Wednesday, April 4, 2012

MUFFIN COKLAT BROWNIES


Assalamulaikum dan Salam Sejahtera semua...

Pepagi lagi dibumi KL hujan lagi...tapi sekarang ni baru nampak matahari...baru tahu nikmatya panas tu...sebab kain baju kat umah ade yang tak kering lagi...masih lembap lagi...hehehe...bile hujan ni biase la kan...perut ni memanjang lapo...macam petang semalam la...dalam pukul 2 lebih kot...memasing kat opis QH ni...semua berabiskan baki kek yang tinggal tu...hahaha...nak keluar cari makanan...hujan memang tengah lebat...mula2 la meReka nak makan itu ini...hehehe...habis semua stok makanan yang ade...jadi hari ni nak beli banyak2 stok makanan...kalau jadi macam semalam stok makanan dah ade...tinggal nak ngap aje...hahaha...tapi kena nyorok jugak takut orang mintak nanti...hihihi...kedekut!!!

Anda semua perasan tak...dah lamakan QH tak bubuh enrti masak2kan...sebab minat QH lebih pada baking membaking...walau susah, remeh atau banyak kerjanya...QH tak kisah...sangat enjoy melakukannya...tapi bile bab masak memasak agak kurang sedikit...sebab tak suka nak potong bawang...hahaha...mesti berair mata...menangis macam kena pukul...hehehe...tapi terpaksa jugak menyahut cabaran tu...kalau tak nanti perut ni kelaparan pulak...


Untuk resepi hari ni...QH nak kongsikan resepi muffin yang sangat sedap...ikut pada selera QH la...kalau QH cakap sedap...memang betul2 sedap la tu...anda semua kena cuba tau...memang tak akan menyesal punya...hehehe...biase la buat muffin ni tak mengambil masa yang lama pon...godek2 kejap pastu bakar dah siap...pastu ape lagi makan la...hahaha...

Muffin ni makin lama makin sedap tau...rasanya pula sedang2 elok tak manis...kalau nak manis sedikit tambah la kandungan gula tu...kalau nak banyak kena gandakan adunan tu...kalau menggunakan mangkuk kertas macam QH tu boleh dapat dalam 8 – 9 cups saje...

Muffin ni bile dah penuh dengan hazelnut tu...kruup kraap bile dikunyah...resepi muffin ni QH ambil dari Majalah Nur bulan Mac 2012...ade macam2  lagi jenis resepi muffin dan brownies yang sedap2 dalam majlah tersebut...tu nanti QH akan cuba kemudian yer...tungguuu...ok jom tengok ape resepinya...


MUFFIN COKLAT BROWNIES
Sumber: Majalah NUR Mac 2012

Bahan2
140gm mentega
105gm couverture (coklat yang tinggi kandungan koko) dicairkan
28gm gula kastor
140gm tepung gandum
0.5gm baking powder – QH letak 1tsp
1gm esen vanilla – QH letak 1tsp
140gm walnut – QH guna hazelnut
3 biji telur

Caranya
1.     Pukul mentega bersama gula hingga kembang. Kemudian masukkan telur satu persatu dan pukul lagi.
2.  Tuangkan coklat cair tadi dan aduk rata.
3.   Masukkan tepung, esen vanilla dan baking powder.
4.  Tuangkan walnut dan aduk rata.
5.   Paipkan dalam cawan kertas.
6.   Akhir sekali taburkan walnut. Bakar pada suhu 180C selama 20 hingga 25 minit.


31 comments:

izahdaut said...

mmg nampak sedap betul tu QH.. saya amik resepi ye. mintak izin. tq tq.. memang sukeeee resepi muffin gini. insyaAllah nak try jugak cume nak kena tambah stok coklat. dah habiss

zila 4ever said...

salam QH
dtg sini sbb nak antar kuih bakar tue..he hee sama la kita nie..klu bab masak2 mmg slow ckit..kt blog tu pun asik kuih dan kek jew..he heee hee sy x pernah wat muffin lg nie..insaalah nk try jgk nnt.

Bicara Kak Noor said...

salam qaseh, thanks bagi idea ni ingat nak buat jugak dok fikir nak buat ape petang ni utk minum2 tapi tak sure lah jadi ke tak nak rehat dulu ambik mood dan nak copy terus resepi ni tau

Mas said...

suka jejalan kat sini sbb hari2 leh tgk QH mengekek.... sy suka kek tapi malas nak mengekek...

LinRosly said...

Assalamualaikum QH

Tgk pun dah tahu sedap...Izah dah copet resepi tu sikit hari lagi kuarlah kat blog dia... Insya Allah bila free nnt Kak Lin nak gak cuba...dah lama Kak Lin tk memuffin... :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam QH :)

aduh mcm nak ngap jer coklat muffin nie hehehe

rahel said...

Tengok pun dah boleh agak rasanya,sungguh menggiurkan..gue harus cuba,tp bukan skrg...masih sebok kemas rumah kat sabah...huhuhu...

quinnie said...

macam2 dlm muffin nye qasey...sedapnya..:)

ogyep yummy mellow said...

Cantik jadinya muffin tu QH.. casingnya pun cantik... semuanya cantik lah... tak de upah ke.. dah penat puji ni.. satu pun jadi lah..

Wani said...

salam QH... sedapnya muffin .. gambar pulak besar lagi la menggoda tengok .. hihi ... kalau dekat boleh la mintak .. jangan kedekut pulak hihi

Nieza said...

Assalam QH, nampak sedap muffin ni saya dah lama tak buat muffin.nanti boleh cuba ni:)

Qasey Honey said...

@izahdaut
aha Izah mmg sedap xtipu ni tau...hehe..amik la QH izin kan...mmg utk dikongsikan dgn rakan2...dh g beli yerk coklat tu...pastu dh bleh buat...hihi

Qasey Honey said...

@zila 4ever
wslm Zila...
dh htr bingka yer...nk QH pulangkan pinggan kosongaje yerkkk...hahaha...tau xpe bab2 masak2 ni letih sikit...hihi...try jgn xtry tau...

Qasey Honey said...

@Bicara Kak Noor
wslm Kak Noor...sama kak...ok berehat dulu yerk...dh segar nanti mesti mood nk buat tu datang...hihi

Qasey Honey said...

@Mas
suka yer jejalan sini...bestnya...tq Mas

Qasey Honey said...

@LinRosly
wslm Kak Lin...
kita tgu yer muffin dr Izah tu plak...hehehe...lps ni Kak Lin lak cuba...

Qasey Honey said...

@Mama Hawa/Mama Nani
wslm Mama...
kena buat dulu Mama baru la bleh ngappp...hahaha

Qasey Honey said...

@rahel
Rahel xpe cuba kemudian...wat ape yg patut dlu ehhh...dh siap kemas umh...jgn lupa cuba plak yer...kikiki

Qasey Honey said...

@quinnie
tq kak Q...mmg sedap

Melly Octaviana said...

Sedap nya makan muffin hangat di kala hujan.. nyam..nyam

Sue @ Nenie said...

Salam...Emmm meriahnya mapin choc ni ngan kekacang yang bertaburan..Ni baru betul2 sedap buat minum ngan kopi panas time hujan...

inahar ali said...

fullamak..gebuss gebass muffin QH nih..akak nk kenen 2 ketui ek..dapnyer!

Qasey Honey said...

@ogyep yummy mellow
TQ...memuji2..hehehe..maap la..muffin tu dh abis la...

Qasey Honey said...

@Wani
wslm Wani...mmg sengaja snap gmbr tu fokus dejat2...nk buat geram2...hehehe...kalau dekat dpt a merasa...xkedekut langsung...cuma mintak byran aje..hahaha

Qasey Honey said...

@Nieza
wslm Nieza...mmg sedap...nti cuba yer...

Qasey Honey said...

@Melly Octaviana
QH mmg suka makan muffin yang masih hangat2 lg...sedapkan...nyum2

Qasey Honey said...

@Sue @ Nenie
wslm...mmg suka letak kekacang tu byk2...krupp krappp mgigit...hehehe...

Qasey Honey said...

@inahar ali
hehehe...tq...bkn 2 kak...4 ketuiii pon bleh...

Miss uCu said...

kak,mentega n gula tu boleh pukul tgn je ker tanpa mixer ? rumah bujang ni xda mixer :)

Qasey Honey said...

Miss uCu...utk muffin ni kena guna mixer la...bru akan jadi gebu n cantik mcm dalam gmbo tu...hihi...

blog-tips-kurus said...

saya pon nak copy resipi ni. tqvm..

tapi entah bila nak buat. huhu!