Thursday, April 26, 2012

MUFFIN ROTI PISANG


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Hari ni dengan rasminya blog QH bertukar wajah pula...hehehe...ok tak??? walaupon sayang dengan background yang lama tu...huhuhu...tapi terpaksa ditukarkan...tukar kepada yang lebih simple sikit...sebabnya ramai yang cakap blog ni kadang2 lama loading baru boleh buka...ade yang nampak gambar aje...ade yang kata tulisan aje yang ade...lagi pon diri sendiri pon dah terkena jugak...hahaha...tu yang terus tukar...kalau jadi lagi...nanti orang busannn pulak nak singgah ke sini...terima kasih bebanyak atas feedback yang telah diberikan...sekurang2nya kita tahu kelemahan2 yang ade...bile pendapat tu kita dengar ianya juga akan berguna pada kita dan  menyenangkan orang lain jugak kan...

Dah lama jugak rancang nak berwajah baru ni...rasanya ade QH cakapkan sebelum ni pada entri2 yang lepas...tapi tu la Mr.Hubby...tak siap2kan jugak design blog...nak buat sendiri tak tahu la pulak bab design ni...hehehe...kalau nak menempah hishhh terasa membazir la pulak kan...duit tu dapat disalurkan ke lain...tapi tu semua ikut selera masaing2 la kan...kalau nak cantik dan tak reti nak mendesign terpaksa jugak la order pada yang pakar2 tu semua...hehehe


Ok la kali ni QH nak kongsikan resepi muffin pula...muffin ni QH buat dah lama jugak...masa nak balik ke kampong tempoh hari...hihihi...untuk dibuat sebagai buah tangan la dari KL...hehehe...tapi tengah jalan amik seketul2 makan dalam kereta...hehehe...

Resepi ni QH ambil dari Majalah Nur Mac 2012...teruja nak mencuba muffin ni sebab namanya tu...Muffin Roti Pisang...memikirkan bagaimana rasa muffin ni...ade ker rasa macam roti tu...tengok pada gambar asal kemain cantik gebu dan naiknya muffin ni...rupa pon ala2 roti jugak...tapi macam biase la...QH ni bile resepi menggunakan pisang mesti kejadiannye tu tak berapa nak menjadi...tapi rasanya agak manis sedikit...sudahnya jadi macam muffin biase aje tapi tak berapa nak gebu...agak padat sikit...

bab tu lupa pulak QH nak snap gambarnya untuk ditunjukkan...mane taknye...buka tengok satu2 muffin tu terus masuk ke mulut...hahaha...masa nak edit gambar ni la baru tercari2 mana gambar yang untuk tunjukkan bagaimana rupanya muffin ni di bahagian dalamnye...dah sudahhh...takde...hehehe...bayangkan aje la ehhh...soriii...

Pada sape yang berani untuk mencuba resepi ni dipersilakan yer...jangan ragu2 dan was2...hahaha...ok jom la tengok resepinye...terima kasih pada empunya resepi ni yer...



MUFFIN ROTI PISANG
Sumber: Majalah Nur Mac 2012

Bahan2
227.5 gm pisang masak – lenyekkan
227.5 gm gula kastor
2 biji telur
227.5 gm tepung gandum
6.5 gm baking powder (2 tsp)
70 ml susu segar
62.5 ml minyak sayuran
5 ml esen vanila
5 gm walnut cincang – QH ganti almond nib letak ikut suka

Caranya
1.     Pukul pisang bersama gula hingga kembang.
2.  Masukkan telur satu persatu dan pukul rata.
3.   Campurkan tepung bersamabaking soda dan tuangkan ke dalam adunan telur
4.  Setelah itu masukkan minyak dan susu dan pukul lagi. Akhir sekali masukkan walnut.
5.   Paipkan adunan ke dalam cawan kertas.
6.   Taburkan walnut di atasnya. Bakar pada suhu 180C selama 20 hingga 25 minit.


19 comments:

sabar dubai said...

betul tuh qh...kdg2 page dulu lgsg xkuar gambar...tp skg ni da cantik dah....allrite dah tuh....wow mufin lame plak xdtg mood bermufin nihh

Gee® said...

Waaa...dh tukar langsir raya yer... k.gee dtg nih nk makan muffin

ijayuji said...

Salam kak QH!! apa ajerr yg letak pisang2 ni mmg kita suke, kalau dibakar baunya harummmmm betul :D

atie @ ejay said...

wah nampak sedaaaap:)

hazila said...

Salam,

Saya pun lama tak tukar background atau tukar design. Bukannya pandai sangat, risau juga kalau hilang semua content. itu yg biarkan je dulu.

zila 4ever said...

salam qh
wahhh rumah baru..cantik2..senang cikit nk bukak..selalunya mmg slow sikit..lbih2 lg net kt opis nie pun slow melow..cantik biru2...kita x pernah buat muffin lg..entah bila mood tue akn dtg..:)

Rohah said...

salam..
hmmmm..ada lg ke mufinnya tu..intercom ye,boleh sy datang nk makan muffin..ehhehe

Asmara said...

sedap! cantiknya mangkuk belang2 tu, jrg jumpa. ;D

Ilhamkreatif said...

Amboiii.. cumil-cumil je muffin QH,rasa pisang lagi...

Wattie said...

Salam Qasey,
Nampak sedap muffin pisang tu, tp kalau akak dapat seketul lagi sedap heheheh

Wattie said...

Salam Qasey,
Akak pun pernah alami masalah yg sama, bila mai rumah Qasey, tetiba jd slow, kenkadang gambar tak keluar....
Muffin pisang tu nampak sedap, tapikan, kalau akak dapat seketul lagila sedappp hehehe

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum QH..

Cantik berwajah baru. Cam ne buat tandatangan kat bawah setiap entry tu eh? Cantik lah ..berkenan kak Naz..

QH, link utk page fb tu dah tak de. Agaknya lepas kecoh2 tu, empunya page disablekan page dia..

Muffin pisang mmg sedapkan.. Apa2 yg berasaskan pisang memang best!.. Ermm..cantik bekas cuppies tu..Berkenan akak tgk..

Ucu Faridah said...

hadoiiii yaiiii..pegi dapur liza ada pisang..pegi sini pun ada pisang...sorang pun tak nak hulur kat ucu..asyik jamu mata jer..sakit hati tau....:-)

rostina76 said...

salam QH....cantik gambar baru ni, tenang je jiwa bila tgk. frankly speaking mmg suka yg baru ni dr yg lama. btw cumeynya muffin QH. mcm bentuknya runcing je nampak. paper cup tu pun cantik, simple je.

HALAMANKU said...

Kak.. nyum2 nampak memang sedap n comel tgk muffin akak.. kalau muffin pisang..mmmm wangi jek time bako.. nak 3 ketui he he he

anymz said...

minggu ni mmg ramai kawan2 yg buat kek pisang,mapin pisang,bronis pisang,aduh gulai pisang pun hado...huhu...harus di cuba juga buat mapin pisang ni nanti..tp kena tunggu ahli makan2 ada di rumah...:)

Wani said...

as-salam ..wah dah tukor langsir baru ya ... suci putih bersih lagi hihi .. nape nampak slim muffin tu hihihi... tapi comel jugak ... dah lama jugak tak memuffin ni ..takut tangan keras balik ..

Mamasya said...

Salam Qasey Haney.cantiklah casing muffin pisang tu....rasa nak kutip je 3-4 biji muffin bawa balik...hi..hi.blog berwajah baru....nampak lagi kemas...

Nina Mirza said...

As'salam QH ...

Yelah, cantik comel ajer cup muffin tuu..
Beli kat mana ehh?