Thursday, May 3, 2012

CHOCOLATE ORANGE ROULADE TORTE



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua….

Alahai rindu serindu2nya kat blog kesayangan ni…hampir 5 hari tak bersiaran dan menjenguk ke dapur teman2 yang lain…minta maaf yer semua…sempat melihat di FB aje…tupon setakat klik LIKE!!!. Nasib baik la tak bersawang blog ni…kalau tak penat jugak nak BERSIHkannye nanti…hehehe…dalam tempoh tersebut ade perkara yang tak terduga telah berlaku di kampong…

Kebetulan cuti panjang hari tu pak mertua QH kemalangan dalam perjalanan menuju ke masjid untuk solat Subuh…pak mertua terjatuh motor sebab tak perasan dan nak mengelak dari terlanggar anjing mati ditengah jalan…memang lalu ke masjid tu agak gelap sebab tiada lampu jalan…walaupon jalan yang di lalui tu adalah jalan besar…nasib baik pak mertua terjatuh ke tepi jalan dan tak banyak lagi kenderaan yang lalu…kalau sebaliknya tak tau la nak kata ape…

Macam mane pon kecederaan yang pak mertua alami agak teruk jugak…kakinya patah dan sekarang ni tengah bersimen kakinya tu…tapi tak di tahan wad…bile dah siap rawatan tu…terus dapat balik rumah…makan masa jugak untuk baik…agak terbatas jugak la pergerakan pak mertua QH tu…tapi yang tak sangka tu…keesokkan harinye…semangat nak memasak tu masih menebal…dah ditegah tapi nak jugak turun ke dapur nak masak sendiri untuk anak2nye…agaknya kebetulan hari tu semuanya ade berkumpul…memang pak mertua QH ni terer bab masak2…hehehe…dapat la merasa airtangan dia…pembantunye mak mertua dan menantu2nye la…hihihi…semoga abah cepat sembuh dan berkeadaan seperti sediakala…

 

Ok jom masuk bab reasepi pula yer…untuk resepi kali ni QH nak kongsikan resepi kek…kek ni QH buat bersempena hari lahir hubby pada 28 April hari tu…ingatkan nak update entri kek tersebut tu pada hari yang sama tapi tak dapat berbuat demikian…buat kali pertamanya buat sendiri kek hari lahir untuk hubby…sangat seronok dan dapat merasa kepuasannya bile terhasilnye sebuku kek ni…walaupon kejadiannya tidak seperti yang diharapkan…huhuhu…yang penting airtangan sendirikan dan resepi dari orang lain…hahaha…

Resepi kek Chocolate Orange Roulade Torte ni QH ambil dari blog Kak Ita@Masam Manis…memang dah lama sangat dah simpan resepi kek ni…duk terperap dalam list yang sepanjang 4 meter tu…hehehe…cuma tunggu waktu yang sesuai aje…dah tiba dah waktu tu…hehehe…memang sangat berkenan dengan kejadian kek ni…lain dari yang lain…untuk resepi kek ni adalah QH olahkan sikit2 ikut pada selera si pembuatnya…hihihi…

Agak rumit juga untuk buat kek ni…tapi QH tak kisah sebab dah minatnya ke situ kan…bile baru2 belajar buat kek yang susah macam ni kan…seharian jugak la untuk menyiapkan kek ni sepenuhnya…kek span dari resepi ni memang sedap tau…dan kejadiannya juga sangat sempurna…boleh tngok kat gambar yang QH letak tu yer…kalah macam kek yang kita beli kat kedai tu…termasuk la secret recipes tu…hehehe…


cuma…ade cuma jugak tu…untuk kek span oren tu patutnya buat nipis sedikit atau bahagikan adunan kepada 2…guna loyang 8x8…tapi QH buat seloyang saje…guna loyang 10x10…jadi keknye agak tebal…agak payah jugak nak gulung sebab semasa proses mengulung tu…keknya jadi patah2…tak seperti ape yang dimpikan…yang tu QH akan cuba untuk eksperimen kali kedua nanti…tapi tak tahu bile la…hahaha  

Untuk deco kek ni QH buat yang simple2 aje…memang itu aje yang mampu dan setakat itu aje kepandaian bab deco2 kek ni…berangan kononnye nak deco kat atas kek tu logo Harley Davison… tapi tak menjadi…hikhik…tu yang memilih kaler oren dan hitam…lagi satu tu kaler kesukaan hubby QH jugak…ade jugak tengok sample deco2 kek di internet tapi entah macam susah aje…kena pergi kelas jugak la lepas ni…belajar cara2 nak mendeco pulak…hihihi…

Ok la rasanya dah panjang dah celotehan untuk entri kali ni…cukup la ehhh…kita berjumpa disiaran akan datang pula yer…hehehe…

Resepi yang ade kat bawah ni adalah cara yang QH gunakan untuk kek ni…kalau nak tengok cara Kak Ita pula boleh tengok di SINI…QH mohon pada akak untuk berkongsi dan memanjang resepi kek ni di sini pula yer…terima kasih kerana sudi berkongsi resepi kek ni dan idea2 yang diberikan…jom tengok resepi…


CHOCOLATE ORANGE ROLUADE TORTE
Sumber: Masam Manis
By: Chef Alex Goh
Rujukan : Buku Kek Fruity Cakes


ORANGE SPONGE CAKE
Bahan A
4 biji kuning telur
20 gm gula
30 gm jus oren ~ ita gantikan dgn orange suncquick
1 biji parutan kulit oren
pewarna oren - QH tambah

Bahan B
 4 biji putih telur
100 gm gula castor
 100 gm tepung gandum
70 gm mentega cair

Panaskan oven pada suhu 170 C
Sediakan loyang 40 X 25 X 3 cm
Griskan loyang dan alas dasar loyang dengan kertas minyak
Pukul bahan A hingga ringan dan gebu
Putar putih telur hingga kembang. Tambahkan 100 gm gula castor dan putar lagi hingga kental dan kaku
Kaup dan balikkan putih telur dalam bahan A hingga sebati.
Ayakkan tepung dan kaup balik kedalam adunan tadi hingga sempurna
Kemudian tuangkan mentega dan kaup balik lagi hingga adunan sebati.
~ bila mengaul adunan jangan kuat2 supaya kek gebu dan tidak turun bila dah masak nanti
Tuangkan adunan dalam loyang
Bakar adunan dalam oven pada suhu 170C selama 20 minit


Keluarkan kek dari loyang setelah masak
Buangkan lapisan atas kek yang berkerak
Potong kek span oren kepada kepingan selebar 4 cm ~ ita buat lebar sikit iaitu 6 cm oleh itu ita perlukan 2 keping kek span oren ni. Ita cadangkan buat 4 cm aje jadi hanya perlukan 1 aje kek span.


Sapukan ganache ~ rujuk resepi – QH guna Coklat Nutella
Ita tak guna ganache , ita gantikan dengan bluberry filling.
Gulungkan kek menjadi bulatan berdiameter 15 cm
Balut dengan wraping plastic dan simpan dalam peti ais sekejap

Sekarang kita sediakan Chocolate Sponge Cake


CHOCOLATE SPONGE CAKE
Bahan A
4 biji kuning telur
20 gm gula castor

Bahan B
4 biji putih telur
100 gm gula castor
95 gm tepung
15 gm cocoa powder
70 gm butter dicairkan

Panaskan oven pada suhu 170 C
Sedikan loyang 8 inc
Griskan loyang dan alas dasar loyang dengan kertas minyak
Pukul bahan A hingga ringan dan gebu
Putar putih telur hingga kembang.
Masukkan 100 gm gula castor dan putar lagi hingga kental dan kaku
Kaup dan balikkan putih telur dalam bahan A hingga sebati.
Ayakkan tepung bersama koko dan kaup balik kedalam adunan tadi hingga sempurna
Kemudian tuangkan mentega dan kaup balik lagi hingga adunan sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang 8 inc
Bakar pada suhu 170 C selama 20 minit



Potong kek span coklat kepada 2 kepingan. Buangkan bahagian atasnya yang keras.
Sekarang kita sediakan topping.

Ok sekarang kita mulakan proses untuk melapis kek

Letakkan pastri manis atas lapik kek dan sapukan jem oren di atasnya ~ proses yang ni ita tak buat – Ikut Kak Ita
 

Letakkan kek span coklat di atasnya
Sapukan Stabilised Whipped Cream di atas kek span coklat dan ratakan – QH guna Buttercream aje..resepi dibawah


Kemudian letakkan roulade bluberry di atasnya
Ulang semula langkah yang sama
Sapukan semula cream dan letakkan selapis lagi kek span coklat
Sapukan keseluruhan kek dengan cream
Hias kek mengikut creativiti masing-masing.
 

BUTTERCREAM
Olahan: Qasey Honey

Bahan2 ( sebiji kek )
  • 125 gm butter
  • 125 gm shortening
  • 125 gm krimwell
  • 100 gm gula aising
Cara-cara
1. Pukul butter dan shortening hingga putih. Ayak gula aising, masukkan ke dalam butter, pukul lagi hingga kembang dan putih. Suaikan warna utk hiasan kek. 
2.  TIPS : pukul dengan kelajuan minima. makan masa lah sket, tapi, insyaallah, icingnya nanti lebih cantik & mudah dilepa.

33 comments :

ijayuji said...

Salam kak QH! alahaiiii telitinyer akak nak buat2 mcm ni kan, kalau kita ni jenis tak sabo :D mmg tak leh buat kek2 mcm ni :D Doa utk pak mertua akak moga cepat sembuh insyaAllah, sama ajerr jalan kat kwsn umah mak kita, ada lampu jln pun kdg ada sstgh lorong tu takde lampu huhu..

leen said...

wah..qaseh..tahniah kerana berani cuba buat kek nie...mesti sedapkan...akak bila lah ...tak tau lagi...cantik bekas kek tu..classic gitu...

Asyifa Mustaffa said...

Salam Kak,
aduh...! rajinnya la hai akak nie....cntik je nmpk kek tu.....nmpk sedap pun ia...
sy nak buat mcm nie...ntha la.... x tau bila timenya...
malas manmanjang je nak mendeconya....

FnF Simple Life said...

cantik sgt... memang memerlukan kesabaran yg tinggi utk buat kek ni kan. Apapun semoga ayah mertua akak cepat sembuh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Qh wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh terlopong mulut akak tengok kek QH yang sangat! sangat! cantik!! suka laaa.... rasanya pun dah semestiya enak dan loba2.... wahhhh akak suka! deco tu pun cantik laa sape cakap tak??? meh sini akak nak jerit kuat2 memang cantik dan superb!!!!

muahzzz

Ilhamkreatif said...

Salam QH..wahh..rajinnyee..menyusun n melapis yee..nak buat ni mesti punyai kesabaran yg tinggi ni....tahniahlah menjadi hasilnye...berbangga gitu..lagi2 utk cik abang sayangkan....

izahdaut said...

cantikkkkkkk.. memang sangat berbakat la qh ni. nak tanya, warne apa nama nyer untuk hitm kesilveran tu. cantikkk!!!

adda syuhada said...

Wowww terkedu seketika tgk kek ni...tak berkelip mata nengoknya...cuba cubit ckit yer....
nk membaking kek biasa pun takut xmenjadi..nk membaking kek cmni xtau la ambk masa brapa ari nk siap...uhuhhuu...tp jeles tul nengok nya...cntikkkkk gilerrrrrrrrrrrr....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Assalam QH...

waduh2 dikk... cantik sgt kejadiannya... tahniah sebab berani mencabar diri sendiri.. hehe..

akak pun ada juga angan2 nak buat kek ni... resepi dah siap print dah.. tp belum lagi berkesempatan.. hhihi... harap2 dpt juga mencubanya one fine day... haha... memang masa tgk yg kak ita buat tu.. geram sesangat! berulang kali juga dok study resepi.. tp tu ler.. lom ada kekuatan & masa.. hingga kini lom menjadi lagi.. haha..

Chik Mimi said...

waduhhhhh tergudanya sangat cantik ,buleh bukak bakeri dah ni ,

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Aduhai molek sekali...kalau akak tak terbuat macam ni....mak aii renyah nampaknya. Tabikla QH ada kesabaran yang tinggi

Norzie hany said...

Nampak rumit buat kek ni ye....suka tengok rupa kek ni,cantik sangat.

rahel said...

Salam QH,
wah...bertambah sayang la en abangnya kalau isteri dah pandai buatkan kek harijadi..hehe..Rahel pun teringin gak buat kek ni,tapi belum sampai seru lagi..

tun_telani said...

wahhhhhhh!!! mantap! sgt rajin.. tun kalau nmpk complicated mula laa virus M dtg menyerang. hihi

Wani said...

ya Allah ..tabik spring toink..toink... hihi.. syabas kerana dah berjaya buatkan kek yang memang menjadi pujaan ramai neh .. cantik sangat ..bila la wani nak sampai seru nak buat neh .. x pe -- x pe saru tu akan datang juga hihi

Mas said...

perhhh...cantikknya kek..
macam yang kat kedaii dah...

Bicara Kak Noor said...

salam QH aduhhhh duh duh rajinnnnnn nyeeee ni buat kalau akak tatau lah snaggup ke tak buat gini dah lah tebal giler tu rasa pun mesti sedap giler jugak kan..tahniah 10x kerana rajinnn

ogyep yummy mellow said...

Syabassss QH... sabar dan rajin mengerjakan kek tu... I like d color and d lap lap kat tengah tu...

zila 4ever said...

salam qh
waduuhhh melampau2 cantiknya tue..he hhehe alahaiii rajinnya...suka tgok..lawa3x..

~~zana@pb~~ said...

QH, berapa ketinggian kek tu? mesti hubby suka gila....
Akak belum ada keberanian nak buat kek mcm ni, tunggu la akak gi kelas buat kek.

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum QH..

Wah, untungnya bapa mertua rajin memasak.Dapat menantunya rasa air tangan seorang bapa mertua..

Rajin QH buat kek ni. Tak de anak tecik eh sbb buat kek ni perlukan masa yg lama gak ni.. Kalau akak, tak berkesempatanlah nk buat sekarang kek ni. Anakanda hani tu tak kan biarkan akak berlama2 di dapur..

ibundo said...

Nak!!!! alahai comelnyer. Nak buat sendiri macam tak rajin je rasanya..

Nina Mirza said...

As'salam QH .....

Wah wah wahhh ...!!! Beruntung nyer En Hubby QH.
Cantik sungguh kejadian kek nyer. Tergoda Nina ~~~
mau tak makan.... dok tenung ajerr

TAHNIAH !!

Mamasya said...

Salam QH. tk wish besday hero2 akak. happy belated besday juga buat suami QH.wah cantiknya rupa kek ni....bila potong tu lagilah nampak cantik,ada corak2 dlmnya...suka tengok. rumit jugak nengok nak buat kek ni tp hasilnya mmg menarik sekali. moga pak mertua QH cepat semboh....untung dpt pak mertua rajin masak , wpun sakit tetap rajin.

Melly Octaviana said...

Happy belated Bday yah for ur hubby,wishing him all the best.. :D
cantik cake nya, mesti hubby so happy yah di buatin cake yg sedap.. :)

Ren Din said...

Cantiknya kek! Nampak sedap! Tapi malas nak buat! Tempah boleh ka? =P

Nieza said...

Assalam QH, memang menarik...nampak sedap sgt kek tu. memang perlukan kesabaran buat kek ni..kalau akak maunya makan masa 2 hari kot baru siap...hehe

HaSue said...

Rajinnyaaa dia deko2 ..cantik dah tuu! Peralatan deko pun complete tu ha..lepas ni mesti makin mantopp..x main dah beli2 kek kedai ek?hehehe..hepi belated besday utk hb QH ye..
Semoga ayah mertua cepat sembuh..siannya smpai patah kaki nak elak ..isk..ngeri betul!

Rohah said...

Cute miut...terbayang2 kesedaspannya ni Qasey..

dapurCikWan said...

tip top! 5* cikwan bagi kat kak QH.. =)

quinnie said...

aduii cantiknya....rajin sungguh..ni satu geng ngan kak ita ni..jenis rajin dan teliti...hehhehe

Diana @ Melley Mey said...

wow!!! tersangat2 cantiiik kek tu QH... rajinnya QH buat... pandai QH deco kek...

Nur-nba said...

Salam.. QH sangat pandai buat kek.. Nampak rumit.. Tahniah ye.. Dah boleh buka bakery.. :)