Friday, March 30, 2012

CHOCOLATE HAZELNUT CINNAMON ROLLS


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Semua...

Hujan membasahi bumi KL sekarang ni...perut pon berbunyi meminta untuk diisi...hihihi...time2 hujan macam ni memang mudah sangat berasa laparkan...kejap2 nak mengunyah...hihihi...

Pagi ni QH nak sharekan menu omputih lak...Chocolate Hazelnut Cinnamon Rolls...haa sikit punya panjang namanya...berkenan sangat mak jemah tengok menu tu...sangat menyelerakan tekak mak jemah ni haaa...hahaha....resepi negara sendiri pon tak berhabis lagi nak mencuba tetiba terbang ke obesea lak mak jemah ni...ape lagi tanpa buang masa mak jemah buat la...tapi biasa la bile omputih di melayukan rupanya tu jadi la lain sikit...hehehe

Resepi ni QH ambil dari Bakingdom...versi QH ni macam tak bape nak jadi sangat lain bebenor rupanya...kalau nak tengok versi omputih ni klik SINI yer...memang ketara perbezaannya...tapi QH nak tayang jugak resepi ni...sebab ni percubaan pertama...lain kali kalau buat mesti dah ok la tu...tapi rasa tak buat lagi dah...hehehe...baik cuba resepi lain la pulakkan...

Untuk frosting QH guna coklat syrup jenama Hershey’s aje...malas la pula nak buat nutella ganache...stok ade tapi tu la tak terbuat lak...hihihi...mesti rasanya lagi sedap ekkk jkalau letak nutella ganache tu...

Buttermilk QH buat sendiri aje...resepi ni QH ambil dari blog Resepi Nannie...resepi ni ade kat bawah sekali tu yer...hihihi...QH minta izin yer untuk resepi ni diletakkan di sini pula...

Ok la jom sila ke bawah yer untuk tengok resepi2nye...


Chocolate Hazelnut Cinnamon Rolls
(Makes 8 rolls)

FOR THE FILLING
Ingredients
3/4 cup (191 grams) brown sugar, packed
1/4 cup (50 grams) sugar
3/4 cup (105 grams) hazelnuts, chopped
1/4 cup semi-sweet chocolate chips (I prefer mini chips)
2 teaspoons cinnamon
1/8 teaspoon salt
2 tablespoons (28 grams) unsalted butter, melted (or margarine)

To make the filling: Combine all of the dry ingredients in a small bowl. Add the melted butter and stir with a fork until the mixture looks like wet sand. Set aside.
To make the dough: Preheat the oven to 425 degrees (220 C). Brush a 9-inch cake pan with 1 tablespoon of the melted butter.


FOR THE DOUGH
Ingredients
2 1/2 cups (318 grams) all-purpose flour
1/2 cup (70 grams) ground hazelnuts
3 tablespoons (38 grams) sugar
1 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
1 cup (250 ml) buttermilk (can use vegan substitute) - resepi dibawah
6 tablespoons (85 grams) unsalted butter, melted (or margarine)

In a medium bowl, combine the flour, hazelnuts, sugar, baking powder, baking soda, and salt. Add the buttermilk and 2 tablespoons of the melted butter, and stir until just combined. Transfer the dough to a floured work surface and knead until smooth (it may still be soft and a little sticky, but will be smoother and less lumpy). If the mixture is too sticky or wet, place in a lightly floured bowl, cover, and chill for 20 minutes.

Flatten the dough into a rectangle about 12 X 8 inches. Pour 2 tablespoons of the melted butter on and spread around with your fingers. Pour the filling over the dough and spread it evenly over the top, leaving about a 1/2 inch or so border around the outside edge. Press the filling down to pack it on top of the dough.

Starting on the short side of the dough, roll the dough up, pressing as you go, to create a tightly rolled log (be gentle, as this may stick to the counter a bit). Pinch the seam closed and lay the log seam side down. Cut into 8 even pieces, and transfer each roll to the prepared cake pan. Brush with the remaining 2 tablespoons of melted butter. Bake for 20 minutes, until golden brown.

Allow the cinnamon rolls to cool in the pan for about 5 minutes, then transfer them to a wire cooling rack set over parchment paper.


Nutella Ganache (I didn't do this)

Ingredients
6 ounces Nutella
1/4 cup (63 ml)heavy cream, more or less

In a medium bowl, stir the Nutella with 2 tablespoons of cream. Mix until the mixture is smooth. If it is too thick, add more cream, a tablespoon at a time, to loosen it up (if you need more than 1/4 cup, just continue adding more in small bits).
Pour the icing over the rolls and serve them warm.
These will keep in an airtight container for about 3 days.


BUTTERMILK

Ingredients
* 1 cup of milk
* 1 tablespoon of white vinegar or lemon juice

To Make Buttermilk:
1. Place the white vinegar or lemon juice into the measuring cup.
2. Pour the milk into the measuring cup (together with the white vinegar/lemon juice).
3. Wait for 5 minutes.
4. Your buttermilk substitute is done!


Thursday, March 29, 2012

GATEAU AU CHOCOLATE CAKE


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Bersua lagi kita pada hari ni...hari ni cuaca sangat baik...memancar2 cahaya matahari kat luar jendela opis QH ni...hari ni macam ade sedikit rasa malas la pulak nak mengupdate blog...hehehe...ape sudah jadi ni...tolong la MALAS pegi jauh2 sana...tak suka ade malas2 ni...hihihi...

Hari macam tak bape nak ade kerja sangat sebab semalam dah pulun habis...jadi dapatla hari ni nak bersiaran awal sikit...hihihi...kalau tak mesti tengah hari baru siap menaip blog ni...makanan untuk sarapan pagi ni pon dah ade...dah siap makan pon...sarapan nasi lemak kawan QH bagi...confirm akan mengantuk kejap lagi ni...hehehe...takpe janji dah save bajet pagi ni...hahaha...


Oh yea...sebelum terlupa...mulai hari ni 29 Mac hingga 1 April 2012 ni ade Malaysia International Shoe Festival 2012 (MISF) sedang berlangsung...suka...suka...ni kali yang ketiga ianya diadakan...bile dah kali ketiga ni...QH rasa taknak lepaskan begitu sahaja macam tahun2 sebelum ni...InsyaAllah kalau takde ape2 besok QH nak ke sana...kalau ade yang ternampak QH tu tegur2 la yer...QH memang susah sikit nak mengecam orang ni...bukan sombong...tapi tu la...tenggelam dalam dunia sendiri...sibuk memilih agaknya masa tu...hahaha

nak ke sana tu besok nak tengok2 aje...bukan nak beli pon...hehehe...boleh caye ker ni??? hahaha...takut jugak sebenarnya nak ke situ...takut2 manja aje tu...hihihi...takut ade yang terjatuh hati sampai pengsan lak nanti...QH bukan boleh...nampak aje yang berkenan tu kalau tak beli mula la...tak boleh tido lena dibuatnya...mula angau tak tentu pasal...teringat memanjang...entah bile nak berubah tak tau la tabiat tu...lagi satu tabiat...bile dah ade tu tak heran pon akan kewujudan benda tu...silap2 boleh lupa...tak pon pakai 2-3 kali aje...dah cari yang lain...time tu mula buat lasan lain pulak...konon2 macam dah lama aje tak membeli itu ini...hehehe..letih agaknya hubby QH melayan...hahaha...

opppssss sori termelalut sudah...nasib baik tersedar awal...kalau tak lagi panjang lebar lagi tersasarnya...yang nak update resepi aje tapi cerita yang tak berkenaan sikit punya panjang...hehehe 


Kali ni nak kongsikan resepi Gateau au chocolate cake...tengok la tu sikit punya susah nak menyebutnya...tergeliat lidah ni...hehehe...tapi yang penting ianya sedap...coklat semata...sangat ringkas resepi ni dan sangat senang membuatnya...

Resepi ni QH ambil dari blog Kak Hana@Hana’s Family...sebenarnya kebetulan QH terjumpa resepi ni...masa tu sesaje search CAKE kat pak GOOGLE tu...ntah macam mane berkenan pula bile tengok gambar cake ni...lepas t uterus resepi senang...ape lagi teruskan la aje projek membaking...tapi Qh buat ni macam tak bape nak menjadi sangat kot...lain rupanya dengan yang Kak Hana punya cake...boleh tengok SINI...masa membakar cake ni memang cantik naiknya membolat kat loyang...tapi bile keluar dari oven cake ni akan turun seperti dalam gambar tu...jadi macam ade dua lapisan...bahagian luar agak keras dan garing...bahagian dalam pula memang lembut tak terasa bile mengigitnye...QH suka makan cake masih panas2 lagi...sedap...lagipon tak sabo nak tunggu sejuk...tak tahan dengan bau aroma cake ni yang wangi semerbak bau2 coklat tu...hehehe...

Pada Kak Hana...QH mohon untuk share resepi ni disini pula yer...terima kasih bebanyak...jom tengok resepi...


Gateau au Chocolat Cake

Bahan-bahan (loyang 18cm)

Bahan A
  • 130g dark choc
  • 120g butter
  • 10g serbuk koko

Bahan B
  • 3 biji kuning telur
  • 40g gula

Bahan C
  • 3 biji putih telur
  • 30g gula
  • Topping - gula aising
 

Cara-cara
  • Bahan A - Cairkan dark choc dan juga butter menggunakan kaedah double-boiler. Bila dah cair, masukkan serbuk koko dan kacau sebati. sejukkan dan ketepikan.

  • Pukul bhn B (kuning telur dan juga gula) sehingga jd cream. ketepikan.

  • Pukul pula bhn C (putih telur dan gula) hingga kental dan gebu@ meringue. ketepikan.
  • Masukkan bahan B ke dalam bahan A. Kacau sebati menggunakan spatula.
  • Masukkan pula bahan C sedikit demi sedikit sehingga habis dgn kaedah kaup balik menggunakan spatula. Tak perlu over mix asal dah sebati semua bahan.
  • Alas loyang dengan oven paper. Seelok2nyer gune loyang spring foam supaya mudah utk keluarkan.
  • Panaskan oven 170. Bakar selama 30-35min.
  • Sisip tepi loyang dengan pisau utk keluarkan kek.
  • Sejukkan di atas redai. Tapiskan gula aising ke atas kek dan sedia utk dihidang.
 

Wednesday, March 28, 2012

CHECKERED RAINBOW CAKE


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

“Happy Birthday to u…Happy Birthday to u…Happy Birthday to u…Happy Birthday to SYEENOT…eh silap…YUSRINA AMNI”

~ kek besday yang dah diletak dgn lilin ~

~ besday girl sedang tiup lin...beriya2 mniupnya tew..hehehe ~
best tak auntie nyanyi…hehehe…jangan hujan turun mencurah2 lagi sudah la… bile dengar QH menyanyi ni…sebab pepagi tadi dah hujan lebat…tak pasal2 aje nanti hujan kembali…takpe hujan rahmat tu…hahaha

Hari ni merupakan besday satu-satunya anak buah QH belah hubby yang ke 4 tahun…selamat hari lahir yer sayang...semoga menjadi anak yang baik dan solehah…jangan nakal2 tau...rindu pulak aunty kat Syeena…nanti aunty cuti panjang kita jumpa yer nanti…aunty pon ade bagi hadiah Ypad tu…main cermat2 tau…sebab tak bape mahal…nak bagi yang mahal2 aunty tak cukup duit…bajet banyak untuk beli barang2 baking…hehehe...nak yang best2 mintak kat uncle Bai ehhh…suruh uncle belikan untuk aunty sekali tau…besday aunty pon tak lama aje lagi ni...hahaha


Untuk resepi hari ni...QH letak banyak sikit gambar...sayang pula kalau disimpan...boring2 boleh tengok gambar tu semua...lagi satu terasa cantik la pulak...hahaha...ni belum lagi gambar yang akan dihantar oleh biras QH lagi ni...tu nanti QH upload kemudian yer...sebab kek ni belum complete lagi dengan lilin bagai...


Sempena dengan besday ni…maknya biras QH meminta QH untuk buat kek rainbow…untuk buat surprise party di tadika…ini kali ke 3 QH buat rainbow kek dengan versi yang berbeza2...(konon macam pro la tuuu)...hehehe...tetapi kali ni QH mendamkan pula kek tu...resepi masih menggunakan resepi yang sama seperti sebelum ni...sila rujuk SINI dan SINI yer...buttercream pon QH gunakan resepi yang sama...boleh tengok di link yang diberikan tadi yer...


QH suka suka menggunakan buttercream ni sebab senang dan tahan panas...sebab kek ni nak dibawa ke Johor...jadi buttercream jenis ni amat sesuai untuk perjalanan jauh...tak mudah cair macam sesetengah buttercream yang lain...kaler buttercream ni memang putih melepak...

Untuk kek rainbow kali ni QH menggunakan loyang 9” pula...untuk 12++ orang murid...nak bagi kek tu nampak besar sikit dan tak tinggi...lagi satu senang bawak...kalau tinggi nanti tak muat pula kotak kek tu nanti bile dah bubuh macam2 kat atas kek tu...hehehe

Ok la jom tengok resepi dibawah tu yer...walau dah banyak kali gunak resepi yang sama tapi QH rajin letakkan lagi resepi tu dibawah...hehehe...bukan susah pon...copy and paste aje...

kat bawah tu nanti ade sebahagian gambar step by step yang telah QH buat...sudi2 la tengok yer...sebab agak tak senonoh dan tak kemas...hehehe


CHECKERED Rainbow Cake

Bahan2
430gm tepung gandum all purpose
4 sudu kecil baking powder
1/2 sudu teh garam
250gm mentega
340gm gula kaster
375ml susu segar
5 biji putih telur suhu bilik
2 sudu teh esen vanila / badam
pewarna
serbuk koko secukupnya (K1 tambah) – QH xletak

400ml whip topping krim - di putar hingga kembang
(untuk disapu pada setiap lapisan dan seluruh kek) – QH xguna

Loyang 8" di alas dan di gris - QH gunakan loyang 9"


Cara-cara :
1. Ayak tepung, baking powder dan garam, ketepikan.
2. Pukul mentega dan gula hingga gebu.  Masukkan esen vanila di ikuti putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati dan gebu.
3. Masukkan tepung gandum berselang seli dengan susu segar dan putar hingga sebati.
4. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian yang sama banyak (+- 260gm setiap mangkuk), letakkan pewarna yang berlainan.
5. Tuang setiap adunan ke dalam loyang yang berasingan dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 15 minit pada suhu 170C.  Bakar sehingga habis.
6. Angkat dan sejukkan di atas redai.  Keluarkan alas bawah kek.
7. Letak lapisan pertama di atas papan cake, sapu krim secukupnya, ayak serbuk koko di atasnya kemudian lapis dengan lapisan kedua, buat yang sama hingga habis.
8. Sapu tipis seluruh badan kek dengan krim dan simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurang 4 jam atau semalaman. Simpan krim selebihnya di dalam peti sejuk.
9. Keluarkan kek dan hias dengan krim selebihnya.


* Buttercream digunakan untuk melapisan setiap lapisan kek dan dilapis keseluruhan kek sebelum letak fondant... 

BUTTERCREAM

Bahan2 ( sebiji kek )
  • 250 gm butter/shortening (kalau nak icing putih & lebih tahan panas, guna shortening. tapi, kalau nak lebih sedap, baik guna butterlah)
  • 125 gm marvello/supertact/krimwell (benda2 ni cari kat kedai bahan kek....takde marvello, guna supertact, takde supertact, guna krimwell)
  • 125 gm gula aising (kena ayak dulu supaya tak berketul2)

Cara-cara
1. Pukul butter + marvello hingga putih. Ayak gula aising, masukkan ke dlm butter, pukul lg hingga kembang dan putih. Suaikan warna utk hiasan kek. 
2.  TIPS : pukul dengan kelajuan minima. makan masa lah sket, tapi, insyaallah, icingnya nanti lebih cantik & mudah dilepa.



~ kek yang telah dipotong...hehehe...xbpe nk checkered la...huhuhu ~


Tuesday, March 27, 2012

TRAFFIC LIGHT ICE CREAM


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Minggu lepas QH dah jadi SUPERWOMEN!!! Mungkin minggu2 seterusnya pon begitu kot...macam2 yang QH buat...rasa bulan April ni macam penuh lak jadual QH ni...hehehe...ade aje aktiviti hujung minggu dengan mane nak bermain2 lagi dengan kuali sudip bagai kat dapur...hihihhi...sampai hubby tegur...dia yang penat tengok QH begitu...tapi tak kisah la janji kita happy melakukan semua aktiviti tu kan...

Lagi satu nak cerita ni...bukan ape sebelum terlupakan...Noorsha dari blog 1001 Rasa 1001 Cerita tu...tapi blognye agak lama jugak QH tengok sepi dengan menu baru...aktif di FBnya aje...ade membuat cadangan perjumpaan dengan semua blogger masak2 ni...tarikhnye belum ditetapkan lagi...tetapi pada sesape yang nak join tu boleh la add FB Noorsha ni...boleh la beramai2 menjayakan dan menghadiri majlis tersebut...perjumpaan kali pertama ni...tentu seronokkan...teruja jugak QH untuk join sekali jika tiada aral melintang yang menghalang...hehehe...sambil tu boleh la merasa masakan2 dari semua...biase tu hanya tengok menu di blog memasingkan sambil menelan liur aje kan...teringin jugak nak merasa airtangan ‘uolz’ pula...hahaha...


Seperti yang dijanjikan semalam...hari ni QH nak kongsikan resepi yang meletopppss...hehehe...ye ker??...saje nak buat gempak sikit...hihihi...kali ni menu aiskrim pula yer...namanya Traffic Light Ice Cream...sebab ade kaler merah, kuning dan hijau...masa buat ni sesuai dengan cuaca masa tu...panasss...sekarang ni cuaca dah bertukar ke mendung la pulak hari ni...ok takpe makan aje tanpa mengira waktu dan ketika yer...hehehe

Senang cakap agak leceh juga nak buat aiskrim ni...tengok macam senang...sesenang macam kita memakannya...tapi bile dah tersilap langkah hancuss jadinya...kena ikut step by step...jangan gelojoh yer nak cepat siap...hihihi...cakap ni berdasarkan pengalaman...memula kena buat yang kaler merah tu dulu...lepas tu bekukan dulu...baru buat kaler kuning pula...bile yang merah tu dah beku baru masukkan kaler kuning dan bekukan...teruskan proses seterusnya...buat  kaler hijau pula...proses sama macam yang hijau tadi...senangkan...hihihi...pada yang rajin macam QH ni boleh la mencubanya yer...perasan la tu...hehehe...kalau malas tu boleh membeli dengan QH secara online yer sebatang RM5...hahaha...baru sampai kat kurier dah cair!!

Ok la tanpa membuang masa lagi...jom kita terus...terus...dan terus ker resepinya yer...selamat mencuba semua...

* ketika enrti ni publish...kat opis QH takde karennnn...sisa backup aje yang tinggal...wah best...yahoooo...hahaha


TRAFFIC LIGHT ICE CREAM

Bahan A
Perisa Tembikai (merah)
Buah Tembikai
Air masak secukupnya
Gula secukupnya

Satukan semua bahan dalam blender dan kisar hingga hancur. Boleh tambah air sedikit-sedikit.
Kemudian tapis dan tuang 1/3 sukatan ke dalam bekas aiskrim.
Bekukan ke dalam peti sejuk.
Sementara bahan A membeku lakukan proses bahan B pula. 


Bahan B
Perisa Lemon (kuning)
Lemon
pewarna kuning secukupnya
Air masak secukupnya
Gula

Satukan semua bahan dalam blender dan kisar hingga hancur. Boleh tambah air sedikit-sedikit.
Kemudian tapis dan tuang 1/3 sukatan lagi ke dalam bekas aiskrim tadi. Pastikan dulu Bahan A tadi sudah keras, jika tidak nanti bahan A dan bahan B bercampur pula nanti.
Bekukan ke dalam peti sejuk.
Sementara bahan B membeku pula lakukan proses bahan C. 


Bahan C
PERISA TEBU (hijau)
Kordial tebu – Double Lion
Air masak secukupnya
Gula secukupnya

Bancuhkan gula dengan air panas. Kacau sehingga gula larut dengan air.
Masukkan perisa tebu dan kacau rata.
Kemudian tuang 1/3 sukatan lagi ke dalam bekas aiskrim tadi. Proses yang sama pastikan dulu Bahan B tadi sudah keras, jika tidak nanti bahan B dan bahan C bercampur nanti.
Simpan dan bekukan dalam peti ais semalaman. Siap.