Tuesday, May 8, 2012

PIZZA MINI WAFFLES


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Salam sayang semanis gula jugak dari QH untuk pengunjung blog ni yer…

Nampaknye semalam banyak lagi blog yang tak sempat QH nak terjah…bile punya masa sesambil tu nak jugak la edit gambar pon tergendala …semuanya gara2 komputer di pejabat buat ragam pulak…kejap2 ‘hang’…dah bape kali restart macam tu jugak jadinya…nak disumbatkan ke wad agaknya…hihihi…

terasa jugak geramnya bile computer tu buat hal..melambatkan kerja yang tertangguh…tapi computer tu banyak juga jasanya pada QH…hehehe…agaknya penat sangat kot…hari2 QH godek2 setiap saat tanpa henti…kecuali hari bercuti la…hehehe…merajuk la tu…terasa la pulak kesusahannya…nak mengangkut lappy ke opis…aduhhh malasnya nak diangkut ke sana sini…nak dijaga lagi…kat opis QH barang2 berharga kena jaga2 sikit…banyak kes dah hilang barang berlaku…

Dirumah ni pulak…tak tahu la…2-3 menjak ni line broadband problem memanjang…line tenet macam siput yang semput…nak loading blog sikit la punya lama…upload gambar lagi la…sempat tidur bangun balik pon tak siap2 lagi uploadnya…dah macam episode lepas geram la pulak entri kali ni…hehehe…tapi rasanya bile ade yang merasakan masalah yang sama…mesti akan rasa ape yang QH rasakan sekarang ni kan…ok la tak perlu la nak berasa sedih dan geram sangat…(^_^)


Untuk hari ni QH nak kongsikan resepi yang simple dan senang…tapi sedap tau…Mini Pizza Waffles…ilham resepi ni QH ambil dari blog K.Kida@1001 Resepi…sangat berkenan dengan resepi ni semasa K.Kida buat tayangan tempoh hari…dan sangat kagum dengan idea kreatif K.Kida ni…mempelbagaikan resepi…

Tapi resepi ni QH telah olah sedikit mengikut selera sendiri…takde sukatan khas untuk bahan yang nak digunakan…semua ikut cukup rasa…boleh letak ape saje bahan2 yang diinginkan mengikut selera masing2…senangkan tak perlu tension2 bile nak cuba sesuatu masakan tu…tension pon bile asyik memikirkan jadi ker tak kan…resepi ni untuk happy2 saje…

Kat bawah tu jugak QH ade sediakan cara2nya dan gambar setiap langkah yang dah QH buat…sama macam K.Kida…senang sikit bile kita nak menirunyakan…sebelum terlupa mini pizza ni sedap dimakan panas2 tau…sebab waffles masa tu sangat lembut…bile dah sejuk tu agak keras sikit wafflesnye…hihihi
Ok la pada K.Kida…QH mohon untuk berkongsikan pula idea, resepi dan kreativiti  akak diblog QH pulak yer…untuk dikongsikan bersama2 teman yang lain…terima kasih bebanyak yer…jom tengok ke bawah…


PIZZA MINI WAFFLES
Olahan: Qasey Honey

Bahan2
4 keping instant waffles – boleh tgk di SINI
1 tin kecil sardine - dibuang sosnye
2 sb sos cili*
2 sb sos tomato* disatukan
Sedikit dry pizza seasoning
Lada capsicum merah
Daun ketumbar
Mozarella cheese

Caranya


1. Sediakan instant waffles secukupnya.

2. Sapukan campuran sos cili dan sos tomato tadi

3. Taburkan sedikit dry pizza seasoning (jika tiada boleh skip yer) ikut suka jugak yer



4. Contoh dry pizza seasoning. Boleh dibeli di bakery shop.

5. Selepas tu letakkan ikan sardine yang telah dihancur kasar. QH buang sosnya. Jika suka nak letak pon boleh – ikut selera.

6. Taburkan hirisan lada capsicum merah, hijau atau kuning secukupnya.


7. Taburkan pula hirisan dau ketumbar secukupnya.

8. Akhir sekali taburkan mozzarella cheese untuk toppingnya.

9. Boleh la dibakar dalam oven pada suhu 200C selama 5 – 7 minit.

10. Bile dah masak keluarkan dari oven dan hidangkan. Sedap di makan panas. Siap dan senangkan.

 


25 comments :

quinnie said...

memang tak terpikir nak buat cam gini kan...sedapnya..saya suka waffle..tak pernah beli lagi yg hat gardenia tu..hehehe...nanti kalau ke kedai nak beli la...nak buat sendiri waffle nya memang tak de la sebab mesinnya yillek...hehehe

norhanim md zain said...

Selamat pagi Qaseh..wah pagi pagi lagi dah breakfast pizza..sedapnya...gebusnya...jom kita tukar pizza kak hanim pun buat mini pizza ari ni..anak anak suka waffles ni..

sasha rahmat said...

salam QH...wah instant waffle eh..soooo creative ler bole adjust jadik cam pizza lak..menyelerakan...should try ni:))

Rohah said...

menarik la Qasey..mana nk jumpa acuan tu..dah lama mencari

adda syuhada said...

woooo kreatifnya...tak terfikir lak kan nk wat pizza guna waffle gardenia tuh...bleh cuba ni...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam QH...
creative... inmotive!!!!
suka2x cayang QH hehehe

Qasey Honey said...

acuan??? tu instant waffles aje la syg...kita pon xde lg benda tu...hehe...sma2 cari yer...

Qasey Honey said...

Adda...QH bukan guna waffles gardenia tu...guna instant waffles byk jual kt giant atau mane pasaraya...bhgn frozen...

Qasey Honey said...

sayangggggg akak jugakkk...nah peluk ketat sekali spi biru hijau muka...hehehe

zila 4ever said...

qh moning..he hhehe melampau tau org show keria jew..dia ada masakan owputieh lg..he hehee nak cikit..adusss skrg nie tgh on diet ..nk buat kek pun x jadi..sbb dh muk2 sgt..ha haa makankn 1 pcs yer..:)

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..emmm kreative tul idea ni...macam boleh tiru gak ni...bagussss...bagussss saya sukeeeeee

Ucu Faridah said...

haiiii...gaya macam nak suapkan jer...nyum..nyum...tak cukup lah QH..
kalau ada mozarela semua yg dibakar sodap...

rahel said...

QH,sedapnya kalau pepagi ada pizza mini..boleh makan berapa ketui..

Si Matatajam said...

First time M tgk pizza camni. Simple Tp mesti sedap kan. Nanti bleh try..

Yatie said...

waffle pun boleh wat pizza ya..meh akak rasa sekeping, pastu baru akak wat sendiri..he3..nmpk sedap tu..

Bicara Kak Noor said...

salam QH snagat menarik lah terasa nak tiru lah pulak akak ni heheeee tpi kena tengok mood dulu mesti lazatttt

dapurCikWan said...

wah...kretifnye kak!..nampak sedap tuh.. =)

kak, nasib kita sama la tang komputer tu..nasib baik ada lappy sendiri..kalau tak susah jugak nak buat kerja.. ape lah nasib kan.. =I

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam QH cayang.. wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.... pejam mata.. pelan-pelan ambil 4 keping... cuba kira berapa baki yang tinggal untuk QH hehhee... muahzz

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam QH...
akak dpt bygkan apa yg QH rasakan skrg ni... dulu2 pun akak lalui perkara yg sama bila komputer kat opis ni selalu sgt hang... mmg tension dibuatnya. alhamdulillah now bos dah belikan akak pc baru.. apa taknya... rasanya dah lebih dari 10 tahun akak tak dpt pc baru... asal pc rosak akak asyik dpt pc 2nd aje.. hehehe... now kat opis mmg laju jer nak buat kerja sesambil nyelam minum air ke no problem at all walaupun tau bos bg pc baru bukan soh sibuk berblog atau berblog walking.. kehkehkeh.. tp tuler.. kdg2 perlu juga layan apa yg kita minat supaya tak stress sgt kat tempat kerja kan.. hehe.. bab lappy kat rumah sama juga kes ngan akak.. line tenet yg lembab mmg menyakitkan sungguh.. tu yg jarang benor dpt update dari rumah..

terliur tgk pizza waffles tu.. mmg idea yg kreatif! kalau ler ada waffles maker sendiri mesti lagi syok kan sbb boleh ejas batter waffles supaya kurang manis... & jadikan pizza mcm ni... aduhh.. mcm dah terasa2 je kat tekak ni.. hehe.. tp belum ada bajet nak beli waffle maker... huhuhu...

Nieza said...

Assalam QH, memula tak nampak lagi waffle tu bila tgk pic kat bawah baru nampak..menarik la nanti nk kena cari waffle maker yg dah lama tersorok tu..hehe

mama sara nur said...

assalam
sedapnye he he teringin nak makan pizza la tgk QH wat pizza ni
ni kan kalu anak bujang akak dpt memang suke he he peminat setia pizza

anymz said...

akak angkut 4 keping ya QH..tak menahan dtg sini mlm2 begini tgk mini pizza...yang mmg nampak sungguh2 sedapppppppp....

CT Delima said...

As'salam Qaseh

kecur pulak pagi2 datang mai sini QH. Tapi dok senyum2 gaklah baca kisah upload gabar tu..hehehe. samalah dengan k.ct kalau nak lodding blog atau upload gambar makan tahun rasanya, kalau nak bersalin dah lama terberanak..hehehe. sabar jerlah kan, kena tkar broadband lainlah tu kasi laju sikit :D

citer pasal pizza ni emm..fav anak2 semuanya. kalau keluar bila tanya nk makan apa..Pizza lah jawabnya, tapi bagus gak menu yang baru sangat simple kan QH :)

Ain Fajar said...

alahai pizza terus lapar..nk jg, nnt cr waffels la buat mcm QH nie..kreatifla..(resepi Kehidupanku)

FnF Simple Life said...

aduh kretifnya