Thursday, October 11, 2012

IKAN TEMPRA NYONYA


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Ok hari ni entri ringkas jer kot...hehehe...menu yang QH nak tayangkan untuk hari ni pon simple saje...gambar pon tak banyak untuk entri hari ni...sebab gambar2 yang lain tu rosak la pula...ade yang bergegar2...maklum la ketika resepi ni dicuba masa bulan puasa hari tu...cepat2 nak kejar pencahayaan yang ade sebelum gelap...pastu nak keluar ke bazar ramadhan pula...tu yang main snap aje...hehehe...lama dah yer resepi ni...

Baik la resepi hari ni adalah Ikan Tempra Nyonya...resepi ni Qh tengok ramai dah yang mencubanya...tapi tak sempat la pula nak senaraikannnya satu persatu...kalau tengok di carian google tu...taip nama resepi ni pasti berderet keluar nama blog2...


Untuk resepi ni Qh ambil dari blog Saba@shiawasemrsbangpek...berkenan dengan persembahan yang dipamerkan tu...sangat mengoda jiwa..hihihi...cara masakan dan bahan yang digunakan pon sangat senang dan simple...tapi hasilnya sangat berbaloi...sedap...boleh bertambah tau makan nasi ketika panas tu...wallaaa...

Resepi ni juga menepati citarasa QH dan hubby...QH rasa cukup la coletehan untuk hari ni yer...InsyaAllah akan disambung besok yer...pada Saba dan empunya resepi Kak Diana mohon untuk meletakkan resepi ni di blog QH pula yer...terima kasih...jom tengok resepinya...


Ikan Tempra Nyonya

Bahan2
4 ekor ikan selar atau ikan kembung - di bersihkan
Daun bawang
Garam
Gula
Asam jawa
Air secukup kegunaan
Minyak
Perencah pati ayam / Kiub pati ayam - Tak bubuh pun tak apa

Bahan A ( Di goreng garing )
12 ulas bawang merah _ d hiris
12 ulas bawang putih _ d hiris
Bahan B
5 - 8 biji cili padi
3 batang serai - di titik
2 biji cili merah - di potong menyerong

Lumurkan ikan bersama garam dan asam jawa. Goreng dalam minyak yang banyak dan panas sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
Tumiskan bahan B sehingga wangi.
Kemudian masukkan air asam jawa, sedikit air, perencah pati ayam / kiub pati ayam, gula dan garam secukup rasa.
Setelah mendidih bolehlah di masukkan ikan goreng dan renih selama 5 minit di atas api kecil.
Masukkan 1/2 bawang merah goreng dan 1/2 bawang putih goreng. Gaul rata dan tutupkan api.
Semasa menghidang taburkan 1/2 lagi bawang merah goreng dan 1/2 bawang putih goreng di atas ikan. Taburkan daun bawang juga.


17 comments :

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam QH..

ikan memang feberet akak!
akak pun nak cuba juga resepi ni... tungguuuuuuu!! hehee..

Bicara Kak Noor said...

salam QH..
wah macam berjanji lah pulak kita ni menu ikan ye hari ni tapi QH punya ikan lebih menawan kalbu lah pasti sedapppppp bangat tu

:: Mrs.Eady :: said...

oh hoiiii....terus jadi lapar!hehehee...

ijayuji said...

Salam QH!! takpe menu ringkas tu yg sedap ;-) kita lagii suke kalau masak menu ringkas2 gini, save energy hihihi... Petang nanti masak apa? kita tak tahu dah nak kerjakan pisang kat dapo tu dah itam2 nak buang mcm sayang tp nak di kerjakan dia pulak malas bukan main ehehe..

Tina Othman said...

hihi dan dan rasa lapar tgk menu ni

nampak sangat menarik, bahan dia pun simple je, rasa nak try lah petang ni

yan's cottage said...

salam QH.....
tengahari macam nie ....tenguk ikan tu....laparlah pulak...sedapnya....

Shiela said...

Assalam adeq maniss.. Sedap ni yang kalau kena ngan nasi panas.. nyumnyum..

mama sara nur said...

wslm QH
kadang2 xde idea nk masak apa terutama kalu ikan ni, akak suker goreng habis2 pun wat sambal je he he
sekali skala kena wat kelainan cam ni tntu sedapkan

HALAMANKU said...

Salam QH.. mkn nasi panas2 bertambah makn tu.. nampak sedap ...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sedap tengok tu... idea petang ni nak masak ... tq share resepi.;-)

zila norazila said...

salam syg QH
menu ringkas tp ttp sedap..x caya ajak akk dtg umh..mesti habis akk mkn ..h ehhehee:))

Marsita yahya said...

menu ringkas tapi pastinya sedapppp.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam QH...mmg sedap ni klu mkn ngan nasi panas2!

kasihredha said...

masuk2...dah bau wangi ikan...uwaaaa...laparrrr
tengok pula ke bawah...uwaaaaa ....sedapnya kek lapis tu...cantikkkk

Wattie said...

Salam QH
Berselera akak tengok lauk kat atas tu, terus rasa lapar, pekena dengan nasi panas panas best ni...

rahel said...

Wah..bersemangat gue tengok ikan tempra nyonya nie..konfirm sedap mkn dg nasi hangat..

IntaNBerliaN said...

mcm best je.. selalu pening xtau nak buat apa dgn ikan.. :-)