Wednesday, February 29, 2012

APAM SPRITE

 

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

Hari ni adalah entri yang paling teristimewa...entri terakhir untuk bulan Februari ni...ape sebabnya tu yang kita nak tahu kan...
Sebab hari ni bertarikh 29.2.2012...biase kita akan panggil tahun tersebut sebagai tahun lompat...sebabnya lagi kita akan jumpa tarikh yang sama ni 4 TAHUN sekali...

Bersempena tarikh tersebut QH pon taknak ketinggalan untuk mengupdate enrti pada tarikh istimewa ni...entah di masa akan datang berkesempatan atau tidak untuk QH mengadakan enrti pada tarikh tersebut...sebab ajal dan maut kita tak tahu bile kan...kalau dipanjang usia InsyaAllah la kan...akan berjumpa lagi dengan tarikh tersebut...huhuhu...tetiba lak sedih melanda...

Jadi dikesempatan ni QH nak ucapkan Selamat Hari Lahir kepada sesiapa yang menyambutnya pada hari ni...semoga anda semua dapat manfaatkan hari yang teristimewa ni...sambut la dengan seadanya dan sebaik-baiknya...tapi jangan lupa jemput QH tau...hehehe...hari ni hari anda...4 tahun sekali baru anda akan menyambutnya pada tarikh tersebut...

 

Oleh itu untuk hari ni QH nak buat enrti panjang la sikit dari biase2 tu...sikit aja tak banyak...hahaha...

Dikesempatan ini juga QH nak mengucapkan TAHNIAH kepada blogger2 yang telah diberi peluang dan diintai sekali lagi oleh pihak majalah untuk meletakkan hasil karya mereka ni di majalah...memang berbaloi2kan...tapi ade pembetulan sikit yea...JANGAN ade yang salah sangka pula...tujuan blogger2 masakan ni takde la nak mengejar glamour semata2 dengan adenya blog masakan sendiri...takde niat sedikit pon macam tu...cuma masing2 nak tunjukkan hasil kerja yang telah dihasilkan dan membuatnya sebagai hobi semata...tak mintak sikit pon balasan dan pengiktirafan...

Tapi pihak majalah itu sendiri yang mencari mereka2 ni...bile dah diberi peluang macam tu...takkan kita nak lepaskan kan...kita pon tumpang gembirakan bile tengok kejayaan mereka ni kan...dengan hasil kerja mereka ni memang layakkan...blogger yang QH maksudkan tu adalah jeng3...hehehe...Kak Reen Khan dari Air Tangan Reen Khan untuk majalah Aroma Mac 2012...Kak Azlita dari MasamManis dua majalah sekali sambar iaitu Majalah Jelita 2012 dan majalah Eternity Mac 2012... dan Love2Cook Malaysia untuk majalah Jelita bulan Mac 2012...semoga lepas ni anda semua lebih sukses dengan blog masak2 ni...hehehe...

Majalah Eternity adalah majalah online yea...sila ke sini www.mediaglam.com secara percuma saje...QH pon baru tahu akan kewujudan majalah tersebut...


Okey...sekarang kita tengok resepi pula yer...sempena 29.2.2012 ni...QH nk letak menu istimewa jugak...APAM SPRITE...apam aje...hehehe...tapi berwarna warni dan kembang setaman you...diluar jangkaan...terkejut sampai pengsan!!!! Hahaha...tak tau la macam mane boleh jadi gitu...agaknya kalau buat balik tak jadi camtu lagi kot...hahaha...nak perasan kejap boleh tak...hikhik...sebab pada QH ni la hasil terbaik sepanjang QH berblog ni...suka tengok kesemua gambarnya...ade banyak lagi gambar2 yang menarik lagi...tapi takkan nak letakkan semuakan...yang hanya menggunakan kamera poket berjenama CANON tu...huhuhu

Resepi Apam Sprite ni QH ambil dari Kak Azlita@Masam Manis...struktur apam ni memang molek kejadiannya...yang penting sedap...tak puas rasanya kalau makan sebiji dua...hehehe...sepanjang sesi photoshoot apam ni...tanpa sedar dah berketul QH makan...tanpa sedar yer...bau semasa mengukus jangan cakap la...semerbak satu dapur...penyediaannya pon mudah...satu adunan ni boleh dapat dalam 20 ketul saiz M...

Pada yang teringin tu boleh la cuba yer...pada Kak Ita...QH mintak izin untuk kongsikan resepi ni di sini pula yer...jom tengok bahan2nya...



APAM SPRITE
Adaptasi dari resepi : APAM KUKUS MEKAR COLA
Sumber : Majalah SEDAP
2 biji telur
1/4 sudu teh garam
150 gm gula pasir
50 gm gula merah - ita guna gula perang
1/2 sudu makan ovalete
275 gm tepung gandum
15 gm susu tepung
1/2 sudu teh baking powder
225 ml air sprite
50 gm coklat cip - ita lebihkan sebab 50 gm ni macam sikit sangat
pewarna merah dan perasa strawberry
pewarna hijau dan perasa pandan
Perwarna purple dan perasa blueberry
choc emulco

Caranya
Pukul telur, garam, gula pasir, gula merah dan ovalete sehingga kaku selama 10 minit. (dia mmg akan kaku tau! lagi pekat dari yg selalu kita buat kek chiffon yg pukul sampai jadi bertanduk tu)
Masukkan tepung gandum, susu tepung, dan serbuk penaik yg di ayak berselang seli dgn minuman sprite.
Sambil dipukul perlahan.
Masukkan coklat cip dan kacau rata guna spatula.
Sudukan adunan ke dalam papercup dan masukkan dalam acuan apam yg berlobang2 boleh lihat di
SINI takde acuan jenis ni QH guna acuan aluminium saje contoh di SINI
Sediakan kukusan. Buka api kuat. Biar air kukusan mendidih.
Susun dalam kukusan dan kukus selama 10 - 15 minit dgn api besar sehingga masak.

* Tip: Kalau boleh coklat chip tu diletakkan kemudian. Bagi memudahkan untuk gaul sebati warna dengan adunan tersebut. Letak selepas adunan tu bile sudah siap diwarnakan. Ini bagi mengelakkan coklat chip tersebut hancur atau mencair. Dan berfungsi untuk membahagikan coklat chip tu sama rata dengan setiap color yang ade. Ini dari pengalaman QH sendiri.  


Tuesday, February 28, 2012

AYAM MENTEGA RANGUP


Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Selamat tengah hari semua dan salam sayang daripada QH kepada semua kawan2 yang sudi singgah ke sini...tak kira follower atau silent reader...

Dah tengok tak senarai kedai2 bakery yang QH publishkan sebelum ni...QH harap sedikit sebanyak ianya dapat la membantu pada kawan2 yang lain...terutamanya kepada kawan2 yang baru berjinak2 dalam dunia masakan atau blog macam QH ni...biase la bile time baru2 tabiat kemaruk tu tak habis lagi...hahaha...sebab dalam proses mengumpul barang2 atau bahan2 sikit2kan...pantang nampak aje kan...terus aje nak membeli...sampai bajet tiap2 bulan tak boleh dikawal...hikhik...dalam senarai kedai bakery tersebut...dah banyak juga la kedai yang dah QH kunjungi...ade yang secara tak sengaja terjumpa...sebelum pergi tu QH call dulu...tanye kedai masih ade lagi atau tak di alamat tersebut...


Hari ni QH nak kongsikan resepi Ayam Mentega Rangup pula...resepi ni QH ambil dari blog SkyBlue’ Kitchen...penyediaannya amat mudah dan yang penting sedap...QH memang suka kalau mencuba resepi yang senang2 ni...sebab lain kali kalau teringin boleh buat lagi dan ingat ape bahan2nye...yang paling penting ape2 yang kita buat tu...mesti la nak hasil yang terbaikkan...

Resepi ni dah lama dah QH simpan...terperuk dalam list QH yang panjang tu...hehehe...sejak dari hari tayangan oleh Kak Diana ni lagi...tapi tu la asyik sangat tengok resepi2 lain...sampai dah terlepas pandang kat resepi ni...


Akhirnya dapat juga la QH memasak dan merasa menu ni...memang sedap...kalau budak2 tentu suka makan...sebab QH pon banyak meratah macam tu aje dari makan dengan nasi... sebab rasa dia yang rangup dan ade rasa butter tu kan...sekali tengok macam popcorn chicken pon yea jugak...QH buat menu ni makan dengan nasi putih aje...beserta dengan lauk2 lain...

Resepi ni juga telah dicuba oleh Amie’s Little Kicthen, Secubit Garam, Dari Dapur CT dan MasamManis...

Ok la jom kita tengok ape bahan2 yang diperlukan untuk resepi ni...pada Kak Diana...seperti biase QH mintak izin untuk meletakkan resepi ni kat sini yer...terima kasih bebanyak...semoga lepas ni akak lebih bersemangat untuk kongsikan resepi yang lagi sedap2...hehehe


AYAM MENTEGA RANGUP

Bahan2
2 keping dada ayam - dihiris
2 tangkai daun kari - dihiris
4 biji cili padi - dicincang
60 gm mentega (Boleh ditambah jika hendak kuahnya bersalut banyak kat ayam tu yer)
1/2 biji bawang besar - dicincang
Tepung jagung secukup kegunaan
Minyak untuk menggoreng
Sedikit gula

Bahan Perap
1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
2 tsp gula
1 biji telur
1 tbsp tepung jagung
1/2 tsp serbuk lada hitam
1/2 tsp serbuk lada putih
Garam secukup rasa
Caranya
1.     Ayam digaul bersama bahan2 perap dan perap selama 20 minit.
2.  Saluti ayam tadi dengan tepung jagung. Goreng. Setelah ayam masak angkat dan ketepikan.
3.   Cairkan mentega dan masukkan bawang besar, daun kari dan cili padi. Tumis sehingga naik baunya.
4.  Kemudian masukkan ayam dan gula. Gaul sebati.
5.   Angkat dan hidang.

::  Makan bersama nasi goreng atau nasi putih  ::


Monday, February 27, 2012

SENARAI KEDAI BAKERY DI MALAYSIA, BRUNEI & SINGAPURA

Assalamualaikum dan selamat malam semua…

Kembali bersiaran sekali lagi…kali ni QH nak kongsikan senarai kedai2 bakery pula…bukan ape senarai ni amat penting dan sebagai rujukan untuk QH di masa akan datang…termasuk kawan2 yang lain jugak…senarai ni membantu jika kita ingin berkunjung ke kedai bakery yang lain pula dari kedai bakery yang biase kita kunjung tu kan…sebab QH suka buat macam tu...

Sebab tak semua kedai bakery ade menjual barang2 yang sama…kadang2 kedai tu ade…kedai ni pula takde barang yang kita nak tu…ini dari pengalaman QH la…senarai ni QH dapat dan kumpul dari sumber2 yang ade di internet…dari blog Sissyira, Resepi Citarasawan dan pak Google…

QH pon tak bape pasti senarai kedai dibawah ni masih ade lagi atau tak…atau mungkin ade yang dah berpindah…mungkin senarai kedai ni tak lengkap…sebab kedai bakery sekarang ni kan tumbuh bak cendawan…mungkin banyak lagi la kot kedai2 bakery yang tak termasuk dalam list ni…jika ade kawan2 yang lain tahu ade kedai bakery yang lain…sila tinggalkan komen yea…boleh la QH update senarai kedai bakery yang ade ni…

SENARAI KEDAI BAKERY DI MALAYSIA, BRUNEI & SINGAPURA

[KUALA LUMPUR/WILAYAH PERSEKUTUAN]

8P Concept Sdn Bhd 57 Jalan Medan Midah, Taman Midah, Cheras, 56000 Kuala Lumpur. Tel: 03-91329008

Artisan Supplies Sdn Bhd 36G Jalan Pandan Prima 2, Dataran Pandan Prima, 55100 KL. Tel: 03-9283 9266

Bagus 214 Jalan Negara 2, Taman Melawati, 53000 Kuala Lumpur. Tel: 03-41060688 Fax: 03-41010488

Bake Ideas 4, Jalan Damai Perdana 1/8A, Bandar Damai Perdana, 56000 Kuala Lumpur. Tel/HP: 016-3816368

Bake well Supplier Jalan SG 1/9, Taman Sri Gombak. Tel: 03-61897896 Fax: 03-61882057

Bake With Yen 29 & 33, Lorong Haji Taib Satu, 50350 Kuala Lumpur. Tel: 03-26927623
Fax: 03-26945668

Bake With Yen TS123 - TS125, Pasar Besar Taman Tun Dr Ismail, 60000 Kuala Lumpur. Tel: 03-7727073

Baker World Trading 6,Jalan 6/38D, Taman Sri Sinar, Segambut, 52100 Kuala Lumpur. Tel: 03-62732208

Baker's Mall 165, Jalan Cheras, Batu 9, 43200 Cheras, Kuala Lumpur. Tel: 03-90766409

D Home Bakers Sdn Bhd 21 Jalan Meranti SD13/5, Bandar Sri Damansara, 52200 Kuala Lumpur.

Demeters Choice Trading 8-1 Jalan Meranti SD 13/5, Bandar Sri sDamansara, 52200 Kuala Lumpur.

Easy Make Bakery Ingredients 48 Jalan Serkut, Taman Pertama, Batu 4,Cheras, 561000 Kuala Lumpur. Tel: 03-42967181

Hock Chun Supermarket 241, 2 3/4 Mile, Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur. Tel: 03-21420592

House Of Ingredients 3 Jalan Gangsa SD3/5E, Sri Damansara, 52000 Kuala Lumpur. Tel: 03-62742262

LS Bakery Shop 56, Jalan Bunga Tanjung 8, Taman Muda, 56100 Kuala Lumpur. Tel: 03-42967399

Manis Bakery Ingredients Shop 27, Jalan Manis 7, Taman Segar, Cheras, 56100, Kuala Lumpur. Tel: 03-91308828, 012-2155296

Milita Bakery Supplier 355 Jalan Selesa, Happy Garden, Off Kuchai Lama, 58200 Kuala Lumpur. Tel: 03-7987-2993

Morrison House Sdn Bhd 30 Jalan Raja Bot, 50300 Kuala Lumpur. Tel: 03-26921882/03-26922882 Fax: 03-26912800

Pastry Pro Sdn Bhd 8 Jalan 3/37A, Industrial Area, Taman Bukit Maluri, Kepong, 52100 Kuala Lumpur.

Phoon Huat (M) Sdn Bhd 27 Jalan Manis 7, Taman Segar, Cheras, 56100 Kuala Lumpur. Tel: 03-91308828

Smike Bakery Ingredients No 25, Jln Belangkas, Off Jln Kg. Pandan, 55100 Kuala Lumpur. Tel 03-92009225

Switz Marketing Sdn Bhd A3 & B3,Blok A, Prima Business Centre, Taman Rasa Sayang, 43200 Cheras, Kuala Lumpur. Tel: 03-90752061

Trans Standard Marketing Sdn Bhd 21-G Medan Bukit Indah 5, Taman Bukit Indah, 68000 Ampang, Kuala Lumpur. Tel: 03-42946810

Wilton Enterprise 4 & 6 Jalan Indah 23, Taman Cheras Indah, 56100 Kuala Lumpur. Tel: 03-92848168

XQ Trading 11 Jalan Hujan, Taman OUG, 58200 Kuala Lumpur. Tel: 03-77837768

Yen Bakery Supply Enterprise 19, Jalan Maju 3/3, Taman Lembah Maju, Cheras, 56100 Kuala Lumpur. Tel: 03-41461510

Yumi Bakery Supplies Sdn Bhd No. 10, Jalan 1A/6, Taman Setapak Indah, Setapak, 53100 Kuala Lumpur. Tel: 03-40236666

Zen Zen Trading A8-G-28 Jalan Mewah, Taman Pandan Mewah, 56100 Kuala Lumpur. Tel: 03-42967181

[SELANGOR]

Bagus 3A, Jalan Jelok 6, Metro Point, 43000 Kajang, Selangor Darul Ehsan. Tel: 03-87365688 Fax: 03-87335689

Bagus 56-58 Jalan Rugbi 13/30, Seksyen 13, 41000 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan. Tel: 03-55110688 Fax: 03-55110689

Bagus No 27, Lorong Batu Nilam 21C, Bandar Bukit Tinggi, 41200 Klang, Selangor Darul Ehsan. Tel: 03-33240288

Bake Oven Bakery Supplies 17, Jalan SG 3/8,Taman Sri Gombak, 68100 Batu Cave, Selangor Darul Ehsan. Tel: 03-61858601

Bake With Yen No 30 & 32 Persiaran Puteri Satu, Bandar Puteri, 47100 Puchong, Selangor Darul Ehsan. Tel: 03-80601828

Baker's Mall 113,Jalan Kenari 23, Bandar Puhong Jaya. Tel: 03-80756675

Best 23 57, Jalan USJ 8/2B, 47610 Subang Jaya, Selangor Darul Ehsan. Tel: 03-56376637

Best 23 No 21, Jalan 20/13, Paramount Garden, 46300 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan. Tel: 03-78730523

Bibun Food Sdn Bhd 12, Jalan Bidara 2/4, Taman Bidara Light Ind Area, 68100 Batu Caves, Selangor Darul Ehsan. Tel: 03-61389288

Blooming Bakerz No. 12, Jalan Dato Yusof Shahbudin 44, Tmn Sri Sentosa, 41200 Klang, Selangor Darul Ehsan. Tel/Fax: 03-51626413

BS Bakery Shop 209, Bt 1 1/2, Jalan Meru, 41050 Klang, Selangor Darul Ehsan. Tel: 03-33411513

BS Bakery Shop Bayu Perdana Klang, 41,Persiaran Pegaga, Taman Bayu Perdana, 41200 Klang, Selangor Darul Ehsan. Tel: 03-33246898

Chang Thung Sdn Bhd No 26, Jalan SS 24/13, SS24, 47301 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan. Tel : 03-78046866

Chang Thung Sdn Bhd No 83,Jalan SS25/32, SS25, 47301 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan. Tel: 03-78037937

Chang Tung Sdn Bhd 26, Jalan SS24/13, Taman Megah, 47301 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan. Tel: 03-78046866

Chun Yip Bakery Mart 59-G, Jalan SS21/360, Damansara Utama, Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan. Tel: 03-77288381

Citra Klasik 15 & 15M, Jalan Hentian 4, Pusat Hentian Kajang, 43000 Kajang, Selangor Darul Ehsan.

City Bakers Enterprise 20-1, Ground Floor, Dataran Sunway, Jln PJU 5/15, Kota Damansara, 47000 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan. Tel : 03 6157 9378

Cottage Delight Sdn Bhd 32, Jalan USJ 9/5Q, UEP Subang Jaya, 47620 Selangor Darul Ehsan. Tel: 03-80247073

De Manis Enterprise [Bake With Yen] 82, Jalan Badminton 13/29, 40100 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan. Tel: 03-55198318

FUJI BAKERY SUPPLIES No. 27, A, Lrg Raja Nong, 41000 Klang, Selangor. Tel: 03-33715623

Guten Braun Enterprise 19, Jalan 21/1-B, Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan. Tel: 03-78740090

H.O.I Sri Damansara No 3 Jalan Gangsa, SD 5/3E PJU9, Bandar Sri Damansara. Tel: 03-62742262/03-61311216 [Selayang]

Harvest Bakery Ingredients Sdn. Bhd.Lot 23, Jalan U5/15 Section U5, 40150 Shah Alam, Selangor Dahrul Ehsan. Tel: 03-78465611 Fax: 03-78465496

Just Right Bakery Essentials Supplies 50, Jalan 1/12, 46000 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan. Tel: 03-77812524

KJ Baking Supplies J-16-1, Jalan SS6/16, Glomac Square, Kelana Jaya, 47301, PJ 

LMC Bakery World 1, Jalan BRP 1/3, Bukit Rahman Putra, 47000 Sungai Buloh, Selangor Darul Ehsan.
Tel : 03-6140382

Makcik Pembekal Bahan-bahan Bakeri Seksyen 9, Bandar Baru Bangi, Selangor Darul Ehsan. 03-89267991

Mamadeli Sweet Taste Trading 3, Jalan Reko Jaya, Taman Reko Jaya, 43000 Kajang, Selangor Darul Ehsan. Tel: 03-87370408

Mama's Choice 27, Jalan Semenyih Sentral 3, Taman Semenyih Sentral, Semenyih, 43500 Kajang, Selangor Darul Ehsan. Tel: 03-87240424

Markaids Sdn Bhd Lot 6, Lorong 19/1A, 46300 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan. Tel: 03-79579733

Master Mix Enterprise 93, Jalan SS19/6, Subang Jaya, Selangor Darul Ehsan. Tel: 03-56361687

My Choice Trading No. 14, Jalan Kristal K7/K, Seksyen 7,
40000 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan. Tel: 03-55104198 Fax: 03-55122449

OLK Marketing 6, Medan Sri Apex, 43000 Kajang, Selangor Darul Ehsan. H/P: 016-2935178

Perfect Formula 21-G, Medan Bukit Indah 5, Taman Bukit Indah, 68000 Ampang, Selangor. Tel: 03-42946810

Tan Joo Hai Sdn Bhd 252, Jalan Ipoh, Batu 17, 48000 Rawang, Selangor Darul Ehsan. Tel: 03-60925585

VANILLA PASTRY 33-G-01, Jalan Medan PB 2B, Seksyen 9, Pusat Bandar Baru Bangi, 43650 Bandar Baru Bangi. (berhadapan dengan Masjid Hijau Bangi) Tel: 03-89223608/3621 (Pn. Asmilin)

Yummie Bakery Lot 313, Kompleks Diamond, Jln Medan Bangi, Off Persiaran Bandar, Bandar Baru Bangi, Selangor Darul Ehsan. Tel: 03-82101588

[JOHOR]

Bake Well Enterprise 55, Jalan Tengku Ahmad, 85000 Segamat, Johor Darul Takzim. Tel: 07-9322605

Bake Well Ingredient Centre 67, Jalan Susur, Larkin Perdana 1, Larkin Perdana, 80350 Johor Bahru. Tel: 07-2343633

Chan Guan Trading 671, Jalan Taib, 82000 Pontian, Johor Darul Takzim. Tel: 07-6872816

Chop Tiong Nam 54, Jalan Genuang, Kampung Abdullah, Segamat, Johor Darul Takzim. Tel: 07-9313141

Jessery Treading 92-93, Taman Orkid, 84000 Muar, Johor Darul Takzim. Tel: 06-9510225

Kim Wah Trading 27-29, Jalan Batu Pahat, 86000 Kluang, Johor Darul Takzim. Tel: 07-7743828

Ng Ming Huat Sdn.Bhd 116, Jalan Harimau Tarum, Century Garden, 80250 Johor Bharu. Tel: 07-3349999

Nihsin Bakery Mart 57, Jalan Berlian Satu, T.Berlian, 86000 Kluang, Johor Darul Takzim. Tel: 07-7710067

OTN Trading 84, Jalan Pee Kang Hai, Kampung Abdullah, 85000 Segamat. Tel: 07-9324935

Perling Indah Enterprise 11, Jalan Persisian Perling, Taman Perling, Johor Bharu. Tel: 07-2369763

Precia Trading Sdn.Bhd No 19 & 19A Jalan Besi, Taman Sri Puteri, 81300 Skudai, Johor Darul Takzim. Tel: 07-3349999

[KEDAH]

Apple One Stop Enterprise 28, Lorong Semarak 2, T.Semarak, 09000 Kulim. Tel: 04-4909710

Cook With Shuk 2024 Ceruk Lincai, Mukim Kedawang, Langkawi. Tel: 04-9552657

CSB Food Trading 92, Susuran Tandop, Kawasan Perusahaan Tandop, 05050 Alor Setar, Kedah Darul Aman. Tel/HP: 012-4717219

Honey Food Industries [Kedah] S.B 168 Jalan PSK Utama, Pekan Simpang Kuala, Alor Setar, 05400 Kedah Darul Aman. Tel: 04-7720098

Sayang - Pembekal bahan-bahan bakeri 279, Lorong Keranji, Taman Keranji 2, 09000 Kulim, Kedah Darul Aman. Tel/Fax: 04-4903101

Sayang Cake Ingredients Mart 1903, Jalan Stadium, 05100 Alor Setar, Kedah Darul Aman. Tel: 04-7300225 H/P: 012-4925855 [Mr Heng]

Sunshine Bakery And Ingredient Supply No 94,Ind.Ringan, Lorong Semarak 2, Tmn Semarak, 09000 Kulim, Kedah Darul Aman. Tel/Fax: 04-4955439 H/P: 012-4348533/017-4679084

Sweet Berry Enterprise 287-B2, Jalan Tunku Ibrahim, 09000 Kulim, Kedah Darul Aman. Tel: 04-495 7837 H/P: 012-5551621 [Mrs Gan]

ZS Cake House 74, Jalan Haiban 1, Taman Sri Haiban, 06000 Jitra, Kedah Darul Aman.

[KELANTAN]

Citarasa Trading Lot 1129, Jalan Sultanah Zainab, 15050 Kota Bharu, Kelantan Darul Naim. Tel: 09-7453318

Dapur Suri Sdn Bhd No 50-F, Berek 12, Jalan Hospital, 15200 Kota Bharu, Kelantan Darul Naim. Tel: 09-7412012/ 019-9332655 Fax: 09-7412010

[MELAKA]

Everest Hotel @ Restaurant Supplies Sdn Bhd No 6,8,10 Jalan Melaka Raya 26, Taman Melaka Raya, 75000 Melaka. Tel: 06-2828233 Fax: 06-2828366

King Hin Plastic Enterprise 89, Jalan Temenggong, 75200 Melaka. Tel: 06-2926981 H/P: 019-655 1778 [Mr. Lim]

TAN SEE FONG UNIQUE CAKE DECORATING No. 665-A/1, Jalan Bukit Melaka 1/5, Taman Bukit Melaka, Bukit Beruang, 75450 Melaka. H/P: 016-6700263 Tel: 06-2329268 Fax: 06-2324168

Wang Yen Trading 51, Jalan Kota Laksamana 1/2, Taman Kota Laksamana, Section 1, 75200 Melaka. Tel: 06-2837729

[NEGERI SEMBILAN]

Amore e-Bake 282G, Jalan Haruan 5/7, Pusat Kommersial Oakland, 70300 Seremban, Negeri Sembilan Darul Khusus. Tel: 017-2652636/017-2573600

[PAHANG]

Bakemate Enterprise 11, Jalan Tun Ismail, 25000 Kuantan, Pahang Darul Makmur. Tel: 09-5157368

Bakewell Trading 74/1, Jalan Teluk Sisek, 25000 Kuantan, Pahang Darul Makmur. Tel: 09-5551618

Happy Sun Trading 39, Jalan Tengku Bakar, 28000 Temerloh, Pahang Darul Makmur. Tel: 09-2967081

Kim Frozen And Confectionary 82, Taman Ketari, 28700 Bentong, Pahang Darul Makmur. Tel: 09-2223450

Put Fatt Trading 74, Jalan Tun Razak, 27600 Raub, Pahang Darul Makmur. Tel: 09-3550939

[PERAK]

Asrul Azwan Enterprise No 16 Jalan Wawasan Dua, Taman Wawasan Jaya, 34200 Parit Buntar, Perak Darul Ridzuan. Tel: 05-7168086

Intrico Sdn Bhd 34, Lengkok Canning, Canning Garden, 31400 Ipoh, Perak Darul Ridzuan. Tel: 05-5465407

Merit Food Ingredients Supply 5, Jalan Hosley, 30300 Ipoh, Perak Darul Ridzuan. Tel: 05-2543055

The Yummy Kitchen Bake & Dine 21, Lorong Taman Ipoh Satu, Taman Ipoh Selatan, 31400 Ipoh, Perak Darul Ridzuan. Tel: 05-5499677

Wa Seng Food Supplies 74, Lorong 2, Taman Setiawan Maju, 23200 Setiawan, Perak Darul Ridzuan. Tel: 05-6919308

Wah Seng (1986) Sdn Bhd No 131, Jalan Dato Onn Jaafar,
30300 Ipoh, Perak Darul Ridzuan. Tel: 05-2540267

Wah Seng Sdn Bhd. 8, Tingkat Pasar, 30300 Ipoh, Perak Darul Ridzuan. Tel: 05-2543055

[PULAU PINANG]

Bake With Sunshine Trading 63, Siam Road, 10400 Pulau Pinang. Tel: 04-2298701 Fax: 04-2272328

Best Bake Trading Ground Floor 12, Sri Relau Complex, Pesiaran Bukit Jambul 1, 11900 Pulau Pinang. Tel: 04-6437986

BIC (Butterworth Ice Cream Supply Sdn Bhd) 4970, Bagan Ajam, 13000 Butterworth, Pulau Pinang. Tel: 04-333 -4841/04-3317619

Blueberry 42-G, Lebuh Keranji, Taman Mutiara, 14000 Bukit Mertajam, Pulau Pinang. Tel: 04-5302219

Chop Hock Huat 64 G Kimberley Street, 10100 Pulau Pinang. Tel: 04-2611967

Demeters Choice Trading 598-H, Jalan Jelutong, 11600 Pulau Pinang. Tel : 04-6576288

Eazy Bake 118, Jalan Kota Permai, Tmn Kota Permai, 14000 Bukit Mertajam, Pulau Pinang. Tel: 04-5086628/04-5087628

GA Baker Paradise 26 Jalan Penaga [Jelutong Market]
11600, Jelutong, Pulau Pinang. Tel: 04-6590477 Hse: 04-6552579

GA Baker Paradise Store 18, Batu Lancang Market, 11600, Pulau Pinang. Tel: 012-4310049.

Honey Food Industries Shophouse Taman Cenderawasih, 14300 Nibong Tebal, Seberang Perai Selatan, Pulau Pinang.
Main office No 4983, Ground Floor, Jalan Sungai Nyior,
Taman Mewah, 12100 Butterworth, Pulau Pinang. Tel: 04-3247149/04-323764

Pure Bakery & Confectionary Supply 3001, Jalan Berjaya, Taman Sri Maju. Tel: 04-5389373

Sim Company Sdn Bhd 193 & 195, Lebuh Carnavon, 10100 Pulau Pinang. Tel: 04-2610522 Fax: 04-2610833

[SABAH]

Annie's Cooking Studio Ground F1, Shoplot No.3, Taman Tshun Nyen, P.O. Box 1120, 90712 Sandakan, Sabah.Tel/Fax:089-223566/275194 H/P: 019-8531392

Bake With Me 13, Putatan Point, 88200 Putatan,
Kota Kinabalu, Sabah. Tel: 088-771028

Bake With Me Sdn Bhd 28, Lorong Lintas Plaza 3, Luyang,
88300 Kota Kinabalu, Sabah. Tel : 088-231028 Fax: 088-235053

Consiladated Foodchem Sdn Bhd Lot 53/D11, BdcO, Likas Industrial Estate, Kolombong, 88805 Kota Kinabalu, Sabah.

Joo Loong Trading TB 2211, Ming Huat Corn, Warehouse, Jalan Kuhara, 91023 Tawau, Sabah. Tel: 779426

Pelangi Bakery Shop Ground Floor, Shop No 5, Taman Pelangi, Lorong Angsa 6, Luyang, Kota Kinabalu, Sabah. Tel/Fax: 088-225857 H/P: 016-8057688

Sincere Cake Ingredients & Utensils Lot 11-0 Lorong Lintas Plaza, Kota Kinabalu, Sabah. Tel : 088-266972

[SARAWAK]

Home Bake Bakery Ingredients Shop No. 85, Jalan Keppel, Bintulu, Sarawak. (Back portion) Tel: 086-314737 Fax: 086-335884 HP: 019-8240737

Baker's Choice Sdn Bhd Ground Floor, Wisma NationHorizon, Lorong Ang Cheng Ho 7C, 93100 Kuching, Sarawak. Tel: 082-244886

Khin Kueh Khiong No 48, Ground Floor, Jalan India, 93000 Kuching, Sarawak. Tel: 082-252739

Diy Bakery Ingredients Sdn Bhd No 4, Ground Floor, Hock Kui Commercial Centre, Jalan Tun Ahmad Zaidi Adruce, 93150Kuching, Sarawak. Tel: 082-238510

KST Bakery Ingredients No 264, Ground Floor, Hlm Kabor, Beautiful Jade Centre, 98000 Miri, Sarawak. Tel: 085-418728

Wee Hock Pastry Ingredients Supply No 557, Ground Floor, Jalan Datuk Wee Kheng Chiang, 93450 Kuching, Sarawak. Tel: 082-425045

Chia Brothers Trading Co No 357, Ground Floor, Lorong 1 Off Jalan Ang Cheng Ho, 93100 Kuching, Sarawak. Tel: 082-412489

Emiwon Enterprise 60, Ground Floor Park City Commerce Square, Jalan Tun Ahmad Zaidi, 97000 Bintulu, Sarawak. Tel/Fax: 086-319989 HP: 013-8337158

Bagus Solutions Center 2867 & 2868, Kampung Tunku, Jalan Astana, 93050,Kuching, Sarawak. Tel: 082-313688 Fax: 082-312689

Green Apple Cake Product Lot 791, Bintang Jaya Complex Centre, 98000 Miri, Sarawak. Tel: 419937

Khin Seng Trading Lot 1485, Lorong 10B, Krokop, Miri,
Sarawak. Tel: 085-429331

Home Bake Bakery Ingredients Shop No 85, Jalan Keppel, Bintulu, Sarawak.[Back portion] Tel: 086-314737 Fax: 086-335884 HP: 019-8240737

[SINGAPURA]

Ang Mo Kio Specialty Store with Baking Class Blk 422, Ang Mo Kio Ave 3, #01-2526 Singapore 560422. Tel: 64580016 Fax: 64580017

Bedok Specialty Store Blk 215, Bedok North Street 1, #01-83 Singapore 460215. Tel: 64467297 Fax: 62427400

City Specialty Store 171 Bencoolen Street, Singapore 189641. Tel: 63381143 Fax: 63394831

Geylang Specialty Store with Hands-On Baking Workshop Geylang Lot 23, One Sims Lane, #01-10 Singapore 387355. Tel: 68467825 Fax: 68468520

Holland Village Specialty Store Special Baking Class Blk 44, Jalan Merah Saga, #01-48, Chip Bee Garden, Singapore 278116. Tel: 64715250 Fax: 64794210

Hougang Specialty Store with Baking Class Blk 804 Hougang Central, #01-134 Singapore 530804. Tel: 62818175 Fax: 63874655

Jurong Specialty Store with Baking Class Blk 134 Jurong St.13 #01-311 Singapore 600134. Tel: 68962703 Fax: 65665989

Sembawang Specialty Store Sembawang MRT Station #01-02 Singapore 759775. Tel: 67520089 Fax: 67540875

Lee Bee Enterprises Co. Blk 507 Jurong West St. 52, #01-154 Singapore 640507. Tel: 66655972 Fax: 656662645

Simei Specialty Store Blk 248, Simei St 3, #01-120 Singapore 520248. Tel: 62606180 Fax: 65870721

Toa Payoh Specialty Store (Inside NTUC) Blk 192 Lor 4 Toa Payoh, #01-674, Singapore 310192. Tel: 63539136 Fax: 63533304

[BRUNEI]

LE APPLE BAKERY MART 26, Bangunan Haji Abdullah, Menglait, Jalan Gadang, Brunei Darul Salam. Tel: 673-2-423789