Thursday, August 30, 2012

SEPANJANG HARI RAYA 2012

gambar agak tidak memuaskan sebab bukan hasil tangan QH...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Selamat berpuasa kepada sesiapa yang berpuasa 6 sempena bulan Syawal ni...InsyaAllah QH nak berpuasa 6 tu minggu depan kot…minggu ni bukan taknak buat…tapi penat beraya hari tu tak abis2 lagi…memang teruk betul tahun ni…melampau2 penatnya…mungkin mengambil masa sebulan kot untuk disediakalakan…hehehe…nak mengupdate blog ni pon aduhhh rasa liatnya nak siapkan…tu la akibatnya lama sangat bercuti…hehehe

Diam tak diam rupanya dah 10 hari yer kita berhari raya…cepatnya masa tu berlalu… tahun ni sangat2 puas beraya…cuti hari raya yang paling lama rasanya tahun ni…raya ke-9 baru mula bekerja semula…mana tak penatnya…kat opis pon asyik nak terlentok atas meja aje kepala ni…pantang line clear…mesti nak baringkan kepala ni sekejap…mungkin QH pon sekarang tak bape sihat…selsema jadi kepala ni menjadi bengang sedikit…berpusing2 jadinya…penyakit lepas raya…nak mc macam malas dan membazir pula…ubat2 tu semua takkan dimakannye nanti…itu pasti…


Sebelum pulang ke kampong hari tu…2 kali juga kami memunggah barang2 masuk ke kereta…alamak packing punya packing barang2 rupanya penuh 1 kereta…baik di bonet dan seat2 dalam kereta tu…padahal hubby dah pesan dah jangan bawak barang banyak2 sangat…tapi tak boleh la…nanti tak lena dibuatnya…akan terkenang2 pula nanti…hehehe…laptop, ipad dan kamera dah 1 beg…mane tak bertambah2 beg tahun ni…sila jangan heran yer…bukan raya aje…memang setiap kali balik kampong memang gitu la keadaan sebenarnya…hehehe…balik semula ke KL pon gitu jugak…masih penuh lagi kereta…sepanjang beraya tu singgah ke mane2 ade aje nak membelinya…hihihi…

QH pulang ke kampong pada pagi hari Jumaat sebelum hari raya hari tu…amik cuti awal untuk mengelakkan jem jalanraya kononnya…Alhamdulillah perjalanan ke Johor amat lancar sekali…non stop hubby drive masa tu…kalau nak berhenti rehat nanti bukan boleh nak makan2 pon kan…hehehe…tapi tak tau la kalau saje2 nak buat gitu…hahaha…hishhh takde ehhh…lagi satu tak sabar nak sampai awal ke kampong…dapat la berbuka puasa di rumah mak dan mertua… QH pon dapat juga berjalan2 dan cuci mata di bazaar ramadhan di kampong…tupon sebab tetiba hubby nak cari songkok tinggi…hihihi…QH tak beli apa2 pon…boleh caya tak…hihihi


mulanya dari KL dah plan dah nak singgah ke Ayer Hitam tempat popular jual2 pasu kalau di Johor tau tapi tak sempat2 aje…raya ke-3 QH dari Johor nak singgah la ke situ tapi sekerat jalan dah patah balik…Ayer Hitam jem teruk masa tu…saje nak ke situ rasanya dah lama benar tak jejak ke situ…kawasan tu QH tengok dah macam ala2 Nilai 3 pula…

Pagi raya pertama QH di rumah mak…lepas aktiviti salam2 dan makan2 QH ke Ulu Tiram ke rumah atok hubby…2 malam QH kat situ…dapat la QH berjalan di JB pula…petang raya pertama tu QH, mertua dan adik beradik hubby ke JJ Bukit Indah…cari makan…nape yer??? sebab bile sampai ke rumah atok tengahari tu…QH selongkar la kat dapur tengok ape yang ade…rupanya…tinggal periuk belanga aje yang tinggal…licin…habis…tak dapat nak merasa masakan atok tahun ni…sedeyyyy…nasib baik QH ade bawak juadah hari raya dari mak QH…time raya kan biasenya nak ulang2 makan dan mudah berasa lapar semula…lebih2 lagi bile di rumah orang…rasa macam 10 hari tak makan tahap laparnya tu…buruk betul tabiat yang 1 tu…hihihi…



Raya kedua pula…QH dan hubby jalan2 di JB pula…patutnya pegi beraya ni pegi tempat2 dating masa muda2 dulu…mak mertua ade jugak ajak untuk ikut dia beraya tapi hubby taknak…jadi QH pon tak leh buat ape…QH pegi ke Danga Bay…lepak2 dan bergambar…tak lama QH di situ…sebab ramai warga mat2 hensem disitu…amik gambar ala macho gitu…hahaha…jadi taknak la tergolong dalam kumpulan tu…lepas tu plan nak ke Nusajaya pula…tak sampai pon ke situ…dalam perjalanan tu ternampak signboard Legoland…singgah la ke situ sekejap…tak turun pon…tetiba hujan lebat pula…tengok dari kereta aje…raya pertama masa ke JJ Bukit Indah ade booth Legoland tu…promosi jualan tiketnye…tu yang singgah ke situ nak tengok tempatnya…memang besar nampak pon macam best aje…raya tahun depan la nak ke sana…Legoland tu akan dibuka pada bulan September ni…tarikhnye lupa pula…



Raya ketiga pula…tengah hari tu QH balik semula ke rumah mak di Kluang…rehat la setengah hari…macam mabuk pon ade juga…bantai tido sampai petang…terasa penat yang amat…sambung pula raya ke-4…ke Kota Tinggi pula belah mak QH…rumah atok sedara…adik arwah atok QH yang bongsu…sampai ke situ tengok ade menu kari pula yang terhidang…perut pula memang tengah lapar…aduh kena betul dengan selera ketika tu…sedap betul makan sampai bertambah jadinya…hehehe…pastu ke Kulai pula rumah makcik…adik mak QH…makan lagi…sampai tak larat jadinya…macam2 ade…plan asal nak ke rumah makcik QH di Skudai…tapi tak jadi ketika tu hujan sangat2 lebat dan makcik pon tak bape sihat ketika tu…demam…terus ke rumah abang QH kat Taman Rinting…berehat la kat situ sekejap…lepas maghrib pekena ABC pula kat Kampung Melayu Majidi… memalam layan ABC…order satay juga untuk kunyah2…nak makan yang berat2 masih terasa kenyang lagi…memang sedap ABC kat situ…nama kedainya QH tak tengok pula…padahal dah banyak kali pergi tu…kalau ke sana nampak orang sampai beratur nak beli ABC tu…tu la kedainya…


Sepanjang cuti raya ni…aktiviti memang padat sekali…hari2 ade saje aktivitinya…beraya…beraya…beraya…hari ke-7 hari raya pula…Sabtu…agenda merisik…tengah harinya adik QH dirisik…mungkin bulan November ni akan bertunang pula…sebelah malamnya pula…pegi merisik pula untuk adik hubby…kebetulan hari yang sama…sebelum pegi merisik tu…seisi maaf bermaafan dulu…sebab pagi raya pertama memasing di rumah mertua…malam tu la bile dah berkumpul semua…baru la ade seisi maaf2 ni…adik ipar QH ni takde tunang2 nanti…insyaAllah bulan February tahun depan terus adekan majlis kahwin aje…dijangkakan masa raya cina nanti…


QH pulang semula ke KL pada hari Sabtu malam tu juga selepas merisik…pukul 3 pagi sampai di KL…malam tu gilir2 drive…QH drive dari Klaung sampai ke Melaka…bagi hubby tido dulu…pastu hubby sambung sampai ke KL…giliran QH pula tido…memang nak balik malam tu jugak…hubby ajak besok paginya…tapi QH taknak…tak sabar2 nak sampai ke rumah sendiri…rindu sesangat tau dengan rumah buruk tu…tak sabar nak santai2 dan berehat pula di rumah sendiri…tapi tugasan belum selesai…membasuh pula baju yang berlonggok2 tu…aduhhh bertambah penatnya…

Tu la serba sedikit ape yang QH buat sepanjang bercuti sempena hari raya tempoh hari…ingat masa bercuti ni dapat la ngadap laptop lelama sikit ker…edit gambar masakan yang ade tu…BW blog teman2 yang dah lama QH tak kunjungi tu…usahkan nak buka blog atau FB…nak pegang pon tak sempat gajet2 tu semua…kat umah mertua pon gitu…ade aje sedara2 yang datang…kang nanti tak layan dikatanya sombong pula…sudahnya diusung aje la sana sini gajet2 tu semua…


Walaupon dah terlambat terima la kad ucapan hari raya ni dari QH yer…Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua…maaf zahir batin…jika QH ade menyakitkan hati atau tersalah dan silap dalam berkata2 sepanjang QH berblog ni…harap dimaafkan…jika sudi gantung la kad raya ni di blog atau print gantung kat rumah ehhh…hehehe…salam sayang semanis gula dan salam rindu buat semua…muahhhh…

pstttt….maaf jika ayat2 di atas tu tunggang terbalik yer…(^___^)…nanti QH akan BW blog kengkawan yer…sekarang ni computer kat opis ni ade problem sikit…entah ape silapnye…nak kena bedah jap lagi ni…entri kali ni autopublish…malam tadi QH karangkan…sebarang kesulitan amat dikesali J

12 comments:

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Selamat Hari Raya Aidilfitri dear!!!

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Selamat Hari Raya QH...

Meriah sungguh hari raya QH ye... banyak tempat QH berjalan, best betul :D

:: Mrs.Eady :: said...

loiiikeee family picca!!

Delima Zamrud said...

Wahhh meriah raya QH best nyerrr... Selamat hari raya maaf zahir batin QH.. :D..

yan's cottage said...

Selamat hari raya .....!!!!!untuk QH sekeluarga
maaf salah silap berbicara [komen]eh...eh...wah....!!!!!!raya sakan QH nampak
gayanya mmmmm.....!!!!!!

Wani said...

salam qh ..wah meria betul perjalanan hari raya.. baru betul2 hari raya.. hihi.. seronok tengok gambor2 semua tu meriah dgn semua family... time ni la nak berkumpul.. SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN BUAT QH n family...

Norzie hany said...

Selamat hari raya QH.Sama la kita,baju oren raya tahun ni.

Liza said...

salam lebaran QH...wowww, bnyaknya xtvt Qasey, sam la ngn akk, kalau blk beraya kt kpg, mmg dr pg sampai ke mlm asyik berjalan...penat takyah citer la, bila blk kl, demammm....ihihihii

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Salam Aidilfitri..

waduh! raya sakan QH ye.... akak pun tahun ni pecah rekod beraya ke JB.. sampai gak ke Ulu Tiram tu... first time raya sampak ke Johor tau.. hee... semuanya ketentuanNYA.... kalau idak biasa kami beraya di Pahang atau Terengganu je...

mama sara nur said...

selamat hari raya Qh
tu dia dah keluar citer raya, memang best ni raya sakan he he
cun QH berposink

Mas Sani said...

Slmt hr raya.....
Ok lh tu dlm pada liat nk update n3 byk picass yg qh masukkn....mas? Hehehehe sekeping je sbb mode malasssssss huhuhuhu blh gitu?

zila norazila said...

selamat hari raya QH cyg..oren lg..:)..maaf zahir n batin:)