Tuesday, April 10, 2012

MUSHROOM SOUP

 
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Hari ni terus ke resepi aje la yerk...QH sibuk sikit hari ni...nak settlekan kerja2 yang ade ni dulu...sebelum bercuti...ohhh yehhh...bestnya dah lama tak balik kampong ni...bile kerja dah siap cepat lepas tu boleh la nak cari2 resepi pulak...hehehe...tu la tujuannya sebenarnya...

Besokkan cuti umum sempena Pertabalan DiPertuan Agong...jadi bile amik lagi 2 hari tu...dapat la 5 hari cuti...lama sikit kat kampong...biase la bile balik kampong ni aktiviti pon penuh jugak...ade aje yang nak dibuatnya...hihihi...

Opppssss tadi kata nak terus ke resepi tapi ke laut jugak...hihihi...ok resepi kali ni Mushroom Soup pulak yang dimakan bersama dengan Garlic Finger Bread...resepi sebelum ni...padanan resepi yang sangat best dan mantoppp...walaupon dah habis...tapi masih terasa2 keenakkannya...

 
Kalau dulu sebelum berblog biase nak makan mushroom soup ni pegi la Pizza Hut...tapi sekarang tak perlu lagi...buat sendiri lagi puas hati dan sedap...tapi kalau nak bertukar2 selera...tak salah kalau nak ke situ jugak...kadang2 jemu jugak bile makan masakan sendirikan...hehehe...

Resepi kali ni QH ambil dari Izah@Izah Muffin Lover jugak...pakej...ambil resepi roti...ambil sekali resepi soupnye...hihihi...memang sedap mushroom soup ni...BFF QH pon cakap sedap...sebab hari tu QH ade la bagi sikit kat dia...siap mintak resepi lagi...sekarang ni QH dah letak resepi ni...lepas ni boleh la yer Mama Aleen buat lak...

Pada Izah...terima kasih yer sudi share resepi yang sedap ni...QH mohon untuk memanjangkan resepi ni di blog QH pula yer...pada yang belum mencuba lagi...sila2kan dan sudi la mencubanya pula yer...jom tengok resepi yang sedap dan simple ni...

 
MUSHROOM SOUP
resepi: Minami@myR

Bahan-Bahan
1 keping dada ayam
1500 ml air - boleh tambah lagi ikut kepekatan yg di kehendaki
500 ml susu segar ~ fresh milk
1 ketul kiub ayam - Yatie letak 2 ketul
1 tin kecil cendawan butang ~ dihiris
garam ~ secukup rasa *izah xletak
1 cawan tepung gandum - Yatie guna 1/2 cwn bancuh dngn 1 cwn air
Sedikit lada hitam

Cara Penyediaannya
Potong ayam kecil2.
Masukkan ayam dan air ke dalam periuk.
Rebus sehingga masak.
Masukkan susu dan kiub ayam.
Masak guna api yang perlahan.
Masukkan mushroom.
Masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat. Tambah perisa, garam dan gaul sebati.
Sedia untuk di hidangkan bersama roti.

*izah ikut kak Yatie – QH pon sama


34 comments :

zila 4ever said...

salam QH
samalah kita biasanya beli kt pizza hut atau yg pack tue..pastu bancuh air panas jew..dh tau resepi nie bolelh wt sendiri..puas dapat makan byk2 kan..:)

Mas said...

Samalah...kalo nk rase nk mkn sup cndawan kita org gie pizza hut je.
Bila dah tau buat sendiri rasanya lg sedap dr pizza hut punya kot wakakaka... cuma mls je nk buat huhuhuhu....

ogyep yummy mellow said...

Menu omputih kita hari ni ya... sedap, cream soup tu... my favourite..

Sue @ Nenie said...

Salam Kak QH..saya plak dari dulu sampai sekarang klu nak makan mushroom soup, masih lagi beli sup cambell...Ishhhhh bilalah nak buat sendiri yaaaa....

Rohah said...

Salam QH,

Slurrrrpp..dah tentu sedap nie..alahai enaknyee..dpt daku bayangkan,...

Liza said...

perggghhh akk suka ni, mkn panas2 cicah ngn garlic bread...fuhhhh

Uncle Lee said...

Hi, saya suka best mushroom soup....eat with bread. And must be thick....
Add a bit of pepper....
You have a nice day, and keep a song in your heart.
Lee.

Melly Octaviana said...

Melly suka mushroom soup..*apa sih yang ngga suka..hehe
di makan dengan puff pastry juga enak dan jadinya zuppa soup.. ;)

Bicara Kak Noor said...

sedap nye nampak tu macam nak buat jugak ni kedua2 nya garlic bread dan soup ni QH suatu hari pasti kak Noor nk cuba ..

HaSue said...

Memang sedap roti tu cicah mushroom soup.gandingn mantop gitu..

quinnie said...

sedapnya..kita suka sup cendawan..makan byk pun tak pe...hahhaha

Wattie said...

Assalamualaikum Qasey,
Waahhhh dah siap terhidang sup tu, untuk akak takder ker......terliur dah kita kat sini menengoknya....

ady said...

as-salam Qasey Honey
mmg npk sedap sup cendawan tu..my daughter favourite ni...

Tina Othman said...

wah sedapnya, peberet ni

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualalikum QH..
kak Naz datang bawa mangkuk ni. Ada lagi tak tu... hehehee

rahel said...

Hemmm..sedapnya..lemak rasanya sup cendawan tu...

Yatie said...

bila buat sendiri sup cendawan tu, puas makan dan puas hati...kan..boleh makan ulang2...

Qasey Honey said...

@zila 4ever
wslm Zila...ahakan mmg puas sesgt ulang2 kali dpt mkn...

Qasey Honey said...

@Mas
ye la Mas...mmg lg sedap yg kita buat tu dr piza hut...xcaye kena la cuba..jgn mls2 tau...

Qasey Honey said...

@ogyep yummy mellow
cmtu org melayu nk jd omputih...tukar selera pulak...hehehe

Qasey Honey said...

@Sue @ Nenie
wslm Sue...la yer ker...muali hrni...hentikn tabiat tu....hehehe...buat sdri pulak tau..

Qasey Honey said...

@Rohah
wslm Rohah...dh tentu la sedap..hihi..nyum2..

Qasey Honey said...

@Liza
fuhh kak mmg tbaik la gabungan dua2 tu...

Qasey Honey said...

@Uncle Lee
hai...i pon suka jugak...mmg mushroom soup ni i letak pepper sikit..

Qasey Honey said...

@Melly Octaviana
QH pon suka Melly soup ni...yg zuppa tupon best...QH dh cuba jugak...sedapkan

Qasey Honey said...

@Bicara Kak Noor
mmg sedap Kak Noor...akak mmg kena cuba dua2 resepi tu..bru la ngammm...pastu ngappp...hehehe

Qasey Honey said...

@quinnie
tau xpe...makan nipon boleh kenyang jugak tau...hihi

Qasey Honey said...

@Wattie
wslm Wattie...ala soriii dh abis la pulak...lenkali la yer...hihihi

Qasey Honey said...

@ady
wslm bro Ady...cmtu ayahnya kena buat la..fav anak kan...hihihi

Qasey Honey said...

@Tina Othman
mmg sedap tau Tina...nyum2

Qasey Honey said...

@Naz / Nadz COSK
wslm Kak Naz..tgk kat periuk tadi dh abis la...maappp yer...hihihi

Qasey Honey said...

@rahel
lemak berkrim tau...slurppppp...

Qasey Honey said...

@Yatie
betul tu kak...alah memasak menang memakannya...hehehe...

farrah heza hamzah said...

sedap nya... msti try ni... tq share resepi...