Friday, April 27, 2012

BURGER SAMBAL a.k.a BURGER MALAYSIA

 
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Sebelum tu QH mengucapkan ribuan terima kasih kepada anda semua yang telah memberikan komen2 yang positif mengenai wajah baru blog Qasey Honey ni…terharu atas sokongan anda semua tu…rata2 mengatakan wajah baru blog ni lagi best la senang cakap…hehehe…jika terdapat lagi kelemahan2 yang lain mengenai blog ni…jangan segan yer untuk mengomen lagi…InsyaAllah ianya akan diperbaiki dari masa ke semasa…sebab kita sendiri tak akan nampak cacat celanya jika tak diberitahukan…pada kita dah cukup sempurna…tapi bile ade mata2 lain memandang lain pula presepsinye kan…cehhh ayat taknak kalah tu…cakap dah macam YB dah…hahaha….

Tapi betul QH amat berterima kasih sangat atas sokongan anda semua tu untuk memperbaiki lagi blog ni…tanpa kalian sape la QH ni…huhuhu…sila baca dalam mood sedih yer…huhuu…

Ok cukup2 la tu ehhh…jom kita bergembira balik dan ceria2 di hari Jumaat yang mulia ni…di penghulu segala hari…sebab ape kena gembira sebab hari ni merupakan hari terakhir untuk kita bekerja pada minggu ni…pastu esok kita boleh bersukaria di rumah…boleh pergi berjalan2 dengan keluarga untuk menghabiskan duit ke misalannya…hahaha…minggu gajikan minggu ni…yahuuuu…mesti ramai yang keluar untuk bershopping…mungkin ramai juga yang mengambil cuti pada hari Isnin nanti…sebab memandangkan pada hari Selasa tu nanti merupakan Cuti Umum sempena Hari Pekerja…alang2 1 hari aje lagi bekerja tu…baik la ambil cuti yer tak…dapat la 4 hari secara terus menerus…hehehe…

 
Kebetulan sekarang ni…kat PWTC sedang berlangsung Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2012 akan diadakan pada 27 April 2012 hingga 6 Mei 2012…yang bertemakan "Dunia Tanpa Sempadan"…tertarik sangat dengan tema pesta buku tahun ni…mane tidaknye…terus teringat blog CMG...Dapur Tanpa Sempadan…hehehe…

Jadi pada sesiapa yang berminat boleh la pergi ke sana yer bawa anak2 sekali…masa ni harga buku murah sedikit dari biase…QH pon bercadang macam na ke sana jugak besok…itu pon kalau terajin la…nak pergi masa lunch…nak borong buku resepi banyak2…hehehe…masa ni jugak la kalau nak membeli mane2 majalah yang terlepas keluarannya…QH suka pergi ke booth Karangkraf…banyak buku2, majalah dan novel2 yang QH suka…lagipon seperti kebiasaanya booth tu la yang paling besar kat pameran tu nanti…


Ok jom sekarang ni pula QH nak menjemput anda semua untuk menjamu mata dengan resepi QH kali ni…hehehe…jangan marah yer…resepi kali ni merupakan kuih kegemaran QH tau…pergi mane2 ker mesti kuih ni tak ketinggalan QH beli kalau jumpa la…kalau bulan puasa tu antara menu wajib la dan agak kerap jugak QH beli untuk berbuka…kalau nak buat memang tak berbaloi la masa tu sebab nak makan setakat seeping dua aje…hihihi…

Resepi ni QH ambil dari Noorsha@1001 cerita 1001 rasa…kuih ni projek QH dan hubby…tugas QH bahagian menguli doh…tapi tak uli guna tangan…menggunakan khidmat bibik robot QH tu…hubby pula bahagian masak sambalnye…hihihi…ade tugas masing2…burger ni buat pon dah tengah malam tau…tetiba teringin nak makan lak masa tu…bahan pon memang ade…cuma timun aje la yang takde stok…tapi tu tak menjejaskan langsung pon…hihihi…yang penting sambalnya dan doh tu yang penting…

Tapi hasilnye tak mengecewakan… memang sedap sangat…malam tu jugak QH siapkan…tak sabo nak merasa…tapi buat sikit aje la…yang lainnya sambung besok pagi…rasanya burger sambal yang paling sedap la yang pernah QH makan sebelum ni…rugi betul lambat jumpa dan cuba resepi ni…kalau tak percaya kena la cuba yer…pada Noorsha terima kasih yer sudi kongsikan resepi yang sedap ni…rajin2 la update blog lagi macam dulu ehhh…rindu la sama kamu…QH juga mohon untuk berkongsi dan memanjangkan resepi ni yer…jom tengok resepi…

 
 
RESEPI PAU SAMBAL @ BURGER MALAYSIA

Bahan² untuk doh
2 cawan tepung gandum
2 sb margerin
2 sb susu tepung
2 sb gula halus
1/2 sb bread softener
1 st bread improver
2 st yis
125 ml air suam

Cara² Penyediaan Doh
1. Gaulkan semua bahan² kecuali air sampai rata, pastu masukkan air sedikit demi sedikit. uli sampai licin n tak melekat di mangkuk.Kalau adunan kering sangat, tambah air suam sedikit lagi.
2. Biarkan seketika hingga naik 2 kali ganda. 
3. Bila dah naik, tumbuk² adunan untuk buang angin. bulatkan adunan sebanyak 16 - 18 biji sama besar, leper²kan sket... 
4. habiskan membentuk  baru digoreng. mulakan gorengan dengan bulatan doh yg mula2 dibentuk tadi hingga kuning keemasan. 
5. toskan dan biarkan sejuk sebentar.

 
Bahan² Untuk Sambal Tumis
*15 tangkai cili kering
*1/2 biji bawang besar
*3 ulas bawang putih
* 1 inci belacan
 segenggam ikan bilis
1 biji bawang besar - hiris 
asam jawa (sebesar ibu jari) + 1/2 cawan air = jadikan pes
gula
garam

Cara² Penyediaan Sambal Tumis
1. Blend bahan bertanda * hingga halus. Pannaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan² yang di blend tadi hingga garing.
2. Masukkan air asam jawa, perasakan dengan garam dan gula.  
3. Masukkan juga ikan bilis dan bawang hiris. Kacau hingga bawang layu. Matikan api dan hidangkan. :)

 
Bahan Pelengkap
Telur Rebus Secukupnya- hiris – QH guna telur dadar
atau timun secukupnya – hiris – QH xletak

Cara² Penyediaan Pau Sambal @ Burger Malaysia
1. Belah tengah pau yang siap digoreng.
2. sudukan sedikit sambal dibahagian yang dibelah tadi.
3. letakkan hirisan telur @ timun.
4. cover dengan belahan kedua. siap untuk dihidang.


Thursday, April 26, 2012

MUFFIN ROTI PISANG


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Hari ni dengan rasminya blog QH bertukar wajah pula...hehehe...ok tak??? walaupon sayang dengan background yang lama tu...huhuhu...tapi terpaksa ditukarkan...tukar kepada yang lebih simple sikit...sebabnya ramai yang cakap blog ni kadang2 lama loading baru boleh buka...ade yang nampak gambar aje...ade yang kata tulisan aje yang ade...lagi pon diri sendiri pon dah terkena jugak...hahaha...tu yang terus tukar...kalau jadi lagi...nanti orang busannn pulak nak singgah ke sini...terima kasih bebanyak atas feedback yang telah diberikan...sekurang2nya kita tahu kelemahan2 yang ade...bile pendapat tu kita dengar ianya juga akan berguna pada kita dan  menyenangkan orang lain jugak kan...

Dah lama jugak rancang nak berwajah baru ni...rasanya ade QH cakapkan sebelum ni pada entri2 yang lepas...tapi tu la Mr.Hubby...tak siap2kan jugak design blog...nak buat sendiri tak tahu la pulak bab design ni...hehehe...kalau nak menempah hishhh terasa membazir la pulak kan...duit tu dapat disalurkan ke lain...tapi tu semua ikut selera masaing2 la kan...kalau nak cantik dan tak reti nak mendesign terpaksa jugak la order pada yang pakar2 tu semua...hehehe


Ok la kali ni QH nak kongsikan resepi muffin pula...muffin ni QH buat dah lama jugak...masa nak balik ke kampong tempoh hari...hihihi...untuk dibuat sebagai buah tangan la dari KL...hehehe...tapi tengah jalan amik seketul2 makan dalam kereta...hehehe...

Resepi ni QH ambil dari Majalah Nur Mac 2012...teruja nak mencuba muffin ni sebab namanya tu...Muffin Roti Pisang...memikirkan bagaimana rasa muffin ni...ade ker rasa macam roti tu...tengok pada gambar asal kemain cantik gebu dan naiknya muffin ni...rupa pon ala2 roti jugak...tapi macam biase la...QH ni bile resepi menggunakan pisang mesti kejadiannye tu tak berapa nak menjadi...tapi rasanya agak manis sedikit...sudahnya jadi macam muffin biase aje tapi tak berapa nak gebu...agak padat sikit...

bab tu lupa pulak QH nak snap gambarnya untuk ditunjukkan...mane taknye...buka tengok satu2 muffin tu terus masuk ke mulut...hahaha...masa nak edit gambar ni la baru tercari2 mana gambar yang untuk tunjukkan bagaimana rupanya muffin ni di bahagian dalamnye...dah sudahhh...takde...hehehe...bayangkan aje la ehhh...soriii...

Pada sape yang berani untuk mencuba resepi ni dipersilakan yer...jangan ragu2 dan was2...hahaha...ok jom la tengok resepinye...terima kasih pada empunya resepi ni yer...



MUFFIN ROTI PISANG
Sumber: Majalah Nur Mac 2012

Bahan2
227.5 gm pisang masak – lenyekkan
227.5 gm gula kastor
2 biji telur
227.5 gm tepung gandum
6.5 gm baking powder (2 tsp)
70 ml susu segar
62.5 ml minyak sayuran
5 ml esen vanila
5 gm walnut cincang – QH ganti almond nib letak ikut suka

Caranya
1.     Pukul pisang bersama gula hingga kembang.
2.  Masukkan telur satu persatu dan pukul rata.
3.   Campurkan tepung bersamabaking soda dan tuangkan ke dalam adunan telur
4.  Setelah itu masukkan minyak dan susu dan pukul lagi. Akhir sekali masukkan walnut.
5.   Paipkan adunan ke dalam cawan kertas.
6.   Taburkan walnut di atasnya. Bakar pada suhu 180C selama 20 hingga 25 minit.


Wednesday, April 25, 2012

APAM INDON


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Siaran lewat hari ni...hehehe...baru nak maintain bersiaran awal macam beberapa hari yang lepas...dah kembali kepada waktu2 asal...hihihi...sebabnya malam tadi ingat nak siapkan la entri ni...tapi sebelum idea dan mood tu datang...QH layan kejap cerita korea dulu di MAADUU... bile dah layan cerita korea tu...memang payah la nak berhenti...lepas2 satu...satu episode...hehehe...terus terbengkalai nak menaip entri...tapi QH perasan ade seoarang empunya blog ni yang meminati k-pop sape yer agaknya tu...meh sini QH nak habaq...hehehe...sape lagi kalau bukan Cik Kak Q  tu dari qasehqu quinine...tak percaya cuba singgah ke blog beliau...hehehe...jangan marah yer Kak Q...QH pon minat jugak...tapi nama2 diaorang tak tahu la pula...

Sejak berblog ni...ni la baru QH mula tengok cerita korea tu semula...sekarang ni pon rasa macam nak balik ke rumah semula nak sambung tengok cerita korea tu lagi...maklum la bile line broadband dah ok dan laju...memang best la layan cerita tu tanpa ade sekatan dan tak perlu menunggu...terasa lambatnya masa berlalu hari ni...hikhik...


Ok cukup la tu mukadimah untuk hari ni yer...hihihi...kali ni nak kongsikan resepi Apam Indon pula...ramai dah QH tengok yang dah buat apam ni...sejak Kak Ita dari MasamManis tu menayang dan mengolah balik rupa kejadian apam ni...nak listkan sape2 yang dah buat tu QH tak ingat la pulak...hihihi...maaf yer...QH biase la selalu antara yang ketinggalan kalau nak mencuba sesuatu resepi tu...dah puas blog2 lain tayang...barula tiba giliran QH...huhuhu...takpe la biar la asal selamat...hahaha...ape kena mengenanya ekk...

Resepi ni QH ambil dari Kak Yatie blog Sinar Kehidupan...masa Kak Yatie menayang apam indon ni di blognye....kebetulan masa tu QH sedang bercuti di kampong...apelagi terus tanye kat mak QH...ade tak bahan2 untuk buat apam ni...bile dah pastikan semua ade dan cukup...QH pon mulakan la projek mengadunnye...hehehe...tertarik nak mencuba sebab rupa apam ni dah macam kek pon ade kan...



Tapi bile membaking bertukar dapur ni terasa agak lain sikit la...ye la kat umah mak QH barang2 kerperluan tu tak la secukup mane...ade pon yang basic2 aje... mula la teringat kat rumah...barang2 keperluan tu agak lengkap jugak la...jadi sukatan tu banyak main agak2 aje...jadi kejadiannya pon boleh la...ade beza la bile buat dirumah sendiri...

Lagi satu bile bab mengukus tu...biase kalau kat rumah QH menggunakan pengukus elektrik...bile mengukus atas dapur tu...permukaan atas sekali tu tak cantik...bahagian tengah tu mendap sedikit dan berkedut2...entah la mungkin banyak kesilapan yang lain kot...tapi rasanye iye...bile menaip entri ni...baru QH perasan...ade 1 tips yang Kak Yatie bagi QH tak ikut...haaa tu la jadi macam tu rupanya...jangan ikut macam QH yer...tengok resepinya aje...yang lain2 tak baca sampai habis...belajar dari kesilapan...lepas ni kena baca betul2...aduyaiiii

Ok la jom tengok resepi apam indon ni...sebelum tu QH mohon untuk kongsikan dan memanjangkan resepi ni pula yer...terima kasih semua...terutama kepada empunya resepi asal ni...


APAM INDON

Bahan-Bahan
  • 5 biji telur
  • 1 sudu kecil ovalette
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 300 gm tepung gandum
  • 300 gm gula halus
  • 250 ml susu segar atau santan~ ita guna santan
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • sedikit garam
  • 2 sudu besar minyak-Yatie tambah
  • pewarna dan perisa kegemaran

Cara-Cara
1.     Panaskan kukusan.Untuk mengelakkan air menitik ke atas kek, balut penutup dgn sehelai kain.
2.  Sediakan loyang ukuran 9 inc
3.   Oleskan dengan minyak dan alas dasar loyang dengan baking paper
4.  Ayakkan tepung bersama baking powder.
5.   Campurkan garam ke dalam susu.
6.   Putar telur dan ovalette pd kelajuan tinggi hingga kembang.
7.   Masukkan gula sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan esen vanilla.
8.   Kurangkan kelajuan mixer. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu. Masa ni Yatie tambahkan 2 sudu besar minyak dan gaul sebati.
9.   Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Masukkan perwarna yg disukai.
10.                     Masukkan adunan adunan pertama ke dlm acuan. Kukus selama lebih kurang 10 minit atau smpai bhgn atas tu tak melekat.
11.Ulangi kaedah yang sama untuk lapisan yang ke2 dan ke 3
12.                      Adunan yang terakhir hendaklah dikukus selama 30 minit atau sehingga apam masak sempurna.


Cara Ita, Yatie juga ikut cara yg Ita buat. - QH pon sama...

1.     Cara ita sedikit berbeza, ita bahagikan adunan kepada 6 bahagian, setiap satu bahagian anggaran 1 cawan, jadi kita akan dapat 6 cawan.

2.  2 cawan ita letakkan coklat emulco, ini untuk lapisan atas dan bawah. Baki 4 cawan yang lain ita warnakan dengan hijau dan letak pandan emulco, warna purple dan letakkan bluberry paste, warna merah jambu dengan paste strawberry dan warna kuning dengan vanilla.


3.   Ita kukus lapisan coklat yang pertama selama 10 minit, kemudian ita letakkan 4 warna yang lain secara berselang seli dan kukus semula selama 30 minit. Bila dah masak ita tuangkan pula warna baki warna coklat yang terakhir dan kukus semula anggaran 20~25 minit atau sehingga apam masak sempurna.

**Masa mengukus, Yatie tutup loyang tu dngn aluminium foil. Aluminium foil tu hendaklah di sapu rata sedikit butter supaya bila apam masak, ianya tak melekat di aluminium foil dan kelihatan cantik permukaannya. Gunakan api sederhana semasa mengukus apam.


Tuesday, April 24, 2012

SEAFOOD PIZZA


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Semangat nak buat entri pepagi lagi…bukan ape untuk memudahkan kerja2 yang lain…ape kerja yang lain tu??? Hehehe…kerja sekodeng ke dapur teman2 yang lain la…bile dah siapkan entri ni awal2…QH boleh berjalan 1 hari ke dapur orang pulak…cari dan simpan resepi2 yang berikutnye…yang mane berkenan di hati ni…hihihi…

Dah terbukti dah semalam…memang amat senang sekali…habis semua blog yang QH ketahui QH terjah…amat senang sekali lagi bile tak diganggu oleh sesape semalam…hanyut dalam dunia maya sorang2…lagi pon QH puasakan semalam…jadi berkelakuan amat sopan dan menjaga tingkah laku sesangat…hahaha…nanti bile dah berborak seperti biase takut pula akan terngumpat bagai tu…memang mengelak tapi tetap akan termasuk juga ke jalan tu…hehehe…dah kurang pahala puasanye…hihihi…

Menu untuk hari ni bukan la menu yang QH buat untuk berbuka puasa semalam…petang semalam QH tak buat ape2 pon…isnin hingga jumaat memang gantung kuali, periuk belanga tinggi…biar tak sampai…hehehe…dapur memang tak akan berasap la gamaknya…


Buka puasa semalam ape yang QH buat hanya la membeli saje juadah ape yang rasa2 teringin tu…hihihi…QH berbuka dengan nasi dagang dengan kari ayam ditambah pula dengan telur masin…perghhhh memang lazat sekali…hahaha…airnye pula…QH beli air kepala muda…tapi minum sikit aje…takut kembung dan angin pula nanti…patutnya air kelapa tu tak beli pon takpe…teringat pon bile dah siap membeli…baru teringat kat rumah pon ade berbiji buah kelapa yang belum diketahui lagi untuk dijadikan ape??? ade cadangan tak…tolong QH yer…takut membazir macam tu saje…

Buah kelapa tu QH beli semasa bercuti kat kampong hari tu…berkenan la pulak tengok setandan buah kelapa tu…asalnya nak beli buah mangga aje…hubby dah cakap dah beli sebiji dua aje cukup…tapi akibat sikap tamak haloba tu…nak setandan tu jugak…hubby ikutkan aje la akhirnya…lagipon yang akan mengerjakan buah kelapa tu besok dia…bukan QH pon…hahaha…masih lagi mencari resepi yang sesuai, senang dan simple saje…hihihi…

Hmm ok la…jom kita masuk ke resepi hari ni yer puan2 dan tuan2 semua…


Untuk resepi hari ni QH buat Seafood Pizza pulak…dah sedia maklum la kan…tengok pada gambar2 tu semua…bukan rahsia lagi dah…hehehe…buat pizza ni merupakan projek QH dan hubby…tetiba malam tu teringin nak makan pizza pulak…tu yang gambar2 tu semua kurang memuaskan...bahan2 memang dah tersedia ade dah pon…tinggal untuk menjadikannya aje lagi…bile dah ade BM tu senang la terus bagi tugas untuk menguli doh tu dulu…sesambil menunggu doh tu diuli…QH sediakan bahan2 yang lain…

Senang aje buat pizza ni…main campak2 aje ape bahan yang nak digunakan…dohnya saje yang nak kita buat betul2…untuk bahan topping tu…ikut citarasa masing2…nak kurang ker banyak ker tu semua terpulang…tapi nasihat QH…jangan la ikut macam QH buat ni…letak sepenuh2nya bahan2 topping tu…akhirnya bile makan jadi muak la pulak…hehehe…tu akibat sikap tamak la tu…lain kali kalau buat lagi letak bahan2 tu sikit2 aje…biar macam ala2 kedekut gitu…lagi sedap QH rasa…mesti kita rasa nak makan lagi dan lagi kan bile tak cukup…

Sebabnya jadi gitu…ye la bile makan di pizza hut atau dominos pizza tu…tengok la macam mane isinye tu kan…macam ala2 letak aje…punya la kedekut…tapi sebenarnya itu la sedap…

Resepi untuk doh pizza ni QH ambil dari tulip77@myresipi...yang lain2 tu QH ikut citarasa sendiri…sos pula QH tak menggunakan resepi seperti dibawa tu…QH menggunakan pizza sauce mix yang dibeli di bakery Bagus tu aje…lain kali QH akan cuba nanti…sebab buat pizza ni dah malam…jadi bahan2 pon nak yang dah ready aje…hihihi….

Pada tulip77@myresipi…QH mohon untuk kongsikan resepi yang QH ambil ni untuk diletakkan di sini pula yer…terima kasih bebanyak…


SEAFOOD PIZZA

Doh
Bahan-bahan ( loyang 11" )
  • 200g / 2 cawan tepung gandum
  • 20g / 2 st yis segera
  • 3g / 1/2 st garam
  • 5g / 1 st gula
  • 10g / 2sb minyak sayuran atau minyak zaitun
  • 1/2 cwn air suam untuk menguli

Cara-cara 
 1.    Campur tepung gandum,yis,garam,gula dan minyak dalam mangkuk besar. Gaul rata. Masuk air suam sikit2 dan uli hingga jadi doh lembut & tidak lekat di tangan. 

2.  Sukatan air bergantung pada tepung gandum yang digunakan, agak2 supaya doh tidak melekat di tangan. Masuk doh dalam bekas besar yang telah disapu sedikit minyak.Tutup bekas dgn plastik cling.

3.   Letakkan mangkuk dalam tempat yang panas selama 60minit supaya doh naik sekali ganda. 


sos pizza – QH guna pizza sauce mix
Bahan2
  • 1 labu bawang besar - cincang halus
  • 2 ulas bawang putih - cincang halus
  • 2 biji tomato - cincang halus
  • 2 sb minyak masak
  • 3 sb tomato puri
  • 2 sb sos tomato
  • 3/4 st gula
  • 1 st oregano
  • garam & gula

Cara-cara
1.     Tumis bawang hingga naik bau. Masuk bahan2 yang lain. Masak sampai agak pekat. Tutup api & sejukkan sebentar. 


Topping
Bahan2
  • Udang, sotong dan crabstick
  • Lada benggala hijau atau merah
  • Keju Mozzarella dan pizza topping jenama Emborg

Cara-cara
 1.        Minyakkan acuan pizza atau loyang yang nak digunakan. Canai doh menjadi bulat setebal 2cm. Masuk doh dalam loyang hingga menutupi loyang. Biarkan sebentar 10minit supaya kembang sedikit.

2.     Cucuk adunan dengan garpu supaya tak gelembung semasa membakarnya. Kemudian bolehlah disapu permukaannya dengan sos pizza.

3.      Parutkan 1/3 keju. Taburkan pula sayur,daging atau ayam serta bahan2 lain mengikut selera sendiri. Akhir sekali taburkan baki keju tadi.

* Cara QH – Taburkan sedikit mozzarella cheese (ikut citarasa). Taburkan pula lada benggala, udang, sotong dan crabstick serta bahan2 lain mengikut selera sendiri. Akhir sekali taburkan pizza topping.

4.     Bakar selama 25-30minit pada suhu 200 degree.


Monday, April 23, 2012

PUDING LIMAU MANDARIN


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Bertemu sekali lagi kita pada hari Isnin yang indah ini…juga di minggu yang baru…hari ni QH dapat bersiaran awal sebab entri dapat disiapkan jugak awal…antara sebabnya hari ni QH puasa ganti…jadi lepas sahur tadi terus QH update entri ni sekejap…sementara menunggu azan Subuh…nak tido balik???…tak berani la…nanti ade pula tak pasal2 terus terlajak entah ke pukul berapa pula…dah ponteng kerja nanti…hehehe…

Ok seperti yang dijanjikan semalam…untuk entri hari ni…dah tentu la resepi yer…sesekali aje buat entri lari sikit dari tujuan asal blog ni…hehehe…

Tapi sebelum tu…QH nak menjawab sedikit  beberapa komen untuk enrti yang lepas tu yer…KekChiffon Oren Pandan tu…bukan tak nak menjawab setiap komen2 tu…cuma line tenet ni agak kesemputan sikit…dah abis koata agaknya…hihihi…lagi satu belum tentu komen2 tu anda semua baca semula yerk tak…macam QH jugak…kadang2 tu beriya2 jugak la tanye itu ini…tapi bile dicari semula dah lupa dah kat blog yang mane satu…hehehe…jadi untuk menyenang semua…QH jawab disini aje yea…senangkan…sepatutnya QH terangkan terus kat dalam enrti tersebut tapi boleh terlupa la pulak bab tu…maaf yer…


Ok mengenai kek chiffon tu…kek tu QH buat pepagi sebelum meneruskan projek masak@baking2 yang lain…jadi lepas siap dibakar QH terus keluarkan dari oven…bile menggunakan mould silicon tu…kek tu QH tak terlangkupkan seperti kebiasaannya…QH biarkan dia sejuk macam tu…cuma tekstur kek ni agak lembab sedikit…tapi tak mendap yer…mungkin menggunakan mould silicon tu kot…sebab QH baru pertama kali buat kek menggunakan mould silicon…tak tahu macam mane hasilnye…

Untuk chiffon yang dalam cup tu pulak…memang molek aje rupa kejadiannya…tak mendap…teksturnya pon agak kering seperti chiffon yang kita bakar menggunakan loyang chiffon…kalau nak tengok resepi tu..klik kat SINI yer…dah 2 kali QH buat menggunakan resepi yang sama...cuma diolah sedikit...ok QH berharap jawapan tu semua dapat menjawap pertanyaan anda semua dan berharap anda semua berpuashati yer…InsyaAllah sesenang nanti QH akan update komen ni kat entri tersebut yer…maaf sekali lagi…

 
Jom kita masuk ke resepi untk hari ni pula…ini merupakan resepi pertama untuk Label PUDING di blog QH…Puding Limau Mandarin…resepi ni QH ambil dari blog Kak Wan@Resepi Citarasawan…bile pertama kali mempuding ni..kejadianya agak tidak memuaskan sedikit…deconye pon entah ape2…hehehe…tak senonoh main hentam aje tu…ape sebabnya pon QH tak tahu…takpe QH akan terus belajar lagi macam mane untuk menghasilkan puding yang lagi cantik dan molek kejadiannya…belajar dari pengalaman yang ade ni kan…sebenarnya untuk penyedap hati sendiri jugak tu…hehehe…

Sangat senang sebenarnya untuk buat puding ni…tapi bile baru2 nak belajar ni…pada QH agak susah jugak…tak tahu macam mane lenggongnya puding ni yang kita nak layan…hihihi…tapi bile dah siap...hubby kata sedap…cukup semua rasanya…tapi memang betul pon…memang sedap puding tu…tak manis sangat…QH suka…

Jika menggunakan acuan atau bekas macam QH tu…resepi ni memang cukup2 untuk 3 bekas tu…kalau nak banyak kena gandakan resepi tu yer…memang tak menyesal mencubanya…sedap…lagi2 dimakan sejuk…perghhh…

Ok pada Kak Wan…QH mohon untuk memanjangkan dan berkongsi resepi puding ni di sini pula yer…terima kasih bebanyak…


PUDING LIMAU MANDARIN
By: Kak Wan@Resepi Citarasawan

Bahan-bahan
1 tin limau mandarin (312gm) - Toskan, asingkan isi dan sirapnya.
150ml air
150ml sirap limau
100gm isi limau di carik kasar
60gm gula pasir
1 sudu teh serbuk agar agar

Hiasan :  Whip cream dan isi limau mandarin

Cara-cara :
1.  Toskan sirap limau mandarin, campurkan dengan air, gula dan serbuk agar-agar.
2.  Masak sehingga mendidih.  Tutup api, masukkan isi limau yang di carik kasar.
3.  Tuang ke dalam gelas / acuan kecil.  Masukkan ke dalam peti sejuk hingga beku.
4.  Hias dengan krim dan isi limau.


Sunday, April 22, 2012

PAMERAN DSA 2012


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Semua....

Dah lama sangat rasanya QH tak pos entri pada hari Ahad macam ni kan...kebiasaannya QH berentri setiap hari Isnin hingga Jumaat sahaja...dihari bekerja...al maklum la bile tiba cuti hujung minggu ni la nak berehat2 sikit...setelah bertungkus lumus kat dapur tu...hehehe....

Ok untuk hari ni juga takde resepi yang QH nak kongsikan...cuma nak berkongsi serba sedikit gambar ketika QH dan rakan2 pergi ke pameran DSA haritu saje...entri masak2 besok yer...hihii...


Jadi kita tengok aje yer gambar2 ni semua...ade banyak lagi gambar2 ketika QH ke pameran ni...tapi takkan semua nak bubuh kat sini yer tak...hikhik...gambar yang ade ni semua antara yang terbaik la di antara koleksi yg lain2 tu...hehehe...lagipon takut nak bubuh gambar2 yang lain2 tu...gambar2 peluru, senjata dan peralatan perang yang lain...tak pasal2 QH pulak yang diorang dicari oleh musuh...hahaha...

Ok setakat itu dulu yer enrti untuk hari ni...InsyaAllah kita akan bertemu lagi besok...tungguuu...bubye semua...salam sayang, rindu dan semanis gula dari QH...