilah kita bersama2 memperingati peristiwa penting yang berlaku pada hari tersebut iaitu peristiwa paling agung dalam sejarah Islam iaitu peristiwa Israk Mikraj Nabi Muhammad SAW...

Firman Allah SWT,

Maksudnya : “ Maha Suci Allah Yang telah menjalankan hambaNya (Muhammad) pada malam hari dari Masjid Al-Haram (di Makkah) ke Masjid Al-Aqsa (di Palestin), Yang Kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) kami. Sesungguhnya Allah jualah Yang Maha Mendengar, lagi Maha mengetahui ”.
Surah Al-Isra’, ayat:1

Tuesday, June 4, 2013

BROWNIES COKLAT ANEKA KACANG



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Membazir!!!

Entah kenapa sejak2 kebelakangan ni…seperti hilang pula sentuhan ‘menjadi’ dalam membaking…ade saje yang tidak kena…bile dah tak menjadi tu sudah tentu ke tong sampah saje la jawabnyakan…sedih tengok bahan2 yang dibuang begitu saje…rasa tidak berbaloi berlama2 di dapur tetapi hasilnya sebaliknya pula…QH tidak menyalahkan resepi yer…seperti biase resepi akan sentiasa bersama untuk dirujuk berkali2 nanti…cuma tak tahu la dimana silapnya…jadi semangat untuk mencuba lagi tu hilang bile mengenangkan akan membazir lagi…selama QH mencuba resepi bukan tiada yang tak menjadi tapi kali ni setiap kali mencuba setiap kali tu jugak la tak menjadi…aduhaiiii...mungkin perlu berehat sementara kot blog ni…hehehe…untuk mencari semangat yang baru…

Friday, May 31, 2013

ORIENTAL BUFFALO WING



Oriental Buffalo Wing

Wednesday, May 29, 2013

CHICKEN MEATBALLS ala IKEA



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Bebudak sekolah yang sedang bercuti sekolah sekarang ni tapi dengan blog QH pon bercuti sama yer…hehehe…beberapa hari yang lepas QH masih lagi dalam mood penat lagi…hari Wesak yang lepas orang lain sibuk dan bersuka ria bercuti sana sini tetapi QH sebaliknya…bekerja tau siap outstation lagi ke Muar…mana tak penatnya…macam episode lepas geram la pulakkan…hehehe…pada adik2 yang sedang bercuti sekolah sekarang ni manfaatkan cuti tersebut dengan sebaik2nya yer…jangan ditinggalkan terus buku2 tu…paling tidak pon siapkan dulu kerja2 sekolah yang ade baru lepas tu enjoy untuk buat ape2 pon…

Wednesday, May 22, 2013

GULAI IKAN TONGKOL

 

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…


Baikla hari ni sambung untuk mengupdate set Nasi Dagang yang QH dah tayangkan dahulu sebelum ni…saje nak membanyakkan kerja…agaknya la kot…hehehe…ye la kadang ade yang nak makan nasi dagang ni dengan lauk yang berbezakan…maklum la selera kita juga pon berbeza…ade yang lebih gemar makan nasi dagang ni dengan lauk kari atau gulai ayam, telur pon boleh…QH pernah jumpa dengan kari daging pon ade…tapi kebiasaannya dengan lauk ikan tongkol la kan…tu yang bila mengupdate blog ni QH mengasingkan nasi dengan lauknya…gandingan lauknya boleh pilih ikut pilihan sendiri…kebiasaanya pon kalau QH membeli nasi dagang lebih gemar makan dengan lauk kari ayam…hihihi…

Monday, May 20, 2013

NASI DAGANG



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…


Bertemu lagi…
Sebelum lagi terlambat QH ingin mengucapkan selamat berpuasa kepada sesiapa saje yang berpuasa pada hari ni sempena dah masuk ke bulan Rejab ni kan…kepada kaum hawa pula mana yang belum atau masih lagi belum menggantikan puasa yang termiss masa bulan Ramadhan yang lepas tu cepat2 la beringat ye dan cepat2 ganti…termasuk la yang sedang menekan keyboard ni…hehehe…selalu buat last minute…pastu pakat pulun habis-habisan…hahaha…lepas bulan Rejab ni dah masuk ke bulan Syaaban pastu Ramadhan pula…dah tak banyak masa tu lagi jika masih dilengah2kan…bff QH iaitu Mama Leen macam mane dengan u??? sebab kitaorang ni sama aje suka yang hujung2 tu…hehehe

Friday, May 17, 2013

UDANG MASAK BRIYANI



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…


Dikesempatan ini dan masih belum terlambat rasanya untuk QH mengucapkan Selamat Hari Guru buat teman2 blogger yang bergelar guru dan juga buat semua cikgu2 yang berada di luar sana…”Kegigihanmu dalam mendidik tidak akan kami lupakan”…termasuk juga buat sifu2 blogger masakan kerana secara tak langsung anda juga merupakan cikgu kepada QH di dalam bidang ni…walaupon kita hanya berjumpa di alam maya ni...tapi ilmu yang ade tu tidak terbatas dalam dunia IT yang serba canggih sekarang ni...

Tuesday, May 14, 2013

NASI BRIYANI


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…



Friday, May 10, 2013

AYAM GORENG SAMBAL HIJAU


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…


Maaf yer sekiranya entri pada kali ni akan membuat kengkawan akan sakit kepala atau terkejut dengan kebesaran gambar pada kali ni…memang QH tak boleh nak ape2kan lagi dengan gambar tersebut…bile dikecikkan…kecik la sangat…bile resize cara manual…gambar lak jadi tak senonoh nampak blur dan nampak melebar…terdapat kesilapan la ni semasa setting kamera masa tu...kesudahannya biar la gambar tersebut dengan size sebenar…hehehe…kalau tak jelas jugak tau la...hihihi

Wednesday, May 8, 2013

KEK LEOPARD



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Cakkkk
Kembali bertemu semua…salam rindu-rinduan buat semua…lega bile akhirnya dapat berblog semula hari ni…alhamdulillah…beberapa minggu yang lepas QH agak sibuk sedikit…tak sempat nak menunaikan tanggungjawab yang satu ni…tetapi aktiviti mencuba resepi tetap dijalankan seperti biase…cuma untuk mendedahkan resepi yang dicuba tu yang tak sempat…pada follower baru terima kasih kerana sudi memilih blog QH ni untuk difollow walaupon pada hakikatnya blog ni terhenti siaran seketika…sokongan kalian amat QH hargai…pada kawan2 yang lama juga terima kasih atas sokongan anda…



QH mengharapkan supaya hubungan persahabatan kita yang terjalin di alam maya ni akan berkekalan sampai bile2…walaupon kita berlainan pendapat dan faham dalam dunia politik…jangan disebabkan itu kita bermusuhan…QH terpaksa cakap begini…bukan untuk berkempen…sebab dah tiada guna pon…cuma tak nak disebabkan masalah tersebut kita bertelagah untuk mempertahankan hak bersuara masing2…yang dah lepas tu biarkan berlalu…ape yang penting kita memikirkan ape yang harus dilakukan pada masa hadapan…




Kalau tengok pada wall FB buat masa sekarang ni…kadang tu tak sanggup nak singgah ke situ lama2…ade saje berbalahan yang tercetus…memang la wall masing2 katanya...tapi kenapa sampai ade yang nak ‘unfriend’ atau ‘block’…padahal sebelum ni elok saje kita berkawan…tapi atas disebabkan masalah fahaman politik kita bermusuhan…QH mohon maaf yer jika ade yang terasa…QH tak menujukan pada sesiapa pon…ianya umum…bersegera la kita bermaafan…jernihkan kembali hubungan yang telah keruh tu…QH mengharapkan lepas ni keadaan akan kembali seperti biase…lebih elok jika tayang gambar masakan atau kek…hidup masakan!!! hehehe




Baikla…resepi kali ni resepi kek lagi dari QH…kek ni khas buat hubby QH sempena besday pada minggu lepas 28.4.2013…punya la lamakan nak ditayangkan…keknya pon dah tak nampak rupa dan sisanya lagi…hehehe…nak kongsikan awal2 memang tak sempat…sabo aje la...resepi kek ni QH ambil dari blog kak Azlita@Masam Manis…terima kasih yer kak…kek ni memang dalam list QH untuk dicuba…hubby pon suka kek ni…sedap bile oren dan coklat bergabung…jadi amat berbaloi la QH mencuba kek ni dihari istimewa beliau…hilang penatku…hehehe




Kek yang QH buat memang agak berbeza sedikit la dari resepi asal…dimana dibahagian tengah tu QH buat sebaliknya dari cara resepi asal…sebab dah tersalah bahagikan adunan tersebut…hehehe…bahagian dalamnya pula setelah dioperate nampaknya tak menjadi sangat corak badan leopard...hihihi…nampak sikit2 tu boleh la kan…dah nampak macam corak sebarangan aje pula…hehehe…tentang deco pula memang QH pilih yang berbeza…untuk tema besdaykan…nak buat corak rimau nampak macam ganas sangat lak…hehehe…tu yang deco ala2 drum…selaras dengan minat hubby QH yang suka main dengan benda tu…tapi yang kat rumah punya drum kecil elektronik tu aje…nak besar kena pegi jamming atau studio sape2 la kan…tak kuasa nak menyemak set drum tu dirumah…




Pada yang ingin mencuba dipersilakan ye…bahan yang digunakan pon tak banyak…semuanya basic saje…resepi ni untuk membuat 1 buku kek atau 2 keping kek yang berukuran 8 inci dan ketebalannya 2cm…jika nak buat 3 keping kek atau lebih…aduan tersebut perlu digandakan… 

LEOPARD CAKE/CHEETAH CAKE

Bahan2
240 gm mentega tanpa garam ~ dilembutkan 
200 gm gula caster
100 ml susu segar atau susu cair
3 biji telur
250 gm tepung gandum
16 gm baking powder
1 sudu teh esen vanilla

1 sudu besar serbuk koko
1 sudu teh coklat emulco
1 sudu teh pes oren
sedikit pewarna oren 




Caranya
Sediakan 2 loyang berukuran 8 inc 
Sapu loyang dengan sedikit butter dan lapikkan dasar loyang dengan baking paper
Panaskan oven pada suhu 170C

Satukan tepung dan baking powder, kemudian di ayak
dalam bekas mixer, satukan mentega dan gula caster
Pukul hingga adunan lembut
Masukkan telur sebiji demi sebiji.
Semasa masukkan sebiji telur masukkan juga 1 sudu besar tepung
Masukkan esen vanilla 

Kemudian masukkan baki tepung berselang seli dengan susu dan gaul dengan kaedah kaup balik
Mulakan dengan tepung dan akhiri dengan tepung juga ~ tepung ~ susu ~ tepung ~ susu ~ tepung
Gaul hingga sebati

Ambil anggaran satu cawan adunan dan letakkan pes oren dan pewarna oren ~ kacau rata
Kemudian masukkan dalam piping bag
Ambil anggaran 2 cawan adunan letakkan serbuk koko dan coklat emulco ~ kacau rata
Kemudian masukkan dalam piping bag
Ambil anggaran 1 cawan warna plain ~ tiada warna, masukkan dalam piping bag 




Untuk step seterusnya boleh lihat gambar di blog kak Ita yer...disitu ade gambar step by step cara di bawah ni dan mudah faham...klik SINI

Ambil anggaran 2 sudu besar adunan tak bewarna, ratakan dalam loyang ~ gambar 1
Ambil pula adunan warna coklat dan paipkan atas adunan tak bewarna tadi.
Buat lingkaran bulatan ~ kecil hingga besar
Lingkaran ni terpulanglah nak buat berapa lingkar. Boleh buat 5, 4 atau 3
Lingkaran ni boleh buat 2 line ~ maknanya 1 lingkaran tu kita paipkan 2 kali.

Kemudian kita paipkan pula warna oren, betul-betul di tengah-tengah lingkaran warna coklat tadi.
Lingkaran warna oren ni pun buat dalam 2 lingkaran setiap satu bulatan tu, supaya nanti warna oren tu nampak besar sikit bila kita potong.

Kemudian kita ambil warna coklat sekali lagi dan kita paipkan atas warna oren tadi dan tutup warna oren tadi keseluruhannya. Berhati-hati.

Kemudian kita ambil pula warna plain atau yang tak bewarna tadi, yang kita dah masukkan dalam piping bag, kita paipkan di celah-celah lingkaran tadi ~ rata-rata

Selepas tu ambil warna plain dan ratakan atas lapisan tadi, tutup keseluruhan permukaan adunan
Jangan kacau kuat-kuat tau..perlahan-lahan aje ratakan supaya lingkaran di bawah tidak terusik atau terlanggar.

Kemudian masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 170C selama 45 minit

Buat kaedah yang sama untuk loyang yang satu lagi.

Bila kek dah masak, biarkan 10 minit dan kemudian telangkupkan atas redai dan sejukkan.

Selepas tu boleh la deco ikut kreativiti masing2 atau nak deco macam yang kak Ita buat…resepi sepenuhnya boleh lihat di SINI yer

selamat mencuba…





Wednesday, April 24, 2013

BLACK FOREST CAKE



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…


Terlebih dahulu QH ingin mengucapkan terima kasih dan selamat datang buat follower2 baru blog QH ni…pada yang ade blog jugak nanti QH akan follow kembali yer…cuma QH perlukan sedikit masa sikit untuk berbuat demikian…tidak dilupakan juga buat kawan2 yang sudi meninggalkan komen2 yang manis dan indah2 pada setiap entri blog QH ni…insyaallah ade masa nanti QH akan BW blog semua…sekarang ni masa agak terhad sedikit…malam tadi QH free tapi tu la line internet la pulak boleh problem…ade saje dugaan dan halangannya…sabo aje la yer kak Ton…nanti baru la comelll…hehehe

Monday, April 22, 2013

APAM BERAS TRADISIONAL



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…


Apa khabar semua?? Macam mane cuti hujung minggu hari tu…seronok tak…minggu ni QH tak ke mane2 pon…menghabiskan masa dengan menjalankan rutin mingguan dan membaca novel…hehehe…kalau diikutkan dah lama juga tau QH tak membaca novel ni…lagi2 la sejak berblog ni…masa amat terhad sekali…tapi disebabkan penangan cerita kat TV3 setiap hari jumaat malam tu…Sebenarnya Saya Isteri Dia…mula2 cerita tu ditayangkan QH tak tengok pon…sebab takde kat rumah…masuk minggu ke 3 tu baru la berpeluang tengok cerita tu sampai habis…haiii best la pulak…rupanya cerita tu dari novel…apalagi terus saje nak dapatkan novel tu…tapi bile tengah hangat ni novel tu memang takde stok la kan…dah satu kerja merata mencari novel tu…kesudahannya dapat la di MPH JJ Wangsa Maju…masa nak membayar tu lucu jugak…bukan QH saje yang berminat dengan novel tu…rupanya ramai duk berkepit dengan novel tu…dah memasing tersenyum2 masa beratur nak bayar…hehehe…pengaruh TV betul la ^__^

Saturday, April 20, 2013

AWARD DARI DAPUR NASYA



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Hari ni takde resepi yer...sepatutnya semalam nak mengupdate blog tapi lappy lak tertinggal...elok aje menonong terus ke kereta...sampai2 ke opis baru la teringat...tak bawak lappy...terus tepuk dahi...hehehe...geram aje kan...

Sekarang ni QH nak mengupdate dulu award yang QH terima dari Nasya...terima kasih ye sudi memberi award itu kepada blog Qasey Honey...terharu jadinya bile diberi penghargaan yang sebegitu...cantik award ni...bertambah cantik lagi bile ianya sama kaler dengan tema blog QH ni...pink tu...kaler kesukaan QH...

Award ni bukan QH sorang saje yang dapat...ramai lagi blogger yang terima dan telah lama diupdate oleh mereka...cuma QH aje yang lambat sedikit...hehehe

Dengan award ini semoga ianya dapat dijadikan satu sandaran dan semangat untuk QH terus berblog...walaupon sekarang ni blog kejap tenggalam kejap timbul...>__<


Tuesday, April 16, 2013

CREAM PUFF COKLAT



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…


Fuhhh minggu lepas sekitar Lembah Klang dan kawasan sekitarnya telah mengalami gangguan bekalan air…Alhamdulillah setakat ni kawasan rumah QH tak terkena dengan gangguan tersebut…dugaan betulkan…QH faham bagaimana perasaannya jika terkena masalah tersebut…terutamanya buat baker2 diluar sana tu…pasti pening kepala memikirkan untuk menyiapkan tempahan2 yang ade…kerja2 membaking ni banyak menggunakan air…sebab banyak peralatan yang nak digunakan…sedangkan untuk membuat sebiji kek pon naik penuh sinki tu dibuatnya…inikan pula jika ade tempahan…dapat QH bayangkan bagaimana banyaknya tu…tu belum bab nak mencuci pakaian bagai…kalau sehari takpe terputus bekalan air tu…masih boleh mengharapkan lagi pada tangki yang ade…tapi kalau dah berhari2 tu…faham2 sendiri la ehhh… sebab tak silap QH sekarang ni pon masih ade lagi kawasan2 yang masih lagi terjejas dengan masalah tersebut…banyak2 bersabar yer semua…

Friday, April 12, 2013

SOTONG GORENG BEREMPAH



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…


Tiada jawapankan bile mood yang ala2 rajin tu bertukar MALAS…ade ubat tak untuk menyembuhkan penyakit tersebut??? sebab dah macam terkena virus la pulak…hehehe…hari2 balik mengadap komputer di rumah tapi tu la lain pula yang dbuatnya…yang paling kacau bile dah mula melayan cerita korea di Maaduu…sedar2 dah tengah malam rupanya…tu la yang berlaku setiap malam…tapi kerja untuk mengupdate blog yang sepatutnya perlu dibuat terbengkalai begitu saje…maaf yer kawan2 sebab sekarang ni QH amat jarang sekali untuk BW…QH akan perbaiki kelemahan dan kekurangan tersebut dari masa ke semasa yer…^__^…banyak resepi yang terkumpul QH tak kongsikan lagi…gambar2 yang disnap pon QH tak sempat lagi nak transfer ke komputer…tapi rutin mingguan untuk memasak dan membaking tetap berjalan seperti biase…

Tuesday, April 9, 2013

IKAN BAWAL GORENG BERLADA



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…


Bertemu kembali…
Seperti yang dijanjikan sebelum2 ni…hari ni QH nak kongsikan satu lagi resepi yang QH sumbangkan untuk majalah Aroma pada bulan Mac yang lepas…mungkin ade yang terlepaskan untuk memiliki majalah Aroma tersebut…setiap kali keluaran majalah tersebut perlu dapatkannya cepat2…kalau tidak gigit jari la jawabnya sebab majalah ni cepat habis…dulu majalah ni agak sukar juga QH nak dapatkan…tak banyak kedai yang menjual majalah ni…amat terhad…tapi sekarang tidak lagi...sekarang ni QH berlanggan di kedai buku kat depan pintu masuk ke Pertama Komplek… 

Tuesday, April 2, 2013

KEK SPAN ALMOND



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Terlebih dahulu QH ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada kawan2 yang sudi mendoa dan mengucapkan Selamat Hari Lahir buat QH semalam…bertambah lagi la usia QH tahun ni…huhuhu…Alhamdulillah masih diberi peluang OlehNya untuk QH bernafas lagi sehingga saat ni…tiada perkataan lain selain terharu dan gembira bile melihat ucapan yang tidak putus2 yang diterima di FB dan SMS…maaf jika QH tidak dapat membalas ke semua ucapan tersebut atau terlepas pandang…ucapan tersebut amat QH hargai sangat2…QH sayang semua…muahh…muahh

Thursday, March 28, 2013

TEMPAHAN : RAINBOW CAKE


maaf gambar agak kurang memuaskan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Bertemu kembali…semalam sepatutnya QH nak bersiaran tapi sampai opis baru perasan yang lappy tertinggal kat rumah…nak berpatah balik itu memang tidak mungkin akan terjadi la kan…walaupon sekarang ni musim cuti sekolah tapi keadaan jalan di KL ni sama saje…hari2 jem jugak…sebab orang yang bekerja tetap keluar bekerja seperti biase…hehehe…lagipon orang dulu2 cakap tak elok jika berbuat begitu…patah balik ke rumah jika ade barang yang tertinggal...

Monday, March 25, 2013

KETAM GORENG TELUR MASIN



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Selamat Hari Polis yang ke-206 buat semua anggota polis seluruh Malaysia…sambutan pada kali ni bertemakan 'Komuniti Sejahtera Komitmen Kami'…nak mengetahui lebih lanjut sila la ke laman FB PDRM…disitu terdapat beberapa gambar sempena hari polis hari ni…termasuk la gambar balu wira2 negara yang gugur serta banyak lagi gambar2 yang menarik terdapat di situ…

Wednesday, March 20, 2013

KEK LOBAK



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Alhamdulillah blog telah pulih seperti biase…diharap masalah tersebut tidak akan berlaku lagi…sepatutnya semalam lagi QH dah bersiaran seperti biase…tapi ade masalah pula diblog ni sehinggakan tugasan semalam tidak boleh disave dan dipublishkan seperti biase…entah dimana silapnya tak tahu la…rupanya ramai juga rakan blogger yang lain mengalami masalah tersebut…puas juga la malam tadi mencuba dan mengodek2 ape yang patut…tetiba ok la pulak…pening melayan buah hati yang sorang ni ^__^

Thursday, March 14, 2013

BINGKA CRACKERS



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Mari berlintas langsung sekarang dari dapur alam maya Qasey Honey…hihihi…ada2 ajekan...hari ni lewat lagi QH bersiaran…entri ni pon QH siapkan di opis…curi tulang kejap untuk mengupdate blog…tulang siapa tu mari kita fikirkannya bersama2…hihihi…tolong simpan rahsia ni tau…hehehe…lagipon bukan senang nak berpeluang macam ni…jadi gunakan masa yang ade ni dengan sebaik2nya…dari singgah dari meja ke meja dan bercerita itu ini yang akhirnya membawa ke termengumpatkan…baik la berbuat seperti yang QH buat ni ade juga manfaatnya (maaf yer ayat kali ni sila baca betul2) terbelit2 sampai sendiri pon kadang2 tak faham…hahaha…tapi tu la bile dah mengupdate blog kat opis ni…jenuh la pula nak mengangkut lappy ke opis…gaya macam dah seorang executive saje ke opis…hahaha…

Tuesday, March 12, 2013

TENGGIRI MASAK GARO RICA



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Bersiaran lewat hari ni…padahal memang dah beberapa hari tak bersiaran pon…hehehe…mesti ade yang sudah bosan dengan entri sebelum ni yang masih belum bertukar2 kepada resepi yang barukan…balik2 resepi yang sama juga bile singgah ke dapur alam maya QH ni…nak buat macam mane…tuan punya dapur mood kemalasan sikit buat masa ini…hehehe

Thursday, March 7, 2013

KEK AISKRIM


 
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Dimusim panas sekarang ni…tekak ni tak henti2 untuk meminta makanan dan minuman yang sejuk2kan…kalau di KL ni memang terasa terik panasnya tu…jadi dah kebetulan tu…ape kata hari ni kita berjamu mata dengan hidangan sejuk pula…jangan marah ekkk…hehehe…kali ni QH mencuba untuk buat kek aiskrim pula…memang dah lama menyimpan hasrat untuk membuat kek aiskrim ni…dari awal tahun lepas lagi nak buat…tapi baru sekarang ni ianya tertunai…aiskrim pon entah dah berapa kali beli dah…sudahnya habis dimakan begitu saje…hehehe…