Thursday, March 22, 2012

NASI GORENG SOS


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua....

Bersua dan bertemu lagi kita hari ni...ape khabar semua?? dah makan ker belum?? masak ape hari ni?? mesti sedapkan?? ker ade yang merancang makan dil luar saje?? hari ni cuti untuk memasak pula...banyaknya pertanyaan QH ni kan...sampai tak tahu nak jawab yang mane satukan...hehehe...dah lama rasanye QH tak bertanye macam tu...tu yang betimpa2 soalan...hahaha...

QH kena cepat2 update blog hari ni...sebab kejap lagi PC kesayangan kat opis ni akan di service...itu pon QH dah suruh orang tu buat kat tempat lain dulu...kacau aje orang nak update blog...ceh macam marajh aje kan...hikhik...pada mane2 blog kengkawan yang QH belum kunjungi tu...nanti yer...lepas dah siap semua...InsyaAllah sampai la nanti...


Macam biase bile QH muncul aje ni tentu la ade menu baru dari QH...hehehe...kali ni menu nasi pula...Nasi Goreng Sos namanya...macam agak pelik sedikit kan menu ni...unik...tu yang QH nak sangat mencubanya...nak tahu juga macam mane rasanya...walaupon agak janggal sedikit...hihihi...rasanya sedap ade rasa masam2 pedas sos tu...bile dah lama dalam kuali tu...ramuan pon dah sebati lagi sedap...lagi satu QH makan nasi goreng ni dengan Ayam Panggang Rosemary...kalau ikut selera kami...ianya jadi berganda sedap...hehehe...

Resepi nasi goreng sos ni QH ambil dari blog Kak Diana@Sky Blue’ Kitchen...Kak Diana memang rajin QH tengok...ade aje resepi baru yang dicipta...Qh pula rajin jugak...rajin menceduk resepi orang...hehehe...ok la sebelum terlambat ni...kita berhenti disini dulu yer...pada Kak Diana...QH mohon untuk letak pula resepi ni di sini pula yer...jom tengok resepi...
 

NASI GORENG SOS

Bahan2
450gm nasi sejuk
200gm dada ayam – dipotong kecil
150gm udang – dibuang kulit dan tinggalkan ekor dan kepalanya
3 biji telur
1/2 biji cili merah – dicincang
1/2 biji bawang besar – dicincang
3 ulas bawang putih – dicincang
Daun bawang / daun sup – dihiris
Minyak untuk menumis

Bahan2 A
3 tbsp sos tomato Maggi
3 tbsp sos cili Maggi
1 1/2  tsp perencah pati ikan bilis Tumix
Sedikit gula jika suka
Garam secukup rasa


Cara2nya
1.     Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Pecahkan telur satu persatu dan goreng telur hingga masak. Angkat dan ketepikan.

2.  Tumis bawang besar dan bawang putih hingga sedikit garing.

3.   Kemudian masukkan ayam dan gaul rata. Masak hingga ayam empuk.

4.  Masukkan udang dan masak seketika.

5.   Setelah itu masukkan nasi dan gaul rata.

6.   Tambahkan bahan2 A dan gaul sebati.

7.   Masak hingga nasi kelihatan sedikit garing.

8.   Angkat dan taburkan dengan hirisan daun bawang atau daun sup.


14 comments :

norhanim md zain said...

geramnya tengok udang tu...sedapnynnnnnnnnn

zila said...

salam QH.
wahhh terliur kawan kt opis nie..hari kita makan kt luar jew ler..semua masakan QH buat org terliurr tau..:)

quinnie said...

ala tomeinya kuali dia...beli kat mana ni? rega berapa ek? hehehhe macam le nak beli..beria je tanya....semalam kita pun makan nasi goreng...sempoiii!!! hehhehe

Qasey Honey said...

@norhanim md zain
jgn geram2...hahaha

Qasey Honey said...

@zila
wslm...sma la kita pon mkn kt kntin aje...menu ni cuti hujung mgu punya...hehehe...tq Zila

Qasey Honey said...

@quinnie
tomeiii yer kuali tu...ala murah aje tu..malu nk gtau rega n beli kt mne...hehehe...mmg sempoi nsi goreng ni...

rahel said...

nasi goreng macam ni memang sedap..suka makan ngan sambal belacan + teh o panas..mantap..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

pagi2 kalau dpt bersarapan nasi goreng sos macam ni jwpnya.. lunch boleh ambil lewatlah.. hehe.. nampak sedap sgt tu QH!

Qasey Honey said...

@rahel
fuhhh selera Rahel mmg mantpppp...hihihi

Qasey Honey said...

@MaDiHaA a.k.a Ratna
mmg betul tu kak...sya buat menu ni spi ke ptg bru buat menu yang lain pula...hehehe

Rohah said...

Lagi tergoda dengan nasi goreng ni,akak mmg pebret apa saje nasi goreng.Tgk udang melengko atas nasi tu yg jadi geram..

Qasey Honey said...

@Rohah
sma la ngn sya...kalau nsi goreng xtolak kalu dipelawa..hehehe

Diana @ Melley Mey said...

terima kasih QH sbb sudi mencuba resipi akak nie... wah cantiknya bekas tuk simpan nasi goreng tu... comel.. :)

Qasey Honey said...

@Diana @ Melley Mey
QH pon nk ucapkan tima kasih skali lg utk resepi yg sedap ni...kuali tu murah aje kak...hehehe