Tuesday, June 12, 2012

LEMPENG PISANG


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Sebelum tu QH ingin mengucapkan terima kasih bebanyak kepada sesiapa yang sudi singgah ke sini termasuk la teman2 yang sudi meninggalkan komen di blog ini…QH jugak ingin memohon maaf kerana belum berkesempatan lagi untuk menjenguk dan berjalan2 pula ke blog teman2…nanti QH akan cuba usahakan juga untuk berkunjung balas yer…rindu rasanye pada semua teman2 blogger yang lain…entah berapa banyak la QH terlepas dengan resepi yang sedap2 tu…

Biase la bile berhijrah ke tempat baru ni…tak semena2 kita akan jadi macam bodo2 gitu…hehehe…banyak benda baru kena belajar…kita pon akan menjadi sebaik2 umat la…tak buat perkara2 seperti kebiasaan tu…hihihi…padahal tangan ni dah gatal dah nak menekan blog dan FB…siap bawak bekal ipad lagi…tapi tu la terpegang la pulak…tapi masih bersabar lagi…nak skodeng dulu…nanti bile dah otai sikit…seminggu dua lagi ni…baru la nak naik toncang pula…hahaha…


Hari pertama ditempat baru memang agak membosankan…terasa masa begitu panjang sekali…letih menunggu masa nak balik ke rumah…tak seperti sebelum ni…masa amat berharga sekali…waktu rehat 1 jam tu pon…QH rasa macam 3 jam la pulak…hehehe…sempat lagi menyinggah ke KK Home Deco tu terletak dekat sangat dengan opis…sempat menghabiskan jelajahan 1 kedai kat situ…kalau di opis dulu…tak cukup masa rehat…hahaha…

Dah ade dah ternampak barang2 yang QH berkenan disitu…cuma hari ni takde mood untuk membeli…tunggu la Jumaat ni…nak memborong sikit kat situ…kebetulan QH pon memang dah lama tak membeli pinggan2 untuk blog QH ni…jemu jugak asyik guna set yang sama aje…alasankan…hahaha…memang semakin over bajet la dibuatnye setiap bulan…hehehe…


Ok la jom hari ni kita bersarapan dengan lempeng pisang yang agak geseng tu sikit…hehehe…bukan hangus atau rentung yer…tapi sedap tau…yang macam ni la lagi sedap…agak garing sikit2 tu…lempeng pisang ni sedap di makan panas2 tu…baunya pon semerbak 1 dapur…wangi dan sedap…menjadikan perut ni tak sabar untuk menikmatinye…

Resepi lempeng ni bukan ciptaan sendiri…hehehe…tapi QH ambil dari blog Potret Kasih…berkenan sangat masa duk skodeng resepi dari blog ni…banyak jugak resepi2 lain yang sedap2 dari pandangan mata QH ni…hihihi…tapi tu nanti QH akan cuba…pada empunya resepi ni…QH mohon untuk kongsikan dan panjangkan pula resepi ni di blog ini yer…terima kasih bebanyak…

Jom skodeng ape bahan2 yang diperlukan untuk lempeng pisang ni…selamat menjamu mata yer…hihihi


Lempeng Pisang

Bahan2
1  1/2 cawan tepung gandum
1 cawan pisang masak yang telah dihancurkan atau dilecek!
1 – 1 1/2 cawan air (anggaran – boleh tambah jika pekat sangat )
1 sudu besar gula
1 biji telur
beberapa biji pisang yang telah dipotong
sedikit butter atau minyak
secubit garam

Cara penyediaan
1.  Satukan tepung, telur, garam, air, gula dan pisang lecek. Kacau sebati.
2. Panaskan butter atas kuali non stick…. susun pisang yang telah dipotong2 kemudian tuangkan adunan tepung tadi.
3. Guna api perlahan dan tutup sebentar.
4. Balikkan. Masak seketika dan angkat!


28 comments :

rahel said...

Waw..memang sedap la ni.harum pisang tu kan..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Wah! dah lama tak makan lempeng pisang.. tergoda tengok lempeng pisang QH ni..

adda syuhada said...

comelnya la nmpak lempeng pisang ni...gewammmm tau...

FnF Simple Life said...

banana pancakes...syedapnye...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam QH cayangg waduhh pagi2 dah ada lempeng pisang menawan kalbu.... cantik dan nampak gebu aje rupanya tu kan.. kalau makan dan hirup dengan kopi o waduhh bestnya...

Wahh dah nak beli pinggan mangkuk... akak tumpang suka heheheheh

Gee® said...

Wallaaa....nak lempeng!

Ucu Faridah said...

amboi2...dah bercita2 nk naik tocang nampaknya QH ni..hebat2...teruskan cita2 tu..kalau tak rugi nanti asyik tertinggal bas ajer nk ber bw......hahahaha...

lempeng pisang suka kat tepi2 yang hangit2 tu..sedappppp..

Asyifa Mustaffa said...

salam QH,
tmpt baru suasana baru...perubahan yg baru...mmg semuanya baru nie....kene ambik masa gak la kan nak sesuaikan diri tu.... all the best lah...!

tp kan...comey jer lempeng tu....sy mmg minat lempeng pisang...tp kalau sy buat...msti + dgn kelapa muda ~ tu pun klau ada la...rasanya lgi lemak2 gitu...!

Bicara Kak Noor said...

salam QH aduh lempeng pisang garing2 macam ni sedap kan ranggup je akak pun suka yg garing gini sekeping konfem tak cukup ni heee

hazila said...

Lempeng pisang memang terbaek lah... Especially yg garing sikit sikit tu..

quinnie said...

saya kan qasey..cukup malas nak buat lempeng ni sebab kena masak satu2..api dah le kena pelan..hahahah..dia kalau masak pun rupa lempeng cam hampeh je...kekekek....tapi kalau org buatkan makan je..kekekke

Delima Zamrud said...

Makan panas2 satukan ngan kopi panas perrgghh best wooo :D

Evelyn Gemina said...

Dah habis ka lempeng tu kak QH???nampak sedapp...

norhanim md zain said...

Assalam QH akak suka sgt makan lempeng dgn sambal tumis..oh sedapnya..lagi lagi lempeng pisang..minta satu..:)

Asmara said...

sedapnya! selamat bertugs!

Ilhamkreatif said...

Salam QH..sedap tu garing_garing gini..mau 2,3 keping ni kalau makan.

Juwita Jamaludin said...

Yimmy.. Lempeng pisang gini sedap tambah yg hitam2 tu

Rohah said...

rasanya mmg dah berkurun tak makan lempeng pisang mcm ni..
tgh serasikan diri kat tmpat baru ye...jangan naik tocang sekali gus tau..nti tak dapat gaji..huhu...
kang tak dapat nak shoping pinggan mangkuk..hehe

FARAH deeb said...

Wauuu.. mak den kadang-kdang suke masak ni petang2 pastu makan cicah ngan kari. Walawehhh! Terangkatt!!! ;P
My latest Entry :)
JJCM: Le Chateau De Puah

Mamasya said...

Salam QH. tempat baru dan suasana baru mmg ambil masa nak sesuaikan diri.....nanti lama2 ok..
lempeng pisang.....dah lupa bila kali akhir mkn....mmg lama sgt....sedapnya...

rostina76 said...

alahai malu saya nak mengaku tapi mmg tak pernah makan lempeng pisang. tapi bila tenguk yg garing2 ada hitam2 sikit ni mcm sedap je.

Melly Octaviana said...

hmm..suka.. pasti enak nih.. ;)

Amie said...

lempeng bukan sebarang lempeng! Lempeng pisang hasil air tangan QH....wah! sungguh menyelerakan, dah lama tak makan lempeng pisang tau! Sedapnya makan ramai2 dengan kopi panas seteko! Makan bawah pokok ye QH.... ha ha hah pasal pinggan mangkuk tu, he he ehh kami bantai aje pakai mana pinggan yang ada hikhikhikkk

hana said...

kretipnyer tgk kek pelangi kat bawah tuh! cantikk... lempeng nih mmg peberett.. leh try resepi nih plak lenkali

Norzie hany said...

Sedapnya makan panas2.

mama sara nur said...

assalam QH
rindu la ngan lempeng pisang ni, he he dulu2 selalu makan

tq QH wish besday

Tina Othman said...

salam qh

saya pun suka sangat skodeng blog kak wana tu, sedapnya lempeng, semalam nampak dah qh post kat fb tapi tulah line ofis slow sangat, payahnya nak bw, kena tunggu kat umah baru dpt berjalan =)

ibundo said...

sedapnya.. sedapnya..
terasa lemak lemak manis dalam mulut ni ha..