Thursday, May 31, 2012

RICH OREO CHOC BROWNIES


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Apa khabar semua??? Cuti panjang la pulak blog Qasey Honey ni yer...hihihi...nasib baik tak sempat nak bersawang bagai…hihihi…tetiba QH sibuk sikit beberapa hari yang lepas ni…sempena cuti sekolah ni…kawan datang ke rumah untuk bercuti dan bawak anak2 berjalan2 di sini…tu yang tak sempat sangat nk BW blog teman2 yang lain…FB aje sempat dibuka kejap2…tupon memanjang LIKE aje…hihihi…

Adekah nanti blog QH jugak akan tenggelam timbul lagi lepas ni…entah la…tak tahu nak diperkatakan…sebab lepas ni QH akan bertukar tempat kerja pula…takde lagi la ditenggelami dengan buku2 resepi atau novel2…huhuhu…lepas ni kena la membeli semula mane buku2 resepi yang berkenan di hati tu…dah tak boleh nak pinjam2 lagi dah…


yang paling penting sekali…entah boleh atau tidak untuk sepanjang hari berblog…hukhuk…tak tahu jugak macam mane kat tempat baru tu nanti…adekah sama macam di opis sekarang ni atau terlalu sibuk sangat…tu la yang mengusarkan QH sekarang ni…bukan taknak beralih angin…cuma di opis lama ni dah agak berlemak…lemak tepu lagi…hihihi…segala kemudahan untuk berblog ade secukupnya…dah pilihan kerja gomen…semua tu adelah lumrah…cukup tempoh kena la beralih tempat bertugas yang lain pula…begitu la seterusnya…

Kebiasaannya nak menyesuaikan diri lagi dengan teman2 yang baru…bab kerja mungkin takde masalah rasanya…sebab QH bab kerja2 ni memang tiptop…hahaha…perasan la sangat!!...Kalau ikut pada surat pertukaran tu…QH akan melapor ke tempat baru pada 4hb Jun ni…tapi mintak tangguh 2 minggu lagi untuk menyelesaikan dan serah menyerah tugas yang ade tu dulu…hukhuk..sedeyyyyy la pulak…

Jadi buat masa sekarang ni…QH agak sibuk sedikit la…kalau sempat QH akan singgah ke dapur teman2 yang lain seperti biase yerk…


Ok untuk resepi kali ni…QH nak kongsikan Rich Oreo Choc Brownies pula…kalau brownies ni resepi macam mane pon tetap sedap rasanya…termasuk la yang ni…brownies ni kena manis2 sikit baru sedap…tu kalau ikut citarasa QH la…lagi satu suka di makan masa hangat2 sikit tu…kebiasaan bau brownies ni memang akan membuatkan kita tak sabar untuk mengunyah dan mengigitnye…semerbak satu dapur baunya ketika membakar…lagipon proses untuk membuat brownies ni senang aje…

Resepi brownies ni QH ambil dari blog Kak Ayu@Curlybabe’s Satisfaction…banyak lagi resepi brownies yang QH berkenan dari kak Ayu ni…semuanya nampak sedap dan menyelerakan…nanti QH akan cuba 1 persatu yer…

QH mohon pada Kak Ayu…untuk kongsikan pula resepi brownies yang sedap ni untuk diletakkan di blog QH ni pula yer…terima kasih…


Rich Oreo Choc Brownies

Ingredients:-
225g/8oz butter
240g cooking chocolate-(I used semi sweet chocolate)
3 large eggs(I used 4 small eggs)
1 tsp coffee powder( I used nescafe powder)
1 tsp essence vanilla
250g castor sugar(I used 200g)

*60g flour
*40g cocoa powder
*1/2 tbsp Baking powder
*1 tsp salt
(*mixed together)

11/2 packets oreo cookies-break and mix with 15g flour-(1 pack = 137g but no need so accurate)-(I used about 9 pieces)

Method:-
Melt chocolate and add butter. Stir till smooth. Whisk eggs, coffee powder, essence vanilla and sugar till smooth. Add in chocolate mixture and stir well. Fold in flour mixture until well mixed. Finally fold in oreos. Bake at 170c  for 45
minutes.

Loyang 10”x10”



25 comments:

ibundo said...

salam QH, bundo bawak lari satu dulang hehe..

Tina Othman said...

salam qh

wah nak berhijrah ke tempat baru ye, moga sukses kat sana pula

sedapnya brownies, saya sukaaaaa sangat brownies, naknya yg chewy ni, lagilah

Bicara Kak Noor said...

salam QH, pagi2 tengok brownies ni jadi teringin ni perut dah keroncong belum masuk apa2 lepas subuh heee kalau dpt makan sepotong sedap ni
cantik lah deco2 atas tu menawan kalbu.

CT Delima said...

As'salam Qaseh

sedapnya pagi2 dihidang dengan brownies ni..lama juga dah tak main masak2 brownies ni..nampak sedap betul tu.

dah nak berhijrah ditempat baru ya, yalah mana ada yang kekal didunia ni kan QH, semoga segalanya dipermudahkan Insya'Allah :)

FnF Simple Life said...

brownis QH sgt menawan...sedapnye dgn oreo kukis tu... look very tempting...hmmm...terasa nk ngap je...

Ilhamkreatif said...

Salam HQ..nak berpindah tempat baru.selamat berkenalan dgn kawan2 baru la ye..Nampak sedap brownies HQ,Iza ni x pernah buat lagi...ketinggalan keretapi kot.Apa2 pun mesti nak cuba buat gak.

Azie said...

As Salam QH, kita belum pernah lagi buat brownies. Teringin juga nak mencuba walaupun rasanya tak berapa gemar sangat kot

quinnie said...

saya pun nak join bonda..mintak sedulang..hahahha

moga segala urusan pindah tempat keje tu dimudahkan ye qasey...kalau saya pun tak dek mood nak buat benda lain selagi tak selesai pindah tempat baru..hehehhe...

dapurCikWan said...

selamat bertugas di tem pat baru kak ;)) sedapnye bronissssssss...

hazila said...

Selamat bertugas di tempat baru....

mayangsayang said...

wahh..x perlu kata ape2.. tengok pun dah sedap

Shahriah Abdullah Novelis said...

WoHooooOO QH sedapnya.. cantik!!! i like.. lama tak buat brownies... sini pulak ada.. tumpang sini ajelah tak pun kenalah cari di SR... :))

tun_telani said...

selamat bertugas ditempat baru kak QH ^^
tun mmg suka mkn brownies, yg ni ada oreo pulak tu, mesti bertambah2 sedap kan.

Norzie hany said...

Assalam QH.
Waduhhh sedapnya brownies tu....sis datang bawa piring ni,nak 2 ketul ye.

ibh_sue said...

Nakkkkk!!!..Ops!..Lupa bg salam..Heheheh Aslmkum. Sedapnya....Now gila menda2 yg ceklat2 ni..So..brounies tu sgt mengguda

Ayu said...

Assalam Qh,
Thank u sudi mencuba recipe ni..brownies ni memang sedap dan very the moist..
Thank you juga pada Along for sharing...:)

Kamalia said...

kak qh,sedapnya..
dan cantik je tersusun gitu,geram lak saya nengoknya.

hana said...

ajer nak kene sekeh si lappy ni taw... berjela haku menaip tetiba missing impotebel..bronis ereo ni mmg terbaekkk... sodap mcm nak pingsan! meh campak doblas ketul ke molot den..

mama sara nur said...

assalam QH
Terliur akak tengok ni tau he he
ada oreo tu lg tambah2 sedap

sabar dubai said...

da lame x berbrownies...rs terliurr plak dahhhhhhh alhai qh ni slu goda kite tauu

Nieza said...

Assalam QH, baru sempat nak singgah sini..sebelum cuti ni lemau sikit nak bw..hehe sedapnya tgk brownies ni.akak pun dh lama tak buat brownies ..nanti boleh ler terai:)

selamat bertugas ditempat baru yer:)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum QH...
wah mengoda betul brownies yg QH buat nie... tergodaaa tau... :)

Evelyn Gemina said...

Wah, sedapnya kak QH, tumpang sekaki ya : )

Asmah Yusof said...

QH...selamat bertugas di tempat baru...semuga segala urusan dimudahkan...btw cun sgt MR.Brown nie....hehe

Anonymous said...

hi!,I really like your writing very a lot! share we communicate more
about your article on AOL? I require a specialist in
this area to unravel my problem. Maybe that is you!

Looking ahead to look you.
my page :: http://africanmangoplusdirect.com