Wednesday, December 26, 2012

IKAN SIAKAP GORENG BERLADA



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Dapat akhirnya QH bersiaran hari ni…salam rindu dan sayang buat semua…terima kasih kepada follower2 baru blog Qasey Honey…nanti QH follow balik kamu2 yer…^__^…terima kasih juga pada semua yang masih sudi bertandang ke sini walaupon dah lama tiada entri baru yang dapat disediakan dan meninggalkan komen2 yang indah2…nanti jugak QH akan berkunjung balas ke blog masing2 yea…




Sekarang ni QH masih lagi dalam mood bercuti dan bersiaran dari kampong halaman yang indah nan permai ni…ohhh yeahh…hahaha…pada yang bercuti panjang macam QH ni…selamat bercuti dan berhati2 dijalanraya yea…pada yang masih bekerja dan tiada cuti lagi untuk bercuti sila la teruskan dengan kerja2 kat opis tu ehhh...buat kerja dengan seikhlasnya yea…jangan jeles ngan kami tau…hahaha




Berbalik pada resepi alam maya hari ni…QH sajikan Ikan Siakap Goreng Berlada buat semua…sila jangan tertipu yea…ini bukan resepi hari ni atau bukan resepi yang sebentar tadi QH masak…mood sekarang nak makan masakan mak saje…hehehe…resepi ni dah lama QH kerjakan…tak ingat bila ianya dimasak…hihihi…punya la lama…




Resepi ni QH ambil dari blog CMG@Dapur Tanpa Sempadan…kalau mengikut resepi asal ikannya tu adalah ikan tongkol tapi QH tukarkan kepada ikan siakap…ape2 ikan sekalipon ianya sesuai…memang terbaik sangat2 tau resepi ni…senang, mudah dan sedap…sangat sempoi rasanya…boleh bertambah la makan dibuatnya…sangat2 memenuhi citarasa kami…secukup rasa…tak percaya…sila la mencubanya yea…resepi QH ade sediakan di bawah ni…selamat mencuba semua…




IKAN SIAKAP GORENG BERLADA
Resepi Asal: Ikan Tongkol Goreng Berlada

Bahan-bahannya :-)
1 ekor ikan tongkol bersaiz sederhana. potong sederhana tebal, cuci bersih dan toskan* - QH guna ikan siakap
Sedikit serbuk kunyit*
Sedikit garam*(*disatukan dan gaul rata2)
3 biji cili merah
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 biji buah keras
2 biji limau kasturi, ambil jusnya
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit hirisan daun bawang untuk hiasan

Cara membuatnya :-)
1.Goreng ikan tadi, tapi jangan garing sangat, biar embal2 sahaja (lembap2), tapi pastikan ikan masak. Angkat dan toskan.
2.Tumbuk hancur cili merah, bawang putih, bawang besar dan buah keras tadi (QH kisarkan saje bahan2 ni). Ketepikan.
3.Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk hancur hingga harum. Masukkan garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau rata dan masak hingga pekat.
4.Masukkan ikan goreng dan gaul rata2. Tuang jus limau kasturi, kacau dan masak sekejap. Rasa, dan jika ok boleh matikan api.
5.Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.



Friday, December 21, 2012

CHOCOLATE BAR BUBBLE RICE


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Bersua kembali di alam maya ini...
Hari ni gumbira sangat2 sebab hari ni merupakan hari terakhir QH bekerja di tahun 2012…yahoo…tak sabar rasanya nak tunggu sampai ke petang…terasa lambat pula jam ni bergerak…sebab hati dah berbunga2 untuk bercuti…ape lagi balik kampong la jawabnya…nak berehat puas2 dulu tahun depan baru fikir pasal kerja semula…sudah menjadi kebiasaan setiap hujung tahun QH akan mengambil cuti seminggu sampai la menyambut tahun baru...jadi setiap tahun QH akan berkira2 dengan cuti…kena bajet betul2 takut cuti tak cukup pula sampai ke hujung tahun…hihihi



Sebenarnya sekarang ni mak QH pon dah seminggu ade kat rumah…masa hubby amik QH di Kuala Kangsar hari tu mak QH pon ikut sekali…nak berehat kat KL pula katanya…katanya la…tapi tengok macam2 jugak yang dibuatnya dalam rumah tu…berkemas sana, berkemas sini…masak tu, masak ni…kita suka aje la…tak halang pon…hihihi…siap minta2 lagi suruh masak ni, masak tu ade la kot…dalam minggu ni hari2 QH bawak bekal…sebab pagi2 lagi dah terhidang sarapan di atas meja…jimat duit poket seminggu…hahaha…bile lagi kan nak merasa airtangan mak sendiri…masa ni la kan…asyik makan hasil airtangan sendiri pon boring jugak…psttt alasan aje tu…sebenarnya diri sendiri dah jadi pemalas semula…hahaha…


Baik la asyik bebel aje dari tadi jom la tengok resepi pula…kali ni coklat pula…saje2 nak buat coklat sendiri pula…masa ke bakery hari tu berkenan sangat la tengok acuan coklat bar ni…tu yang beli…QH beli di Yummie, Bangi…jadi daripada acuan tersebut menjadi hiasan dalam kabinet…baikla digunakan dengan sebaik2nya…tu yang terjadinya Chocolate Bar Bubble Rice…kebetulan pula bubble rice tu dah lama juga QH membelinya…sebelum raya lagi dah ade…tapi tak tahu nak diapa2kan…lagi pon senang saje nak buat coklat ni…QH tak campurkan ape2 bahan2 yang lain…semata2 coklat masakan tu dicairkan dan tabor la bubble rice tu kat dalamnya…senangkan…sekejap saje dah siap…jadi ape tunggu la…cepat2 cari acuan tu dan boleh la mulakan projek mencoklat hari ni…boleh la anak2 makan sambil nonton tv…resepi dan caranya ade di bawah ni yer…selamat mencuba semua…


CHOCOLATE BAR BUBBLE RICE

Bahan2
Coklat compound secukupnya – QH guna jenama Beryl’s
Bubble rice secukupnya
Acuan coklat bar

Caranya
Coklat dipotong kecil dan cairkan coklat menggunakan kaedah double boiler.
Tambahkan cocoa butter jika mahukan coklat nampak berkilat. (QH tak letak)

Setelah coklat benar2 cair masukkan coklat tadi ke dalam piping bag. Ketepikan.

Sediakan acuan untuk coklat bar tersebut. Pastikan acuan tadi bersih dan kering.


Paipkan coklat yang telah dicairkan tadi ke dalam acuan lebih kurang 1/2 sahaja.
Taburkan bubble rice pada coklat cair tersebut.
Letakkan semula coklat cair tadi sehingga menutupi permukaan bubble rice tersebut.

Kemudian hentak-hentakkan acuan supaya semua gelembung udara keluar dan ratakan permukaan coklat tersebut.

Simpan di dalam peti ais sehingga mengeras.
Setelah keras keluarkan coklat dari acuan.
Ratakan lebihan coklat tersebut jika ade dengan menggunakan pisau yang tajam.

Jika ingin membalut coklat tersebut bolehlah sediakan aluminium foil yang dibuat khas untuk membalut coklat. Siap.


Wednesday, December 19, 2012

AGAR-AGAR BUAHAN SEGAR


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Bertemu kembali di ruangan alam maya ini…semoga semua berada dalam keadaan sihat2 sahaja…QH masih dalam mood keletihan dan kurang rajin lagi…hihihi…rindunya QH pada kamu semua…adakah kamu juga begitu?? harapan…harap2 begitu la yea bukan sebaliknya tau…^__^…

Nampaknya beberapa hari lepas blog ini kembali sepi dan menyepi sekali lagi…itu semua sudah termaklumkan sebab tiada entri baru yang wujud untuk beberapa hari ni…balik2 bile buka blog ini resepi masih tidak berganti atau bertukar kepada yang lain…nak buat macam mane tuan rumah agak kesibukan kebelakangan ini…ke manakah agaknya menghilangnya tuan rumah ni yer??


Untuk pengetahuan semua beberapa hari yang lepas QH terlibat dengan tugasan diluar…bertugas diluar daerah dan negeri…bukan luar Negara yer…hihihi…QH berada di Ipoh, Perak selama 4 hari 3 malam…bermula dari hari Rabu hingga Sabtu yang lepas…kalau bercuti memang bestkan tapi sebaliknya kerja…selama berada disana QH dengan rakan2 pejabat yang lain berulang alik dari Ipoh ke Kuala Kangsar untuk membuat beberapa persiapan…bersempena majlis bersama Perdana Menteri…kalau rajin nanti QH akan buatkan entrinya yer…tapi rasa macam tak rajin la pulak…hehehe…


Selama berada di sana…memang sangat2 penat…bile hari2 berulang alik dari Ipoh ke Kuala Kangsar…tempat menginap di Ipoh tapi majlisnya di Kuala Kangsar…awal2 pagi lagi dah bergerak ke sana…bile sampai di hotel semula disebelah petangnya mula la nak cepat2 mencari bantal…nak berehat dan tido puas2…hehehe…kulit pon agak kegelapan sikit dah bile hari2 berjemur di tengah padang di bawah khemah yang sangat panas…tak rasa langsung angin bertiup dan lalu lalang ketika tu…^_^

Banyak lagi peristiwa2 yang berlaku dan terjadi ketika di sana…tapi nanti la kalau rajin akan bersambung semula cerita ni yer…hehehe


Jom kita sejukkan tekak kita pada hari ni dengan menu yang QH sediakan untuk hari ni…kali ni Agar-agar Buahan Segar menjadi pilihan QH pula…melihatnya saje agar2 ni kita dah terasa terliurkan…nak pula dinikmati ketika cuaca panas dan dimakan sejuk dicampur pula dengan buah2an segar…haiiii berdesup2 agar2 ni masuk ke mulut…seolah2 ianya menari2 di tekak…saje aje nak bagi kawan2 geram…sila terliur dan kecur yea…hehehe


Untuk resepi agar2 ni QH ikut seperti dibelakang bungkusan serbuk agar2 tersebut…penyediaannya pon senang…jika mengikut dan membaca arahan dengan betul…pasti akan menjadi agar2 ni…pastu boleh la nak tambah ape yang patut mengikut selera masing2…anggaran untuk sebungkus agar2 ni dan menggunakan acuan seperti QH ni…boleh dapat dalam 10 ketul…nak banyak boleh gandakan adunan tu yea…pasti berbaloi dan akan teringat2 akan rasanya yang sedap tu…tak percaya boleh cuba…hihihi…

Ianya juga sesuai jika nak dijadikan dessert untuk diletakkan di meja makan pengantin atau ape2 saje majlis yang bersesuaian…cuma perlu letakkan di dalam gelas ataupon botol…pasti ianya menjadi rebutan tau…resepi agar2 ni QH sediakan di bawah ni yer…


AGAR-AGAR BUAHAN SEGAR

Bahan2
10gm Konnyaku Jelly
250gm gula
950ml air
1 sudu jus lemon
Buah Strawberry
Buah Kiwi
Limau mandarin dalam tin – Brand Hosen
Nata de Coco

Caranya
1.   Campurkan serbuk Konnyaku Jelly bersama gula. Ketepikan.
2.   Masak air sehingga mendidih, kemudian masukkan campuran serbuk jelly tadi sedikit semi sedikit ke dalamnya hingga rata selama 8 minit. Jika mahu tambahkan warna atau perasa.
3.   Masukkan potongan buah-buahan ke dalam acuan dan tuangkan konnyaku jelly ke dalamnya.
4.   Biarkan seketika di luar sehingga wap hilang. Masukkan acuan tadi ke dalam peti sejuk selama 1 – 2jam atau sehingga beku dan sejuk sebelum disajikan. 


Wednesday, December 12, 2012

MUFFIN PISANG COKLAT CIP


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…



"Danger: Malware Ahead!
Google Chrome has blocked access to this page on qaseyhoney.blogspot.com.
Content from tr.nuffnangx.com, a known malware distributor, has been inserted into this web page. Visiting this page now is very likely to infect your computer with malware.
Malware is malicious software that causes things like identity theft, financial loss, and permanent file deletion. Learn more
 Advanced"


Nampak tak perkataan yang tertera kat atas tu memperkatakan tentang ape???

Kurang asam betul la kan!!! virus MALWARE ni telah menyerang blog QH pula…datang dari Nuffnangx…susah la macam ni…harus dicegah awal dan cepat2 ni…nanti tak pasal2 sendiri pula yang akan gigit jari nanti bile tengok blog kesayangan hilang terus dari padangan di baham oleh virus yang tidak dijemput tu…virus ni jugak akan menerencatkan blog kita akan dikunjungi oleh rakan2 yang lain…


Jika membuka blog menggunakan google Chrome dan blog tersebut telah dilanda dengan virus ni…akan keluar perkataan seperti di atas tu…jadi jika masih berminat ingin meneruskan dan membaca blog tersebut boleh la klik perkataan ADVANCE tu…nanti akan muncul perkatan ‘Proceed at your own risk…klik ayat tersebut…nanti akan disambungkan terus blog tersebut…setakat itu dulu yang QH ketahui…pasni QH akan minta bantuan hubby untuk tindakan selanjutnya…

Tapi ape yer puncanya tetiba boleh muncul virus ni…serang kat blog2 pula tu…ker ade pihak2 yang tidak berwajib untuk menghack blog2 masakan…kawan2 yang lain harus juga berhati2 dan rajin2 buat backup entri2 yang ade di blog masing2…sebelum ni ade dah rakan FB yang pm QH memberitahu hal ni…mulai dari tu terus QH backup entri sikit2…



Baik la untuk mengubat hati yang gungah ni…jom memufin…muffin ni harus dibuat tau…sebab sedap sangat…rugi kalau tak cuba…resepi ni QH ambil dari blog Kak Azlita@Masam Manis…sangat tertawa pertama kali melihatnya di hari tayangan…kebetulan juga masa tu bahan2 memang dah tersedia di rumah…kebetulan pula lagi QH pon dah lama tak buat muffin sendiri…

Kesedapan muffin terasa bile coklat dan pisang disatukan…dapat makan panas2 pula tu…aduh tak dapat QH nak luah dan gambarkan rasanya tu…pada peminat coklat tentu sukakannya…penyediaannya pon sangat senang…jadi pergi buat sekarang…hahaha…boleh la nanti dibuat untuk minum petang nanti yea…selamat mencuba…


MUFFIN PISANG COKLAT CIP
Daripada resepi: MUFFIN PISANG COKLAT RICE
By: Chef Hanieliza
Rujukan: Hanieliza's Cooking 

Bahan2
140 gm butter atau majerin
1 cawan gula perang
2 biji telur
1 s/k esen vanilla
2 cawan tepung gandum ~  diayak
1 s/k baking powder ~ diayak
1 cawan pisang ~ yang telah dilenyek
2 s/b serbuk koko
1/2 cawan coklat cip
Sedikit badam cincang ~ untuk hiasan

Caranya
Panaskan suhu oven pada 180C
Sediakan cup kertas secukupnya dan susunkan dalam loyang muffin
Ketepikan

Gaulkan butter dengan gula sehingga sebati.
Masukkan telur satu persatu dan esen vanilla. Kacau sebati.
Masukkan tepung yang telah diayakkan.
Masukkan pisang dan serbuk koko. Kacau rata.
Masukkan coklat cip dan kacau lagi.
Masukkan adunan dalam muffin cup.
Taburkan sedikit coklat cip dan sedikit badam cincang di atasnya.
Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 180'C selama 25 minit atau sehingga masak.
Sejukkan atas redai kuih dan hidangkan.


Monday, December 10, 2012

JEMPUT-JEMPUT UDANG


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Kembali untuk bersiaran…
Sesibuk mane pon blog harus didahulukan ^__^

Hari ni tak pasti lagi ape kerja yang akan mendatang…walaupon masih ade lagi kerja2 yang masih tersangkut2 dan tak beres2 tu…kerana mendahulukan kerja2 yang perlu di ambil tindakan segera…siap berkampung lagi dalam opis dari pagi hingga ke malam… hukhuk…makan minum siap ditaja lagi oleh pegawai merangkap bos tu…punya la menjaga kebajikan kami…mungkin takut kot kalau keluar nanti tak masuk2 opis semula…hihihi


Cuti hujung minggu baru ni pon sekali lagi dapur QH masih belum berasap lagi…mempulun untuk berehat dulu…sebab kerja masih belum selesai lagi..tu nanti QH akan ceritakan kemudian yer…

Dua tiga minggu ni mood QH asyik nak berjalan2 saje…tu yang sampai tak berasap dapur…ade2 aje projek mengejut kat luar tu…hehehe…tengah sale besar2ankan…mau tak jiwa kacau dibuatnya…hihihi…mula la simptom tak boleh tido lena melanda kalau ternampak ape yang berkenan tapi tak diberkenankan oleh encik somi…(>_<)…harap penyakit ini cepat sembuh yer…*(^o^)*



Ok la jom ke resepi…nanti entah2 ape lagi QH akan merapu…hihihi…resepi kali jemput-jemput udang…menu yang sudah zaman berzaman ni masih kekal sampai ke hari ini…satu2nya menu yang menjadi kegemaran rakyat Malaysia…buat la dengan cara ape sekali pon…ianya tetap sedap dimakan…ianya juga kegemaran kami cuma nak buatnya aje tu yang malas…hehehe

Nak pula dimusim hujan begini…jemput2 ni la yang dicari2 sambil dihirup bersama dengan kopi atau teh panas…wallaaa…boleh berketul2 jemput2 ni masuk ke mulut…ditambah sedap lagi bile dihidang panas…susah nak berhenti makan…hehehe…

Penyediaannya pon mudah dan senang saje…tak payah disukat2…dicampak2 aje pasti akan menjadi punya…cuma sekarang ni jemput2 ni sudah dipelbagaikan…boleh diletakkan ape saje yang dingini dan mengikut citarasa masing2…resepi jemput2 di bawah ni tak semestinya perlu diikut bulat2…ianya sebagai panduan…jika suka boleh ditambah atau dikurangkan mengikut keperluan…pada yang berminat untuk mencubanya petang nanti sebagai kudapan boleh la mencuba yer…


JEMPUT-JEMPUT UDANG

Bahan2
2 cawan tepung gandum
15 ekor udang segar – boleh tambah jika suka udang banyak
1 biji bawang besar *
1/4 cawan ikan bilis * - dikisar bersama
2 biji cili merah – dihiris halus
2 tangkai daun sup dan bawang – dihiris halus
1/2 sudu teh garam 
1/2 sudu teh pati ayam
Air secukupnya


Cara2
1. Buang kulit udang dan bersihkan serta dipotong dadu.
2. Dalam mangkuk besar masukkan tepung, garam, pati ayam dan gaul rata. Tambahkan sedikit demi sedikit air.
3. Kemudian masukkan bahan2 blend dan bahan yang telah dihiris tadi. Kacau sebati.
4. Akhir sekali masukkan udang yang dipotong dadu. Tambah air jika perlu hingga mendapat bancuhan yang tidak terlalu pekat atau cair. Gaul sebati.
5. Kemudian masukkan ke dalam peti ais dalam 20-30 minit. Biarkan diperam di dalam peti ais dulu.
6. Panaskan minyak untuk goreng terendam dan bolehla goreng cucur tadi. Sudukan 1 camca besar adunan tadi dan biar hingga masak.
7. Goreng dengan api sederhana hingga kuning keemasan, angkat dan toskan.
8. Hidangkan bersama sambal kicap atau sos pencicah kegemaran anda/sambal tumis.


Friday, December 7, 2012

MAHA 2012


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Cakkkk kembali untuk bersiaran!! ^__^
Alhamdulillah...dapat juga QH nak bersiaran hari ni setelah beberapa hari ni QH berkampung dari pagi hingga ke malam di opis...sangat2 sibuk...tak tahu la ape akan jadi dan nasib dengan blog kesayangan QH ni akan datang...jika selalu sangat jadi macam ni...takde masa untuk berblog...



Harap maaf yer pada kawan2 semua...QH tak sempat untuk berkunjung balas ke blog anda semua...alasan yang sering QH gunakan kan...hihihi...nak buat macam mane...bile dah sibuk tu memang tak akan sempat untuk berBW...bahkan nak melihat ke blog sendiri pon takde masa...InsyaAllah lepas ni QH akan membalasnya yer...



Baikla mesti dah tahukan ape yang QH nak kongsikan pada hari ni kan...kali ni QH nak kongsikan sebahagian koleksi gambar ketika QH ke MAHA 2012 yang lepas...yang bermula pada 23 Nov hingga 2 Dis...QH berada di situ 1 hari aje...pada hari pertama MAHA...dari pagi sampai ke malam tau...pergi ke situ bukan saje suka2 yer tapi bertugas di booth jabatan QH...tapi QH takde la sangat di situ...asyik hilang aje pergi merayap di kawasan sekitar...tapi takde la sampai meronda di sana...penat la nak menghabiskannya...jalan2 pon dikawasan sekitar dan dekat2 aje...kaki tak bertahan lama...jalan sikit kaki dah mula sakit2...mungkin silap pakai kasut kot...hehehe...



Ketika di hari pertama MAHA ni...QH tengok sambutan amat mengalakkan...pepagi lagi jalan dah jem dengan pengunjung2 yang datang...tak sangka jugak ketika tu...nasib baik la QH ke sana dengan menaiki kereta jabatan...ade laluan khasnya nak tempat yang dituju...kalau kereta sendiri...memang awal2 lagi dah cabut balik kot...tak sanggup nak menghadapi jalan yang sesak tu...hihihi...statement orang malas!!!



Sehari berada di sini seronok tau...lagi la ketika berjalan di bahagian menjual makanan...memanjang merasa tester yang ade tu...bile ade yang hulur...mesti amik untuk merasa...sampai kenyang jugak lak perut tu bile asyik merasa saje...sedap2 pulak tu...hihihi...bile dah banyak2 macam tu...tak tahu dah nak pilih dan beli yang mane...sudahnya takde la nak membeli sangat...takut membazir pula takde sape yang nak makan nanti...



Kalau diikutkan hati semuanya nak dibeli dan diangkut bawa balik...bawa sekarung duit pon belum tentu cukup...bile nampak tu nak...nampak ni nakkan...hehehe...geram dengan hasil dan produk2 yang dipamerkan tu...harga pon murah2...sayur2 dan buah2an semuanya segar2...cantik2 pula tu...bunga2nya lagi...kalau beli nanti dikhuatiri takde masa pula untuk menjaganya...hihihi...

Jom la tengok gambar2 yang ade ni yea...tak perlu la berceloteh panjang2 lagi...^_*



Gambar di atas adalah padi dan contoh sebahagian mesin2 yang digunakan untuk memproses beras...


Chef Liza dan anaknya jugak turut berada di sana untuk demo masakan...chef2 lain pula mendemo masakan dari produk yang dijual... 


Bahulu belah 8


Kek Lapis dan kek pelbagai rasa


Dodol panas...sedap


Homemade coklat



Sila jangan terkejut yer...ade durian goreng...sekali tengok dah macam pisang goreng dah...macam mane la tu kan rasanya...ramai jugak yang membelinya...bile takde orang lagi...cepat2 QH ambil gambar ni...hihihi


sangat2 segar semuanya...harga pula sangat murah


My Chef


empunya blog harus berposing juga...^__^


produk kraf pon ade juga

baikla kita akan berjumpa lagi di lain hari dan masa yea...salam sayang buat semua...muahhhh