Tuesday, March 13, 2012

AYAM BAKAR/PANGGANG HALIA


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

JOHOR BAHRU: Nurul Nadirah Abdullah atau Dirang, 5, yang dilaporkan hilang dari rumahnya di Flat Sri Delima, Bandar Seri Alam, sejak 13 hari lalu, disahkan dibunuh dan dibakar selepas ujian DNA rangka manusia yang ditemui rentung di ladang kelapa sawit Nusa Damai, Khamis lalu, dilakukan. – sumber Berita Harian (Selasa 13 Mac 2012)....

Dikesempatan ini QH ingin mengucapkan takziah kepada keluarga adik Nurul Nadirah Abdullah atau Dirang telah dibunuh dengan kejam dimana mayatnya telah dibakar...marilah kita semua sedekahkan Al-Fatihah buat arwah semoga anak kecil itu tenang di sana dan Allah akan membalas balasan yang setimpal kepada si pelaku yang durjana tu.

Sama2 kita mengambil iktibar dari kejadian tersebut...awasi setiap langkah dan kelaku anak2 dari terjadi dan berulangnya  kejadian yang sama... 


Ok la...jom masuk bab resepi pula...kali ni QH nak kongsikan resepi Ayam Bakar/Panggang Halia pula...hasil godaan dari Kak Ummi dari blog Home Sweet Home...hehehe...rugi tau pada sape yang belum mencubanya lagi tu...memang sedap sangat menu ni...rasa macam makan di Kenny Rogers pon ade...tapi lagi sedap buat sendiri ni tau...hihihi...cara penyediaannya pon mudah...memula tu buat dulu proses perap memerap pastu masukkan aje ayam tu dalam oven dan setkan timernye betul2...oven tu berbunyi aje...masak la tu tandanya...siap...

Kalau nka buat untuk menu diet pon sesuai juga...sebab banyak menggunakan halia dan lada hitam...proses memasaknya adalah memanggang...Qh suka menu ni...hubby pon sama...kena dengan selera kami...ayam bakar ni sedap dimakan panas tau dengan bau aroma ni memang menusuk sehingga ke perut...hahaha...

Cukup la merapu tu yer...Kak Ummi...Qh mohon share yer resepi yang sedap ni di sini...jom tengok resepi...


AYAM BAKAR / PANGGANG HALIA
Resepi: Chef Hanieliza @ Majalah SAJI (Feb. 2012)
Dirujuk dan Olahan Cara: Ummi@Home Sweet Home

Bahan Utama:-
  • 1 ekor ayam (saiz sederhana)
  • 1 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu kecil gula
  • 1 sudu besar minyak masak
  • garam secukup rasa

Bahan Kisar:-
  • 4 inci halia
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 ulas bawang merah (*akak letak 5 ulas)
  • 1 sudu besar lada hitam (*akak letak 2 sudu kecil yg dikisar)
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit (*akak guna 2 cm kunyit hidup)
  • 3 tangkai cili merah


Cara Memasak:-
1.     Ayam dipotong 4 dan dibersihkan. Toskan. (*akak guna 4 ketul peha ayam saiz besar).
2.  Gaulkan kesemua bahan kisar dan bahan utama, perapkan ayam selama beberapa jam (*akak perap 2 jam).
3.   Kemudian susun ayam dalam loyang pembakar yang telah disapu minyak masak. (*akak tumis sekejap lebihan bahan perap dan masukkan ayam, masak hingga kuah agak pekat, ni kes nak cepat eh...)
4.  Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 30 minit atau sehingga kelihatan garing. (*Akak guna api atas bawah selepas 15 minit pertama dan sambung bakar).
5.   Hidangkan bersama salad dan timun. (Akak makan dengan Nasi Bukhari dan kari daging.) (QH makan dengan nasi putih dan ratah macam tu aje) - Memang sedaaappp ayam ni...selamat mencuba!!


12 comments :

sabar dubai said...

alamakk terliur aaa plak tgk....ni menu da lame peram nk dicube ntah laa bile..dubai ni ayam die terlalu mahal..huhuh

izahdaut said...

memang nampak sedap sangat ayam bakar tu. menggamit selera saya.. owhhh sungguh la kalau jenjalan blog ni.. meruntun2 hati. hehe

Qasey Honey said...

@sabar dubai
ala ciannye dia...huhuhu...ape pon kne cuba jugak tu...nti kempunan pulak...nk bgi sikit jauh sgt la pulak...

Qasey Honey said...

@izahdaut
hihihi...mmg sedap u resepi ni...xnyesal mcuba...lg 1 mmg suka buat org jiwa kacau ngn menu kt blog ni...siap closeup lg gmbr...biar org yg tgk tluir...hahaha btape jhtnya niat tewwww :)

rahel said...

Adoii..tak tahan tengok ayam panggang halia ni..mesti holiao betul..

Qasey Honey said...

@rahel
alamak xdpt leeee kita nk tlg...rasanya mmg holiauuuuuu...

ummiaisyah said...

speselnya ayam ni!

Qasey Honey said...

@ummiaisyah
ala kenny rogers gitewww...:)

Ayu said...

Assalam QH, waduh memnag confrim sedap ni..tengok aje dah tahu kelazatannya..kalau ada ala2 kenny rogers tu memang pernah buat boleh, tapi yang ni boleh masuk list ler..

Qasey Honey said...

@Ayu
wslm kak Ayu...aha la kak mmg sedap menu ayam ni...kredit kt empunya resepi ni...akak buat mesti lagi sedap dr QH buat ni...tgk smua menu kt blog akak...myelerakan tekak QH...hehehe

ady said...

as-salam Qasey Honey
looks fabulous and deliciously done..

Qasey Honey said...

@ady
tq...nyumm...nyummm