Friday, May 11, 2012

HOMEMADE ICECREAM MOCHA


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua…

Bertemu lagi kita pada hari Jumaat yang indah ni...sebelum tu QH nak bertanye la…ade ape2 masalah lagi tak mengenai blog QH ni…sebab QH masih mendapat feedback mengatakan blog ni tetap ade masalah…tak keluar tulisan dan tulisan tak terang…ni dari kawan QH sendiri…memang QH tengok sendiri bile dia buka dari PCnye…anda semua ade mengalami keadaan yang sama ker…atau ade masalah lain ker…jika ade tolong bagitahu yer…supaya QH boleh mengatasi masalah2 yang ade tu…huhuhu

Lagi 1 baru2 ni QH ade kemaskini senarai bloglist yang QH telah follow…ade 2 senarai bloglist sekarang ni…hihihi…jika ade blog2 yang QH terlepas pandang untuk disenaraikan di bloglist tersebut…pon tolong bagitahu yer…sebab banyak sangat jadi takut ade yag tercicir…hehehe…jangan berkecil hati pulak tau…jika anda bagitahu nanti terus QH update dan senaraikan blog anda dalam senarai bloglist tersebut yer…hehehe…


Sebelum tu maaf yer…sebab pepagi lagi QH dah duk menayang aiskrim la pulak…hihihi…amat tidak sesuaikan…buat kecur orang aje…nanti ade pula yang sarapan roti canai cicah aiskrim pulak…hahaha…

Sekarang ni semuanya nak buat sendiri termasuk la aiskrim ni…rupanya amat mudah aje bile buat sendiri tu…tak sempat berpeluh pon duk kat dapur tu…hehehe…resepi ni QH ambil dari Facebook oleh Noraslinda Bugal…resepi ni jatuh cinta pandang pertama jugak tau…lepas nampak resepi ni…QH terus buat tanpa berlengah2 lagi…kebetulan bahan2 pon memang ade kat dapur tu…jadi dapat la meneruskan projek membuat aiskrim ni…

Untuk permulaan ni…QH buat separuh adunan dulu…takut2 la tak menjadikan…tupon dah dapat banyak jugak tau…resepinye pon QH olah sedikit…QH buat satu perasa aje iaitu perasa mocha…jika nak lihat resepi asal sila klik di SINI yer…tak menghampakan bile mencubanya…kejadiannya pon sempurna…

Aiskrim ni pon tak kurang hebatnya jugak rasanya…sedap…sama macam yang kita selalu beli tu…cuma kat gambar2 yang terakhir tu nampak aiskrim tu dah mencair sebab lama sangat masa sesi photoshoot…hehehe…kalau tak elok saje kejadiannya…ohhh yer nampak tak dalam bekas askrim tu bahagian bawah tu agak gelap sedikit kalernye…yang tu coklat chip berkumpul di bawah…ianya jadi macam tu dengan sendirinya…

Ok la sebelum aiskrim terus mencair lagi dan anda pon terliur2 mlihatnya…jom tengok resepinya yer…jangan lupa buat tau…pada empunya resepi…Noraslinda Bugal…QH mohon untuk memanjang dan berkongsi pula resepi ni disini pula yer…terima kasih bebanyak…


Homemade Ice cream mocha

BAHAN-BAHAN
1 tin susu pekat manis
2 tin air masak(sukat guna tin susu)
1 sudu besar ovallet
1 sudu besar tepung jagung
1 penutup esen vanilla
Mocha emulco secukupnya
Coklat chip - optional


CARA MEMBUATNYA
Masukkan susu pekat manis dan air masak ke dalam periuk

Masukkan tepung jagung,kacau rata(tepung jagung ditambah supaya aiskrim tak cepat cair apabila dikeluarkan nanti)

Kacau atas api hingga agak2 tepung tadi masak(kacau sekejap je,tapi saya kacau hingga mendidih sikit)

Angkat adunan tadi dan masukkan dalam mangkuk besar(kalo tuang dalam mangkuk mixer pastikan mangkuk tu besar sebab adunan akan bertambah/naik selepas dipukul).Sejukkan dahulu

Apabila dah sejuk,tambahkan ovallet dan esen vanilla
Pukul dengan mixer menggunakan kelajuan tinggi(high speed).Pukul hingga gebu dan ringan

Mula-mula adunan tu sikit je,lepas dipukul akan bertambah dan teksturnya jadi lebih kurang adunan kek,sedikit likat

Letak mocha emulco secukupnya dan tambah coklat chip jika suka

Tuang adunan ke dalam bekas dan tutup bekas tersebut. Masukkan ke dalam peti ais. Bila dah beku/keras boleh la dinikmati.


24 comments :

Bicara Kak Noor said...

salam QH, oh ini rupanya aiskrim tu ye cantik dan pastinya sdp ni,akak punya dulu main hentam2 je tahniah upload dulu gambar aiskrim supaya tk cayaq hee

zila 4ever said...

wahhh..suka sgt makan ice cream..sedappp sgt..bila buat tue?..dah lama zila x buat ice cream sendiri..kalau teringin asik beli jew..:)

kakcik said...

Kalau rajin, semua boleh jadi kan? :)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Ucuk wangi Qh akak muahhzzz...

wahhhh terus ternganga-ngan mulut hakak bila ternampak biskut gulung yang terpacak ala-ala tu kan.... rasa macam nak ambik masuk dalam mulot jam ni gak! dengan eskrem yang mengancam tu... rajinnya ko dik aii... tak mo cakap banyak *walaupun dah banyak ni* nak semua termasuk mangkuk tu sekali! hehehhh

leen said...

wahh...i tergoda u....mesti sedap nie.

Ucu Faridah said...

kenapa lah aiskrem tu dibaring2kan...tumpahkan ajer kat mulut ucu ni yg dah tersedia nganga ni...

dapurCikWan said...

mouth watering...seronok akak QH kita buat aiskrim ye...bolehla cikwan bawak lari satu ye... =)

norhanim md zain said...

Salam Jumaat QH..sedapnya...tak terkedip mata ni melihat aiskrim yg menawan tu..lagi lagi hiasan tu..minta secawan...

Yatie said...

rajinnya wat eskrem sendiri..meh bagi akak rasa segelas...terliur je tngk..

tun_telani said...

salam QH.. dh lama tun x buat homemade ice-cream.. kalau letak tgh2 panas camni, dpt segelas sedao nih.

rahel said...

Mengancamm betul ice cream ni...kalau dating dg laling mesti bertambah lemaknya..hehehe..

hazila said...

wah ada ice cream..... nak mengendeng la.

atie @ ejay said...

panas2 nih mesti best pekena eskrem nih

mama sara nur said...

assalam QH
rajinnya dia , mesti sedap eskrim buatan sendiri ni
yum yum sejuk je he he

Azie said...

Blog Azie Kitchen dah masuk list ke? hahaha

Nieza said...

sedapnya tgk ice cream ni...dah masuk musim panas kat sini nanti bolehla mkn ice cream tapi winter pun saya belasah juga mkn...hehe

HomeKreation said...

Memang salut ler kat QH ni sbb aiskrim pun buat sendiri... memang rajin tahap top! Along masuk sini laju jer, xda masalah, ni pc kwn QH tu xupgrade lah kot...

[z@ck] said...

sedapnyaaaaaaaaaa....

Mamasya said...

Slmt berhujung minggu QH. ais krim home made....nampak sedapppp....tambah cuaca panas skrg, nyaman je mkn....

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Walaupun just recovered from flu...am still craving for your ice cream la dear. Perfect for this hot day...;)

quinnie said...

kita pun dah lama tak update blog list..hehehe..risau jugak kot ada yg terasa....:)
o.k je blog qasey ni..tak dek masalah..dah tak lambat dia nya loading tu...kalau dak dulu berjanggut jugak nak tunggu..now dah o,k...:)

saya teringin nak buat aiskrim sendiri...tapi rajin tu tak dtg lagi..asyik beli je..hahaha...

dZana said...

aduhai QH.. sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

ogyep yummy mellow said...

Panas2 ni sedap aje kalau pekena aiskrim kan.. sejik anak tekak..

ogyep yummy mellow said...

PAnas2 ni.. sedap aje kalau pekena aiskrim.. sejuk anak tekak..