Wednesday, March 21, 2012

BEST BROWNIES


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ni ramai yang berdebar2kan sebab keputusan SPM diumumkan hari ni...mesti ramai adik2 kita yang tak lena tido malam tadi...termasukla dengan ibubapanya kan...mesti kecut perut dibuatnya...InsyaAllah mesti mereka mendapat keputusan yang cemerlang...TAHNIAH diucapkan atas usaha anda selama ni berbaloi...pada yang kurang berjaya tu...gandakan lagi usaha tu untuk masa yang akan datang ni pula...

teringat pula masa zaman QH dulu berada dalam situasi yang sama...memang keluar peluh jantan...seram sejuk pon ade...kaki pon terasa kaku nak jejak ke sekolah semula...hehehe...masa ni boleh la berjumpa dengan kawan2 semula selepas 3 bulan berpisahkan...masa ni jugak la macam2 perilaku kita jumpa...ade yang menangis gembira...ade yang menangis sebab kurang memuaskan dan yang bermuram aje...tapi dah tak boleh ape2 lagi...keputusan pon dah ade...kena terima la keputusan tu dengan hati yang terbukakan...


Resepi untuk hari ni QH nak kongsikan resepi Best Brownies pula...memang sempadan dengan namanya...sedap...lagi satu sangat senang dan simple sungguh nak buat brownies ni...semudah 123...hehehe...lagi pon QH memang suka makan brownies ni sebelum berblog ni lagi...lepas ni nak cari lagi resepi brownies yang sedap2...hehehe...bukan ape untuk dibuat koleksi...rujukan untuk anak cucu akan datang...hihihi...

Resepi Best Brownies ni QH ambil dari blog Sinar Kehidupan oleh Kak Yatie pula...resepi ni mungkin dah ramai kot yang mencubanya...QH aje yang ketinggalan baru nak membuatnya pula...hihiii...untuk resepi ni frostingnya QH guna pink coklat ganache...resepi boleh tgk di SINI yer...QH mohon pada Kak Yatie untuk letak resepi ni di sini pula yer...jom la kita tengok resepinya yer...


BEST BROWNIES

Ingredients :
  • 1/2 cup butter
  • 1/2 cup white sugar
  • 1/4 cup brown sugar
  • 2 eggs
  • 1 teaspoon vanilla essence
  • 1/3 cup unsweetened cocoa powder
  • 1/2 cup all-purpose flour
  • 1/4 teaspoon salt
  • 1/2 teaspoon baking powder

Directions :
1.     Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C).
2.  Grease and flour an 8 inch square pan.
3.   In a large saucepan, melt 1/2 cup butter. Remove from heat, and stir in sugar, eggs, and 1 teaspoon vanilla.
4.  Beat in 1/3 cup cocoa, 1/2 cup flour, salt, and baking powder.
5.   Spread batter into prepared pan.
6.   Bake in preheated oven for 25 to 30 minutes. Do not overcook.


Frosting : (I didn't do this)
  • 3 tablespoons butter, softened
  • 3 tablespoons unsweetened cocoa powder
  • 1 tablespoon honey
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 cup confectioners' sugar

To Make Frosting:
1.     Combine 3 tablespoons butter, 3 t. tablespoons cocoa, 1 tablespoon honey, 1 teaspoon vanilla, and 1 cup confectioners' sugar. Frost brownies while they are still warm.


30 comments :

Nuridah said...

Assalamualaikum QH

Nk cop dulu brownies yg cantik tu sebelum kena rebut2 ngan yg lain...hehehe.

sabar dubai said...

waaaa cunnyeeee brownies die..mtk seketul boleyyye

Tina Othman said...

sedapnya, tapi saya suka brownies yg jenis chewy

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

cerianya brownies... nampak sedap pulak tu... lama tak godek brownis.... akak suka brownis yg byk kekacang.. hihi..

Qasey Honey said...

@Nuridah
waalaikumusalam...cepat2 kak...seblm terlambat...abis xtau yer...hehehe

Qasey Honey said...

@sabar dubai
tq...sila la amik...dua ketul pon boleh...hihii

Qasey Honey said...

@Tina Othman
sya pon suka jugak yg jenis cmtu...sskali tukar selera pula...hihihii

Qasey Honey said...

@MaDiHaA a.k.a Ratna
jom kak kita berbrownies...mula mmg nk bubuh kekacang tp xde stok pula...tu yg kosong tu..hehehe

zila said...

QH..aduss kamu mmg rajin ler...jatuh cinta tengok pink2 color tue..sedapppp:)

Ucu Faridah said...

sodapnya lah tengok org buat brownies..
ucu ambik 3 slice ye...

Nieza said...

menarik dan tertarik tgk brownies ni .sedapnya kalau dapat rasa ni:)

quinnie said...

cantik nya qasey...suka la...warna pink..:)

ogyep yummy mellow said...

yang paling mengancam is d pink.. tertarik & menarik..

Qasey Honey said...

@zila
tq pujian u tewwww...xde la rajin mne..skali skala jer tu...hehehe

Qasey Honey said...

@Ucu Faridah
hehehe...dh suka mkn brownies kak kena la buat juga...cukup ke kak 3 slice tu??? amik la lebihhhh..hihihi

Qasey Honey said...

@Nieza
tertarik n ditarik yer...hehehe...

Qasey Honey said...

@quinnie
tq dear...kita pon suka kaler pink tewww...hihihi

Qasey Honey said...

@ogyep yummy mellow
ampun yer buat kamu rasa begitu...hahaha...jahatnye QH ni...

MeknaBlog said...

Sedapnya browniess..jon tukar dengan roti bleh????

dZana said...

aslmkum QH.. brwnis mmg fav akk.. bila ada deco2 simple camni lagilah mgoda..

Liza said...

salam QH...nmpk best betul la tgk brownies tu, ada lg tak?

Qasey Honey said...

@MeknaBlog
bleh jom2 kita tukar menu yer...hihihi

Qasey Honey said...

@dZana
wslm kak...brwnies pon fav QH juga...tergoda yer...sori yer sbb myebabkannye akak begitu...hahaha

Qasey Honey said...

@Liza
wslm Kak Liza..mmg best pon..padan betul dgn namanya...ala dh abis la pulak...hehehe

CT Delima said...

As'salam Qaseh

Salam ceria seceria brownies tu, cantik berposing..hehehe k.ct pun suka buat brownis, kira kalau makan jangan kata sepotong berpotong2 boleh habis..hehehe

ASMAH YUSOF said...

Yuhuuu...waaaa,cun melecun brownies akk,mintak sepotong kak,hehe

Rohah said...

Assalamualaikum...cam nak rasa sepotong la Qasey..dah la cute2 potongnya, bikin terliur

Qasey Honey said...

@CT Delima
wslm Kak Ct...suka QH bile akak dh ceria kembali...dh sihat la tu yer...fav kita sma la kan...suka mkn brownies...hehehe...mmg xcukup spotong pon kak..hihihi

Qasey Honey said...

@ASMAH YUSOF
cun mcm orgnye la...hahaha...amik la bpe yg nak yerrr...

Qasey Honey said...

@Rohah
wslm Rohah...alamak tliur yer...amik la rasa 1 aje yer..