Wednesday, December 26, 2012

IKAN SIAKAP GORENG BERLADA



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Dapat akhirnya QH bersiaran hari ni…salam rindu dan sayang buat semua…terima kasih kepada follower2 baru blog Qasey Honey…nanti QH follow balik kamu2 yer…^__^…terima kasih juga pada semua yang masih sudi bertandang ke sini walaupon dah lama tiada entri baru yang dapat disediakan dan meninggalkan komen2 yang indah2…nanti jugak QH akan berkunjung balas ke blog masing2 yea…




Sekarang ni QH masih lagi dalam mood bercuti dan bersiaran dari kampong halaman yang indah nan permai ni…ohhh yeahh…hahaha…pada yang bercuti panjang macam QH ni…selamat bercuti dan berhati2 dijalanraya yea…pada yang masih bekerja dan tiada cuti lagi untuk bercuti sila la teruskan dengan kerja2 kat opis tu ehhh...buat kerja dengan seikhlasnya yea…jangan jeles ngan kami tau…hahaha




Berbalik pada resepi alam maya hari ni…QH sajikan Ikan Siakap Goreng Berlada buat semua…sila jangan tertipu yea…ini bukan resepi hari ni atau bukan resepi yang sebentar tadi QH masak…mood sekarang nak makan masakan mak saje…hehehe…resepi ni dah lama QH kerjakan…tak ingat bila ianya dimasak…hihihi…punya la lama…




Resepi ni QH ambil dari blog CMG@Dapur Tanpa Sempadan…kalau mengikut resepi asal ikannya tu adalah ikan tongkol tapi QH tukarkan kepada ikan siakap…ape2 ikan sekalipon ianya sesuai…memang terbaik sangat2 tau resepi ni…senang, mudah dan sedap…sangat sempoi rasanya…boleh bertambah la makan dibuatnya…sangat2 memenuhi citarasa kami…secukup rasa…tak percaya…sila la mencubanya yea…resepi QH ade sediakan di bawah ni…selamat mencuba semua…




IKAN SIAKAP GORENG BERLADA
Resepi Asal: Ikan Tongkol Goreng Berlada

Bahan-bahannya :-)
1 ekor ikan tongkol bersaiz sederhana. potong sederhana tebal, cuci bersih dan toskan* - QH guna ikan siakap
Sedikit serbuk kunyit*
Sedikit garam*(*disatukan dan gaul rata2)
3 biji cili merah
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 biji buah keras
2 biji limau kasturi, ambil jusnya
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit hirisan daun bawang untuk hiasan

Cara membuatnya :-)
1.Goreng ikan tadi, tapi jangan garing sangat, biar embal2 sahaja (lembap2), tapi pastikan ikan masak. Angkat dan toskan.
2.Tumbuk hancur cili merah, bawang putih, bawang besar dan buah keras tadi (QH kisarkan saje bahan2 ni). Ketepikan.
3.Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk hancur hingga harum. Masukkan garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau rata dan masak hingga pekat.
4.Masukkan ikan goreng dan gaul rata2. Tuang jus limau kasturi, kacau dan masak sekejap. Rasa, dan jika ok boleh matikan api.
5.Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.



Friday, December 21, 2012

CHOCOLATE BAR BUBBLE RICE


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Bersua kembali di alam maya ini...
Hari ni gumbira sangat2 sebab hari ni merupakan hari terakhir QH bekerja di tahun 2012…yahoo…tak sabar rasanya nak tunggu sampai ke petang…terasa lambat pula jam ni bergerak…sebab hati dah berbunga2 untuk bercuti…ape lagi balik kampong la jawabnya…nak berehat puas2 dulu tahun depan baru fikir pasal kerja semula…sudah menjadi kebiasaan setiap hujung tahun QH akan mengambil cuti seminggu sampai la menyambut tahun baru...jadi setiap tahun QH akan berkira2 dengan cuti…kena bajet betul2 takut cuti tak cukup pula sampai ke hujung tahun…hihihi



Sebenarnya sekarang ni mak QH pon dah seminggu ade kat rumah…masa hubby amik QH di Kuala Kangsar hari tu mak QH pon ikut sekali…nak berehat kat KL pula katanya…katanya la…tapi tengok macam2 jugak yang dibuatnya dalam rumah tu…berkemas sana, berkemas sini…masak tu, masak ni…kita suka aje la…tak halang pon…hihihi…siap minta2 lagi suruh masak ni, masak tu ade la kot…dalam minggu ni hari2 QH bawak bekal…sebab pagi2 lagi dah terhidang sarapan di atas meja…jimat duit poket seminggu…hahaha…bile lagi kan nak merasa airtangan mak sendiri…masa ni la kan…asyik makan hasil airtangan sendiri pon boring jugak…psttt alasan aje tu…sebenarnya diri sendiri dah jadi pemalas semula…hahaha…


Baik la asyik bebel aje dari tadi jom la tengok resepi pula…kali ni coklat pula…saje2 nak buat coklat sendiri pula…masa ke bakery hari tu berkenan sangat la tengok acuan coklat bar ni…tu yang beli…QH beli di Yummie, Bangi…jadi daripada acuan tersebut menjadi hiasan dalam kabinet…baikla digunakan dengan sebaik2nya…tu yang terjadinya Chocolate Bar Bubble Rice…kebetulan pula bubble rice tu dah lama juga QH membelinya…sebelum raya lagi dah ade…tapi tak tahu nak diapa2kan…lagi pon senang saje nak buat coklat ni…QH tak campurkan ape2 bahan2 yang lain…semata2 coklat masakan tu dicairkan dan tabor la bubble rice tu kat dalamnya…senangkan…sekejap saje dah siap…jadi ape tunggu la…cepat2 cari acuan tu dan boleh la mulakan projek mencoklat hari ni…boleh la anak2 makan sambil nonton tv…resepi dan caranya ade di bawah ni yer…selamat mencuba semua…


CHOCOLATE BAR BUBBLE RICE

Bahan2
Coklat compound secukupnya – QH guna jenama Beryl’s
Bubble rice secukupnya
Acuan coklat bar

Caranya
Coklat dipotong kecil dan cairkan coklat menggunakan kaedah double boiler.
Tambahkan cocoa butter jika mahukan coklat nampak berkilat. (QH tak letak)

Setelah coklat benar2 cair masukkan coklat tadi ke dalam piping bag. Ketepikan.

Sediakan acuan untuk coklat bar tersebut. Pastikan acuan tadi bersih dan kering.


Paipkan coklat yang telah dicairkan tadi ke dalam acuan lebih kurang 1/2 sahaja.
Taburkan bubble rice pada coklat cair tersebut.
Letakkan semula coklat cair tadi sehingga menutupi permukaan bubble rice tersebut.

Kemudian hentak-hentakkan acuan supaya semua gelembung udara keluar dan ratakan permukaan coklat tersebut.

Simpan di dalam peti ais sehingga mengeras.
Setelah keras keluarkan coklat dari acuan.
Ratakan lebihan coklat tersebut jika ade dengan menggunakan pisau yang tajam.

Jika ingin membalut coklat tersebut bolehlah sediakan aluminium foil yang dibuat khas untuk membalut coklat. Siap.


Wednesday, December 19, 2012

AGAR-AGAR BUAHAN SEGAR


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Bertemu kembali di ruangan alam maya ini…semoga semua berada dalam keadaan sihat2 sahaja…QH masih dalam mood keletihan dan kurang rajin lagi…hihihi…rindunya QH pada kamu semua…adakah kamu juga begitu?? harapan…harap2 begitu la yea bukan sebaliknya tau…^__^…

Nampaknya beberapa hari lepas blog ini kembali sepi dan menyepi sekali lagi…itu semua sudah termaklumkan sebab tiada entri baru yang wujud untuk beberapa hari ni…balik2 bile buka blog ini resepi masih tidak berganti atau bertukar kepada yang lain…nak buat macam mane tuan rumah agak kesibukan kebelakangan ini…ke manakah agaknya menghilangnya tuan rumah ni yer??


Untuk pengetahuan semua beberapa hari yang lepas QH terlibat dengan tugasan diluar…bertugas diluar daerah dan negeri…bukan luar Negara yer…hihihi…QH berada di Ipoh, Perak selama 4 hari 3 malam…bermula dari hari Rabu hingga Sabtu yang lepas…kalau bercuti memang bestkan tapi sebaliknya kerja…selama berada disana QH dengan rakan2 pejabat yang lain berulang alik dari Ipoh ke Kuala Kangsar untuk membuat beberapa persiapan…bersempena majlis bersama Perdana Menteri…kalau rajin nanti QH akan buatkan entrinya yer…tapi rasa macam tak rajin la pulak…hehehe…


Selama berada di sana…memang sangat2 penat…bile hari2 berulang alik dari Ipoh ke Kuala Kangsar…tempat menginap di Ipoh tapi majlisnya di Kuala Kangsar…awal2 pagi lagi dah bergerak ke sana…bile sampai di hotel semula disebelah petangnya mula la nak cepat2 mencari bantal…nak berehat dan tido puas2…hehehe…kulit pon agak kegelapan sikit dah bile hari2 berjemur di tengah padang di bawah khemah yang sangat panas…tak rasa langsung angin bertiup dan lalu lalang ketika tu…^_^

Banyak lagi peristiwa2 yang berlaku dan terjadi ketika di sana…tapi nanti la kalau rajin akan bersambung semula cerita ni yer…hehehe


Jom kita sejukkan tekak kita pada hari ni dengan menu yang QH sediakan untuk hari ni…kali ni Agar-agar Buahan Segar menjadi pilihan QH pula…melihatnya saje agar2 ni kita dah terasa terliurkan…nak pula dinikmati ketika cuaca panas dan dimakan sejuk dicampur pula dengan buah2an segar…haiiii berdesup2 agar2 ni masuk ke mulut…seolah2 ianya menari2 di tekak…saje aje nak bagi kawan2 geram…sila terliur dan kecur yea…hehehe


Untuk resepi agar2 ni QH ikut seperti dibelakang bungkusan serbuk agar2 tersebut…penyediaannya pon senang…jika mengikut dan membaca arahan dengan betul…pasti akan menjadi agar2 ni…pastu boleh la nak tambah ape yang patut mengikut selera masing2…anggaran untuk sebungkus agar2 ni dan menggunakan acuan seperti QH ni…boleh dapat dalam 10 ketul…nak banyak boleh gandakan adunan tu yea…pasti berbaloi dan akan teringat2 akan rasanya yang sedap tu…tak percaya boleh cuba…hihihi…

Ianya juga sesuai jika nak dijadikan dessert untuk diletakkan di meja makan pengantin atau ape2 saje majlis yang bersesuaian…cuma perlu letakkan di dalam gelas ataupon botol…pasti ianya menjadi rebutan tau…resepi agar2 ni QH sediakan di bawah ni yer…


AGAR-AGAR BUAHAN SEGAR

Bahan2
10gm Konnyaku Jelly
250gm gula
950ml air
1 sudu jus lemon
Buah Strawberry
Buah Kiwi
Limau mandarin dalam tin – Brand Hosen
Nata de Coco

Caranya
1.   Campurkan serbuk Konnyaku Jelly bersama gula. Ketepikan.
2.   Masak air sehingga mendidih, kemudian masukkan campuran serbuk jelly tadi sedikit semi sedikit ke dalamnya hingga rata selama 8 minit. Jika mahu tambahkan warna atau perasa.
3.   Masukkan potongan buah-buahan ke dalam acuan dan tuangkan konnyaku jelly ke dalamnya.
4.   Biarkan seketika di luar sehingga wap hilang. Masukkan acuan tadi ke dalam peti sejuk selama 1 – 2jam atau sehingga beku dan sejuk sebelum disajikan. 


Wednesday, December 12, 2012

MUFFIN PISANG COKLAT CIP


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…



"Danger: Malware Ahead!
Google Chrome has blocked access to this page on qaseyhoney.blogspot.com.
Content from tr.nuffnangx.com, a known malware distributor, has been inserted into this web page. Visiting this page now is very likely to infect your computer with malware.
Malware is malicious software that causes things like identity theft, financial loss, and permanent file deletion. Learn more
 Advanced"


Nampak tak perkataan yang tertera kat atas tu memperkatakan tentang ape???

Kurang asam betul la kan!!! virus MALWARE ni telah menyerang blog QH pula…datang dari Nuffnangx…susah la macam ni…harus dicegah awal dan cepat2 ni…nanti tak pasal2 sendiri pula yang akan gigit jari nanti bile tengok blog kesayangan hilang terus dari padangan di baham oleh virus yang tidak dijemput tu…virus ni jugak akan menerencatkan blog kita akan dikunjungi oleh rakan2 yang lain…


Jika membuka blog menggunakan google Chrome dan blog tersebut telah dilanda dengan virus ni…akan keluar perkataan seperti di atas tu…jadi jika masih berminat ingin meneruskan dan membaca blog tersebut boleh la klik perkataan ADVANCE tu…nanti akan muncul perkatan ‘Proceed at your own risk…klik ayat tersebut…nanti akan disambungkan terus blog tersebut…setakat itu dulu yang QH ketahui…pasni QH akan minta bantuan hubby untuk tindakan selanjutnya…

Tapi ape yer puncanya tetiba boleh muncul virus ni…serang kat blog2 pula tu…ker ade pihak2 yang tidak berwajib untuk menghack blog2 masakan…kawan2 yang lain harus juga berhati2 dan rajin2 buat backup entri2 yang ade di blog masing2…sebelum ni ade dah rakan FB yang pm QH memberitahu hal ni…mulai dari tu terus QH backup entri sikit2…



Baik la untuk mengubat hati yang gungah ni…jom memufin…muffin ni harus dibuat tau…sebab sedap sangat…rugi kalau tak cuba…resepi ni QH ambil dari blog Kak Azlita@Masam Manis…sangat tertawa pertama kali melihatnya di hari tayangan…kebetulan juga masa tu bahan2 memang dah tersedia di rumah…kebetulan pula lagi QH pon dah lama tak buat muffin sendiri…

Kesedapan muffin terasa bile coklat dan pisang disatukan…dapat makan panas2 pula tu…aduh tak dapat QH nak luah dan gambarkan rasanya tu…pada peminat coklat tentu sukakannya…penyediaannya pon sangat senang…jadi pergi buat sekarang…hahaha…boleh la nanti dibuat untuk minum petang nanti yea…selamat mencuba…


MUFFIN PISANG COKLAT CIP
Daripada resepi: MUFFIN PISANG COKLAT RICE
By: Chef Hanieliza
Rujukan: Hanieliza's Cooking 

Bahan2
140 gm butter atau majerin
1 cawan gula perang
2 biji telur
1 s/k esen vanilla
2 cawan tepung gandum ~  diayak
1 s/k baking powder ~ diayak
1 cawan pisang ~ yang telah dilenyek
2 s/b serbuk koko
1/2 cawan coklat cip
Sedikit badam cincang ~ untuk hiasan

Caranya
Panaskan suhu oven pada 180C
Sediakan cup kertas secukupnya dan susunkan dalam loyang muffin
Ketepikan

Gaulkan butter dengan gula sehingga sebati.
Masukkan telur satu persatu dan esen vanilla. Kacau sebati.
Masukkan tepung yang telah diayakkan.
Masukkan pisang dan serbuk koko. Kacau rata.
Masukkan coklat cip dan kacau lagi.
Masukkan adunan dalam muffin cup.
Taburkan sedikit coklat cip dan sedikit badam cincang di atasnya.
Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 180'C selama 25 minit atau sehingga masak.
Sejukkan atas redai kuih dan hidangkan.


Monday, December 10, 2012

JEMPUT-JEMPUT UDANG


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Kembali untuk bersiaran…
Sesibuk mane pon blog harus didahulukan ^__^

Hari ni tak pasti lagi ape kerja yang akan mendatang…walaupon masih ade lagi kerja2 yang masih tersangkut2 dan tak beres2 tu…kerana mendahulukan kerja2 yang perlu di ambil tindakan segera…siap berkampung lagi dalam opis dari pagi hingga ke malam… hukhuk…makan minum siap ditaja lagi oleh pegawai merangkap bos tu…punya la menjaga kebajikan kami…mungkin takut kot kalau keluar nanti tak masuk2 opis semula…hihihi


Cuti hujung minggu baru ni pon sekali lagi dapur QH masih belum berasap lagi…mempulun untuk berehat dulu…sebab kerja masih belum selesai lagi..tu nanti QH akan ceritakan kemudian yer…

Dua tiga minggu ni mood QH asyik nak berjalan2 saje…tu yang sampai tak berasap dapur…ade2 aje projek mengejut kat luar tu…hehehe…tengah sale besar2ankan…mau tak jiwa kacau dibuatnya…hihihi…mula la simptom tak boleh tido lena melanda kalau ternampak ape yang berkenan tapi tak diberkenankan oleh encik somi…(>_<)…harap penyakit ini cepat sembuh yer…*(^o^)*



Ok la jom ke resepi…nanti entah2 ape lagi QH akan merapu…hihihi…resepi kali jemput-jemput udang…menu yang sudah zaman berzaman ni masih kekal sampai ke hari ini…satu2nya menu yang menjadi kegemaran rakyat Malaysia…buat la dengan cara ape sekali pon…ianya tetap sedap dimakan…ianya juga kegemaran kami cuma nak buatnya aje tu yang malas…hehehe

Nak pula dimusim hujan begini…jemput2 ni la yang dicari2 sambil dihirup bersama dengan kopi atau teh panas…wallaaa…boleh berketul2 jemput2 ni masuk ke mulut…ditambah sedap lagi bile dihidang panas…susah nak berhenti makan…hehehe…

Penyediaannya pon mudah dan senang saje…tak payah disukat2…dicampak2 aje pasti akan menjadi punya…cuma sekarang ni jemput2 ni sudah dipelbagaikan…boleh diletakkan ape saje yang dingini dan mengikut citarasa masing2…resepi jemput2 di bawah ni tak semestinya perlu diikut bulat2…ianya sebagai panduan…jika suka boleh ditambah atau dikurangkan mengikut keperluan…pada yang berminat untuk mencubanya petang nanti sebagai kudapan boleh la mencuba yer…


JEMPUT-JEMPUT UDANG

Bahan2
2 cawan tepung gandum
15 ekor udang segar – boleh tambah jika suka udang banyak
1 biji bawang besar *
1/4 cawan ikan bilis * - dikisar bersama
2 biji cili merah – dihiris halus
2 tangkai daun sup dan bawang – dihiris halus
1/2 sudu teh garam 
1/2 sudu teh pati ayam
Air secukupnya


Cara2
1. Buang kulit udang dan bersihkan serta dipotong dadu.
2. Dalam mangkuk besar masukkan tepung, garam, pati ayam dan gaul rata. Tambahkan sedikit demi sedikit air.
3. Kemudian masukkan bahan2 blend dan bahan yang telah dihiris tadi. Kacau sebati.
4. Akhir sekali masukkan udang yang dipotong dadu. Tambah air jika perlu hingga mendapat bancuhan yang tidak terlalu pekat atau cair. Gaul sebati.
5. Kemudian masukkan ke dalam peti ais dalam 20-30 minit. Biarkan diperam di dalam peti ais dulu.
6. Panaskan minyak untuk goreng terendam dan bolehla goreng cucur tadi. Sudukan 1 camca besar adunan tadi dan biar hingga masak.
7. Goreng dengan api sederhana hingga kuning keemasan, angkat dan toskan.
8. Hidangkan bersama sambal kicap atau sos pencicah kegemaran anda/sambal tumis.


Tuesday, December 4, 2012

ASAM PEDAS IKAN KERISI BERSAMA SAWI JERUK ASIN




Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Aduhhh broadband buat hal yea dia…entah ape la nasib bile kedua2 broadband tidak berfungsi dengan setimpalnya…langsung takde connection…seharian hari ahad tak dapat nak online…sepatutnya entri ni nak ditayangkan semalam lagi…tapi terpaksa ditangguhkan sehingga ke hari ni…

semalam nak guna line tenet di opis…line disekat2 la pula…FB masih ok lagi itupon harus berkali2 refresh…blog2 pon ade yang nasib2 aje dapat dibuka…yang kelakar blog sendiri pon tak berjaya untuk ditembus yea…sedeyyyynya…malam tadi try lagi…baru la ok si celcom tu…dah pukul 10 lebih dah masa tu…mata pon dah mengantuk...maxis aje tak tahu ape masalahnya…sampai sekarang tak ok2…




Hari ni nak kongsikan resepi masak2 pula…takde kek2 yer…tunggu hujung tahun nanti kot kalau ade…hihihi…dah dekat 2 minggu sebenarnya QH tak memasak…entah la jugak ke mane la mood nak memasak atau membaking tu pergi…nak makan QH beli aje atau makan saje diluar…senang…hehehe…

Draft dalam blog banyak lagi himpunan resepi yang QH belum kongsikan…jadi QH nak habiskan dulu draft2 yang ade tu…stok cukup sampai hujung tahun ni tau…bayangkan bertapa banyaknya resepi2 tu…silap leh sampai ke awal tahun depan kot…jika QH ade miss untuk bersiaran…




Resepi kali ni Asam Pedas Ikan Kerisi bersama Sawi Jeruk Asin…resepi ni QH ambil dari blog Kak Azlita@Masam Manis…dimana resepi asalnya adalah Telur Ikan Tenggiri Masak Asam Pedas Sawi Jeruk Asin…QH tak makan dan tak pernah makan telur ikan…hubby QH makan kot…jadinya QH tukarkan telur ikan tu ke ikan kerisi…ikan kerisi adalah ikan kegemaran QH…isinya sedap…kalau beli ikan ni…QH tak pernah siang dirumah…siap2 minta penjual tu siangkan…

Sedap tau kuah asam pedas ni…kena la dengan selera kami…bile dah rasa tu akan nak rasa lagi…dulu QH tak berapa suka pon lauk asam pedas ni…kalau mak QH masak dulu macam tak berapa nak makan la lauk tu masa tu…tapi sejak kawin pak mertua QH rajin masak asam pedas…mungkin takde pilihan kot…hihihi…sejak tu la tahu akan keenakkannya…puas rasanya bile dimakan dengan nasi panas2…perghhhh boleh bertambah la makan…hehehe…
Kalau nak tahu bagaimana rasanya…sila la mencuba resepi di bawah ni yer…terima kasih pada kak Ita sudi berkongsi resepi ni…memang sedap…QH nak kongsikan resepi ni di sini pula yer…jom skodeng resepi… 




asam pedas ikan kerisi bersama sawi jeruk asin
Resepi asal: Telur Ikan Tenggiri Masak Asam Pedas Sawi Jeruk Asin

Bahan2
Telur ikan secukupnya ~ dicuci bersih dan toskan airnya – QH guna ikan kerisi
1 pokok sawi jeruk ~ di hiris dan rendam sekejap, toskan

8 batang cili merah ~ dikisar
8 biji bawang merah ~ dikisar
3 ulas bawang putih ~ dikisar
3/4 inci kunyit hidup ~ dikisar
1/2 inci halia ~ dikisar kisar
1/2 inci lengkuas ~ dikisar
1/2 inci belacan ~ dikisar

3/4 cawan jus air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
1 kiub ikan bilis ~ jika suka




Caranya
1. Pijarkan minyak dalam periuk, tumiskan bahan-bahan yang dikisar dan masak hingga garing, harum dan terbit minyak.
2. Tuangnkan air asam jawa dan masak hingga didih. Jika kuahnya pekat tambahkan air secukupnya.
3. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Bila kuah dah mendidih masukkan ikan dan sawi jeruk asin.
5. Masak hingga telur empuk, siap di hidangkan.



Saturday, December 1, 2012

PESAN IBU SAYA DARI CHEF KAMARUL

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Bersiaran di hari Sabtu!!

Dah lamakan QH tak berkongsi tip dan petua di dalam blog ni...jadi hari ni nak berkongsi la sedikit petua yang QH ambil dan terbaca dari buku resepi seorang chef terkenal iaitu Chef Kamarul dari Buku Resepi 30 minit beliau...

Petua yang QH nak kongsikan hari ni ianya berkaitan dengan dunia masakan...mungkin petua yang QH kongsikan ni ade yang dah mengetahuinya...mungkin ade juga yang dah terlupa yea tak...oleh itu jadikannya sebagai rujukan pada masa hadapan...kadang2 petua ni penting jugak sekiranya berlaku perkara2 seperti di bawah ni...

Pada Chef Kamarul jika chef terbaca entri ini...QH mohon diizinkan yea untuk berkongsi petua ini di blog QH untuk dikongsikan pula kepada kawan2 yang lain...terima kasih banyak2...

PESAN IBU SAYA…
Sumber : Buku Resepi 30 minit Chef Kamarul

“Ruangan ini sengaja diadakan sebagai satu ruangan untuk berkongsi beberapa petua yang saya perolehi daripada pakar-pakar masakan yang saya kenali. Ade yang diperolehi daripada kawan, guru2 malah banyak juga daripada ibu saya sendiri dan ibu rakan2 seperjuangan. Malah ruangan pesanan ibu ini amat sesuai dijadikan rujukan kita bersama semasa di dapur” – Chef Kamarul.





1.           Sayur lebih tahan lama.
Sayur-sayuran segar terutamanya yang berdaun hijau amat mudah rosak. Untuk mengelakkan ini berlaku balut sayur-sayuran ini dalam kuantiti yang kecil dengan kertas. Kemuadian simpanla di bahagian sayur-sayuran di dalam peti sejuk. Nescaya sayur-sayuran ini akan dapat bertahan lebih lama.




2.         Hilangkan bau hangit makanan.
Cara menghilangka bau hangit makanan termasuklah hangit nasi atau masakan-masakan lain adalah dengan cara memasukkan dua atau tiga tangkai cili kering ke dalam periuk. Kemudian tutup dan biarkan seketika InsyaAllah, bau hangit itu akan hilang secara perlahan-lahan.




3.          Hilangkan lender ikan Air Tawar
Ikan air tawar memang terkenal dengan sejenis lendir yang bagi sesetengah orang yang tidak biasa kurang menyenangkan. Cara untuk mengurangkan lendir pada ikan, mudah sahaja, siang ikan seperti biase kemudian ambil sedikit daun pisang dan masukkan ke dalam bekas yang berisi ikan yang telah disiang. Lalu ramas dan cuci ikan dengan air sehingga bersih. Lendir ikan itu akan terus hilang bersama air tadi.




4.         Tauhu tahan lama.
Tauhu adalah sejenis bahan makanan kaum Cina. Memang sedap jika betul cara masaknya namun tidaklah dapat bertahan lama kerana mudah rosak. Bagi mencegah tauhu yang kita beli rosak dengan cepat, cuci dengan air bersih. Tuskan tauhu sehingga kering dan tuangkan air panas. Biarkan sehingga sejuk. Tetapi jika kita ingin terus memasaknya tidaklah perlu dibuat begini kerana kaedah ini akan mengubah rasa dan bentuknya.




5.          Mudah mengopek kerang.
Ramai yang suka makanan laut ini tetapi tidak ramai yang suka mengopeknya terutama sekali kanak-kanak. Bagi memudahkan mengopek kerang, petuanya adalah dengan mencampurkan sesudu minyak masak ke dalam air rebusan. Nescaya kerang akan terbuka sedikit dan memudahkan anda mengopeknya nanti.




6.          Potong buah-buahan.
Buah-buahan adalah satu kemestian dalam diet seharian bagi membekalkan kita dengan sumber nutrisi dan vitamin. Sebelum memotong buah-buahan, pisau hendaklah disapu dengan limau nipis terlebih dahulu. Jus daripada limau nipis ini mengandungi asid yang mengelak potongan buah-buahan daripada menjadi lebam terutamanya buah-buahan seperti epal, pear, lai dan lain-lain. Satu cara lagi adalah dengan merendam kan seketika ke dalam air ais bagi mengekalkan warna aslinya.




7.          Hindari kumbang beras.
Serangan kumbang beras memang biasa terjadi terutama sekali jika ada kelembapan di tmpat simpanan beras kita itu. Untuk menghidari beras daripada kumbang beras, letakkan beberapa tangkai cili kering di dalam tempat menyimpan beras. Cili kering tersebut hendaklah ditimbus ke dalam beras tadi. Ini akan membuatkan kumbang beras itu tidak selesa lalu keluar dari bekas beras tersebut.




8.         Masalah nasi mentah.
Memasak nasi bukanlah susah sangat namun kadangkala tak menjadi jugak. Banyak faktor yang menyumbang masalah ini seperti jenis beras, penggunaan periuk nasi yang baru malah penjagaan api itu sendiri. Kadangkala walaupun sesudah menyukat nisbah air dan beras secukupnya. Masalah nasi mentah tetap juga terjadi. Sekiranya nasi yang kita masak tidak cukup masak atau mentah, jangan risau kerana masalah ini masih boleh di atasi. Caranya ialah isikan air panas ke dalam sebiji mangkuk kecil yang tahan panas. Buatkan lekuk pada bahagian tengah nasi, kemudian masukkan mangkuk yang berisi air panas tadi. Tutup periuk rapat-rapat dan biarkannya di atas api yang perlahan beberapa minit sehingga nasi betul-betul masak. Kaedah ini seperti mengukus kerana stim daripada air panas itu akan memasak bahagian nasi yang mentah itu.




9.          Hilangkan pahit peria.
Peria ialah sejenis sayuran yang tidak begitu popular, tetapi peminatnya boleh tahan juga ramainya. Sebab utamanya adalah rasa pahit peria itu, namun khasiat peria telah dibuktikan oleh ramai pakar perubatan. Untuk menghilangkan pahitnya, potong peria dan rendam di dalam air berisi garam halus. Setelah lebih kurang 25 minit, sejatkan dan masaklah peria tadi mengikut resepi anda. Namun anda mestilah merasa dahulu masakan anda itu sebelum memasukkan lagi garam ya!!




10.     Mudah mengupas kentang.
Ubi kentang antara sumber makanan yang membekalkan kita dengan serat dan khasiat lain. Untuk memudahkan pengupasan kentang, basuh kentang terlebih dahulu, kemudian rebuslah kentang tersebut lebih kurang 5 minit atau sehingga hampir empuk mengikut kesesuaian resepi anda. Sejukkan dan kemudian kupaslah kulitnya. Hasilnya kentang lebih cantik dan mudah mengupasnya.




11.       Ikan panggang berbau wangi.
Ikan panggang memang menyelerakan. Baunya sahaja menaikkan selera kita. Sekiranya ingin bau wangi dan kelihatan menyelerakan, balut ikan tersebut dengan daun kunyit selepas diperap. Kemudian, bakar ikan tersebut dengan api yang sederhana.




12.      Rangupkan cucur.
Bagi pengemar cucur udang, ikan bilis jagung mahupun pisang, mungkin tidak mahu melepaskan peluang menikmati hidangan ini panas-panas. Tambah-tambah lagi dengan kerangupannya. Untuk merangupkan cucur supaya lebih enak dimakan, masukkan sedikit mentega ke dalam bancuhan tepung cucur anda. Kacau bancuhan tersebut hingga sebati dan goreng dengan api yang panas.




13.      Tanggalkan kesan getah nangka.
Buah nangka sememangnya enak dimakan. Baunya sahaja sudah cukup menambat hati. Namun setiap kali memakannya kita tentu akan berdepan dengan masalah hendak menanggalkan getah nangka yang terkena pada tangan dan perkakas yang digunakan. Untuk menanggalkan getah nangka, anda hanya perlu gosokkan hampas kelapa pada tangan atau perkakas yang terkena getah tadi berulang kali sehingga bersih.




14.      Bawang goreng tahan lebih lama.
Bawang goreng bagai penyeri hidangan. Untuk mendapatkan bawang goreng yang tahan lebih lama, mula-mula rendamkan bawang yang telah dimayang di dalam air garam selama 10 minit. Bilas dengan air bersih. Gorengkan bawang tersebut di atas api sederhana sehingga garing. Selepas itu simpan di dalam bekas kedap udara.




15.      Tangan berbau hanyir.
Selepas menyiang ikan, tangan biasanya akan berbau hanyir dan akan membuatkan anda rasa tidak selesa. Untuk menghilangkan bau hanyir yang tidak menyenangkan ini, cuba lumurkan sedikit halia yang ditumbuk pada tangan anda. Cara ini akan membuatkan bau hanyir itu hilang.




16.      Elakkan mata berair kerana bawang.
Menjadi kebiasaan apabila sedang asyik mengupas bawang, air mata pun turun bercucuran. Bagi mengelakkan kejadian seumpama ini, rendam bawang di dalam bekas berisi air kemudian kupas terus bawang yang direndam tadi di dalam air. Ada satu cara lagi, anda boleh simpan bawang yang hendak digunakan esok hari di dalam peti sejuk tanpa mengupas kulitnya. Keesokkan harinya anda boleh mengupas dan memotong bawang tersebut tanpa mata rasa pedih dan berair.


* semua gambar di atas QH ambil dari google