Monday, September 10, 2012

BATIK ARORA CUPCAKE


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Lewat hari ni QH bersiaran...sedang enak dan rancak ingin berblog semula...dah terpaksa ditinggalkan lagi blog kesayangan QH ni...gara2 besok hingga hari Khamis ni QH akan berkursus selama 3 hari la pula...pasti setiap saat QH akan merinduinye...tapi bekalan gadet tetap dibawa jugak mane la tau kot2 ade masa terluang ker boleh la menyelinap untuk online...hihihi...kalau tengok pada jadual yang diberi macam takde peluang aje untuk bersenang lenang...huhuhu...

Beg pon QH dah kemaskan sikit2 untuk dibawa besok...tinggalkan masukkan barang2 yang penting aje lagi...yang pastinye lesung, kuali, periuk belanga tu takde yer...hihihi...entah macam mane la kursus tu nanti besok...harap2 best la...kalau tak 3 hari tu bagaikan 3 tahun nanti rasanya...insyaAllah kita akan bertemu semula pada Jumaat ni atau minggu depan la yer...


Sabtu lepas QH pergi ke Nilai sekali lagi...kali ni dengan adik QH pula...untuk mencari barang2 hantaran...QH pergi kedai yang sama saje macam yang lepas QH pergi tu...QH suka pergi kedai tu sebab ape yang kita nak dan cari semuanya ade di situ berbanding dengan kedai2 yang lain...kat KL ni bukan takde kedai hantaran...tapi atas sebab niat sesambil tu nak berjalan sekali...tu yang mencari sampai ke Nila...hihihi...barang2 hantaran tu nanti QH yang akan gubahkan...jadi nanti kalau sempat QH akan tayangkan di blog yer...


Ok la jom tengok resepi pula...kali ni nak kongsikan 1 resepi yang agak ketinggalan untuk QH cuba setakat ni...resepinye dah lama tersimpan dalam list tapi jodohnye lambat pula untuk mencubanya...kebanyakkan blogger2 masakan yang lain sudah turut sama mencuba kek ni...QH tak sempat untuk menyenaraikannya satu persatu nama blogger tersebut...kalau kita cari di google tu akan tahu la siapa gerangan2 blogger itu yer...pelbagai bentuk, rupa dan rasa kek ni yang dapat kita lihat mengikut kreativiti masing2...Kek Batik Arora yang mencetuskan fenomenanya yang tersendiri...

Orang yang bertanggungjawab memperkenalkan kek ni dan pencetus fenomena ni adalah Bro Ady@ Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes...sesiapa saje pasti akan tertawan dengan rupa kek ni yang berwarna warni tu...QH ambil resepi ni dari bro Ady...pemilik resepi asalnya adalah Cida@Sepanjang Jalan Kehidupan...terima kepada kedua2nya sebab memperkenal dan berkongsi resepi kek yang sedap ni...


Memang tak rugi tau mencuba kek batik arora ni...sedap sangat rugi buat lambat2...keknya pon sangat lembut dan gebu...yang paling QH suka mengenai kek ni bile kita dapat bermain dengan warna...seronokkan bile dapat berbuat begitu...bubuh la warna ikut kegemaran kita dan juga perisanya...untuk kek ni QH buat dalam versi cupcake...kek ni telah ditempah oleh mak QH untuk marhaban di rumahnye malam ni...kebetulan adik datang sini minggu lepas...jadi dia la yang bawak balik kek tu...

QH mohon untuk meletakkan dan memanjang resepi kek yang sedap ni di blog ni pula yer...pada yang belum mencuba lagi tu...elok la cuba yer..rugi tak rasa kek yang sedap ni...hihihi...selamat mencuba semua...


Kek  Batik  Arora

Bahan2: 
 250 g mentega
 100 gram gula castor
 1/2 cawan susu pekat manis
 250 g tepung gandum – QH guna tepung kek
 6 biji telur
 2 sudu teh baking powder
 5 jenis pewarna dan perisa – QH buat 4 warna & rasa
Perisa strawberry + warna pink
Perisa blueberry + warna purple
Perisa orem + warna oren
Perisa pandan + warna hijau 

Cara: 
pukul mentega dan gula sampai kembang memutih
masukkan susu pekat manis dan pukul sebati
masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi..ulang sampai semua telur habis
ayak tepung dan baking powder
masukkan kedalam adunan
pukul lagi sampai adunan sebati
bahagikan adunan kpd 5 bhgn – QH buat 4 warna
warnakan dan perisakan ikut kesukaan
sediakan loyang
tompok2an setiap warna dlm loyang sampai habis
(setiap tompok 1 senduk)
bakar pd suhu 160-180 darjah celsius selama 45 mnt - 1 jam

32 comments:

ummiakid-lily said...

wow...cantik menarik tertarik....gojes.

Sally Rashid said...

kaler yg menarik..budak2 suka ni..hehe

ibh_sue said...

Asslmkum QH.
Memang menarik betul..Dah la kek batik arora ni dah menarik..set posingnya pun menarik juga. Sue suka la gambo yg diambil..Cantik. (^_^)

AZLITA AZIZ said...

Salam QH
Akak suka gambar no 4 yang QH ambil

Cantik dan ada art tersendiri.. good joob

Kakwan (K1) - citarasawan said...

santekkk nyer QH.. K1 suka sume gmbar and no. 4 paling cun!

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Cantik...cantik....

Norzie hany said...

Terpesona tgk cup cake batik arora ni.

Gya Duniaku said...

cantik sesangat...tahniah kak...

Shiela said...

Assalam QH.. cantek sungguh cupcake dan gambar gambarnya..

Mieza said...

cantiknya kejadian...salam kenal dari mieza :)
ramai yg dh cuba batik arora ni kan..lawa! InsyaAllah mieza nak cuba juga :)

Mas Sani said...

Alahai....mata nie x nk berhenti memandang setiap picas cupcake tu....cantik....comel..syg plak nak mkn hihihihi....
Ramai suka beli brg hntaran kt nilai kan? Byk pilihan tp penat sbb besar sgt huhuhu.....
Btw selamat berkhusus ye.... :-)

rahel said...

Salam QH...canteknya kek arora ni...senang nak hidang klu buat versi cup cake...ceria pic kek tu...

zila norazila said...

salam syg QH ..
nampak sedapp..dan pic pun cantikk2:)

zila norazila said...

QH cyggg..
sedapnya..wt akk kecuurrrr nie..nk 10 ketuii..nnt akk sampai depan umah:)

izahdaut said...

comelnya cupkek.. gambooo dah la mantopp. suekee

Mayang ABDUL RAZAK said...

cantiknyer qh

Marsita yahya said...

Salam,
pretty and looks inviting...

Gee® said...

waaa... cantek, gebu dan pastinya sedap kannnnn... Slmt berkursus QH

Naz / Nadz COSK said...

Cantiknyaaaaaa.... QH, amboiiii..tak boleh tinggal walau sehari berblogging nampaknya tu..heheheee

norhidana said...

cantik... warna nyuer bt org nk mkn banyak kali... tingin nk try utk bt minum ptg aiyan tp aduhla... blum ada kerajinan

mama sara nur said...

assalam QH
cantik padanan kalernya, berseri
bila wat cucake lg comel2 kan

LinRosly said...

Assalamualaikum QH :D

Wah! cantiknya Kek Arora ni...perhhh hiasanya siap ada bola2 bulat gitu...kalau Kak Lin tak kreatif mcm ni... cayalaa...

Mamasya said...

Salam QH.cantiknya cc Arora....mcm2 posing ada....terpikat melihatnya...

FnF Simple Life said...

aduhai... cantiknye kaler cc batik aurora QH... tak terkedip mata ni haaa

yan's cottage said...

salam QH....
cantiknya kek tu.....secantik namanya juga kan....???

Bicara Kak Noor said...

cantik sesangat sangat QH memang QH dah terer dalam mengambil gambar teruja akak tengok..

tun_telani said...

alahai cantiknyerr... geram nengok cupcakes nih.. yg duk posing dlm stand labu tu lagi laa..

Naz / Nadz COSK said...

QH..oooooo..QH.. Mana tuan rumah ni..hehehe..sesaja datang lagi skodeng blog awak..

inahar ali said...

salam QH..akak pun lom try lagi resipi nih w/pun dh berkurun menyimpan resipi..hehe! tgk kaler pun dh nmpak kesedapannye kan!

Wattie said...

Assalamualaikum, selamat hari raya maaf zahir dan batin buat QH sekeluarga. Lamanya tak jenguk ke sini, rindu gitu.....

Sungguh cantik kejadinnya batik arora QH, sgt kreatif, kemas dan menariksssss......

Rohah said...

wow!! mmg gebu mulus hasilnya bile kek tu terbelah...kek ni dah lama masuk list, tp belum sampai juga hajatnya..

Yati Omar said...

Nampak sedap dan menarik. Resepi pun nampak mudah. Memang nak cuba ni.

Salam perkenalan, jemput singgah ke blog saya

http://mama-iloveu.blogspot.com/
TQ