Thursday, November 10, 2011

Dark Chocolate Chip Comfort Cookies

Assalamualaikum

Selamat tengah hari semua...enrti tertangguh lg...bukan ape...sebelum nk upload gambar2 ke dlm blog...gambar2 tu kena edit dulu baru nampak cantik sikit tu yg lambat...semalam lepas masak2...saya mcuba lak buat cookies...Dark Chocolate Chip Cookies...saya amik resepi ni dr blog Bakerella tp bile dh siap cookies tu xsama lak rupanya dgn yg asal...hehehe...tp sedar dri gak la...empunya dri tu dh pro siap ade buku lg...saya ni stakat Masterchef Malaysia jerk...perasan la tu!!!! lagi 1 mgkn bahan2 kt oversea tentu berbeza sikit dgn Malaysia kn...serupa tapi xsama



Walaupon xserupa tp rasanya tetap sedap...kt luar nk mcm keras sedikit...tp bile dh digigit...kt dlmnye agk lembut dan lembab sedikit...cookies yg saya buat tu nmpk agak gelap lak sedikit...tau la mgkn tlebih koko kot...utk 1 adunan ni byk jugak dpt...lebih dr 30 biji la...setiap 1 doh tu saya buat 8gm...jd cookies tu akan sama saiznya...xde la jap besar jap kecik kn...




Cookies ni pon sesuai jugak klau nk dibuat bile time raya nti...jom tgk resepi kt bwh ni versi bahasa melayu...resepi asal ade disini...happy baking
 

DARK CHOCOLATE CHIP COMFORT COOKIES

Oleh: Bakerella

1 1/2 cawan tepung
1/2 cawan koko
3/4 sudu teh baking soda

1/2 sudu teh garam
1/2 cawan mentega - lembutkan sedikit
1 1/2 cawan gula - boleh dikurangkn
1/2 cawan mentega kacang
2 biji telur - guna gred A
1 sudu kecil esen vanilla
10 oz coklat chip gelap - tmbh lg 10 oz
pecans dicincang - optional (xbuh pon)

Mula2 panaskan oven 170C atau ikut tahap oven masing2.
 
Dalam mangkuk yg lain ayak dan satukn tepung, koko, baking soda dan garam gaul menggunakan whisk. Ketepikan.
Putar mentega, mentega kacang dan gula sehingga ringan dan gebu. 
Masukkan telur dan esen vanilla sehingga rata. 
Masukkan campuran tepung tadi dan gaul menggunakn spatula jer.
Kemudian  masukkan coklat chip gelap dan gaul rata.
Bulat2kn doh tadi 8gm setiap satu dan letak di loyang yg telah di alas dgn baking paper. Loyang tidak perlu digris

Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 170'C selama 10-15 minit bergantung pada kepanasan oven masing2.
Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.


1 comment :

nonierahman said...

Hi qaseh honey.resepi nie nampak menarik.boleh cuba nanti :)