Thursday, November 29, 2012

PUDDING in jar


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Kembali bersiaran pada hari ni…
Sebelum tu QH nak tanye pada kawan2 semua…pernah dengar tak mengenai virus ‘malware’… virus ni QH tengok sedang melanda pada beberapa blog yang QH follow…bile kita klik link blog tu nanti ianya akan ke page lain pula…mengatakan blog tersebut di block…untuk surfing the internet QH menggunakan chrome…tak tahu la jika menggunakan Mozilla ade masalah itu atau tidak…

Pemilik blog takkan tahu tau masalah ni jika pengunjung blog tidak memberitahu pada empunya blog masalah ini…sebab ianya boleh dibuka dan diupdate seperti biase oleh pemilik blog tersebut…jadi QH pon takut jugak jika ianya ade berlaku pada blog kesayangan QH ni…jadi dikesempatan ini QH nak bertanya jugak la pada pengunjung blog QH ni…ade pernah terjadi tak masalah tersebut di blog ni…

Jika ade sila beritahu yer…mane tahu ade jalan penyelesaiannya…lagi satu jika ade cara nak mengatasinya…sila la berkongsi info tersebut…boleh sama2 kita mencegahnya…


Lagi satu cerita…pernah dengar tak mengenai ‘ebook’…QH baru mengetahuinya semalam…itupon melalui entri dari Kak Azlita…malam tadi baru QH berkesempatan skodeng ke situ…sangat ketinggalan betul la kan…sangat canggih…macam tengok catalog shopping2 lak…hehehe…boleh diselak satu persatu muka surat…ianya boleh dikategorikan sebagai majalah online yang editornya adalah kita sendiri…bestkan…

Jika inginkan pembaharuan dan mencuba sesuatu yang baru ape salahnya…boleh la mewujudkan satu ebook untuk blog sendiri pula…selain dari Kak Azlita…QH tengok ade seorang lagi blogger yang dah menggunakan aplikasi tersebut iaitu Kak Ucu…jadi jom beramai2 menggunakannya…itupon jika rajin…hehehe


Baik la tinggalkan sebentar cerita2 di atas tu yer…jom tengok resepi pula…kali ni nak berkongsi resepi puding pula…dimana ianya dibuat sebagai hantaran adik QH haritu…konsep warna tetap sama iaitu biru putih…

Untuk resepi puding ni QH ambil dari blog Kak Ct@Ct Delima…kalau ikut pada resepi asal ianya adalah pudding rainbow…tapi QH mengolahkannya sedikit…mengikut tema la katakan…QH tak merainbowkan puding ni…hanya menggunakan warna biru dan kaler asal susu tu saje…lepas tu layernya pon berbeza…bukan sebab malas yer…hihihi…saje dibuat begitu…


Tak susah pon nak buat puding ni…cukup senang…resepinya pon mudah…untuk satu adunan resepi ni…jika menggunakan botol saiz macam QH ni…maaf la lupa lak ape sizenya…lama dah QH membelinya…boleh dapat dalam 9 botol…jika nak banyak boleh gandakan saje adunan di bawah tu yer…

Jika menggunakan botol caranya sama saje seperti biase…tuangkan saje dalam botol tu…jangan takut botol takkan pecah jika dimasukkan adunan tu panas2...kalau dah puding tu ianya sedap dihidang ketika sejuk…sila la mencubanya yer…

Terima kasih pada Kak Ct kerana sudi berkongsi resepi ni…QH nak kongsikan pula di sini yer…jom skodeng resepinya…^__^


Rainbow Pudding
By: Kak Che CT@CT Delima

Bahan pudding plain :
1 bungkus agar-agar plain - 8 gm
120 gram gula pasir - sesuai rasa
1 liter air - 4 1/2 cawan

Bahan pudding susu:
1 bungkus agar-agar plain - 8 gm
120 gram gula pasir - sesuai rasa
1 liter susu cair - 4 1/2 cawan
1 sudu teh esen vanilla

Pewarna makanan:
merah, jingga, kuning, hijau, biru, ungu. Cukup sekadar 1-2 titik setiap lapisan atau sesuai keperluan. (QH menggunakan warna biru sahaja)



Cara-cara :
1. Masak pudding plain dan pudding susu didalam periuk berasingan hingga mendidih, kemudian kecilkan api hingga yang paling kecil, cukup sekadar pudding sentiasa panas.
2. Siapkan loyang/acuan pudding pilihan, basahkan dahulu dengan air. (QH menggunakan botol kaca)
3. Ambil 150 ml pudding plain, titik kan pewarna merah secukupnya. Tuang ke loyang /acuan. (jika buat di dalam botol sukat mengikut ketebalan yang diingini, kalau boleh biarla sama rata ketebalannya baru cantik) biarkan hingga bahagian atas pudding seperti ada lapisan, jika disentuh dengan jari sudah tidak melekat tapi pudding masih belum beku. 
4. Kemudian ambil 150 ml pudding susu pula, titik kan pewarna merah secukupnya. (yang ini QH tak mewarnakan susunya) Tuang di atas pudding merah tadi secara perlahan-lahan sesudu demi sesudu dengan jarak dekat dari permukaan pudding sebelumnya agar lapisan pudding di bawahnya tidak bocor.
5. Ulang proses tersebut berulang-kali dengan warna yang berlainan hinggalah warna yang terakhir dengan cara yang sama. Sejukkan dalam peti sejuk. Keluarkan dari loyang/acuan. Dan sajikan ketika sejuk.


NOTA : Proses melapis mesti dilakukan dengan perlahan-lahan dan cermat untuk mendapat lapisan yang cantik.

26 comments:

Marsita yahya said...

SaLam Qasey...lama tak jengah blog QH ni. Sihat ke?

ummiaisyah said...

wallla...sungguh gojes putih biru...mmg cun...kek ombre tu pon cantik..br tau camtu nk buat gumpaste...tq QH!

ogyep yummy mellow said...

Salam QH,

Bukan main melaram lagi cik puding tu kat dalam jar.. siap ikat bow tie lagi... kelassss gitu..

Nooriah Abdullah said...

salam QH akak ni mmg dah lama teringin nak buat tapi belum sampai hajat lagi, rasa nya tak susah sangat kan boleh lah try nnt,..

khairiah khaizu said...

Qasey lps nie blh ler buat ebook ye.....

mamy harraz said...

sgt gorjes puding in jar.
teringin nak buat juga satu hari nnt :)

Tina Othman said...

cantik, sabarnya nak lapis satu2 tu ye

Sue @ Nenie said...

Salam..God idea buh puding dalam jar..klu anak2 nak bawa bekal pun senang...macam bawa botol jem plak..he he he

Sue @ Nenie said...

Salam kak QH..Gud idea buh puding dalam jar ni...senang nak bawa bekal juga

hazila said...

Salam QH,
Mesti nak hantar 1 jar puding tu kat akak kan.... Akak tunggu depan pintu ni.

yan's cottage said...

salam QH....
Cantik buat puding dalam jar nie....ye sesuai untuk berkat untuk sesuatu majlis kan.....

Ucu Faridah said...

tengah betu12 lapar ni QH...tekak pun kering kontang ...sesuai sangatlah kalau dapat sejar yg free dr QH...

FARAH deeb said...

Cantik puding tu. Kalau wat hantaran menarikkan? BTW haritu kite punye blog pun kena gak MALWARE tu gara2 blog yg kite follow dah kena so cara nak membuangnya yelah unfollow dengan blog yang ada MALWARE tu. Sepatutnya masa google bagitau yang blog kite detect ade malware dia akan tulis sekali virus tu datang dari blog mana so senang la nak tau sape yang kite na kena unfollow tu. Hehe...
My latest Entry :)
Resepi: Durian Crepe

ibh_sue said...

Asslmkum QH.
Fuhh!!!..Jenuh juga nak jalan2 sekarang ni. Alhamdulillah hr ni sempat sampai dapo QH. Rindu nak jenguk2 dapo orang.
Harap2 rumah sue yg buruk tu tak kn serangan malwere la ya..
Tengok puding QH, balik ni rasa nak memuding pulak. Hehehehe..

norhanim md zain said...

Cantik akak suka warna biru.:-)

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Cantik...

Hasidah Bt Awang said...

Salam QH...mcm-mcm ye...rasa jauh je nak kejo masakan demi masakn..hehehe..masih ketinggalan...apapun..minta share resipi ye..nak try buat jgk..

mama sara nur said...

assalam qh
ye la akak nk jg tanya sb ada blog yg kita nk tgk tiba2 malware huhuu
akak punya ok tak

sweet kaler biru lembuttt gini...sedap jg nampk

Nur-nba said...

Salam. Pasal Malware, kalau tak silap QH kena remove blog yang dah dikenal pasti tak boleh buka sebab ada virus tu. Tentang ebook tu, memang kreatif.. Rasanya QH boleh cuba buat seperti mana Kak Azlita. Kalau ada masa memang boleh explore.. Sekarang ni zaman dah serba canggih, semuanya mudah..

Cantik puding ni.. Suka warna biru.. ♥
Teringin juga nak buat puding in jar macam ni.. tapi belum jumpa lagi kedainya..

ummiakid-lily said...

gojes bila biru putih bersatu...nampak sedap pulak puding in jar ni...

Evelyn Gemina said...

Memang cantek kak QH, unik sekali, dah jadi trend isi dlm jar ni kan...ermmm minta maaf banyak2 baru dpt komen kesini, selalu nak komen tak muncul2 ruang komen tu,hehe...maklumlah saya punya line bajet, jgn marah ya dear kak QH : )

Shiela said...

wahh.. macam macam info ada.. tq dear.. klu anything happen to blog akk pun let me know yer.. akk pun dah lama jugak dengar pasal ebook tu tapi tak berapa pandai nak buat. Anyway, puding in the jar tu mmg superb.. nice colour.. :)

FnF Simple Life said...

cantik lapisan2 tu... mmg kena teliti ni... kalo tak sure bocor kan

zila norazila said...

puding tue cantik..biru lg..akk suka color lembut2 camne..

Chik Att said...

yang terbaru kena attack malware ... blog resepi4u . Bloglist CA tak leh buka. Tapi kalau guna tab boelh buka .... bila remove link ke blog tersebut ... baru ok. Yang paling banyak kena attack malware .... blog politik ... kena hati2. Tapi sekarang kalau guna chrome ... dia akan bgtau ... blog mana yang bawa virus tu ....

mama leen said...

nyum2... puan sue.. nanti baca blog i pulak ok.. :)