Monday, October 31, 2011

MACAROONS

Assalamualaikum.. 


Selamat petang semua...ni entri saya yg kedua utk hari ni...saya dh cakap kn pada entri sebelum ni...semalam lepas saya buat Black Bottom Banana Cake tu...saya cuba utk membuat Macaroon lak...ni kali kedua saya buat macaroon ni...1st saya buat xjadi semasa membakar dah pecah2 kt dalam oven tu...xtau la mane silapnye...takut sebenarnya nk mencuba lagi...takut xjadi lagi...tapi atas permintaan kawan2 gak...saya memberanikan gak la diri ni utk mecuba sekali lagi...Alhamdulillah hasilnya agak memuaskan la...




Macaroon ni boleh juga dibeli di Harrods KLCC tu tapi harga utk 6 keping lebih kurang RM24.00 siap ngn gov tax lg...baik buat sendiri la kn...lagi berbaloi-baloi...




Tapi ya ampun pnya la kena berhati-hati membuat macaroon ni...sebelum stat membuat saya ade gak buat research dulu step by step di youtube dan blog2 masakan lain....kt majalah2 pon ade gak...memang kena betul2 bg tumpuan ketika membuatnya...tersilap sikit jawapnya...sia2 la usaha anda tu...baik la xpyh bebel panjang2 lagi...skrg saya akan tunjukkn step by step cara membuat macaroon ni...




Utk resepi kali ni pulak...saya amik dari blog Masam Manis...saya nk mintak izin kat Kak Ita utk share kt blog saya yekk...sebelum stat membuat macaroon...kena pastikan peralatan dan bahan-bahan yg nk kita gunakan tu betul2 kering...sebab macaroon ni sensitif dgn air...


MACAROON
80g putih telur - suhu bilik anggaran 2 biji jika gred A
65g gula castor

80g serbuk almond
140g gula icing
pewarna

Sebelum kita mula...kita sediakan dulang pembakar terlebih dahulu.  Alas dulang pembakar dgn kertas minyak. Ambil duit syiling 50 sen dan lukis atas kertas minyak dan jarakkan setiap satu  sebanyak 3 cm. Terbalikkan kertas dan letak atas tray atau dulang pembakar. Ketepikan. Yang paling mudah kalau kita guna baking paper lebih mudah untuk tanggalkan macaroon tu. Kalau guna kertas minyak, bila macaroon dah masak nanti lepas keluar oven terus pancit dgn air belakang kertas minyak. Biar sekejap nanti macaroon tu mudah tanggal.



Langkah 1
Satukan serbuk almond dan gula icing. Kemudian ayak. Ketepikan.




Langkah 2
Dalam bekas lain kita pukul putih telur hingga kembang seperti gambar  dgn menggunakan mixer dan berkelajuan max. Kemudian masukkan gula castor sedikit demi sedikit sambil terus memutar  sehingga adunan  kental dan bertanduk seperti gambar  1 (anggaran dlm 10 minit). Adunan menjadi ringan dan gebu dan sedikit berkilat. Kalau kita terbalikkan mangkuk tu adunan putih telur tu tak jatuh. (bahagian ni kena pastikan adunan tu betul2 kental). Tapi jangan terlebih pukul ye! dia dah bertanduk aje dah ok!




Masukkan 1/4 daripada serbuk almond yg dah bercampur gula icing tadi ke dalam putih telur. Sebatikan hingga rata dgn cara kaup balik menggunakan spatula aje. Setelah rata masukkan semua baki serbuk almond sedikit sedikit dan gaulkan dgn kaedah yg sama sehingga adunan bergaul sempurna.






Kemudian boleh lah kita letak pewarna. Untuk adunan ni saya bahagi kepada 4 bahagian. Masukkan adunan tadi kedalam beg plastik atau piping beg.



Langkah 3
Kemudian picitkan atas bulatan yg telah kita buat atas kertas minyak tadi. Siapkan sampai habis.




Ambik toothpick, pecahkan mana-mana gelembung udara yg terbentuk di permukaan macarons ini untuk mengelakkan permukaan macarons jd berlubang bila dibakar.

Rehatkan macrons lebih kurang 30 - 45 mint. Pastikan macaron benar2 kering iaitu bila kita sentuh permukaan macarons ia tak melekat dekat tangan.

Panaskan oven 150C - saya cuma gunakan 130C mengikut kepanasan oven. Oven jangan panas sangat kerana nanti macarons pecah atau retak. Letakkan tray di bahagian tengah dlm oven. Bakar selama 15 - 20 minit.




Setelah masak, letakkan macrons bersama kertas minyak atas rack dan biarkan ia sejuk. Senangkan! Bila dah sejuk boleh lah kita letak ganache apa2 yg kita suka. Saya letak Nutella sedap!



BLACK BOTTOM BANANA CAKE

Assalamualaikum..

Selamat pagi semua dan selamat bekerja pada kawan2 yg bekerja pada hari ni....kata2 semangat tu utk pagi ni (utk dri sdri gak sbenarnya) biase la bile tiba hari isnin jerk...keadaan agak slow sikit...blur2 pon ade...malas nk g keje...ye la dah duk kat umah brehat2 2 hari kn...tu kadang ade yang moody jerk bile spi opis pagi2 isnin ni kn...saya pon kadang2 pon cmtu gak...hmmmm...xtau la...bleh ker nti nk pencen umo 60 thn...sdri fikir la yek..


Ok la xmau nk bebel panjang lagi...kali ni saya nk bkongsi resepi lain lak...iaitu Black Bottom Banana Cake...resepi ni saya amik dari blog Home Sweet Home...saya buat semalam tapi xsempat nk update blog malam tadi...sebab dah letih sangat...bukan buat kek ni saje...buat Macarons gak...entrinye lepas ni yek. Bile buat dah menjadi...rasenya mcm senang jerk resepi ni...saya nak mintak izin Kak Ummi yek utk letak pulak resepi ni di blog saya...tima kasih


Jom kita tengok bahan-bahan yg diperlukan kt bawah ni ok.....

BLACK BOTTOM BANANA CAKE

BAHAN2:
1/2 cwn Butter - lembutkan
1 cwn Gula (letak 3/4 cawan je)
1 biji telor
1 sudu teh esen vanila
1 1/2 cawan pisang dilecek - guna pisang berangan
1 1/2 cwn Tepung Gandum*
1 sudu teh baking powder*
1 sudu teh soda bikarbonat*
1/2 sudu teh garam* (bertanda * satukan bahan)
1/4 cawan serbuk koko
    CARA2:
    Mula-mula pukul mentega dan gula sehingga ringan dan gebu. Masukkan telur dan esen vanilla, pukul rata. Masukkan pisang dan kacau rata. Masukkan tepung dan gaul sehingga sebati.
    Bahagi adunan kepada dua adunan. Masukkan koko ke dalam satu bahagian dan ratakan ke dalam tin yg telah digris. Sudukan sebahagian lagi di atas nya.
    Bakar pada suhu 170°C selama 30 minit atau sehingga masak. Sejukkan di atas redai.


     

    Sunday, October 30, 2011

    AISKRIM GORENG

    Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia..


    Hari ni saya nk berkongsi lg resepi yg saya buat 2 - 3 hari yg lepas…sbb ape saya kta gitu…resepi yg sya nk kongsi ni adalah Aiskrim Goreng dan telah digoreng pada petang tadi. Aiskrim Goreng ni kita kena buat awal baru dpt melihat hasil kejadiannya (ehwa2..bahasa x agak2 kn). Nk buat aiskrim goreng ni pon rasa mcm mencabar gak walaupon kita tgk mcm senang kn…kne buat dgn laju-laju...klau x...aiskrim mencair la….bersilat gak la time buat ni…hehe..tp hasilnya mmg umphh…sedap…


    Untuk resepi ni..saya amik dari blog Ucu Bakery…pada Ucu Bakery saya mintak izin yek utk letakkan di sini lak resepi aiskrim goreng ni… pada kawan-kawan yg lain boleh la mencuba..skrg kita lihat ape bahan2 yg kita perlukan kt bawah ni yek…

    AISKRIM GORENG
    Oleh: Ucu Bakery

    Bahan2:

    Roti secukupnya - tak kira brand apa
    Ais krim secukupnya - ikut citarasa 
    1 sudu tepung jagung
    Sedikit air - utk bancuhan tepung jagung
    Penggelek 

    Saya akan tunjukkn step by step utk buat aiskrim goreng ni...

    Mula-mula potong dulu tepi roti. Kemudian gelekkan roti tadi sehingga nipis.
    Selepas tu bubuh aiskrim mengikut citarasa ditengah-tengah roti tadi. Sapukan air jagung dihujung roti tujuan untuk melekatkan roti dan tutup roti tersebut. Tekan tepi roti dengan garpu.
    Akhir sekali balut roti dengan pembalut plastik atau beg plastik yg bersih dan simpan di dalam peti sejuk (beku) semalaman. Lepas tu boleh la digoreng dengan minyak yg banyak dengan api sederhana besar.

    Boleh dihidang terus...Selamat mencuba semua......

    Wednesday, October 26, 2011

    SARDINE PUFF

    Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia..


    Selamat petang semua...petang tadi sya buat Sardine Puff pulak...tapi jgn terperanjat lak yek klau tengok gambar2 tu semua...sbb sardin puff tu bukan hanguss tp GARING okey!!!! sje buat cmtu ;-)...untuk inti sardin lak...ikut citarasa huby sya (mmg dia yg buat pon)...



    SARDIN PUFF
    Bahan2:

    Kulit puff pastry secukupnya (jenama KAWAN) - keluarkan puff pastry dari freezer dan biar sekejap dalam 10 - 15 minit.
    1 biji kuning telur
    sedikit serbuk lada hitam - jika suka (xbuh pon)

    Bahan Inti:

    1 tin besar sardine (guna King Cup)
    3 biji bawang merah - cincang halus
    2 ulas bawang putih - cincang halus
    1 biji bawang besar - hiris
    2 cm halia - cincang halus
    5 tangkai cili padi - dipenyek jerk
    1 sudu besar cili kisar (ikut citarasa klau nk pedas tambah lagi)
    1 sudu besar sos cili
    2 sudu besar minyak masak
    sedikit asam jawa (guna adabi)
    sedikit garam

    Mula-mula masakkan inti sardin tu dulu...panaskan minyak masak terlebih dahulu kemudian masukkan bawang merah,  bawang putih dan cili kisar hingga garing. Masukkan cili padi, sos cili, halia dan bawang besar. Selepas tu, masukkan sardin, asam jawa dan garam hingga masak. Angkat dan biarkan sejuk sebelum digunakan.  


    Ambil 1 keping puff pastry, kerat dua, satu bahagian dikelar2 seperti dalam gambar. Bahagian satu lagi letakkan inti sardine. Tutup dengan bahagian berkelar, tekan tepi2nya dengan garfu. Buat kaedah sama untuk baki pastry.

      
    Susun dalam loyang yang telah dilenser dengan sedikit mentega. Sapu kuning telur. Bakar pada suhu 190C selama 20 - 25 minit atau hingga kuning keemasan. Jika oven anda ada sistem kipas, on kan masa membakar puff pastry ini. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan.


      TIPS DAN PANDUAN MEMBUAT KEK DAN BISKUT

      Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

      Selamat bercuti kepada semua dan HAPPY DEEPAVALI kepada semua penganut beragama Hindu. 

      Hari ni sya nk share lagi 1 tip dan petua serta panduan-panduan yg betul ketika membuat kek @ biskut...tips ni sya dapat dari blog Kak Azlita - Masam Manis...sya nk mintak izin dari akak utk share kt blog sya ni yek...lgpon tip yg akak kongsikn tu sangat berguna utk org yg bru nk belajar buat kek dan biskut mcm sya ni ....terima kasih yg xterhingga pd akak sbb sudi berkongsi dan xlokek dgn ilmu yg akak ade...terima kasih skali lagi..

      Jadi pada kawan-kawan yg lain yg mane baru-baru nk belajar @ cuba nak buat kek @ biskut sendiri...sila la baca dulu tips2 dan panduan2 kt bwh ni dlu yekkk...barula dapat hasil yang MEMUASKAN..

      Mula- mula kita berikan tumpuan terhadap beberapa bahan2 asas tuk membuat kek yang perlu kita titik beratkan.

      TELUR
      Telur yang hendak digunakan untuk membuat kek perlu segar. Sebaik-baiknya beli telur dari penjual di pasar kerana ia tidak di simpan lama berbanding telur yg di jual di kedai-kedai runcit. Hal ini kerana kekerapan orang membeli telur di pasar berbanding kedai biasa.

      Untuk membuat kek, sebaiknya pilih telur double A atau beratnya sekitar 60 gm sebiji. Jangan memggunakan telur yg besar untuk membuat biskut kerana ia akan meningkatkan lebihan cecair dlm sukatan dan menjadikan doh lembik. Lazimnya apabila doh lembik kita akan menambah tepung ke dlm adunan. Kalau tidak berhati2 doh akan mengeras dan rasa biskut juga berubah.

      Semasa mengadun kek yg tidak menggunakan bahan ovellete utk membuat kek, telur dan gula hendaklah di pukul hingga benar2 gebu sebelum di campur dgn bahan lain. Untuk mengetahui telur sudah cukup gebu, cuba ambil sesenduk adunan dan terbalikkan. Jika adunan tidak jatuh, bermakna ia sudah cukup gebu.
      Ujian yang sama juga boleh di gunakan untuk memukul putih telur hingga cukup gebu.



       
      Kelajuan memukul telur, mentega dan gula
      Untuk membuat biskut memadai dgn memukul perlahan hingga sebati. Tak perlu menggunakan mesin, keculi dalam kuantiti yang banyak.

      Untuk kek pula, pastikan ia di pukul perlahan hingga sebati kemudian di tahap sederhana selama 3-4 minit sebelum di putar ke tahap maxima selama 6-7 minit atau sehingga adunan kelihatan gebu dan ringan. Jika mesin jenis berkuasa, tidak memerlukan masa yang lama.

      Jika digunakan hand mixer, perlu pastikan gula hancur dan tidak nampak berbiji-biji barulah di masukkan telur sebiji demi sebiji. Pastikan adunan di pukul rata setelah memasukkan setiap telur.

      Bila masukkan tepung pukul dengan kadar perlahan sahaja dan berselang seli dengan bahan cecair seperti susu atau jus.


      BUTTER
      Apabila membuat biskut, sebaiknya jangan menggunakan mentega yg masih keras. Ini kerana mentega yg masih keras perlu dipukul lama dan jika tidak berhati-hati ia akan jadi berminyak.
      Sebaiknya biarkan mentega lembut sedikit pada suhu bilik.
      Adunan mentega untuk biskut, jika di kacau berlebihan hingga menjadi berminyak akan menyebabkan biskut terbantut.

      Untuk kek, mentega yg di gunakan untuk membuat kek seharusnya lembut tetapi bukan terlalu lembut. Mentega yang terlalu lembut tidak akan menghasilkan kek yang ringan dan gebu. Kek pula akan menjadi lebih padat dan bertekstur lebih keras.
      Jika mentega dan gula tidak dipukul sehingga ringan dan gebu, adunan akan berbintil-bintil apabila telur di masukkan.
      Jika memukul mentega atau butter, pukullah hingga benar-benar lembut dan jauhkan dari tempat atau ruang yg panas agar mentega yang dipukul tidak mencair dan berminyak.
      Cuba lihat panduan di bawah ni bagaimana cara melembutkan butter dan kaedah mencairkan butter.



      Berapa lama masa yg sesuai memukul butter, gula, telur dan tepung
      Jika memukul mentega dan gula, mestilah sehingga ia nampak gebu dan gula hancur. Ini bergantung pada kelajuan mesen yg digunakan. Selalunya mula memukul pada tahap perlahan. Berhenti dan pastikan bahan2an tepi mangkuk dikaup agar bersatu semula. Kemudian putar pada kelajuan maxima selama 3 minit, kaup bahan di sekeliling mangkuk dan putar lagi selama 3 minit. Bila adunan nampak ringan dan pucat warnanya. Baru dimasukkan telur sebijik demi sebijik dalam kadar 2 minit setiap biji telur.
      Gunakan senduk kayu atau spatula untuk memasukkan tepung dan mengaul rata adunan.

      Mengantikan butter dengan margerin
      Bezanya, kek yg menggunakan butter lebih enak kerana tekstur kek itu akan lebih halus. Tetapi harus diingat jika dibiarkan mentega terlalu lama pada suhu bilik, ia akan berminyak dan hasil kek tidak enak dan gebu.

      Kek yg menggunakan margerin tidak begitu wangi, seperti kek yg menggunakan mentega. Ia juga tidak selemak kek yang menggunakan mentega.

      Jika menggunakan margerin timbang kilo pula, rasa kek juga tidak enak!.
      Kebanyakkan margerin juga begitu sukar sebati dengan gula kastor dan hasilnya , adunan tidak kembang dengan elok.

      TIPS MEMBUAT KEK
      • Bila sudah mendapat resepi yang diinginkan cuba semak dengan teliti bahan2 yg diperlukan dan fahami kaedah cara membuatnya. Jika tidak faham tanyalah pada yg arif atau tuan empunya resepi.
      • Sediakan bahan2an yg diperlukan seperti alat penimbang, sukatan cawan dan sudu, mixer, dan bahan2an lain yg di perlukan untuk membuat kek.
      • Pastikan semua bahan seperti mangkuk pengadun dan spatula dalam keadaan kering dan bersih.
      • Bahan2an kering seperti tepung, baking powder, baking soda dan garam hendaklah di gaul rata dan diayak bersama terlebih dahulu. Kek akan lebih gebu bila kita menggunakan bahan yg telah di ayak.
      • Masukkan tepung sebaiknya menggunakan spatula dan kaup balik adunan dgn satu arah pusingan sehingga sebati. Jangan terlalu mengaul adunan tepung kerana ia akan menghasilkan kek yg mampat dan tidak gebu, cukup sekadar tepung sebati dgn adunan mentega.
      • ketika menunggu adunan di bakar terutamanya dalam pembuatan kek lapis, jangan terlalu sering mengaul adunan kerana ia membuatkan adunan turun dan kek mampat. Adunan yg menunggu giliran untuk dibakar harus diletakkan di ruangan yg jauh dari suhu panas.
      • Jika membahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan menambahkan bahan lain seperti pewarna dan buah2an kering, lakukan dengan hanya menggunakan spatula dan dengan di kaup balik perlahan agar adunan tidak turun.
      • Loyang perlulah di leserkan dgn butter terlebih dahulu, alaskan dasar loyang dengan baking paper. 
      • Untuk kek lapis pula tidak perlu di leserkan pada tepi loyang, cukup sekadar leserkan pada dasar loyang dan alas dasar dgn baking paper juga. Ini untuk mengelakan kek rengang dari loyang, mengecut dan ini mengakibatkan susunan lapisan tidak rata.
      • Ketuhar hendaklah di panaskan 15 minit lebih awal sebelum kek di masukkan ke dalam ketuhar. Membakar kek tampa memanaskan ketuhar terlebih dahulu akak menyebabkan kek rosak.
      • Jangan keluarkan kek terus dari loyang selepas di bakar. Sebaiknya tunggu kek benar2 sejuk dan mantap baru lah boleh di keluarkan.
      • Kek yang di kukus pula, perlulah di panaskan kukusan terlebih dahulu. Balut tutup kukusan dengan kain supaya air dari tutup kukusan tidak menitis atas kek dan merosakkan rupa dan teksturnya. Atau boleh juga loyang kek di tutup permukaannya dgn kertas aluminium foil.
      • Kek yang sedang di bakar atau dikukus tidak boleh di buka pintu oven atau tutup kukusan pada 45 minit pertama proses memasak. Ini untuk mengelakkan proses kejadian kek.
      • Untuk menguji kek telah masak, cucuk tengah kek dgn lidi secara menyerong dan jika ia keluar licin ini bermakna kek anda telah masak sempurna.
      • Untuk biskut pula, sekiranya kita kuis atau tolak sedikit biskut dan ia tidak melekat bermakna biskut itu telah di bakar sempurna.
      MASALAH KEJADIAN KEK

      MENGAPA KEK LEMBAB DI TENGAH
      • Mungkin suhu oven tidak mencukupi dan masa memasak terlalu pendek.
      • Sukatan mentega terlampau banyak atau mentega telah di biarkan terlalu lama di luar dan ia mencair sedikit
      • Jika permukaan kek menjadi perang sedikit tutup loyang dgn aluminium foil sehingga kek masak.
      • Pastikan guna api atas dan bawah jika anda memasang kipas pada dinding belakang oven. jika tiada kipas pada oven, memadai menggunakan api bawah sahaja pada suhu 190C.
      KEK MENDAP DI TENGAH DAN TENGGELAM
      • Suhu ketuhar terlampau tinggi
      • Gula dan mentega di pukul tidak cukup gebu
      • Kekurangan tepung atau telebih gula
      • Masa membakar terlalu pendek
      • Kedudukan rak sewaktu membakar kek dalam loyang biasa hendaklah diletakkan di rak tengah ketuhar
      • Serbuk penaik berlebihan
      KEK MEREKAH
      • Elemen pemanas di sebelah atas terlalu panas dan menyebabkan kek mudah merekah dan hangus
      • Suhu ketuhar tidak begitu tepat atau terlampau tinggi
      • Kandungan serbuk penaik terlalu banyak
      • Sukatan tepung terlebih
      • Masa membakar terlalu lama
      KEK CHIFFON PENYEK
      • Putih telur tidak dipukul dengan cukup kental dan kaku
      • Kek chiffon hendaklan terus dibakar sebaik sahaja selesai dibuat kerana jika dibiarkan di luar ketuhar selama 5 minit pun kek akak turun selepas di bakar
      • Bila telah masak terus terbalikkan loyang dan biarkan kek tertanggal sendiri.
      TIPS MENYIMPAN KEK DAN BISKUT

      Pastikan kek benar-benar sejuk sebelum di simpan. Sebaik-baiknya potonglah kek menjadi sekurang-kurangnya 6 bahagian dan balut setiap bahagian dengan wraping plastick atau kertas timah. Simpan kek dalam bekas kedap udara dan letak pada ruangan beku dalam peti sejuk.
      Apabila hendak menikmati kek keluarkan lebih awal dan nyahbekukannya untuk dihidangkan pada tetamu. Dengan cara ini kek akan tahan lebih lama.

      Kek yang telah dipotong keping2 boleh juga di panaskan dlm gelombang macro sekadar beberapa saat sahaja. Kek yang lama di panaskan dlm gelombang macro akan menyebabkan kek kering dan keras.

      Untuk biskut pula simpan biskut dalam bekas kedap udara. Taburkan sedikit gula pasir kasar agar biskut kekal garing.
      Apabila biskut telah lemau, panaskan semula dalam ketuhar selama beberapa minit, selepas itu sejukkan. Ia akan garing semula. Tapi bukan untuk biskut yg telah di salut coklat ye!

      Semoga tips dan panduan ini dapat sama2 membantu kita untuk mendapatkan kek dan biskut yang menjadi idaman kalbu. Happy Baking!

      Friday, October 21, 2011

      APAM COMEL....

      Assalamualaikum...

      Bertemu kembali kita pd hari ni....kali ni saya nk berkongsi resepi APAM COMEL lak....mmg comel apam ni bile jd membuatnya...bukan setakat comel, lembut dan gebu mcm span...resepinye pon simple jerk..resepi ni saya ambil dari majalah RASA Oktober 2011 dari Chef Asma...apam ni sgt sedap bile dimakan panas-panas...apam ni tidak sesuai jika kita letak filling ditengah2 sbb nti filling tu akan turun ke bawah...mgkn terlalu gebu kot atau saya buat xjd..lain kali klau buat lg apam ni saya nk cuba letak paste plak sebagai perasa...


      Utk resepi ni saya buat 1/2 aduan jerk...tu pon dh byk dpt...mmg muai la org kta...jadi pd spe yg berminat untuk cuba dipersilakan.......ok la kt bawah ni saya kongsikn resepi apam tersebut.....selamat mencuba semua...


      APAM COMEL
      Sumber: Rasa Oktober 2011
      Oleh: Chef Asma

      Bahan yg diperlukan:
      120 gm tepung kek
      240 gm gula kastor
      250 gm telur
      1 sudu teh ovalatte
      1 sudu teh glycerin
      Pewarna secukupnya (ikut citarasa)

      Putarkan kesemua bahan di atas kecuali pewarna ke dalam mangkuk mixer sehingga kembang. Kemudian ambil sedikit bancuhan dan warnakan mengikut kegemaran. Masukkan ke dalam piping beg atau plastik bersih. 


      Seterusnya  masukkan bancuhan selebihnya ke dalam beg piping dan paipkan ke dalam cawan kertas.  Setelah itu, paipkan sedikit bancuhan berwarna tadi ke atas aduanan cawan kertas mengikut kreativiti.


      Akhir sekali, kukus selama 8 hingga 10 minit. Hidangkan dan sesuai dimakan panas-panas.

      Thursday, October 20, 2011

      Fungsi-Fungsi Tepung

      Assalamualaikum.....

      Hari ni saya nk berkongsi sedikit info mengenai fungsi-fungsi tepung yg terdapat dan dijual di kedai-kedai bakery...saya dpt info ni dr blog Teratak Chetam...ye la selama ni kita tau tepung ni byk jenis tp kita xtau ape fungsi tepung-tepung ni kn...bile tgk resepi jerk dr blog atau majalah dh pening tgk tepung-tepung yg nk digunakan...ye x...saya harap info tersebut dapat membantu kawan-kawan yg lain termasuk dri saya sendiri...pd Teratak Chetam saya nk mintak share ye kt blog saya plak...TQ

      TEPUNG SERBA GUNA
      Tepung serba guna yang sesuai untuk sebarang jenis masakan. Secara lazimnya, kita menggunakan tepung gandum (biasa) kerana lebih mudah didapati.

      TEPUNG BERPROTEIN TINGGI
      Tepung berprotein tinggi untuk membuat roti kerana daya menganjalnya agak tinggi, jadi lebih sempurna setelah diadun dengan yis.

      TEPUNG BERPROTEIN RENDAH
      Tepung berprotein rendah pula adalah lebih sesuai untuk dibuat kuih pau dan seumpamanya.

      TEPUNG GANDUM
      Tepung gandum biasa yang banyak dipasarkan secara komersial. Fungsinya serupa dengan tepung serbaguna.

      TEPUNG KRIMER
      Krimer adalah seperti susu (berlemak tambahan) yang sering dibubuh ke dalam minuman seperti Nescafe atau teh. Boleh dibeli di dalam pek atau di dalam botol sebagai Non-Dairy Creamer. Yang dimaksudkan di sini, adalah tepung susu daripada jenama “Carnation”.

      TEPUNG NAIK SENDIRI
      Tepung naik sendiri atau juga dipanggil tepung berserbuk penaik mempunyai kandungan serbuk penaik serta sedikit soda penaik (baking powder / soda bicarbonate). Tepung jenis ini banyak dijual di pasaraya. Namun jika tiada, ayak 250 gm tepung gandum dengan 1 sudu makan (rata) serbuk penaik. Hasilnya tetap sama.

      TEPUNG ROS
      Tepung ros sebenarnya mengandungi bahan tepung jagung yang boleh merangupkan biskut. Namun anda tidak perlu mengurangkan penggunaan tepung jagung jika sukatan tepung jagung itu tidak terlalu banyak dalam resepi sedia ada. Dikatakan hasilnya adalah lebih baik dari biskut yang diperbuat daripada tepung gandum.

      TEPUNG HONG KONG
      Tepung Hong Kong juga dikenali sebagai Water Lily Flour, iaitu sejenis tepung yang sangat putih sering kali digunakan untuk membuat pau. Sesetengah kedai membekalkan peralatan kek atau biskut tidak menjual tepung jenis ini kerana ia mudah rosak (sama ada berkutu atau berkulat). Sebagai gantinya, gunakan tepung pau di dalam kotak (jenis Blue Key atau jenama lain yang bersamaan nilai-nilai protein di dalamnya) walaupun hasilnya mungkin tidak serupa tetapi rasanya tetap serupa.

      TEPUNG PULUT
      Glutinous rice flour ialah tepung pulut (berwarna putih) dan diimpot dari negara jiran, Thailand. Plastik pembungkusannya hampir sama dengan plastik tepung beras jadi, jangan terkeliru. Dihasilkan dengan teknologi moden sehingga semua kandungan khasiat yang ada pada beras tidak hilang.

      Tepung ini mengandungi 100% beras merah asli. Yang dimaksud dengan beras merah bukanlah beras itu berwarna merah, sebaliknya beras yang telah dibuang bahagian merah pada mata padinya. Selain kaya dengan vitamin E dan B serta mudah dicerna, pengidap penyakit kencing manis dan ibu mengandung, sesuai mengamalkannya.

      TEPUNG OPTIMA
      Tepung optima adalah sejenis tepung yang mengandungi gula di dalamnya dan sesuai dibuat kek keju. Bagaimanapun penggunaan tepung serba guna, tepung jagung atau tepung kastad boleh digunakan sebagai pilihan bergantung pada resepi.

      TEPUNG WHOLEMEAL
      Tepung gandum tulen yang mengandungi serat gandum yang tidak hancur. Tepung ini tidak boleh diayak dan jika digunakan, hasil roti atau muffin agak berat (heavy-textured).

      TEPUNG HOEN KWEE
      Tepung hoen kwee digunakan untuk buat kuih muih bagi sesetengah masyarakat. Namun di pasaran teoung jenis ini mempunyai pelbagai jebis warna pembungkusnya. Plastik berwarna oren mempunyai adunan tepung kekuningan (pastel yellow).

      Manakala plastik hijau mengandungi adunan tepung kehijauan (pastel green) tetapi anda perlu mencampurkannya dengan jus pandan dan beberapa titik pewarna hijau untuk mendapatkan warna yang terang. Sementara plastik biru mengandungi adunan tepung putih. Gunakanlah mengikut kesesuaian anda.

      TEPUNG KASTAD
      Selain mewangikan, tepung kastad akan membuat tekstur kek lebih rapat. Anda boleh gantikan tepung kastad dengan tepung gandum jika suka. Bagaimanapun untuk mendapatkan kek yang lebih gebu, gantikan juga tepung gandum dengan tepung naik sendiri dan lihatlah hasilnya.

      TEPUNG UBI
      Tepung kanji adalah teoung ubi kayu (lebih meliatkan adunan) namun bagi sesetengah tempat, biasa juga menggantikannya dengan tepung sagu (sago flour).

      TEPUNG JAGUNG
      Tepung jagung fungsinya memang memekatkan walaupun agak berbeza dari penggunaan tepung ubi.

      Sunday, October 16, 2011

      CREAM PUFF

      Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera semua.....

      Ini adalah enrty pertama saya utk blog ini....teruja sebenarnya..sebelum ni xpernah terfikir nk berblog pon..tp selepas terjumpa blog masakan yg pertama iaitu Masam Manis ini...terus jer terpaut melihat setiap masakan yg telah dibuat oleh Kak Azlita kita ni...hari-hari duk menjenguk blog beliau. Pastu baru la jmpa blog-blog masakan yg lain. Kt bawah ini adalah resepi pertama yg saya cuba utk dikongsi dengan kawan-kawan yg lain...Kak saya mintak share yek kt blog saya lak...selamat mencuba semua.....

      CREAM PUFF
      by : Masam Manis

      Bahan yg diperlukan:
      100ml air
      45g butter-suhu bilik, potong 1cm
      60g tepung gandum- diayak
      2 biji telur(100g) 


      Mula-mula, panaskan oven pada suhu 200C. Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya. Kalau guna loyang kuih tak payah alas kertas aluminium, terus aje sapukan butter. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih hingga bercampur. Tepung gandum di ayak.

      Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.

      Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api. Masukkan telur, kacau cepat-cepat. Inilah hasilnya setelah dicampurkan dengan telur.




      Masukkan adunan ke dalam piping bag. Gunakan nozel 1 cm. Kalau tak de potong aje bucu plastik anggaran 1 cm.
       



      Pipe kan ke atas dulang. Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik. Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan. Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan cream custard. 


       
      *utk resepi ini..saya gunakan filing Blueberry dan Jam Raspberry.


      CREAM CUSTARD
      by : Honey

      1 sudu besar tepung
      1 sudu besar tepung jagung
      4 sudu besar gula
      200ml (1 cup) susu segar
      1 biji telur (L size)
      1 sudu besar mentega
      1 sudu teh esen vanila - ita tambah
      sedikit pewarna kuning - ita tambah

      Masukkan tepung, tepung jagung dan gula  ke dalam mangkuk. 
      Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2
      Masukkan telur dan kacau lagi. 
      Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
      Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. 
      Masak sehingga pekat. 
      Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau.
      Ulang sehingga pekat.
      Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata. 


      Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana.
      Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.