Wednesday, September 5, 2012

COKLAT OREO


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Ehemmmmm liatnya sekarang ni untuk mengupdate blog…tak boleh ter’miss’ sehari…pasti akan jadi berhari2 nanti…hehehe…ni gara2 beraya sakan lagi la hari tu…

Khamis lepas mertua QH ade datang ke sini…2 hari di rumah adik 
ipar…2 hari berikutnya baru la ke rumah QH pula…tapi dari hari Jumaat hingga ke Sabtu tu ade aje aktiviti yang dilakukan bersama2…hari Jumaat tu kami ramai2 beraya di Shah Alam dan Klang…pada Sabtu nye pula kami ke Nilai....shopping barang2 hantaran untuk adik ipar pula…hampir setengah hari jugak berada di sana...pastu balik terus ke rumah QH...tapi dengan keadaan jalan yang jem teruk sabtu hari tu...membuatkan lambat untuk sampai ke rumah...sampai2 aje terus memasak pulak...maklum ade orang nak datang beraya...



masa tu jam dah menunjukkan pukul 10 malam tau...ape lagi gotong royong la untuk menyiapkannye...bernasib baik sebab pak mertua QH banyak membantu dalam hal masak memasak ni...QH bersama yang lain2 membantu dalam menyediakan bahan2 yang diperlukan sahaja...malam tu menu kami nasi serai, rendang ayam dan sayur goreng...resepi campak2 dari pak mertua tau...pukul 11 malam baru makan...hehehe...tapi gambarnya tak sempat pon nak disnap...malu pon ade jugak memalam nak amik gambar makanan tu...sebab semuanya ade...memang penuh rumah sekejap malam tu...nanti pukul bape pulak nak makannya...hihihi...nak amik gambar makanan ni bukan sekejap...nak siapkan props2nya lagi kan...jadi lain kali la yer kalau QH buat lagi nanti ade la gambar menu2 tu semua...


Hari ni QH nak kongsikan cara membuat coklat oreo pula...coklat oreo ni dah lama jugak dah resepinya...siap ade yang dah buat bisnes dah...amat sesuai untuk dibuat sebagai godies bile ade majlis2 hari jadi, kahwin atau sebagainya...

untuk resepi dan cara2 membuatnya QH ambil dari blog Kak Ita@Masam Manis...bile melihat Kak Ita buat baru la hati ni terpanggil untuk memcubanya pula...gara2 Kak Ita ni jugak QH tengok Ibundo@Dapor Ibundo pon ade buat juga coklat oreo ni...sebelum ni QH biase makan aje...tak terfikir pon nak buat sendiri...hihihi...amat mudah sekali untuk membuatnya...pejam mata pon boleh buat la...tapi confirm la comot kan kalau buat tu sambil tutup mata...hahaha...sekejap sahaja dah boleh siap...lepas ni sape2 nak order boleh la tempah dengan QH yer...hehehe...

QH buat Coklat Oreo ni bersempena hari raya hari tu...kalau tak silap petang raya tu QH buat di rumah mak...pastu angkut sikit bawak balik ke KL...untuk diambil gambarnya...kat kampung memang tak sempat nak berbuat gitu...coklat oreo ni pula lepas dah siap tampal edible image tu tak perlu lagi simpan dalam peti sejuk semula...ianya akan molek sahaje bile diletakan dalam bekas kedap udara tu...tidak cair coklatnya...ni QH dah test untuk beberapa hari tau...sebab bile dah diletakkan dalam peti sejuk...masa untuk dihidangkan pada tetamu coklat tu akan berpeluh atau berair jadi tak cantik la kan...jadi biarkan saja diluar...

Ok la pada sesiapa yang nak mencubanya pula boleh la mencubanya pula yer...mohon pada Kak Ita untuk meletakkan resepi ni di sini pula yer...terima kasih banyak2...kalau nak ketahui lebih lanjut untuk buat coklat oreo ni step by step boleh la klik ke SINI yer...di situ ade gambarnya sekali...resepi yang tidak bergambar ade dibawah yer...jom tengok dan selamat mencuba pula yer...


COKLAT OREO
By : Kak Azlita@Masam Manis
Rujukan : Chef Amer@Buku Terokai Rahsia Coklat


300 gm coklat susu kompaun – guna coklat Beryl’s
1 bungkus biskut oreo - guna biskut oreo perisa aiskrim
Edible Imej secukupnya. 

Coklat susu kompoun di racik halus
Cairan coklat susu kompaun secara double boiler
Bila dah cair angkat, lap dasar bekas supaya tiada air menitis.
Masukkan coklat dalam piping bag


Mula-mula sediakan acuan seperti di sebelah.
Pastikan acuan ini di bersihkan dan pastikan juga ianya kering.

Paipkan coklat yang telah di cairkan dalam acuan 1/3 sahaja

Kemudia ketuk-ketukkan acuan  atau hentak-hentakkan acuan supaya semua gelembung udara keluar

Selepas itu, susunkan biskut oreo.

Tekan-tekan sedikit biskut oreo supaya dia masuk ke dasar  sedikit.

Kemudian paipkan semula baki coklat tadi hingga penuh.

Hentak-hentak lagi acuan untuk meratakan permukaan dan mengeluarkan gelembung udara.
Jika ada yang tak rata nanti ratakan ya.. tekan-tekan sikit. 

Simpan dalam peti ais hingga mengeras.

Setelah keras keluarkan dari acuan.

Jika ada lebihan coklat, potong dengan pisau yang halus dan tajam matanya

Sediakan Edible Imej yang kita suka.
Sapukan sedikit coklat di belakangnya.

Kemudian lekatkan pada permukaan coklat kita tadi
Kemaskan.


ramai yang tanya boleh ke makan edible image tu??? jawapannya boleh yer...sebab ianya adalah kertas gula bergambar dan ianya adalah HALAL...dicetak menggunakan pencetak khas dan pewarna yang digunakan tu adalah pewarna makanan... 

24 comments :

Shahriah Abdullah Novelis said...

QH cayangg selamat hari raya dik... wahhh cantik sangatttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt...... terbaik!

Tina Othman said...

wah cantiknya, tak tau pun ada yg selamat hari raya punya hehe

haritu 2 kali buat, tapi tak ambik gambar pun sebab buat untuk family dtg beraya kan, masa mula buat buruk gila sebab terlebih letak coklat, kali kedua buat okey, ingat nak buat lg untuk goodie bag besday anak nanti

qh guna beryls ye, saya aritu try le bourne, mmg heaven rasa dia hehe, apapun selamat hari raya, tadi nampak qh posting kat fb tapi tak boleh nak like, karang org tau kita ada online hehe, curi2 tulang time keja =)

Naz / Nadz COSK said...

Wahhhh...manariknyaaa... Siap ada edible image lagi... Buatlah untuk buah tangan akak pulak QH...heheheee...

Mas Sani said...

Biskut coklat oreo ni memang sedapppp....mas mkn masa adk mas wat hantaran bertunang....sekali mkn terus xleh stop sbb cruncy biskut oreo nye tu.....bila tgk qh punye....terus tekak ni berteriak nakkkkkkk....lg2 upenya yg sgt cantiiiiikkkk.....nak!!!k

Wani said...

wahh cantiknya edible images tu .. emm coklat ni sesuai sangat dibuat goodies.. x pernah cuba lagi ni..

:: Mrs.Eady :: said...

yummmehhh!!

Melly Octaviana said...

wow..ada coklat, kenapa tak jemput Melly ke rumah,mau makan coklat nya..hehe

Rohah said...

salam Qasey,kita pun lemau lagi nk mengupdate blog,maybe sbb masih suasana raya kot):mmg tak berapa berkesempatan..
yang pastinya canteek sgt coklat oreo ni..compem sedap.Aritu makan yg adik ipar buat, tp hancur2kan oreonya, mmg sdaplah..

Kak Sam said...

teringin pulak nak mencuba. tapi bolehkah?

ijayuji said...

Salam QH! eeeee...cantekkkk! kita tak berapa teliti ler bab2 buat cekelat2 mcm ni :D dah mcm rupa org yg jual2 dah tgknya :))

ibundo said...

memang sodapppp. Bundo tah berapa kali buat dah dan tak muak2 makan.

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Jeles kak Ros tengok edible image hari raya tu..mana QH dapat???kak Ros pun dah buat berkali-kali tapi edible imagenya asyik katun2 princess tu je la.Qh tempah kahs ke wordingnya tu??

rahel said...

Salam QH...
waaa...cantek sangat coklat oreo ni..dah tentu sedap lemak coklat kan..ish tak sabar nak try gak...

mama sara nur said...

sedapnya dan cantik rupanya
bila nk ada peluang buat ni he he bak mai sikit bolehhh

mama sara nur said...

bak sikitttt he he sedapnya

Qasey Honey said...

jeles??? jgn la gitu yer kak Ros..hihi...EI tu QH beli kt Bake Yin KL..memula tu nk order jugak tp dh jmpa yg ni ok la tu kan..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam QH...cantik coklatnya tu..cam syg lak nk mkn.hikhik

Mamasya said...

Salam Qh.cantik choc oreo letak edible image raya gitu...syg pula nak mkn.

kasihredha said...

cantiknya
sayang nak makan...kalau akak, akak simpan :D
header baru ye

zila norazila said...

salam qh cayangg..
wahhh cantik2 siap ada pic raya lagi..bagi akk sikitt bolehh:)

tun_telani said...

cantiknyerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!! sayang nk makan..

IntaNBerliaN said...

cantiknya... kalu sy yg xreti ni buat blm tentu jd.. hihii

selamat hari raya :-)

Ummi said...

Assalam QH...mmg sangat cantiiikkk...tengok belahan coklat tu pun nampak sedapnya ada oreo kat tengah tu...adehh bila la nak buat pun tah....QH guna acuan camna tu? kena tgk kat Azlita ke eh...ada x contoh...hehehe

Ummiakid @ lily said...

cantekk sangat...sesuai dgn bulan raya ni kan...plan nak buat dah berkurun tapi x buat². edible image tu pun ado...yang x jumpe acuan tu...3 kedai bakery kat sini tak ader...menciii kan....tunggu kawan belikan dari kolumpor...jauh tu...nanti nak buat sepesel utk anak yang fanatik dgn mickey mouse...heehee...