Thursday, November 29, 2012

PUDDING in jar


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Kembali bersiaran pada hari ni…
Sebelum tu QH nak tanye pada kawan2 semua…pernah dengar tak mengenai virus ‘malware’… virus ni QH tengok sedang melanda pada beberapa blog yang QH follow…bile kita klik link blog tu nanti ianya akan ke page lain pula…mengatakan blog tersebut di block…untuk surfing the internet QH menggunakan chrome…tak tahu la jika menggunakan Mozilla ade masalah itu atau tidak…

Tuesday, November 27, 2012

OMBRE CAKE with FONDANT + FLOWER GUMPASTE + HANTARAN PERTUNANGAN = 3 IN 1


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Panjangkan tajuk entri pada kali ni…harap jangan pening yer…hihihi…QH akan ceritakan satu persatu yer…gambar pon banyak tapi QH menggunakan teknik photo grid bagi menjimat ruangan pada picasa album…sampai ade yang tertinggal untuk di watermarkkan…sila jangan curik yer gambar ade di dalam ni…kalau teringin jugak sila minta izin…^_^

Friday, November 23, 2012

KEK LAPIS PELANGI


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Kembali bertemu pada hari ni…
Nampaknya dari kelmarin sehingga la semalam…ramai rakan2 blogger yang menghadapi masalah untuk mengupload gambar di blog kerana sudah memenuhi kuota yang diberikan…

QH berharap hasil perkongsian mengenai Tutorial BilePicasa Album Penuh (boleh klik link tersebut)…dapat membantu rakan2 yang mengalami masalah tersebut yer…

Thursday, November 22, 2012

FRESH FRUIT TART


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Cakkkkk...haaaa tu dia...
QH kembali bersiaran...

Salam rindu-rinduan buat semua pengunjung blog Qasey Honey...semoga anda semua berada dalam keadaan sihat la hendakNya...

kembali bertemu kita pada hari ni setelah beberapa hari menghilang...berita kehilangan tu akan QH laporkan kemudian yer...tapi tu la...alahai liatnya la pula bile nak memulakan untuk berblog semula...^__^
sangat lazimkan penyakit tu...hihihi...

Friday, November 9, 2012

LOLIPOP COKLAT OREO



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Bersua kembali pada hari ni…diam2 tak rupanya kita sudah berada di minggu kedua bulan November…cepatnya masa berlalu…hari ni juga merupakan hari terakhir bagi sesi persekolahan untuk tahun 2012 ni kan…tentu anak2 yang paling gembira di saat ini…dapat bercuti panjangkan sebelum memulakan sesi persekolahan yang baru pada tahun hadapan…mesti mereka juga dah mempunyai agenda yang tersendiri…tak lain tak bukan untuk mengajak ibubapanya bercuti dan berjalan2 la kan…hehehe…

Thursday, November 8, 2012

SAMBAL TELUR PECAH DARAT


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Entri auto post lagi…hehehe

Sesambil menyiapkan entri…sesambil tu jugak QH melayan cerita hindustan di TV2…untuk melayan mata yang mengantuk ni…baru selesai berBW dan membalas komen di FB…best la pulak cite ni ade bab2 romantik, kelakar sikit2…hihihi…tapi tak tengok sampai habis la…siap saje tugasan…terus tido…sebab besok nak keje...nak tunggu cerita tu habis…boleh jadi terponteng pulak karang…hahaha…QH minat jugak tengok cerita bollywood ni…tapi tengok juga sape pelakonnya dulu dan jalan ceritanya jugak…kalau gaduh2 tu memang tak minat langsung…

Wednesday, November 7, 2012

MEE KARI


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Kembali bersiaran untuk hari ni…
Malam tadi tengok Buletin Utama di TV3 nampaknya keadaan banjir agak kritikal di Johor terutamanya di Batu Pahat dan Ledang…kampong QH iaitu di Kluang dah beransur pulih…Alhamdulillah…tetapi kawasan perumahan mak QH dan mak mertua QH setakat ni tak pernah lagi dilanda bencana tersebut…

Tuesday, November 6, 2012

MANGO CREPE


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Alhamdulillah dapat kita bertemu yea di hari Selasa ni…semalam QH tak dapat nak bersiaran kerana ada hal2 tertentu yang perlu dibuat…lagipon line tenet di opis tak ok…bukan setakat blog kawan2…blog sendiri pon tak dapat nak ditengok…guna broadband pon macam tu jugak…opis letak aje di tengah bandar KL…tapi line tenet macam duduk di hujung kampong…ade saje gangguan…hukhuk…jom tukar cite ehhh…

Friday, November 2, 2012

KEK OREO

 

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Bertemu lagi kita pada hari ni…dah takde lagi yea menu raya…dah habis kesemuanya QH update…hihihi…kali ni kita bertukar ke menu lain pula…seperti yang telah QH janjikan semalam di Instagram dan FB…hari ni kena la QH tunaikan dengan segera…hehehe

Hari ni nak berkongsi resepi kek pula…memang mood tengah rajin nak buat kek aje…tapi yang simple2 aje la…sebab tu memang minat QH berbanding memasak…hehehe…kek ni QH buat khas untuk adik QH sempena besday dia pada hari Ahad lepas…kebetulan ade kat sini jadi kakaknya ni boleh la buatkan dia kek sebiji…pilihan kali ni adalah kek oreo…sedap tau…

Kek oreo ni dah 2 kali QH buat…pertama kali buat dulu…QH belum aktif berblog lagi masa tu…QH buat versi cupcake seperti resepi asal…kali ni QH buatkannya dalam bentuk sebiji kek…deco kek ni atas permintaannya…


Pilihan deco kek kali ni ala2 Baskin Robbin gitu…tak boleh nak tiru 100% kang nanti kena saman la pulak…hihihi…adik QH ni memang suka makan aiskrim tu…tapi nanti kakaknya la yang kena pawww…huhuhu…

Kami buat kek ni secara berjemaah…keknya tu QH la yang bancuh dan bakar tapi bab deco adik perempuan QH yang melapis dan melepa kek ni…QH pantau saje…ala2 macam professional la konon…hahaha…main pantau2…tapi last touchup QH la yang buat…kemaskan ape yang patut…sangat simple deco kek kali ni…tapi agak menarik jugakkan…hehehe…perasan tahap ape tak tahu la…hahaha…disengajakan buat selekeh2 sikit…baru la nampak berseni sikit…macam ala2 omputih…hihihi…


Resepi kek ni QH ambil dari blog Kak Ita@Masam Manis…kek ni kalau dimakan begitu aje pon sedap jugak…kek ni QH buat menggunakan loyang bersaiz 7inci…QH buat 11/2 adunan untuk kek ni…kalau nak buat 1 adunan pon boleh juga…

Seperti biase kalau QH buat kek yang berlapis ni…QH akan bahagikan adunan tu kepada beberapa bahagian yang kita nak…pastu ianya akan dibakar berasingan…bile masa nak mendeco nanti tak perlu la untuk menyukat ketinggian kek tersebut…tinggal untuk meratakan bahagian atas kek tu saje…buang bahagian yang tak rata saje…untuk kek ni QH menggunakan buttercream untuk toppingnya…pasal nak menghabiskan bahan2 buttercream tu…hehehe…

Pada yang nak mencuba dipersilakan yer…serius sangat sedap dan sangat senang untuk buat kek ni…lembut…pada Kak Ita…mohon untuk kongsikan resepi kek ni di sini pula yer…terima kasih kak…

Dibawah ni QH ade terangkan serba sedikit cara mendeco yang QH gunakan…maaf yea gambarnya takde…tak sempat nak disnap…harap penerangan tu membantu…jika tak faham atau ade nak bertanya ape yang patut…boleh la bertanya dengan QH nanti yer…


Kek Oreo
Resepi Asal: Oreo Cup Cake
Sumber Resepi: Kak Azlita@Masam Manis

Bahan2
250 gm butter
1 cwn gula
2 cwn tepung naik sendiri - ita guna tepung kek
1 sudu kecil baking powder - tepung dan baking powder diayak
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
8-10 keping oreo - kisar halus
(QH kisar sekali dgn krimnya)

Caranya
Campurkan butter, gula. tepung, baking powder, telur dan esen vanilla dan pukul selama 2 minit. Jangan terlebih pukul ye!
Campurkan oreo dan kacau rata.
Tuangkan adunan dalam paper cup. Susun atas tray.
Adunan QH bahagi kepada 3 dan dibakar berasingan.
Bakar dalam oven dgn suhu 170C selama 10 - 15 minit
20-25 minit atau sehingga masak.


BUTTERCREAM

Bahan2
80 gm mentega
200 gm krimwell
350 gm golden syrup

Caranya
Pukul mentega dan krimwell hingga kembang
Masukkan golden syrup perlahan2 dan pukul lagi hingga rata.
Bolehlah letakkan pewarna mengikut kehendak anda.


Cara mendeco kek
(maaf gambar tidak disnap ketika proses mendeco kek)

Bahan2
Buttercream
Serbuk oreo secukupnya (buang krimnya)

Caranya
Permukaan setiap kek hendaklah diratakan.
Ambil kek pertama dan disapukan buttercream di atasnya. Selepas tu taburkan serbuk oreo tadi sehingga menutupi permukaan buttercream tadi.
Lapiskan dengan kek yang kedua. Ikut seperti proses yang pertama tadi.
Lapiskan kek yang ketiga dan lepa kek seperti biase sehingga selesai. Deco ikut pilihan sendiri.


HIASAN COKLAT

Bahan2
Coklat compound secukupnya

Caranya
Cairkan coklat menggunakan kaedah double boiler. Masukan ke dalam piping bag. Gunting hujungnya dan paipkan ditepi kek yang telah disiap dilepa. Biarkan coklat tu jatuh dengan sendirinya. Sejukkan kek sebelum dipotong.
Lelehan coklat tu akan mengeras jadi semasa memotongnya pastikan pisau direndam dahulu dengan air panas. Lapkan pisau tadi hingga kering baru la potong kek tersebut.

Lebih elok jika menggunakan coklat ganache untuk buat deco seperti di atas.


Thursday, November 1, 2012

ACAR a.k.a JELATAH a.k.a PENCUK



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Bertemu lagi untuk kesekian kalinya…apa khabar semua?? Diharap semua diberikan kesihatan yang baik2 saje…diharap juga semuanya dapat menjaga kesihatan diri masing2 waktu ni…maklum la sekarang ni…elok2 cuaca panas…tetapi bile terpandang semula keluar…hujan pula dengan selebatnya…begitu juga sebaliknya…