Thursday, April 5, 2012

KEBAB AYAM


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Dah malam baru QH berkesempatan untuk bersiaran hari ni...tetiba pulak hari ni kesibukan...terasa cepat betul masa berjalan hari ni...sebab pagi tadi kat kementerian QH ade Mesyuarat Agong KAKEP...memang QH tak ingat langsung sesangat...dah tak bape nak vogue hari ni...hahaha...sepanjang QH berada di kementerian ni...ni la baru pertama kali QH pergi mesyuarat agong tu...

Best sebab sape yang pergi tadi dapat RM20 tu...rugi2 sape yang sombong sangat tak nak pergi...lepas la tu jugakkan nak buat beli tepung atau butter ker kat bakery...hahaha...tak pon lepas duit makan untuk 2 hari ni...hehehe...untuk tahun depan dah set siap2...mesti pergi mesyuarat tu...kot2 la nanti dapat RM30 pulak kot...hihihi...dah bukan pergi mesyuarat tu sebab nak tahu ape aktiviti dan perkembangan kelab tu...tapi disebabkan oleh DUIT...memang mata duitan betullll...hikhik....


Setiap bulan kat kementerian tempat QH bekerja memang ade Perhimpunan Bulanan kat sini...tapi dah lama dah tak pergi...tak jauh mane pon padang tu dengan opis QH ni...tapi bile nak pergi aje mesti kuar huruf M beso yang menghalang...hehehe...tak nak berjemur lelama kat tengah padang tu...nak jaga kulit la kononnnnn...macam la putih melepakk sangattt…hihihi…

Tapi bile tengok paper hari ni…rupanya Datuk K dan Datuk Siti pon ade sekali masa perhimpunan tu…tak tau la ape motippp yang Datuk K tu dapat pangkat Kolonel Terhormat…sebab yang aktif Wataniah Datuk Siti tu…kesian kat Siti...penat2 berjemur…hubby dia pulak yang pakai pangkat…hehehe…dulu QH memang minat sangat dengan Datuk Siti ni…sekarang ni dah biase2 aje…pernah juga terserempak dengan dia…tapi biase la nak jaga airmuka sendiri…konon2nya tak heran la bile terjumpa dengan dia…padahal dalam hati…rasa macam nak pecah…hehehe…kalau boleh nak peluk2 dan picit2 pipi dia tu…hahaha…dah la bercerita pasal diaorang tu…jom masak2 pulak…


Resepi kali ni…masak2 pulak asyik membaking aje kan…kali memasak…biase la bile memasak aje…QH pilih resepi yang simple2 aje…ohhh yerrr…bile sentuh pasal resepi ni…mesti kali QH miss lagi resepi yang sedap2 dari dapur kengkawan…nak BW jugak pon tak sempat hari ni…InsyaAllah lepas ni QH cuba yerk menyinggah ke dapur2 tu nanti…kalau tak sempat malam ni…besok la yer…sebab mata sekarang ni pon dah berpinar2 tengok lappy…mengantuk la tuuu...hehehe

Ok undur balik…kembali ke pangkal jalan…resepi yang QH nak kongsikan ni sangat simple…tapi sedap…Kebab Ayam…kalau bulan puasa QH suka beli kebab ayam ni kat bazaar ramadhan Taman Melawati…tapi kena pergi awal2 la…kalau tak mesti beratur panjang…memang sedap pon kebabnya…

Tetiba hari tu teringin pula nak makan kebab ayam tu…dah terasa2 kat tekak ni…sudahnya cari la resepi kat internet…tu yang terjumpa resepi macam kat bawah ni…resepi ni QH ambil dari blog Hana’s Family…memang sedap…tapi QH bakar dalam oven aje…sebab nak cepat…tu yang sumbat aje dalam oven…kalau digrill mesti lagi best…sebab bile guna oven ni…daging ayam tu macam lembab2 lagi…kalau grill lain la sikit rupanya dan isi ayam pon garing…takpe tu QH akan cuba lagi lain kali kaedah grill pula…

Pada Kak Hana…QH mintak izin untuk letak dan share pula resepi ni di sini…terima kasih bebanyak…jom tengok bahan2nya yer…


Chicken Kabab @ Kebab Ayam

Bahan-bahan
  • 350g ayam boneless - potong kiub atau kecil2
  • 1 biji lada capsicum hijau - potong kiub
  • 1 biji lada capsicum kuning atau merah - potong kiub

Bahan Perap
  • 1 1/2 sm minyak zaitun
  • 1 1/2 sm jus lemon - hana ltk satu sudu je
  • 1/2 – 1 sk paprika- klu nak lagi pedas buh 1sb
  • 1/2 sk chili flakes - x ltk. hana buh lada sulah – QH letak lada hitam
  • 1/2 sk serbuk jintan putih - hana tambah jintan manis dan ketumbar
  • 1/4 drpd bawang besar - kisar
  • 2 ulas bawang putih - kisar
  • 1/4 sk garam
  • 1 sm dry parsley - x ltk – QH letak
  • hana tambah madu sedikit – QH xletak

Cara-cara
  • Perapkan bhn perap dengan ayam sekurang2nya dua jam atau semalaman.
  • Cucukkan ayam dengan lidi sate dan selang selikan dengan lada capsicum. (hana tambah bawang dadu)
  • Grill@bakar hingga masak. Percik2kan dengan minyak zaitun. (QH bakar dalam oven aje)
 

36 comments :

Mas said...

QH... pasal dato ct ngan dato k kita tolak ketepi dulu ye, sekarang ni sila hulurkan 3-4 cucuk kebab ayam tu. Sangat2 menggoda perut mas betul ni huhuhuhu...

Nuridah said...

Assalamualaikum QH

wah tengok kebab tu rasa mcm nk picit2 jugak nie...hehe...sedap nampaknya...gambar pun terang dn jelas lagi la bertambah geram bila tengok!!

Amie said...

Nak kebab satu cucuk... sedapnya!

leen said...

sedapnya kebab tu...menu diet ke?

ogyep yummy mellow said...

Amboi2 QH... Kebab gitu.. Jealous I.. mintak secucuk.. geram je nengok tomato ceri tu..

Nieza said...

Sedapnya kebab...saya tak pernah buat sendiri lagi.kat sini kalau nk mkn kebab senang byk kedai kebab tu yg jadi malas tu:)

LinRosly said...

Assalamualaikum QaseyHoney

Sedapnya Kebab ni...tinggalkan KakLin secucuk pun jadilah kan...hehehe

Selamat Menjamu Selera :)

ady said...

as-salam Qasey Honey
mmg sungguh menyelerakan pagi2 tgk kebab ayam ni..nak 2 cucuk npk sedaplah..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam QH..
senang jgk eh bakar dlm oven!!! gd idea
mmg blm pernah buat kebab sbb tak de simpan tmpt bakar satay..
nmpk sedap :P

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum QH..
Laaa..awat tak bergambar masa jumpa Dato'Siti tu..Malu yer..heheheh...

Best lak tgk kebab ni.. Low kalori ni.. Bagus utk org nak diet..heheh

zila 4ever said...

tak tau la komen kita tadi dah masuk ke belumm..he he heee..net slow betul;)

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..sedap kebab tu...klu oven saya untuk memanggang saya akan set temp max. iaitu 250C tapi masa bakar tu kena renggankan siket pintunya..tak leh tutup rapat....

Wahhh seronoknya dapat jumpa CT..itulah..kadang2 bila jumpa artis lebih2 lagi yang popular, bukan x xcited, tapi segan siket kannnn...lainlah klu time tu belasan tahun, main belasah jeeeeee

izahdaut said...

waah kelaparan saya tengok kebab ni. sebijik mcm kat restoren.. pandai la QH masak...

Tina Othman said...

wah sedapnya

Melly Octaviana said...

QH..melly pun suka sama siti sejak dulu fans kalo melly jumpa mau juga photo dengan siti ..hehe
sedap lah kebab nya, comel, anak anak pasti suka yah.. slurrp

rahel said...

Pastinya sedap...tumpang lalu..gue nak join makan sini..boleh yer..

Rohah said...

salam,
kebab pula yg terhidang, ada2 aje yg enak..godaan..Aduhai sedapnyeee cam mengidam pulak..

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum QH..

Datang lagi ni..Tq yer atas ucapan tahniah di blog akak tu..

Qasey Honey said...

@Mas
yss psl diorg kita ketepikan...hahaha...nk QH bg 5 cucuk..cukup x??

Qasey Honey said...

@Nuridah
wslm kak...geram yer...jgn picit...ngap aje terus masuk mulut...hehehe

Qasey Honey said...

@Amie
tq...nah 2 cucuk...hihi

Qasey Honey said...

@leen
tq...diet la sgtttt...hihihi

Qasey Honey said...

@ogyep yummy mellow
jgn la jeles...hihi..nah amik ni 4 cucuk yer..

Qasey Honey said...

@Nieza
wah bestnya..kalau terasa nk mkn g beli aje...kt sini bulan posa bru nmpk..xpon kt kedai pak arab la...

Qasey Honey said...

@LinRosly
wslm Kak Lin...xpe utk akak..QH bg 3 cucuk ehhh...hihi

Qasey Honey said...

@ady
wslm...tq..nah 3 cucuk..bg lebih sbb cakap sedappp..hehehe

Qasey Honey said...

@Mama Hawa/Mama Nani
wslm Mama...aha kak...buh aje kt dlm oven tu senang...sbb xde jugak tmpt utk bkr satay...heheh

Qasey Honey said...

@Naz / Nadz COSK
wslm...Kak Naz...aha spe2 nk berdiet bleh la cuba...QH diet mata aje...hahaha

Qasey Honey said...

@zila 4ever
Zila nmpknye mcm xde...xpe la..jnji sudi singgah ke sni..hehehe...

Qasey Honey said...

@Sue @ Nenie
wslm Sue...mekacihh bg info tu yer...xtfikir lak nk wt gitewww...

Qasey Honey said...

@izahdaut
nah amik 2 cucuk tu...tq Izah...xde la pndai sgt...hihi

Qasey Honey said...

@Tina Othman
tq Tina...cuba la nti yer..

Qasey Honey said...

@Melly Octaviana
tq Melly...nak QH bg 4 cucuk utk anak2 Melly...hihi

Qasey Honey said...

@rahel
bleh aje Rahel...tp habis kot...hehe

Qasey Honey said...

@Rohah
wslm...maaf sbb tgoda...haha...dh mgidam tu kne la cuba pulak yerrr...

Qasey Honey said...

@Naz / Nadz COSK
wslm Kak Naz...xpe dtg byk kali lg QH suka...hehehe...sma2