Monday, June 18, 2012

FRENCH TOAST ANEKA RASA


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Ape khabar semua?? Oh yer sebelum terlupa QH ingin mengucapkan SELAMAT HARI BAPA…kepada kaum2 bapa diluar sana tu…ucapan ini juga ditujukan khas buat abah dan pak mertua QH…juga kepada blogger masak2 kaum bapa…

Untuk hari bapa ni QH takde buat kek untuk menyambutnya…sebab tukang membuatnye nak berdiet…tak sanggup dah nak menghabiskannye…hubby pon sama…tapi bile tengok orang buat…teringin la pulak…hihihi…


Aduhhh payah jugak ekkk nak berdiet ni…ade aje dugaannye…masa ni la bile terpandang makanan2 tu semua nampak sedap2 aje…lagi2 sekarang bile dah berpindah ke opis baru ni…dekat2 la pulak dengan kedai2 makan yang menjadi kegemaran QH…terlalu banyak…sampai waktu lunch pon tak tahu nak ke kedai makan mane dulu…bermasalah la pulak nak memilih...hihihi…bile waktu pejabat pula…mulut ni tak benti nak mengunyah…opis pulak QH rasa terlalu sejuk…tu yang mudah sangat berasa lapar…macam mane nak berdiet tu…tak sanggup lagi nak tengok jarum penimbang tu memanjang meningkat naik aje…hahaha…tolongggggg…


Ok la untuk resepi kali ni....QH nak kongsikan menu yang terlalu ringkas sangat2 tapi sedap…sesuai jugak untuk diet ni…makan sekeping dua dah terasa kenyang dah…penyediaannye pon mudah sangat…semudah 123…hihihi…untuk resepi ni QH buat 3 rasa filingnye…iaitu jem strawberry, coklat nuttela dan peanut butter…sesuai jugak dijadikan sebagai bekalan untuk berkelah atau buat potluck…

tapi yang QH buat ni tak secantik macam yang empunya sediakan tu...tak tahu la kenapa semenjak dua menjak ni...agak kurang sempurna kejadiannye sesuatu resepi tu...huhuhu...resepi ini QH ambil dari FB Kak Ayu@Jalinan Rasa…sila la ke FBnye yer…sebab ade banyak lagi menu yang sedap2 tau…banyak jugak resepi dari Kak Ayu yang QH dah listkan…cuma belum berkesempatan untuk mencubanya lagi…

Pada Kak Ayu…QH mohon untuk berkongsi dan memanjangkan resepi ni…kat blog pula yer…terima kasih bebanyak…pada yang nak mencubanye jom kita tengok ape bahan2nye tu yer…selamat mencuba semua…


FRENCH TOAST ANEKA RASA
Sumber Resipi : Majalah Rasa
Sumber : Kak Ayu@
JalinanRasa

BAHAN-BAHAN:
6 keping roti
3 biji telur (Ayu guna 2½ biji telur Grade D)
Mentega kacang (Ayu guna mentega kacang lapisan coklat susu)
Jem strawberi

CARA-CARA:
1. Potong roti menjadi segitiga dan sapukan kepingan pertama dengan mentega kacang.. Tutup dengan roti sekeping lagi.. (Ayu sapu dulu baru potong segitiga)
2. Sapukan roti kedua dengan jem starwberi dan ditutup dengan roti ketiga..
3. Pukul telur dengan sedikit garam dan celupkan roti tadi..
4. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng hingga kekuningan..

NOTA AYU:
1. Untuk mengelakkan pembaziran telur, pecahkan 2 biji dahulu.. Tak cukup nanti, baru pecahkan lagi..
2. Qty telur bergantung pada size/grade telur yang digunakan..



40 comments :

mama harraz said...

ringkas dan sedapkan, QH.sesuai uk bekfes ank2 ke sekolah jga,.

Asyifa Mustaffa said...

Salam QH,
betul tu...bila nak diet nie an...mmg la bnyk cabaran....sy pun nak diet...tp bila nmpak jer kat blog lain tu mkanan...klau bole mcm2 nak di try... last2...diet ntah kemana....huhuhu.....

ibh_sue said...

Aslmkum QH.
Ymmmy..Macam tu mmg cepat kenyang. Sue jarang2 masuk jenguk dapo geng masak2 sekarang ni..Sebab diet..hahahhaa..ssh betul nak menahan nafsu bila tgk food yg sedap tu..

CT Delima said...

As'salam Qaseh

menu bf yang sedap ni, simple dan mudah. kalau goreng roti tu banyak tak minyak yang diserap QH, nak tahu gak :)

ogyep yummy mellow said...

Salam QH..

amboi.. amboi.. very d simple... yet very d tempting gitu... colourful lagi... good to attract kids.. TQVm for d idea..

Cendana Kasih said...

sdap nyer ada french tos kat sini....

:: Mrs.Eady :: said...

sedappppppppppppp.....

[z@ck] said...

teringat pulak zaman study kat oversea dulu..breakfast dgn french toast.balik malaysia, tak layan dah roti2 ni..nasi lemak terus! HAHAHA

Kak Ayu Jalinan Rasa said...

Assalamu'alaikum QH..
t.kasih yea sudi cuba resipi nie..
wahhhh!! bestnyerrr ada 3 filing..
sempurna jerk kejadiannya tu QH..
terbuka selera tau..

mayangsayang said...

wah sedapnyer dan mudah... tq for the idea ..

Rohah said...

rasa nak gigit jer french toast ni..warna warni..

Liza said...

salam QH, anak2 akk mmg pantang kalau buat roti ni, sedaaapppp...siap bawak bekal lg...

Wattie said...

Assalamualaikum QH,
Nampak rangup dan sedapla french toast tu, akak nak dua ketul boleh...kat sini dah tertelan air liur dah ni......huhuhu....tolongggggg....

norhanim md zain said...

Assalamualaikum QH..wah french toast my feberat nie...sedap nampak photo photo tu...minta satu buat minum pagi :)))

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

terliur dibuatnya tg juadah QH ni.. walapun simple tp nampak sedap..

Kak Nita said...

Salam QH ,

Kak Nita pon dah lama pasang niat nak berdiet, tapi tak pernah menjadi....hehehe

Si Matatajam said...

Ringkas, menarik, nampak sedap... Mesti rangup kan sebab grg ngan telur pulak..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Sedappppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppp hadoiiii simple wahh macamni boleh akak buatkan untuk bekalan abang Aemir dan nelly.. tapi mereka berdua tu berat badan maintain.. kenapa kita tak ekk heehhe

Nieda said...

Amboi sampai 3 rasa sekali hihi

zila norazila said...

salam qh cyggg..wahhh asal nk diet2 tue..x yah ler..awak tue chumilll jew tau..klu kurus2 x cantik nnt..h ehehee bak sini roti tue..bg kita yg makan..sbb kita x diet..ha hhaaaa..good idea la qh..simple tp sedap..:)

Qasey Honey said...

wslm Kak CT cyg...roti ni xserap minyak yg byk..mcm biase aje..

Asmara said...

Boleh cuba ni roti lapisan perisa. hehe..

Melly Octaviana said...

Pasti enak banyak rasanya, kapan kapan mau buat juga lah.. *ngecess

ibundo said...

QH, kita tukar dengan resoles nak? Ni bundo bawak sepinggan hehe..

Ilhamkreatif said...

Salam QH,tahniah resepi yg marveles...dah tentu sedap n senang utk menyediakan.Mesti cuba..

IntaNBerliaN said...

senangnya... leh try nanti ni ;-)

Wani said...

salam QH .. dah lama x singgah blog ni.. ni baru nak warm-up dok jalan2 kat blog lain hihi... banyak terlepas menu dah ni... roti ni nampak sedap aneka perasa lagi ...entah mcm mana rasa bila dalam mulut nanti ..hii boleh wat bekal pagi2 ..

Mamasya said...

Salam Qh.menarik pula french toast tu....
berlapis warna-warni filingnya nampak lagi selera nak mkn...

Nieza said...

Assalam QH, lama akak tak singgah sini..akak pun nak diet juga tapi asyik tertangguh jer..kalau dok tempat sejuk beku mcm kat sini lagi ler cepat lapar..tapi sekrng musim panas oklah sikit.

menarik french toast ni..mcmx2 rasa ada tu.:)

Tina Othman said...

salam qh

sedapnya, menu mcm ni best juga time bulan puasa nanti kan untuk sahur, kekadang tak lalu makan nasi

Amie said...

ooo QH..... lama tak timbang badan nan montel ni, entah naok entah turun he heeee kalau turun pun mungkin bbrp ratus gram aje,
bestnya kalau ada kat depan mata french toast aneka rasa nih... yummmy

quinnie said...

menarik la qasey resepi ni..nak buat pun senang..roti kalau masak cam gini cepat je habis..hehehe..saya pun minggu lepas tak berdiet..makan jew..hahahha..ni baru nak start balik..huhuhu

izahdaut said...

wahhh bestnya banyak layer.. kenyang dpt sebelah pun kan :-)

Norzie hany said...

Assalam QH.
Sedapnya,senang2 nak cuba la buat french toast ni....nampak sedap sgt.

Gya Duniaku said...

nampaknya kena follow QH berdiet lah jugak...tapi bile tgk gambar mcm resepi/juadah yg ada kat fb fuhhhh...meleleh je rasa air liur nak mkn...heee..sabor je lah...

FnF Simple Life said...

ringkas, senang dan yang penting...sedap...tq 4 d idea...budak2 mesti suka

mama sara nur said...

sedap nya, akak memang suka breakfast simple camni
yum yummm

anymz said...

salam QH,tertarik betul akak pd french toast qh ni..nampak sedap...^^

HomeKreation said...

Salam QH. Cantik tuuu... mana lak tak cantik nya... kalau ngap lagi best...hehe.

wana said...

Sedapnyerr.. biasanya kalau makan FRENCH TOAST ANEKA RASA ni tak sah kalau tak makan dengan Pai Epal..Fuhh sedap : PAI EPAL MADU