Wednesday, June 20, 2012

BUTTER PRAWN


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Salam sayang semua…kembali bertemu kita pada hari ni…wah sangat rindu pada anda semua…masam bertahun tak ketemu…semalam QH langsung tak sempat nak berBW…di FB pon sempat la jengah sekejap lepas tu terus hanyut dalam dunia reality QH…

Hari yang sangat sibuk untuk QH semalam…sepatutnye QH berkursus selama 3 hari mulai semalam…tapi terpaksa dibatalkan kerana tuntutan kerja yang sangat memerlukan tenaga QH untuk menjayakannye…haru tak…sedang berseronok2 kursus tapi dipanggil balik untuk masuk ke opis…hukhuk…tempat kursus dengan opis tak jauh mane pon tapi kalau jalan kaki mengah jugak kot…hihihi…


Muka pon kemek aje rasanye bile disuruh bekerja semula dan tak dapat meneruskan kursus…pulak tu masa diberitahu…tengah sedap2 menikmati hidangan yang lazat2 tu…hilang terus selera makan…perut pon terasa ketat untuk terus menjamah makanan tu semua…hihihi…ingatkan bile berkursus tu dapat la curik2 masa sikit untuk berBW ke dapur kengkawan…dan memberi sepenuh perhatian pula di blog…dah macam terabai rasanye blog kesayangan QH ni…tapi sayang harapan hanya tinggal harapan…huhuhu…

Sesampai di opis semalam…tanpa henti terus menyiapkan kerja2 tu semua…disebabkan kesibukan semalam…pukul 8 malam baru QH dapat meninggalkan opis…sangat berkat nampaknye gaji QH sekarang ni...betul2 menjalankan amanah tu dengan sewajarnya...hahaha...tupon tak habis sepenuhnya…kepala masa tupon dah ting tong…tak boleh nak fokus dengan kerja dah…asyik ingat rumah…rumah…rumah...hehehe…nak rehat puas2 dan menyiapkan entri ni…baru terasa puas hati dan lega rasanya…


Ok la…perkongsian resepi kita pada hari ni…QH nak kongsikan Butter Prawn pula…resepi yang agak mudah tapi susah…macam mane tu…hihihi…macam nak buat macaron jugak…resepi yang mudah tapi cukup susah nak menjadi…macam la jugak butter prawn ni…belum tentu akan sempurna kejadiannya…ade aje cacat celanya…hihihi…untuk butter prawn ni 2 kali jugak QH mencubanye…tapi hasil tetap sama…

Bab yang susah tu nak buat sarang udang yang berjurai2 tu…sudahnya yang terjadi hanya kepingan2 kecil macam kerak2 goreng pisang tu…hihihi…QH memang suka butter prawn ni…sedap rasanye…ade rasa manis2 udang tu…rasa butter tu jugak…macam susah pulak nak menerangkan rasanye tu…hahaha…pada pengemar dan biase makan butter prawn ni…tentu tahukan macam mane rasanye tu…dan nak tahu lebih lanjut lagi kena la cuba jugak buat sendiri…hihihi…

Resepi ni QH ambil dari blog Kak Nor@Secubit Garam...yang bestnye Kak Nor siapkan kongsikan tips2 untuk membuat sarang butter prawn tu…tapi QH buat tetap tak menjadi jugak…hahaha…pada Kak Nor…QH mohon untuk kongsikan pula yer resepi ni di sini pula…terima kasih bebanyak…jom tengok resepinya…
  

Butter Prawn
Sumber: Almari Resepi

Bahan2:
12 ekor udang saiz besar
2 sudu butter
3 biji kuning telur ~ K.Nor guna 2 bj sahaja
sedikit daun kari
sedikit cili padi
serbuk kunyit & garam
minyak utk menggoreng

Cara2:
Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak.Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi.Gaul seketika sebelom diangkat. Bila dah msak,ketepikan. Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.

Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan.


# K.Nor guna acu jala gak, tp kuning telur ni kan dia pekat skit dan acu jala K.Nor tu yg stail lama (tembaga) dan lubang dia kecik jd K.Nor tambahkan sedikit putih telur utk mencairkannya cuba tuang dulu dlm bekas lain, kalau boleh keluar dgn elok tak perlu tambah lg putih telur tu, tp kalau masih payah nak keluar, tambah skit lg putih telur.

# boleh aje nak kacau telur tu dgn garfu atau chopstick, terpulang, tp kena sentiasa mengacau sehingga telur habis dituangkan

# buangkan tali pusat telur, kalau tak lubang acu roti jala mudah tersumbat yg menyebabkan telur payah nak turun

# jgn menggoreng telur dlm minyak yg sedikit, nanti tak jd cantik jurai2 dia


24 comments :

Bicara Kak Noor said...

salam Qasey..
nampak menjadi tu,akak selama buat butter prawn blum pernah lagi puashati sbb kureng bertali sngt,mesti nk cuba lagi resepi yg ni hehee meratah sedap tu

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Salam Qaseh Honey,

Bila kita buat tak jadi macam orang lain buat rasa frust sangat kan QH, tapi tak apa janji rasa sedappp... nak cuba juga buat lah tak pernah buat lagi ni...

rahel said...

Selamat pagi QH,nampak sedap la butter prawn tu..hem rindu nak buat lagi butter prawn..wangi tau..

INA said...

Salam QH...ina mmg x pernah buat dan makan butter prawn nie..tgk ramai dah buat teruja jugak..makan gitu pon dah sedap kan..nnt nak cubalah tgk resepi pun simple jer.

K.Nor said...

mmg nampak cam serdak goreng pisang tu.. hehehee.. jgn marah ekk.. tak ikut tip k.nor bg ke? mungkin ada yg QH tak ikut kut.. try lg lain kali ya.. practices make perfect :)

hazila said...

Selalu failed bab nak buat telur tu....

adda syuhada said...

My peberet jgk ni kalau butter prawn ni..kalau g makan seafood jer wajib mintk mcm ni...tp tgk juraian QH ni nampak menjadi betul..kalau adda buat asyk xmenjadi jer..

norhidana said...

aduh... terliur menengok udang tu... blum tgri tp perut dh rasa lapar sesangat

ogyep yummy mellow said...

sedapp..sedppp.sedapp.. baru last monday mkn butter prawn, tapi kat kedai lah... anak2 suka bangat ni.. sekilo udang belum tentu cukup..

Rohah said...

tak pernah buat lagi, makan pun tak pernah lagi...asyik tgk org buat je...

zila norazila said...

wahhh qh..terasa mcm susah nk buat udang butter nie..nnt zila nk try jgk la..:)..entah menjadi ke x..adaoiii seramm:)

leen said...

QH...cuti sekolah ari tu..baru first time rasa sedap rupanya butter prawn nee..tapi resepi yg leen rasa ni.. tambah macam serbuk nestum...memang wangi je bau dia...nanti leen nak cubala...jadi ke idak ye...?

Nieza said...

sedapnya tgk udang tu berposing QH, akak pun lama tak buat dulu pernah buat mcm tak berapa nak menjadi juga la.

Kak Nita said...

Akak pernah jugak try tapi tak menjadi....jom Nieza kita buat len sama2...hehehe

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Honey...cantiknya butter prawn yg honey buat ni.K.atie lom pernah cuba lagik...mcm rasa x 'pas' jer nk buat 'serbuk2' tu..hikhik

norhanim md zain said...

wah sedap nie QH..tak pernah cuba lagi buat..nie dah ada resepi QH bolehlah try nanti..tima kacih ye..:))

mayangsayang said...

itu le QH selalu wat x menjadi tang telur ngan butter tu... tak pe leh try lagi hingga berjaya ....

Tina Othman said...

salam qh

sedapnya, tapi saya tak tahan makan udang alahan, agak2 ganti dgn ayam boleh kot kan

HaSue said...

Dah lama x mkn BP nih...sedapnya nmpk.mkn ratah pun besh nih

Asmara said...

sedap! pernah buat tp tak jd cantik mcm ni. uhuhu..

Shahriah Abdullah Novelis said...

As'kum QH cayangg mesti bulan ni gaji QH lambat habis sebab betul2 bekerja lebih masa tu rajinnya dia.. cayang dia... :))

Aduhaii udang butter tu pheeewwwittt makan sorang je... kecur dah ni.. nak banyak!

Mamasya said...

Salam QH.Tkasih ya atas doa dan wish bday utk Syakirah.
sedapnya nampak butter prawn QH hidangkan ni....dah lama tak buat..

Nuridah said...

Assalamualaikum QH

lama benar kak Nur tk mkn udg butter prawn nie...buat meratah sedap kan??

Lesung Batu said...

assalamualaikum...salam kenal QH..bila tgk N3 ni teringat butter prawn yg sy baru je xperimen kemarin..gunakan resepi Kak Nor juga..samalah kita mmg agak susah nak jadi berjurai2 tu..apa2 pun resepi tu mmg sedap! :)