Thursday, May 31, 2012

RICH OREO CHOC BROWNIES


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Apa khabar semua??? Cuti panjang la pulak blog Qasey Honey ni yer...hihihi...nasib baik tak sempat nak bersawang bagai…hihihi…tetiba QH sibuk sikit beberapa hari yang lepas ni…sempena cuti sekolah ni…kawan datang ke rumah untuk bercuti dan bawak anak2 berjalan2 di sini…tu yang tak sempat sangat nk BW blog teman2 yang lain…FB aje sempat dibuka kejap2…tupon memanjang LIKE aje…hihihi…

Adekah nanti blog QH jugak akan tenggelam timbul lagi lepas ni…entah la…tak tahu nak diperkatakan…sebab lepas ni QH akan bertukar tempat kerja pula…takde lagi la ditenggelami dengan buku2 resepi atau novel2…huhuhu…lepas ni kena la membeli semula mane buku2 resepi yang berkenan di hati tu…dah tak boleh nak pinjam2 lagi dah…


yang paling penting sekali…entah boleh atau tidak untuk sepanjang hari berblog…hukhuk…tak tahu jugak macam mane kat tempat baru tu nanti…adekah sama macam di opis sekarang ni atau terlalu sibuk sangat…tu la yang mengusarkan QH sekarang ni…bukan taknak beralih angin…cuma di opis lama ni dah agak berlemak…lemak tepu lagi…hihihi…segala kemudahan untuk berblog ade secukupnya…dah pilihan kerja gomen…semua tu adelah lumrah…cukup tempoh kena la beralih tempat bertugas yang lain pula…begitu la seterusnya…

Kebiasaannya nak menyesuaikan diri lagi dengan teman2 yang baru…bab kerja mungkin takde masalah rasanya…sebab QH bab kerja2 ni memang tiptop…hahaha…perasan la sangat!!...Kalau ikut pada surat pertukaran tu…QH akan melapor ke tempat baru pada 4hb Jun ni…tapi mintak tangguh 2 minggu lagi untuk menyelesaikan dan serah menyerah tugas yang ade tu dulu…hukhuk..sedeyyyyy la pulak…

Jadi buat masa sekarang ni…QH agak sibuk sedikit la…kalau sempat QH akan singgah ke dapur teman2 yang lain seperti biase yerk…


Ok untuk resepi kali ni…QH nak kongsikan Rich Oreo Choc Brownies pula…kalau brownies ni resepi macam mane pon tetap sedap rasanya…termasuk la yang ni…brownies ni kena manis2 sikit baru sedap…tu kalau ikut citarasa QH la…lagi satu suka di makan masa hangat2 sikit tu…kebiasaan bau brownies ni memang akan membuatkan kita tak sabar untuk mengunyah dan mengigitnye…semerbak satu dapur baunya ketika membakar…lagipon proses untuk membuat brownies ni senang aje…

Resepi brownies ni QH ambil dari blog Kak Ayu@Curlybabe’s Satisfaction…banyak lagi resepi brownies yang QH berkenan dari kak Ayu ni…semuanya nampak sedap dan menyelerakan…nanti QH akan cuba 1 persatu yer…

QH mohon pada Kak Ayu…untuk kongsikan pula resepi brownies yang sedap ni untuk diletakkan di blog QH ni pula yer…terima kasih…


Rich Oreo Choc Brownies

Ingredients:-
225g/8oz butter
240g cooking chocolate-(I used semi sweet chocolate)
3 large eggs(I used 4 small eggs)
1 tsp coffee powder( I used nescafe powder)
1 tsp essence vanilla
250g castor sugar(I used 200g)

*60g flour
*40g cocoa powder
*1/2 tbsp Baking powder
*1 tsp salt
(*mixed together)

11/2 packets oreo cookies-break and mix with 15g flour-(1 pack = 137g but no need so accurate)-(I used about 9 pieces)

Method:-
Melt chocolate and add butter. Stir till smooth. Whisk eggs, coffee powder, essence vanilla and sugar till smooth. Add in chocolate mixture and stir well. Fold in flour mixture until well mixed. Finally fold in oreos. Bake at 170c  for 45
minutes.

Loyang 10”x10”



Friday, May 25, 2012

KARI SOTONG


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Sekejap betul masa berlalu…pejam celik pejam celik dah masuk bulan ke Rejab…hari yang ke-4 dah hari ni…lepas tu Syaaban pula menyusul…pastu lagi berganti bulan ke Ramadan pula…sangat pantas…puasa ganti pon banyak lagi berbaki tu…hehehe…masih belum terlambat lagi kalau tak dilengah2kan menggantikannye…hahaha…semangat dan niat tu memang ade…cuma dugaan la konon sentiasa ade…hihihi…

Bersamaan 1Rejab hari tu jugak merupakan hari lahir Puan Khadijah binti Abu Bakar iaitu mak QH tau…kebetulan pula…sangat2 la berkat pada hari tu…tapi sayang tak boleh nak buatkan kek untuk beliau…sebab jatuh pada hari Selasa…QH pon tak balik ke kampong…lain kali la ye mak kek hari lahir tu…hehehe…

Ade banyak lagi sebenarnya cerita yang QH nak kongsikan bersama…tapi nanti la…simpan dulu…nanti akan diceritakan 1 persatu yer…kalau ingat…kalau lupa nasib la…hehehe…



Untuk hari ni…QH nak kongsikan menu lauk2 lagi…Kari Sotong tau…kali ni resepinye QH ambil dari blog Love@Love2cookMalaysia…resepi ni pernah keluar di Majalah Jelita bulan Mac 2012 tau…masa tengok resepi ni terus aje berkenan…sebab ape…haaa sebabnya adalah sotong tu dikarikan…sangat sedap tengok di majalah tu…terus aje QH bubuh dalam list cepat2…tapi baru2 ni la boleh mencubanya…kiranya sampai sudah giliran resepi ni…hehehe…

Bile dah mencuba tu…memang ternyata sedapnye…memenuhi citarasa QH…cara masakannye pon senang dan simple…lagi pon lauk kari memang kesukaan dan kegemaran QH…hihihi…Love…QH mohon untuk panjangkan dan kongsikan pula resepi yang sedap dan meletopsss ni kat blog ini pula yer…terima kasih Love…

Sebelum terlupa…Tahniah yer Love…lagi sekali blog Love2cook Malaysia akan keluar lagi dalam majalah Saji bulan Jun pula kali ni…nanti QH intai ape pula resepi dalam majalah tu yer…hihihi…semoga akan lebih sukses dan kongsikan resepi yang lagi sedap2 tau…hihihi

Jom tengok resepi…


KARI SOTONG

Bahan2
3 camca besar serbuk kari
2 camca besar serbuk cili
1/2 camca teh serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
1/4 camca teh rempah campur (jintan putih, biji sawi, halba)
1 biji bawang besar – dihiris
2 biji cili hijau – dihiris (QH guna cili merah)
1 tangkai daun kari
5 ulas bawang putih
5 cm halia – ditumbuk lumat
800 gm sotong – dicuci dan dipotong
1 mangkuk santan
Sedikit air
Garam secukupnya
1 biji tomato – dihiris (QH xletak)


Caranya
1.                 Campurkan serbuk kari, serbuk cili dan serbuk kunyit bersama sedikit air untuk dijadikan pes.
2.              Panaskan minyak secukupnya dan tumis rempah campur, bawang besar, cili hijau dan daun kari sehingga naik bau.
3.               Masukkan bawang putih yang ditumbuk bersama halia ke dalam tumisan.
4.              Kemudian masukkan sotong dan kentang. Gaul rata dan tutup periuk empat minit.
5.               Bubuh pes kari dan gaul sebati. Masak lima minit.
6.               Masukkan santan, air dan garam secukup rasa.
7.               Biarkan kari mendidih beberapa minit lagi sebelum memasukkan tomato.
8.               Apabila mendidih beberapa kali, tutup api. Kari enak dihidangkan panas-panas.

Thursday, May 24, 2012

SAMBAL IKAN KEMBUNG


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Semalam QH tak dapat nak bersiaran…ade masalah lagi pada blog QH ni…di mana picasa album pula dah penuh memenuhi koata…jadi semalam QH terpaksa mengemaskini blog ni semula…tupon tak habis lagi…akan disambung lagi hari ni…semakin bertambah pula kerjanya di blog kesayangan ni…sedikit pening pon yer jugak…terpaksa klik satu persatu entri yang ade ni…untuk diedit semula…kalau tak kuat semangat boleh fengsannnn dibuatnya…mood pula mula la tak berapa nak elok jadinya…hehehe…aduyaiiii…

buat sementara ni QH terpaksa mendelete sementara sesetengah gambar2 yang ade…huhuhu…sebelum QH membeli atau menambah koata yang ade ni…sebelum ni QH tak tahu pon ape fungsi picasa album tu…tu yang kadang2 tu bubuh gambar sesuka hati banyaknya…hihihi…rupanya ade had dan koatanya jugak…atau ade cara yang lain ker???...nanti kongsikan yer dengan QH…lagi jimat lagi bagus…hehehe…


Ok la jom la ke resepi pula…kali ni QH nak kongsikan resepi masak2 pula…dah lama rasanyakan QH tak masak2 memasak dalam blog ni…memanjang baking membaking aje…hehehe…resepi kali Sambal Ikan Kembung yer…resepi ni QH ambil dari CMG@Dapur Tanpa Sempadan…kalau ikutkan resepi asal sambal ikan selar kuning…tapi macam biase QH ubah penggunaan ikan tu…tetiba aje terasa nak sangat makan ikan kembung tu…rasa macam dah lama sangat dah tak makan…hihihi…

Takpekan CMG…QH ubah sikit2…hehehe…QH memang suka jenis masakan yang macam ni…bertambah jugak makan masa ni…sedap sangat…dah sendiri masak sendiri makankan..hahaha…menu ni memenuhi citarasa kami…cara masakannye pon ringkas saje...jadi pada sesiapa yang teringin jugak tu…boleh la mencubanya pula yer…pada CMG mohon untuk kongsikan pula yer resepi ni di blog QH ni pula…terima kasih banyak2…jom tengok bahan2nya yer…


SAMBAL IKAN KEMBUNG
BAHAN-BAHANNYA :-)
15 ekor ikan selar kuning, disiang dan cuci bersih*
5 ekor ikan kembung saiz sederhana*
Sedikit serbuk kunyit*
Sedikit garam*(*disatukan dan gaul rata2)
1 biji bawang besar, hiris bulat dan leraikan
1/2 inci lengkuas, dititik
1/2 cawan jus asam jawa
2 senduk nasi cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
Hirisan daun kucai untuk hiasan (optional)

BAHAN KISAR HALUS :-)
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci belacan
Sedikit kunyit hidup


CARA MEMBUATNYA :-)
1.     Goreng ikan tadi, tapi jangan sampai garing, biar lembap2 sedikit. Angkat dan toskan. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan kisar halus dan lengkuas titik hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing.

2.  Masukkan jus asam jawa, kacau rata dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Bila pekat, masukkan bawang besar dan ikan goreng. Gaul rata dan masak hingga sedikit kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur dengan hirisan daun kucai sebelum dihidangkan..


Tuesday, May 22, 2012

MINI BURGER CUPCAKE


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Hari ni QH nak kongsikan hasil eksperimen yang QH dah buat baru2 ni…hehehe…masa tu mood sangat rajin untuk mencuba sesuatu yang lain…resepi yang QH nak kongsikan hari ni adalah MINI BURGER CUPCAKE pula…untuk menghasilkan cupcake tersebut agak rumit jugak penyediaannya bile pertama kali membuatnya…tapi hasilnya amat memuaskan hati tau…

tapi jika ikut cara yang telah QH buat ni…InsyaAllah ianya akan menjadi mudah dan seronok ketika membuatnya…lebih2 lagi bile dah meilihat hasilnye tu...sangat2 geram dengan kecomelannya...jadi macam saya nak makan pon yer jugak...setakat nak pandang2 dan lihat2 aje...tak dapat nak menahan nafsu untuk memakannya pula...hehehe...


Memula sekali kita kena buatkan keknya terlebih dahulu…untuk cupcake ni…memerlukan kek yang berlainan perasa dan saiz…satu untuk dijadikan roti burger dan satu lagi untuk dijadikan dagingnye pula…

Untuk kedua2 kek tersebut QH menggunakan kek span yang telah diambil resepinye dari blog Rahel@Rahel Masak Apa?...QH memilih kek span ni sebab teksturnya yang lembut dan sedap…QH dah pernah mencubanya sebelum ni…sila klik SINI yer…kawan2 pon memang cakap kek ni memang sedap dan rasanya juga tidak terlalu manis…terima kasih yer Rahel sebab sudi kongsikan resepi kek span yang sedap tu...


Dugaan tetap ade ketika membuat cupcake ni...disebabkan kecomelannya...setiap kali siap satu burger tu...setiap kali tu jugak la ianya masuk ke mulut...hehehe...sampai tak sedar dah berapa ketul yang QH dah makan...hihihi...

Semasa nak menyusun dan aturkan cara nak melapis mini burger ni...QH rujuk di web McDonalds...hehehe...tengok lebih kurang cara susunan big mac burger tu...oh yer sebelum terlupa...idea nak buat mini burger ni QH dapat dari blog Pretty Small Bakery...masa tu QH mencari design2 untuk mendeco kek...tu yang terjumpa mini burger tu...tapi disitu tiada resepinya...sebab empunya blog ni biznes...cuma dapat tengok sample2 kek yang telah ditempah...

Di bawah ni nanti...QH ade sediakan step by step untuk membuat mini burger cupcake ni...jika ade yang terkurang atau ade cara yang mungkin QH terlupa...sila la komen dan beritahu QH yer...selamat mencuba semua....


Kek Span VANILLA
Sumber:Buku Resepi

Bahan2:
120g gula kastor*
10g ovalet*
4 biji telur gred A*
130g tepung kek/tpg superfine*
1 st serbuk penaik*
40ml air
60g minyak masak/mentega cair
1 st esen vanilla
Perwarna kuning
Sedikit bijan putih – untuk ditabur atas kek


Cara QH
1. Panaskan oven pada suhu 170'C. Siapkan loyang dan mangkuk kertas secukupnya.

2. Satukan bahan bertanda* dlm mangkuk sederhana besar. Menggunakan pemukul elektrik,putar sehingga kembang dan gebu. Masukkan esen vanila & air. Putar lg sehingga sebati. Masukkan minyak. Gaulkan hingga sebati.

3. Masukkan adunan ke dalam piping bag dan paipkan adunan ke dalam mangkuk kertas 3/4@penuh. Selepas itu, taburkan bijan putih atas kek tersebut. Bakar selama 15-20 minit.

4. Bila sudah masak keluarkan kek dari acuan. Biarkan ia sejuk, kemudian belah 2 dibahagian tengah untuk dijadikan roti burger.


Kek Span COKLAT
Sumber:Buku Resepi

Bahan2:
60g gula kastor*
5g ovalet*
2 biji telur gred A*
65g tepung kek/tpg superfine*
1/2 st serbuk penaik*
20ml air
30g minyak masak/mentega cair
1 st esen vanila
1 sb coklat emulco


Cara QH
1. Panaskan oven pada suhu 170'C. Siapkan loyang dan mangkuk kertas secukupnya.

2. Satukan bahan bertanda* dlm mangkuk sederhana besar. Menggunakan pemukul elektrik,putar sehingga kembang dan gebu. Masukkan esen vanila & air. Putar lg sehingga sebati. Masukkan minyak. Gaulkan hingga sebati.

3. Masukkan adunan ke dalam piping bag dan paipkan adunan ke dalam mangkuk kertas 1/4. Biarkan nipis untuk dijadikan sebagai dagingnye pula. Bakar selama 15-20 minit.

4. Bila sudah masak keluarkan kek dari acuan. Biarkan ia sejuk.

Tips: Untuk buat daging burger tersebut QH garingkan sedikit keknya. Cara untuk menjimatkan penggunaan mangkuk kertas pula, cara yang QH lakukan adalah keluarkan kek dan gunakan semula mangkuk kertas tersebut 2 kali. Lagipon kek tersebut cepat sejuk sebab saiznya yang kecil. 


Untuk buat kepingan cheese pula QH menggunakan fondant yang telah dikalerkan kuning. Beli yang dah siap tu aje. Lepas tu dicanai nipis dan dipotong 4segi.


BUTTERCREAM
(untuk buat salad dan sosnya)

Bahan2
78 gm shortening
78 gm butter
78 gm krimwell
7o gm gula aising (blend dan ayak)
Pewarna hijau – untuk daun salad
Pewarna merah – untuk sos

Cara-cara
1. Pukul shortening dan krimwell hingga putih. Ayak gula aising, masukkan ke dlm butter, pukul lg hingga kembang dan putih. 
2. Bahagikan buttercram tersebut kepada 2 bahagian. Sesuaikan warnanya. Kaler hijau untuk dibuat salad dan kaler merah untuk dibuat sosnya.
3. Untuk buat salad gunakan nozel untuk daun dan untuk sosnya pula gunakan nozel untuk buat bunga ros atau bulat.



CARA UNTUK MEBUAT MINI BURGER


1. Potong bahagian tengah cupcake tersebut untuk dijadikan roti burger. 
2. Ambil lapisan bawah cupcake tersebut dan paipkan buttercream hijau disekeliling kek tersebut.


3. Selepas itu, lapiskan pula dengan kek coklat untuk dijadikan sebagai dagingnya pula. 
4. Di atas lapisan kek coklat tersebut, paipkan buttercream merah disekelilingnye.
 

5. Ambil kepingan fondant kuning tadi, letak diatas kek tersebut  untuk dijadikan lapisan cheese pula. 
6. Akhir sekali, letakkan lapisan atas kek yang telah dipotong tadi. Lepas itu cucukkan mini burger tersebut dengan lidi. Siap.


Sila la ambil sorang satu yer...jangan berebut2 tau...banyak lagi tu...hehehe....


Monday, May 21, 2012

ROTI KENTANG


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua....

Lewat hari ni QH bersiaran...mood tu agak ke laut la pulak...huhuhu...dari semalam lagi...mula tu pepagi tu nak siapkan entri ni...tapi dari pagi membawa ke petang...bile dah petang membawa ke malam pula...sudahnya bile dah malam tu...mata pon dah kelat2...terus tak buat ape2...hehehe...rasanya memang lumrahkan...ade masa2nya...kita rajin sangat2...ade masa pulak nak buat ape pon semuanya tak lalukan...hihihi...


Pagi ni di opis QH ade buat kenduri kesyukuran sikit...memang selalu jugak di opis ni mengadakan majlis sebegitu...masa ni la untuk berkumpul beramai2 dan menjamu selera sambil beramal...tengok la...kadang2 tu memasing akan bawak la ape2 jenis makanan...tapi hari ni kumpul duit sorang sikit dan order saje dengan katering...sesekalikan ape salahnya...lagipon senang...tak payah susah2 nak berkemas...hehehe...tu yang penting...lepas makan boleh terus tinggal balik ke meja masing2...hihihi...pastu boleh la mengadap FB atau blog ker lama2...hahaha...oppsss terkantoi la pulak...hihihi


Ok la disebabkan mood ke laut hari ni...kita teruskan ke resepi aje yer...resepi hari ni yang nak kongsikan adelah roti kentang pula...resepi ni pon bukan baru lagi dah...dah lama jugak...cuma QH aje yang agak ketinggalan dan baru nak mencuba...biase beli roti ni kat carrefour aje...tapi kali ni nak mencuba buat sendiri pulak...macam biase bile dah menguli guna BM memang takde apa2 masalah dan senang...kejadiannya pon amat sempurna...cuma rupanya tu agak mengerutu sikit...hehehe

pada sesiapa yang masih menguli menggunakan tangan memang QH tabik spring toing2 la...kagum sesangat dengan kegigihan dan ketabahan anda itu...kalau QH tak tahu la macam mane ketabahan itu...hihihi...

Resepi ni QH ambil dari blog K.Nor@Secubit Garam...QH jugak ikut macam cara Kak Nor...cuma saiz roti aje agak berbeza sikit...buat besar2...hihihi...pada Kak Nor...QH mohon untuk meletakkan resepi roti ini di sini pula yer...terima kasih bebanyak...jugak terima kasih pada empunya resepi ni...sedappp

 
ROTI KENTANG
Sumber: Che Mat Gebu

Bahan Doh :
135 ml air sejuk dari peti ais
3/4 camca teh garam
1/2 biji telur (kurang lebih 30g)
60 g ubi kentang yg telah dilecek (rebus dulu)
300 g tepung roti (hi protein flour)
3/4 camca besar susu tepung
50 g gula halus
2 camca teh yis
1/2 camca teh bread improver
1/2 camca teh bread softerner

Caranya
 Satukan semua bahan2 doh, uli hingga lembut dan kenyal. Bulat2kan dan alih ke dalam bekas, tutup dengan plastic cling dan biar naik selama 45 minit. KAEDAH LAIN :-) Masukkan semua bahan mengikut urutan ke dalam breadmaker dan pilih setting for dough dan tekan. Biar sampai siap.
Keluarkan doh uli 15 minit. Bagi doh kepada 12 bahagian yang sama besar (kurang lebih 52 g sebiji), atau mengikut saiz yang diinginkan. Bulat2kan menjadi bebola dan susun dalam loyang yang telah digris dengan mentega dan biar 40 minit hingga naik.


 
CREAM CUSTARD
Bahan2 - Resipi Mat sendiri :-)
3/4 cawan susu segar
2 camca besar tepung kastard
2 camca besar gula halus
1 camca teh mentega
1/2 camca teh esen vanilla

Caranya :
Satukan susu, gula dan tepung kastard. Kacau dengan wisk hingga semua sebati. Masak atas api perlahan sambil terus mengacau hingga pekat. Angkat dari api, masukkan mentega dan esen vanilla. Gaul rata dan biarkan suam sedikit.


 
UNTUK ROTI KENTANG :-) Isikan cream custard dalam beg plastik yg baru dan bersih. Gunting sedikit bucunya dan picit cream custard atas roti mengikut kreativiti masing2. Buat hingga habis dan bakar dalam oven pada suhu 190C selama 25 minit atau kuning keemasan. Keluarkan roti dan sapu dengan mentega semasa roti masih panas, sejukkan sebelum dihidang...

Yg ni lebihan doh setelah buat bun. K.Nor ikut saranan Che Mat utk buat 30gm bg sebiji doh, jd letak dlm loyang tu muat2 utk 16 bj. Saja buat kecik2 sedang elok saiznya dan mudah nak ngap. (QH buat 12 saje..beso2). Lebihan doh tu K.Nor buat jer cam gambar kat atas ni, kelar2 sket dan picitkan krim kastard sebelum dibakar. Dpt la 4 bj bun cam tu, ok gak kan :)..(QH masukkn dlm cup)